Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Danie do 30 minut

poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Spaghetti z pietruszką i czosnkiem


 

  • 200 g spaghetti
  • połowa pęczka natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sok z połowy limonki lub cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • wiórki  parmezanu

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Obrany czosnek pokroić w plasterki, natkę pietruszki grubo pokroić. Na rozgrzaną patelnię dodać oliwę wraz z masłem, czosnek i bardzo krótko podsmażyć. Następnie dodajemy makaron prosto z garnka. Na koniec dodać natkę pietruszki, sok z limonki i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podajemy na głębokich talerzach posypując parmezanem.


wtorek, 14 czerwca 2016

Szparagi z kaszą i mięsem


 

 

  • 500 g szparagów
  • 300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 150 g dowolnej kaszy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • koperek
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Kaszę ugotować do miękkości. Szparagi obrać, odciąć końcówki, umyć, pokroić na małe kawałki. Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem, uformować małe kulki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek, kulki mięsne i smażyć przez kilka minut. Następnie doać szparagi, przykryć i rownież smażyć przez kilka minut. Na koniec dodać kaszę, masło, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, podgrzewać przez chwilę, posypać koperkiem.

środa, 18 maja 2016

Carbonara z zielonymi szparagami

 


 

3-4 porcje:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • pęczek zielonych szparagów
  • 200 g surowego, wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • około 60 g sera parmezanu
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie umyć szparagi, odłamać twarde końce (same złamią się we właściwym miejscu), łodygi zetrzeć na tarce o dużych oczek pozostawiając same główki.

Na dużą patelnię włożyć drobno posiekany boczek i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 - 4 minuty,  aż się lekko zrumieni. Dodać starty czosnek oraz szparagi (starte łodygi oraz główki) i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem.

Jajka wbić do miski, dodać posiekaną natkę oraz 3/4 drobno startego parmezanu, roztrzepać widelcem.Trzymając  patelnię na małym ogniu włożyć makaron, wymieszać. Odstawić z ognia, dodać roztrzepane jajka cały czas mieszając. Z jajek ma powstać, kremowy i oblepiający makaron sos. Wyłożyć do głębokich talerzy i posypać odłożonym serem.



Źródło: Kwestia Smaku. com

czwartek, 22 października 2015

Marchewka pieczona z kozim serem

 


 

  • 500 g młodej marchewki
  • 200 g sera koziego  lub innego
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Odciąć nać z marchewki zostawiając 2-3 centymetry zielonych końcówek, umyć, oczyścić, przekroić wzdłuż, (mniejszych nie ma potrzeby). Marchewkę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i miodem, posypać listkami świeżego tymianku, solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC, piec około 20 minut. Po upływie tego czasu, marchewki posypać pokruszonym kozim serem, i zapiekać jescze 10 minut. Pieczone marchewki podajemy na ciepło, jako samodzielną przekąskę, dodatek do obiadu, na kolację, lub przystawkę podając z pieczywem. Smacznego.

środa, 19 sierpnia 2015

Bulgur orientalny z mięsem

 


  • 300 g kaszy bulgur
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 słoik papryki marynowanej (550ml)
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 cebulki dymki
  • 550 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka pasty harissa
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry

Na głebokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć mielone mięso. Następnie dodać pokrojoną  cebulkę dymkę i bulgur smażyć przez 2 minuty, po czym dodać pastę harissa, pastę curry oraz wlać gorący bulion. Gotować na bardzo małym ogniu przez 8-10 minut, w miedzyczasie mieszając. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, wymieszać. Gotowe danie możemy podać z sosem jogurtowym tzatziki. Polecam serdecznie.

