Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Dania wegetariańskie

środa, 10 sierpnia 2016

Kasza jaglana zapiekana z warzywami





  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia (średnia)
  • 1 papryka
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 pomidory
  • 250 ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • 250 ml rosołu lub bulionu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ok. 75 g tartego sera (mozzarelli, cheddara, goudy)
  • przyprawy: 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz

Piekarnik nagrzać do 200º C. W żaroodpornym garnku lub na dużej patelni, na oliwie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz drobno pokrojony czosnek. Dodać pokrojonego w  kostkę bakłażana, wymieszać i podsmażać ok. 2 - 3 minuty. Dodać paprykę i cukinię pokrojone w kostkę oraz przyprawy. Smażyć przez ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać surową kaszę jaglaną ( kilkakrotnie wypłukaną w ciepłej wodzie), wlać przecier pomidorowy,  bulion i zagotować. W międzyczasie dodać pomidory (sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę) a na koniec posiekaną natkę pietruszki. Piec przez około 30 minut, następnie zdjąć pokrywę, posypać tarty serem i zapiekać jeszcze przez 2 minuty.

Źródło: Kwestia smaku.com

środa, 08 czerwca 2016

Szparagi z makaronem

 


 

4 porcje:

  • 500 g szparagów
  • 250 g dowolnego makaronu
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki masła
  • koperek do posypania
  • sól, biały pieprz

Makaron ugotować według wkazówek na opakowaniu. Szparagi obrać, odciąć końcówki, umyć i pokroić na około 3 cm kawałki. Obrany czosnek pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło, włożyć szparagi i czosnek, posypać solą i  smażyć na delikatnym ogniu przez około 10 minut. Gdy szparagi są miękkie dodać ugotowany makaron (łyżką cedzakową prosto z garnka w którym się gotował), tarty ser, sok z cytryny, pieprz do smaku. Delikatnie wymieszać, posypać koperekiem, podawać na głębokich talerzach. Smacznego.

środa, 09 marca 2016

Makaron orkiszowy z pietruszkowym pesto

 


 

 

3 porcje:

  • 200 g makaronu spaghetti orkiszowego
  • pesto z pietruszki
  • parmezan do posypania

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odłożyć 2-3  łyżki wody a resztę odcedzić i przelać zimną wodą. Do tego samego garnka przełożyć spaghetti, dodać  wodę po gotowaniu makaronu, oraz pesto z pietruszki, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Nałożyć na talerze i podawać posypane parmezanem. 

Pesto z pietruszki

 


 

  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • 5 łyżek ziaren słonecznika lub orzechów laskowych
  • 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 5 łyżek oliwy extra virgin
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól himalajska, świeżo zmielony biały pieprz

Na suchej patelni uprażyć  słonecznik lub orzechy laskowe, następnie przestudzone  przełożyć do naczynia blendującego, dodać pozostałe składniki wyżej wymienione i dokładnie zblendować. 

czwartek, 03 marca 2016

Zapiekanka z chipsów Tortilla

 


 

  • 80 g chipsów Tortilla
  • 100 g tartego sera cheddar lub gouda
  • czerwona fasolka z puszki
  • mała puszka kukurydzy (140 g )
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • pomidory w puszce krojone (400 g)
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kapsułek kardamonu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • sól himalajska, świeżo zmielony pieprz

Czerwoną fasolkę oraz kukurydzę przepłukać zimną wodą i przesedzić na sitku. Cebulę, czosnek drobno posiekać,  paprykę pokroić w drobną kostkę. Kapsułki kardamonu oraz kmin rzymski delikatnie uprażyć na suchej patelni aż zacznie się uwalniać aromat, następnie rozetrzeć w moździerzu.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę, paprykę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać roztarty kardamon z kminem, pomidory z puszki wraz z sokiem, kukurydzę, czerwoną fasolkę, oregano, paprykę w proszku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu 5 minut. Całość wylać do naczynia żaroodpornego, powbijać chipsy, posypać tartym serem. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, zapiekać przez około 12-15 minut.

