Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Dania z grilla

niedziela, 21 sierpnia 2016

Grillowane skrzydełka

 


 

  • 1 kg skrzydełek

Marynata:

  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

Umyte, osuszone skrzedełka połączyć i wymieszać z wszystkimi składnikami marynaty. Przykryć i odstawić do lodówki na całą noc. Skrzydełka grillować kilkanaście minut. Polecam gorąco!

Szaszłyki z indyka marynowane w jogurcie

 


 

  • 500 g piersi z indyka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mieszanki przypraw garam masala
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekannego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płatków chilli lub ostrej czerwonej papryki
  • sól, świeżo zmielony pieprz

dodatkowo

  • 1 cukinia
  • kilka patyczków do szaszłyków

Mięso umyć, osuszyć pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Następnie do mięsa dodać wszyskie składniki wyżej wymienione, dokładnie wymieszać. Marynować przez całą noc. Następnego dnia, cukinię pokroić w plastry i nabijać na przemian z kawałkami indyka. Grillować po 3 minuty z każdej strony.

poniedziałek, 09 lipca 2012

 

Grillowane kotleciki na patyku

 


 


 

 



  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin )
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Dip czosnkowy:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 4- 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków mięty
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru

 

Mięso połączyć z rozkłóconym jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tartą bułką, natką i mietą. Przyprawić cynamonem, kminem rzymskim, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Wigotnymi dłońmi z  mięsa uformować  podłużne kotleciki, nadziewać je pojedynczo na patyczki, lekko docisnąć i spłaszczyć. Grillować przez około 7 minut z każdej strony. 

Dip: jogurt, śmietanę, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, miętę posiekać. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wszystkie składniki połączyć. Podawać z grillowanymi kotlecikami, (są przepyszne, my je uwilebiamy).

Smacznego:-)

czwartek, 31 maja 2012

 Udka  teriyaki


 

  • 6-7 pałek z kurczaka
  • 120 ml sosu sojowego
  • 40 ml sosu (marynaty) teriyaki
  • 1 łyżka konfitury pomarańczowej (brzoskwiniowej lub ananasowej)
  • 1 łagodna większa papryczka chilli (lub 1/4 pikantnej malutkiej), drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżeczki brązowego lub białego cukru
  • sól morska

Udka ponacinać głęboko nożem w kilku miejscach (nie od strony skóry), oprószyć solą. Wymieszać składniki marynaty, włożyć kurczaka i dokładnie wymieszać. Odstawić na minimum godzinę, ale można wstawić na dłużej np. na noc do lodówki. Przed grillowaniem ocieplić do temperatury otoczenia.

Udka wyjąć z marynaty i ułożyć na średnio rozgrzanym grillu. Grillować po około 20 minut z każdej strony. Marynatę zachować, wlać do rondelka i gotować przez kilkanaście minut aż zredukuje się o połowę i będzie gęsta. Na koniec grillowania posmarować gęstą marynatą kurczaka, grillować jeszcze przez 2 minuty każdej strony i zdjąć z grilla. Można też piec w piekarniku w 220°C przez 40 minut. Podawać z sałatką np, kalafiorową w sosie jogurtowym.

Smacznego :)

 

Źródło: Kwestia smaku. com

czwartek, 19 kwietnia 2012

     Szaszłyk  tandoori


Rewelacyjne szaszłyki z pierśi kurczaka z beconem, marynowane w paście tandoori.

Doskonałe na rozpoczęty sezon  grillowania.

   4 porcje:

  • 3 piersi z kurczaka (ok. 500 g )
  • 1 łyżka pasty tandoori (do kupienia w supermarketach w stoisku regionalnym )
  • 100 g beconu w plastrach
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska do smaku

Dresing:

  • 1 łyżka imbiru  ( bardzo drobno posiekanego)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę )
  • sok z jednej limonki (lub cytryny)
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Do niewielkiego  słoika lub shakera, należy  dodać wszystkie sładniki, dokładnie wymieszać. Dresing odstawić na 30 minut. Po czym połączyć z sałatą.

Sałata według uznania. Np, sałata lodowa, pomidor, papryka, czerwna cebula, marchew.

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na 2 cm kawałki. Połączyć z 2 łyżkami oliwy i pastą tandori. Marynować minimum 1 godzinę.

Becon pokroić na kawałki, nakłuwać na przemian z kawałkami kurczaka. Łyżkę oliwy rozgrzać na patlni grillowej. Szaszłyki grilować z każdej strony przez około 6-8 minut. Serwować z zieloną sałatą.