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Makaron z sosem pomidorowym i czosnkiem niedźwiedzim


 

  • 250 g makaronu np, Capelinni
  • 400 g pasaty pomidorowej
  • pęczek liści czosnku niedźwiedziego
  • 3 łyżki śmietany
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • wiórki parmezanu do posypania

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Czosnek niedźwiedzi umyć pod bierzącą wodą, osuszyć i pokroić. Do garnka wlać pasatę pomidorową, dodać czosnek niedźwiedzi, śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Podajemy z ugotowanym makaronem, posupujemy parmezanem. Smacznego.

czwartek, 25 września 2014

Hokkaido z mielonym mięsem

 


 

  • około 1,5 kg dyni hokaido
  • 400 g mięsa wołowego mielonego
  • 4 cebulki dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki posiekanej świeżej mięty

Przygotować dip jogurtowy: jogurt naturalny wymieszać z pokrojoną miętą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dynię umyć, usunąć pestki i pokroić w cienkie plastry. Umytą cebulkę dymkę pokroić w krążki. Czosnek drobno posiekać.

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wkładać  porcjami dynię i smażyć przez około 5 minut. Zdjąć z patelni. Na tej samej patelni usmażyć mięso mielone (5 min), następnie dodać cebulkę dymkę i czosnek, ponownie podsmażyć. Doprawić kminem rzymskim, cynamonem, solą i pieprzem. Na koniec dodać podsmażoną dynię, podgrzać. Podajemy z dipem jogurtowym. Polecam gorąco i smacznego.

czwartek, 17 lipca 2014

Grecka patelnia- ryż z warzywami, fetą i dipem czosnkowym

 



  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 1 papryka zielona
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g sera feta
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 3 gałązki oregano
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Dip czosnkowy:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 3 gałązki oregano (listki)
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz do smaku

Wszystkie składniki na dip połączyć i dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki.

Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu. Kilka minut przed końcem gotowania, dodać koncentrat pomidorowy, oraz wlać bulion warzywny, wymieszać.

Z papryki usunąć gniazda nasienne, umyć, pokroić w paski. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Umyte pomidory pokroić w kostkę. Ser feta pokroić również w kostkę.

Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, dodać cebulę i czosnek, zeszklić, po czym dodać paprykę i krótko śmażyć. Po kilku minutach dodajemy pokrojone pomidory, ponownie smażyć przez około 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Następnie podsmażone warzywa oraz kostki fety dodać do ryżu, delikatnie wymieszać, posypać listkami oregano. Podajemy z dipem czosnkowym. Polecam gorąco i smacznego!

środa, 05 lutego 2014

Makaron z sosem chili

 


 

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 350 g makaronu np. casareccie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (cumin)
  • 200 g pasaty pomidorowej
  • 250 ml sosu hot chili w butelce
  • 2 pomidory
  • 1 dojrzałe awokado
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, płatki chili

Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu. W głebokiej patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso mielone i podsmażyć. Następnie dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, zeszlkić wraz z mięsem. Po czym wlać pasatę pomidorową oraz sos hot chili, dodać kmin rzymski, przyprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu przez 5 minut.

Awokado przepołowić, przekręcić i wyjąć pestkę, (wbić w nią ostrze noża) miąższ wyjąć przy pomocy łyżki, pokroić w kostkę. Umyte pomidory również pokroić w kosteczkę i wymieszać z awokado.

Ugotowany makaron połączyć z sosem mięsnym. Na wierzch rozłożyć awokado z pomidorem, posypać płatkami chili. Gotowe. Życzę smacznego.

 

wtorek, 21 stycznia 2014

Zupa kokosowa z kurczakiem

 


 

 

  • 500 g piersi z kurczka
  • 500- 600 ml mleka kokosowego
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 słoik pędów bambusa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki chili
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ok. 5 cm korzenia imbiru
  • 1-2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Mięso kurczka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Obrany czosnek i imbir pokroić w cienkie plasterki. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w paski.

Do garnka wlać mleko kokosowe, bulion, gotwać przez 10 minut. Następnie dodać kawałki kurczaka, imbir, czosnek, pędy bambusa, kurkumę. Gotować jeszcze przez około 1o minut. Przyprawić sokiem z limonki, sosem rybnym, dodać pokrojoną kolendrę. Podajemy w miseczkach, dekorując listkami koledry. Smacznego!

czwartek, 17 października 2013

Boczniaki z patelni


 

 

  • 250 g boczniaków
  • połowa cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietanki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Grzyby umyć, dobrze osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Masło rozgrzać na patelni, zeszklić cebilę wraz czosnkiem. Następnie włożyć grzyby i podsmażać przez około 5 minut na wysokim ogniu. Po czym wlać śmietankę, sok z cytryny, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem, dusić przez kolejne 5-7 minut. Gotowe danie jest idealne do wyjadania najlepiej prosto z patelni z białym pieczywem np. świeżą bagietką. Życzę smacznego.