Zapiekankę można zrobić w wersji mięsnej, dodając mielone mięso lub kurczak w kosteczce.

czwartek, 10 grudnia 2015

Makaron z pesto z jarmużu

 


  • 250 g dowolnego makaronu
  • około 200 g pesto z jarmużu
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przełożyć do dego samego garnka w którym się gotował makaron. Dodać pesto,wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Podawać na głebokich talerzach, posypać świeżo startym parmezanem. 

Pesto z jarmużu

 


Bildergebnis für feld  grünkohl

  • 200 g świeżego jarmużu (Grünkohl)
  • 80 g płatków lub posiekanych migdałowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml oliwy extra vergin
  • 80 g startego parmezanu
  • sól, pieprz

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, na złoty kolor. Jarmuż zalać gotującą posoloną wodą i blanszować przez 3 minuty. Dobrze odcedzić i dokładnie zmiksować z płatkami migdałowymi, czosnkiem, oliwą. Na koniec dodać parmezan wymieszać. Przełożyć do szklanego naczynia polać łyżką oliwy, przykryć i wstawić na jeden dzień do lodówki w celu "przegryzienia się składników". Pesto smakuje nie tylko z makaronem, jest również doskonałe jako dodatek do warzyw, mięs, ryb lub posmarowane na swieżą bagietkę lub ciabattę. Polecam.

Bakłażan w sosie pomidorowym

 


  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 1 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów  850 ml
  • 250 g mozzarelli
  • 100 g startego parmezanu
  • 2 łyżki tartej bułki + 3 łyżki startego parmezanu
  • oliwa do smażenia
  • pęczek bazylii
  • 2 łyżki masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Bakłażany umyć, pokroić w 0,5-1 cm plastry, ułożyć na blaszce, posolić, i odstawić na 30 minut.

Sos pomidorowy: cebulę i czosnek drobno pokroić, listki bazylii umyć, suszyć i pokroić. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę i czosnek, następnnie dodać pomidory wraz z sokiem (pomidory rozdrobnić drewnianą łyżką), dodać płowę bazylii. Gotować 15 minut pod przykryciem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, dodać pozostałą bazylię.

Bakłażany osuszyć ręcznikiem papierowym. Smażyć na oliwie z każdej strony. Piekarnik nagrzać do 175°C.

Naczynie żarodporne posmarować 2 łyżkami sosu pomidorowego. Ułożyć połowę plastrów bakłażana, (częściowo pokryć jeden na drugi), posypać 2-3 łyżki parmezanu, oraz ułożyć porwane kawałki parmezanu i polać połową sosu pomidorowego. Czynność powtórzyć z pozostałymi składnikami. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 30-35 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać bułką tartą wymieszaną z parmezanem i kawałeczkami masła. Gotowanie danie podajemy np. z cibattą, bulgur, kuskus.





wtorek, 10 listopada 2015

Börek z szpinkiem i fetą

 



  • 500 g ciasta fillo lub youfka
  • 300 g sera feta
  • 500 g świeżego szpinaku
  • około 1 łyżeczka płatków chlli (Pul Biber)
  • czarnuszka, sezam do posypania

Nasączenie: 

  • 3/4 + 1/4  szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 jajka
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Szpinak dokładnie umyć, osuszyć, liście można nieco pokroić. 3/4 szklanki jogurtu wymieszać z oliwą, wodą i jednym jajkiem, dopraawić do smaku solą i pieprzem.

1/4 jogurtu wymieszać z pozostałym jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne o wymiarach 35 x 27 posmarować  mieszanką jogurtowo-jajeczną, dokładnie także brzegi- po czym wykładamy płatem ciasta filo (lub yufka) tak, żeby zwisało po brzegach. Smarujemy ciasto ponownie mieszanką i kładziemy następny płat ciasta, który tym razem powinien być dopasowany wielkością do naczynia (wystające brzegi delikatnie oderwać lub obciąć nożyczkami). Następnie wyłożyć 1/3 szpinaku, pokruszyć 100 g fety i posypać płatkami chilli, ponownie rozkładamy ciasto, smarujemy nasączeniem, ponownie ciasto i nasączenie- szpinak, feta, płatki chilli-ciasto-nasączenie i.t.d. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Kiedy zużyjemy wszystkie płatyciasta zaginamy zwisające brzegi ciasta na wierzch, smarujemy drugą mieszanką jajka z jogurtem naturalnym. Wierzch posypać czarnuszką i sezamem.  Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC , piec około 30-35 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Gotowy burek pokroić  w duże kwadraty,  spożywamy na ciepło lub zimno.

