Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Cocktaile

wtorek, 12 września 2017

Syrop z mięty

 


  • 500 g cukru
  • 0,5 l wody
  • sok z jednej cytryny
  • 2 garście mięty

Cukier wsypać do garnka, wlać wodę, zagotować. Następnie odstawić z ognia, włożyć opłukaną miętę i wlać sok z cytryny. Wymieszać, przestudzić. Odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia odcedzić, syrop przelać do butelki. Przechowujemy w lodówce. Syrop jest doskonały z wodą mineralną lub przegotowaną, lub np, dodany do Mojito.

Tagi: mięta
12:57, ginam35 , Cocktaile
Link Dodaj komentarz »
środa, 26 października 2016

Limoncello

 


 

  • 30 ml likieru Limoncello
  • wino musujce
  • kostki lodu

Likier limoncello wlać do kiliszka przeznaczonego do szampana, uzupełnić winem musującym, włożyć kostki lodu.

Na zdrowie!

sobota, 10 września 2016

Mango- Lassi

 


 

  • 1 dojrzałe mango
  • 150 g jogurtu naturalnego 3,5%
  • 250 ml wody mineralnej (bardzo zimnej)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta kardamonu do smaku

Umyte mango obrać ze skórki, odkroić miąższ od pestki, włożyć do blendera i dodać pozostałe składniki. Zmiksować dokładnie.

sobota, 19 września 2015

Aperol spritz

 


1 porcja:

  • 6 cl Prosecco (ew. białe wino)
  • 4 cl Aperol
  • 2 cl wody mineralnej gazowanej
  • kostki lodu
  • plasterek pomarańczy pomarańczy

Do kieliszka, lub szklanki koktajlowej włożyć plasterek pomarańczy, wlać Prosecco, Aperol, wodę mineralną, uzupełnić kostkami lodu.

 

piątek, 18 września 2015

  Bellini

 


  • 1 duża dojrzała brzoskwinia
  • około 400 ml schłodzonego prosecco
  • 3 kieliszki

Do stojącego blendera włożyć brzoskwinię bez pestki, wlać prosecco i dokładnie zmiksować. Rozlać do kieliszków.

sobota, 08 lutego 2014

Cocktail  Spain




  • 3 cl likieru 43
  • 2 cl wódki
  • 10 cl soku Marakuja
  • 1 cl syropu Grenadine
  • 2 cl śmietany
  • kilka kostek lodu

Wszystkie składniki z kostkami lodu (oprócz Grenadine), umieścić w shakerze i wstrząsnąć  przez ok 10 sekund. Następnie zawartość przelać do uprzednio przygotowanej szklanki typu highball, na końcu wlać syrop Grenadine. Na zdrowie :-)

niedziela, 29 grudnia 2013

Cubra Libre

 


 

 

  • 6 cl białego rumu  (Havanna Club)
  • 100 ml coca-coli
  • połowa limonki pokrojona na ćwiartki
  • kostki lodu

 

Do wysokiej szklanki typu highball włożyć kawałki limonki, wygnieść muddlerem wlać rum i dopełnić colą, wrzucić kostki lodu. Na zdrowie!


poniedziałek, 11 listopada 2013

  Tequila sunrise

 


 

  • 5 cl Tequilli
  • 10 cl soku pomarańczowego
  • 1 cl syropu grenadyna
  • 1 cl sok z cytryny
  • 3-4 kostki lodu


Tequilę, sok pomarańczowy i kostki lodu umieścić w shakerze i wymieszać. Napój przelać do wysokiej szklanki typu highball, następnie wlać i powoli i delikatnie grenadinę po ściance szklanki, która osiadając na dno utworzy charakterystyczne dla tego drinka  czerwone smugi. Dekorujemy plastrem pomarańczy. Przed wypiciem  mieszamy.

niedziela, 02 września 2012

Cocktail- Vodka Sunrise

 


 

 

 

  • 60 ml wódki
  • 120 ml soku pomarńczowego
  • 10 ml soku z cytryny
  • 10 ml syropu grenadyna
  • kostki lodu
  • do dekoracji np, plaster  pomarańczy, physalis

Wysoką szklankę typu highball napełnić kostkami lodu, następnie wlać wódkę, uzupełnić sokiem  pomarńczowym, delikatnie wymieszać. Na koniec powoli wlać syrop grenadyna, który powinien opaść na dół. Udekorowć plastrem pomarańczy i physalis.