środa, 02 października 2013

Leczo z mięsem mielonym

 



 

 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 mała żółta cukinia
  • 2 zielone cukinie
  • 3-4 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka pasty Harissa
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • sól morska

Warzywa umyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W głębokiej patelni na łyżce oliwy podsmażyć mięso mielone. Dodać cebulę i czosnek, zeszklić, doprawić solą i pieprzem. Dodajemy pozostałą oliwę, następnie wkładamy pokrojone warzywa i dusimy około 5-8 minut. Po czym dodajemy pokrojone pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki), pastę Harissa, przecier pomidorowy. Gotować bez przykrycia na wolnym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Smacznego :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

poniedziałek, 02 września 2013

Łosoś z warzywami w sosie koperkowym

 


 

 

  • 500 g łososia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe cukinie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 150 ml śmietanki
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 


Paprykę i cukinię umyć. Paprykę  pokroić na mniejsze kawałki, a cukinię w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Wszyskie warzywa zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Posypać mąką, chwilę podsmażając, wlać bulion, śmietankę, gotować na umiarkowanym ogniu 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodać koperek.

Rybę opłukać pod bierzącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 8-10 kawałków. Usmażyć na pozostałej oliwie 2-3 minuty z każdej strony, przyprawić solą i pieprzem. Łososia podajemy z warzywami w sosie  koperkowym  i jako dodatek np. ziemniaki lub ryż. SMACZNEGO!


piątek, 17 maja 2013

Makaron po meksykańsku


 

 

 


 

  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml sosu salsa (gotowy w butelce)
  • 200 ml bulionu
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 g dowolnego makaronu
  • szczypta cukru

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać.Umyte pomidory i obrane awokado pokroić w kostkę, wymieszć. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso mielone, kumin, cukier i sól do smaku- podsmażyć na ostrym ogniu. Wlać bulion i sos salsa, dusić przez 3-4 minuty. Makaron połączyć z sosem, podgrzać. Danie serwujemy posypując sałatką awokado z pomidorem.

Danie jest super szybkie do wykonania, bardzo proste i smaczne. Smaczne  połączenie, smażonego mięsa przyprawione kuminem, duszone w sosie salsa, a akcentu dodaje awokado z pomidrem. Polecam!

czwartek, 11 kwietnia 2013

 

Spaghettini z tuńczykiem i koprekiem

 


 

  • 200 g makaronu spaghettini
  • 60 g orzeszków piniowych
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • otarta skórka z połowy wyparzonej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiakanego koperku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • parmezan

 

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Czosnek obrać, drobno posiekać i lekko usmażyć na 2 łyżkach oliwy. Następnie dodać tuńczyk wraz z olejem, orzeszki piniowe, otartą skórkę z cytryny, makaron. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem.  Podgrzewać przez 2 minuty. Posypać koperkiem. Podajemy na głębokich talerzach, posypujemy  świeżo startym parmezanem.

Smacznego!

środa, 03 kwietnia 2013

Ryż z warzywami i fetą

 


 

  • 200 g ryżu
  • 1 papryka dowolnego koloru
  • 1 cebula
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g sera feta
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • dowolne zioła do dekooracji

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Paprykę oczyścić z nasion umyć osuszyć i pokroić w paski. Umyte pomidory pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć paprykę wraz z cebulą i smażyć przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodać pomidory. Następnie dodajemy  bulion i koncentrat pomidorowy. Podgrzewać przez 2-3 minuty. Na koniec dodać ugotowany ryż, oraz fetę pokrjoną w kosteczkę. Delikatnie wymieszać, chwilę podgrzewając.

Smacznego...