 








poniedziałek, 09 listopada 2015

Placki z cukini i marchwi


 

  • 400 g startej marchwi
  • 300 g startej cukini
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 100 g startego żółtego sera
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki przennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz, olej rzepakowy do smażenia

Warzywa połączyć z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku, gdy ciasto jest zbyt mokre można dosypać mąki. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na delikatnym ogniu, niewielkie placuszki (około 1 łyżka) na każdego, delikatnie spłaszczając. Po upieczeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.


wtorek, 15 września 2015

Cukinia faszerowana kaszą bulgur

 


 

  • 4 małe cukinie
  • 100 g bulgur
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 100 g sera feta
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

W garnku rozgrzać oliwę, wsypać bulgur krotko smażyć, nastepnie wlqać bulion, wymieszać, gotwać pod przykryciem na najmnieszym ogniu  prze 15 min. Umytą cukinię należy przekroić na pół i środek delikatnie wydrążyć łyżeczką. Wydrążone połówki cukinii lekko oprószyć solą, a dopiero potem napełniać farszem. Wówczas danie będzie miało wyrazistszy smak, a całość bardziej soczysta.

Farsz z cukinii łączymy z bulgur, koncentratem pomidorowym, psiekana mietą i natką, przyprawiamy kminem rzymskim, solą oraz pieprzem. Gotowym farszem napełniamy połówki cukinii, wierzch posypujemy pokruszonym serem feta. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180°C i zapiekamy 30-40 minut. Tak przygotowana cukinia świetnie pasuje do mięsa, jak również jako przystawka czy przekąska. Danie to możemy podać z jogurtem naturalnym, sosem tzatziki.


środa, 09 września 2015

Warzywa z makaronem

 



  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 3 małe pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g dowolnego makaronu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • świeży tymianek lub suszony
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • wiórki parmezanu, bazylia i szczypiorek do dekoracji

Umyte warzywa pokroić na mniejsze kawałki, np,bakłażan i paprykę, pomidor w kostkę, a cukinię w plastry. Czosnek drobno pokroić. Wszystkie warzywa ułożyć na blaszce z wyposażenia piekarnika, skropić oliwą, octem balasamicznym, posypać tymianekiem, solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, zapiekać około 20 minut. W międzyczasie ugotować makaron. Gotowe warzywa wymieszać z ciepłym makaronem, posypać wiórkami parmezanu, szczypiorkiem, bazylią. Smacznego.

czwartek, 23 lipca 2015

Bakłażan zapiekany z Caprese


  • 1 bakłażan
  • 200 g mozzarelli w kulce
  • bazylia
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oliwa
  • 2 pomidory

Piekarnik nagrzać do 210°C. Bakłażana przekroić na pół, miąższ ponacinać w kratkę na głębokość ok. 1,5 cm. Doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą. Ułożyć na w formie żaroodpornej, włożyć do piekarnika rozcięciem do góry i piec przez ok. 30 minut aż miąższ bakłażana zbrązowieje. Wyjąć, wierzch posmarować startym czosnkiem. Ułożyć plasterki pomidorów na przemian z mozzarellą, posypać suszonym oregano, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec przez ok. 12 minut. Posypać bazylią.

 

 

Źródło: Kwestia smaku. com



 

 

 



czwartek, 28 maja 2015

Börek z fetą z patelni

 


 

 

  • 1 opakowanie ciasta filo 400 g (Yufka teigblätter)
  • 300 g sera owczego feta
  • 1 por w całości
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz do smaku

Nasączenie:

  • 3/4 szklanki wody mineralnej
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Por i pietruszkę umyć. Por przeciąć wzdłuż, pokroić w cienkie półksiężyce, pietruszkę drobno posiekać. Ser feta pokruszyć lub rozgnieść widelcem, wymieszać z por i natką pietruszki, dorawić do smaku pieprzem. Składniki na nasączenie połączyć i wymieszać  trzepaczką. 