Na zdrowie !

środa, 04 lipca 2012

  Smoothie truskawkowe





 

  • 500 g truskawek
  • 200 ml maślanki lub kefiru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • kilka kostek lodu
  • mięta do dekoracji

Truskawki umyć, usunąć szypułki. Wszystkie składniki włożyć do blendera, zmiksować. Napełnić szklanki, udekorować miętą.

sobota, 16 czerwca 2012

  Cosmopolitan

 


  • 20 ml likieru pomarańczowego Triple Sec  (np, Cointreau)
  • 40 ml wódki
  • 30 ml soku żurawinowego
  • 10 ml soku  z  limetki
  • pół łyżeczki drobnego cukru
  • kilka kostek lodu

Shaker wypełnić lodem, dodać wszystkie składniki, dokładnie wymieszać. Podawać w kieliszku do martini ozdobione cząstką limetki.

sobota, 09 czerwca 2012

   Poncz  z  Campari 

 


 

 

  • 150 ml Campari
  • 300 g truskawek
  • 100 ml syropu z kwiatu czarnego bzu ( Holunderblütensirup )
  • 500 ml schłodzonego Prosecco
  • 500 ml schłodzonego wytrawnego białego wina
  • 200 ml schłodzonej wody mineralnej
  • świeże listki mięty
  •  kilka kostek  lodu

Truskawki oczyścić, umyć, pokroić na ćwiartki, włożyć do dużego szklanego naczynia. Wlać Campari i syrop z kwiatu bzu czarnego. Włożyć do lodówki na około 30 minut. Po czym walać wino, prosecco, wodę i umyte listki mięty oraz kostki lodu.

niedziela, 13 maja 2012

  Sangria z  truskawkami

 


 

 

 

Fantastyczny hiszpański koktajl owocowy na bazie wina.

Sangria jest orzeźwiająca, owocowa, idealna na  letnie wieczrne spotkania. Głównymi składnikami są słodkie wino owocowe, świeże owoce (pomarańcze, ananas, jabłko, winogrona, brzoskwinie, mango, melon, arbuz, cytryna, limetka i.t.p.)

  • wino sangria 1,5 l
  • wino prosecco 1,5 l ( lub inne wino musujące wytrawne)
  • około 1 kg tuskawek ( lub inne świeże owoce)
  • 3 łyżki trzcinowego brązowego cukru
  • kostki  lodu

Do dużego szklanego dzbanka wrzucamy pokrojone owoce, zasypujemy cukrem, odstawiammy na pół godziny do lodówki. Po czym zalewamy schłodzoną sangrią, prosecco dodajemy kostko lodu. Wlewamy do szczklaneczek. Na zdrowie!

 

 


piątek, 20 kwietnia 2012

        Caipirinha

 



 

Jeden z klasyków  cocktaili. Caipirinha jest jednym z najbardziej popularnych i ulubionych  cocktaili, moim jak najbardziej :)


  • 50 cl cachaca np. Pitu lub Canario
  • 1 mała limonka 
  • 2- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • kruszony lód
  • grube słomki

Do wysokiej szklanki włożyć  limonkę pokrojoną w ósemki, oraz  cukier trzcinowy. Ugniatamy  pałką do caiprinhi (muddler) do momentu całkowitego wyciśnięcia soku z limonki. Wypełnić szklankę po brzegi kruszonym lodem. Wlać cachaca, wymieszać mieszadełkiem lub łyżką. Gotowe!

Na zdrowie ;-)