 

czwartek, 07 marca 2013

Kurczak w sosie pieczarkowo- śmietanowym

 


 

4 porcje:

  • 500 g pieczarek
  • 400 g piersi  kurczaka
  • 1 cebula
  • 150 ml białego wytrawnego wina (lub bulion drobiowy)
  • 250 ml śmietanki kremówki  30% tł.
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka bulionu drobiowego w proszku
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 250 g makaronu wstążki (fetuccine)

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Pieczarki oczyścić, pokroić w ćwiardki. Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka. Na głębokiej patelni rozgrzać sklarowane masło, podsmażyć mięso na wysokim ogniu, przyprawić solą i pieprzem i zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię (w razie potrzeby dołożyć masła), włożyć cebulą i pieczarki, podsmażyć przez 2-3 minuty. Następnie posypać mąką, krótko podsmażyć, po czym wlać wino, śmietanę i bulion w proszku. Gotować na małym ogniu bez przykrycia około 10 minut. Na koniec dodać kawałki podsmażonego kurczaka i posiekaną natkę pietruszki, podgrzać 2-3 minuty. Podajemy z makaronem. Gotowe. Pycha!!!

Smacznego :-)

 


środa, 06 lutego 2013

Kurczak w sosie kokosowym z garam masala

 


 

 

 

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 400 g marchewki ( 5 średniej wielkości )
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 250 mleka
  • 3 łyżki oleju sazamowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • płatki chilli
  • sól morska
  • ryż basmati

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Umytą marchewkę pokroić w słupki, dymkę w paski, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać marchew i smażyć przez 3-4 minuty. Zdjąć z patelni. Na patelnię wlać pozostałą łyżkę oleju, włożyć mięso i czosnek, podsmażyć na złoty kolor (3 min). Do mięsa wsypać curry, garam masala, mąkę ziemniaczaną- krótko smażąc, następnie wlać mleko i mleko kokosowe. Doprawić solą. Dodać marchewkę i cebulkę dymkę. Sos redukować 5 minut. Na koniec potrawę doprawić sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem basmati. Posypać płatkami chilli.

ŻYCZĘ Smacznego :-))

 

piątek, 01 lutego 2013

Makaron z wątróbką i pieczarkami

 


 

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 400 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g dowolnego makaronu
  • kilkanaście listków bazylii
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Wątróbkę pozbawić  błonek i resztek tłuszczu, wypłukać pod bieżącą zimną wodą  i osączyć na sicie i  pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki oczyścić, pokroić na ćwiartki, cebulę i czosnek drobno posiekać. 

Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażyć pieczarki na dużym ogniu perzez 3-4 minuty, posolić, pod koniec włożyć masło. Zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię wlać pozostałą oliwę, zeszklić  cebulę wraz z czosnkiem, następnie dodać wątróbkę i podsmażyć na dużym ogniu przez 2- 3 minuty. Wlać ocet balsamiczny, doprawić solą i pieprzem. Wątróbkę połączyć z pieczarkami, makaronem i listkami bazylii- wymieszać. Gotowe!

Smacznego....


środa, 23 stycznia 2013

Makaron z koprem włoskim, mięsem mielonym 

w sosie śmietanowo- winnym

 


 

 



4 porcje:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 400- 500 g kopru włoskiego ( jedna duża bulwa)
  • 1 duża cebula
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 150 g serka śmietankowego np.philadelphia
  • 3 łyżka oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 250 g makaronu np. (penne rigate)

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Obraną cebulę pokroić w piórka, koper umyć, osuszyć i obrać z zewnętrznej, łykowatej warstwy. Następnie odkroić nać  (odłożyć do dekoracji dania) i  spód  pokroić w talarki. 

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę wraz z koprem włoskim przez 5 minut, doprawić solą i pieprzem. Zdjać z patelni, i włożyć mięso mielone, również podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Po czym ponownie dodać podsmażony koper i cebulę. Wlać wino, bulion warzywny. Dusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie dodać sok z cytryny, serek śmietankowy i podgrzewać do rozpuszczenia.  Na koniec dodać ugotowany makaron, całość wymieszać, podgrzewając chwilę. Serwujemy na głębokich talerzach, dekorując odłożoną zieloną nacią.