W głębokiej patelni(28 cm) posmarowanej oliwą układamy warstwami

  • 2-3 warstwy ciasta filo (w tych warstawach brzegi wystają poza brzegi patelni).
  • Posmarować około 3 łyżki nasączenia.
  • Ponownie ułożyć 5-6 warstw ciasta, tu nie wystają poza brzeg patelni, wystające brzegi ciasta odrywamy. Po każdym nałążeniu warstwy ciasta filo, nasączamy.
  • Wykładamy 1/3 masy serowej.
  • 5-6 warstw ciasta (pomiędzy warstawami nasączamy)
  • Wykładamy 1/3 masy serowej.
  • 5-6 warstw ciasta (pomiędzy warstawami nasączamy)
  • Wykładamy 1/3 masy serowej.
  • 5-6 warstw ciasta (pomiędzy warstawami nasączamy)
  • Wystające brzegi ciasta poza brzeg patelni założyć do środka, docisnąć i nasączyć

Patelnię przykryć, piec na umiarkowanym ogniu około 12-15 minut. Zaglądając aby ciasto się nie przypaliło. Po tym czasie ciasto przekładamy na drugą stronę. W tym celu przyłożyć duży talerz, odwrócić patelnię dnem do góry, tak aby placek znalazł się na talerzu. Placek z talerza wsunąć ponownie na patelnię, przykryć przykrywką i smażyć kojene 12-15 minut. Na koniec zdjąć przykrywkę, i piec jescze 5 minut. Börek można także upiec w piekarniku w żaroopornym naczyniu w temperaturze 250°C, 25-30 minut.

Przed podaniem odczekać kilka minut, by łatwiej można było kroić. Smacznego. Polecam gorąco.

 


 

 

 

 


 



 

 

 


wtorek, 28 kwietnia 2015

Łosoś z makaronem w sosie z czosnku niedźwiedziego

 


 

 

  • 400 g łososia
  • 1 łyżka oliwy
  • pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 1 małą cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietany
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • do podania: np, makaron  Tagliatelle

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Czosnek niedźwiedzi opłukać zimną wodą, osuszyć, pokroić. Łososia pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, usmażyć na rozgarznej patelni z oliwą, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię dodać masło i posiekaną drobno cebulę. Zeszklić, posypać 1 łyżką mąki, delikatnie zarumienić, zalać bulionem, śmietaną, dodać pokrojony czosnek niedźwiedzi. Sos redukować około 10 minut. Po tym czasie dodać usmażonego łososia,  sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzewać przez kilka minut. Gotowy sos podajemy z makaronem. Smacznego.

czwartek, 19 marca 2015

Bakłażan w sosie kokosowym z pomidorami i bazylią

 


 

2 porcje:

  • 1 bakłażan
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry np >>>.Bildergebnis für curry paste rot
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub roślinnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • szczypta brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pół pęczka bazylii

       100 g ryżu jaśminowego lub basmati

Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, każdy plaster dodatkowo na 1 cm paski. Kawałki bakłażana oprószyć 1 łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na 15 - 20 minut. Osuszyć. Ryż ugotować.

Pomidora sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki, wyciąć szypułkę, pokroić na ćwiartki. Na głębokiej patelni podgrzać olej, włożyć  pastę i podsmażać co chwilę mieszając przez około minutę, aż uwolni swój aromat. Dodać bakłażana i smażyć przez około 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie smażymy kolejne 3 minuty podlewając bakłażana  małą ilością mleka kokosowego aby nie przywierał do dna i lekko się podgotowywał.

Dodać pomidory  i gotować przez minutę, wlać pozostałe mleko kokosowe, dodać szczyptę cukru i na dużym ogniu zagotować. Gotować na większym ogniu przez około 2 minuty aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić sosem sojowym. Na koniec wymieszać z bazylią, podawać z ryżem. Danie jest wspaniałe w smaku. Polecam gorąco. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.