Smacznego!

piątek, 11 stycznia 2013

 Ryba w sosie curry z warzywami

 


 

 4 porcje:

  • 500 g dowolnych filetów rybnych- mogą być mrożone
  • 500 g brokuła
  • 2- 3 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2- 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g ryżu basmati

 Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Rybę jeśli była mrożona- rozmrozić, umyć pod zimną bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Warzywa umyć, brokuł podzielić na różyczki, marchew pokroić na plasterki, a cebulę i czosnek w kosteczkę.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę,  wraz z marchewką, zeszklić. Dodać pastę curry i czosnek, chwilę podgrzać, po czym wlać mleko kokosowe, bulion, zagotować. Włożyć brokuł i dusić pod przykryciem 5 minut. Przyprawić sosem sojowym i sokiem z cytryny. Następnie układamy kawałki ryby i dusimy bez przykrycia na wolnym przez około 5- 7 minut. Podajemy z ryżem. Danie jest przepyszne i  lekkie. Jeśli nie przepadamy za rybą, możemy użyć mięsa z kurczaka, czy z indyka.

Smacznego !


 

 

 

 

 

 


piątek, 12 października 2012

Spaghetti w sosie śmietanowo- pomidorowym

 



 

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 250 g pieczarek
  • 250 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 300-400 g passaty (sos pomidorowy w kartoniku)
  • 100 g kwaśnej gęstej śmietany 24% tł.
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, suszona bazylia do smaku

Makaron ugotować według  wskazówek na opakowaniu tak, by nie był zbyt miękki. Pieczarki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek, obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, następnie dodać mięso, pieczarki, podsmażyć. Po krótkim podsmażeniu wlać passatę, przyprawić solą, pieprzem, bazylią. Dusić przez około  10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę, podgrzewamy. Makaron rozkładamy na talerze, polewamy sosem, gotowe!  Pycha!

Smacznego :-))

wtorek, 09 października 2012

Kurczak z szpinakiem w sosie kokosowym

 


 

 

 

 

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 400 g mrożonego liściastego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 szklanka ryżu basmati

Szpinak rozmrozić. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę, dodać 1 łyżkę oliwy, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i odstawić na 30 minut. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W międzyczasie ugotować ryż w proporcji 2: 1, czyli 2 szklanki wody wlać do garnka, wsypać ryż i zagotować (ja ryżu nie płuczę). Gdy ryż się zagotuje, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować przez 5-6 minut, po czym wyłączyć płytę i trzymać pod przykryciem przez kolejne 5-6 minut. 

Na większej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, podsmażyć kawałki kurczaka przez 3-4 minuty, po czym zdjąć z patelni. Następnie na tą samą patelnię wlać łyżkę oliwy, dodać cebulę, czosnek, curry, kurkume, krótko podsmażyć i włożyć rozmrożony szpinak, ponownie chwilę podsmażyć. Do szpinaku wlać bulion, mleko kokosowe i sok z cytryny. Dusić około 10 minut, dodać podsmażone mięso, podgrzać. Podajemy z ryżem basmati. Pychotka!

Smacznego...

 

 

 

 

 

 

 

sobota, 05 maja 2012

   Spaghetti  z  kurczakiem

 

 



Danie błyskawiczne w niecałe  20 minut. Smaczne, proste  danie na obiad dla zapracowanych, miłośników makaronu,  dzieci i nie tylko. Polecam gorąco !

  • 2 piersi z kurczaka
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 400 g pomidorów krojonych ( z puszki )
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól mrska, świeżo zmielony biały pieprz
  • 100 g słodkiej śmietany
  • 25 g tartego parmezanu

 

Spaghetti ugotować al dente. Pierś z kurczaka pokroić w paski, cebulę i czosnek drobno posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć mięso, dodać cebulę i czosnek, krótko podsmażyć. Przyprawić solą, pieprzem, bazylię, dodać pomidory. Poddusić 2-3 minuty. Wlać śmietanę, dodać parmezan. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Sos połączyć z makaronem. Podawać.

Smacznego :)