 

piątek, 07 lutego 2014

Gulsz z warzyw

 


 

  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • 1 strąk papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka tymianku
  • 300 ml pasaty pomidorowej
  • 1 łyżka soku z cytyny
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 2 łyżki śmienaki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Warzywa umyć, (z papryki usunąć gniazdo nasienne), pokroić w wiekszą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę wraz z czosnkiem, dodać pozostałe warzywa, oraz tymianek i rozmaryn pozbawiony gałązek, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 5 minut. Następnie wlać pasatę pomidorową, przyprawić sokiem z cytryny, sosem worcester, śmietanką, dusić na wolnym ogniu prze kolejne 5 minut. Gotowy gulasz warzywny podajemy np. z kaszą jaglaną, jęczmienną, ziemniakami puree.

czwartek, 09 stycznia 2014

Bakłażanowe roladki z kaszą bulgur w sosie pomidorowym

 


 

 

 

  • 3 duże bakłażany
  • 150 g kaszy bulgur
  • 200 g sera owczego feta
  • 800 g pomidorów
  • ¼ łyżeczki pasty Harissa (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka kaparów (opcjonalnie)
  • około 5 łyżek oliwy
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier, cynamon

Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na 0,5 cm plastry, posolić, odstawić na 30 minut. Następnie opłukać pod bieżącą wodą osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę i obsmażyć plastry bakłażana z każdej strony. Odstawić do wystygnięcia.

Obraną cebulę  drobno pokroić. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać połowę cebuli i zeszklić. Bulgur opłukać na sitku pod bieżącą wodą dodać do cebuli, chwilę smażyć, po czym wlać 300 ml wody. Dusić pod przykryciem 20 minut.

Umyte pomidory pokroić w grubą kostkę. Obrany czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić pozostałą połowę cebuli i czosnek. Dodać pokrojone pomidory i gałązki rozmarynu, pastę harissa, smażyć przez około 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru do smaku.

Bulgur przyprawić solą, pieprzem szczyptą cynamonu. Dodać pokrojone kapary oraz pokruszoną fetę (2 łyżki odłożyć do posypania na wierzch), delikatnie wymieszać. Na wystudzone plastry bakłażana nałożyć porcję farszu, plastry zwinąć  w rulonik. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać pomidorowym sosem, posypać pozostałą fetą. Roladki z bakłażana wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC, piec 20-25 minut.

Bakłażana można podać z  jogurtem naturalnym, z ryżem, lub jako danie samodzielne. Smacznego.

Na patelni  grillowej rozgrzać oliwę, plastry bakłażana podpiec z obu stron. Odłożyć do wystygnięcia. - See more at: http://www.pasjasmaku.com/2012/09/roladki-z-bakazana.html#sthash.SLFpZ5E2.dpuf


Gdy puszczą sok, osuszyć je papierowym ręcznikiem. Na patelni  grillowej rozgrzać oliwę, plastry bakłażana podpiec z obu stron. Odłożyć do wystygnięcia. - See more at: http://www.pasjasmaku.com/2012/09/roladki-z-bakazana.html#sthash.zrD3pOH7.dpuf

 

Gdy puszczą sok, osuszyć je papierowym ręcznikiem. Na patelni  grillowej rozgrzać oliwę, plastry bakłażana podpiec z obu stron. Odłożyć do wystygnięcia. - See more at: http://www.pasjasmaku.com/2012/09/roladki-z-bakazana.html#sthash.zrD3pOH7.dpuf
Gdy puszczą sok, osuszyć je papierowym ręcznikiem. Na patelni  grillowej rozgrzać oliwę, plastry bakłażana podpiec z obu stron. Odłożyć do wystygnięcia. - See more at: http://www.pasjasmaku.com/2012/09/roladki-z-bakazana.html#sthash.zrD3pOH7.dpuf
środa, 09 października 2013

Spaghetti z warzywami w sosie pomidorowym

 


 

  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 kartonik pasaty pomidorowej 500 g
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietany
  • wiórki parmezanu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 250 g makaronu spaghetti

Umyty bakłażan i cukinię, pokroić na mniejsze kawałki, a marchewkę w cienkie talarki. Obraną cebulę i  czosnek drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać marchewkę, podsmażyć, po czym dodać i zeszklić cebulę wraz czosnkiem. Na końcu wkładamy kawałki bakłażana i cukini, również podsmażamy. Warzywa zalewamy pasatą pomidorową, doprawiamy śmietanką, solą i pieprzem,  dusimy na wolnym ogniu około 10 minut.

Makaranon ugotować według przepisu na opakowaniu. Gotowe warzywa w sosie pomidorowo- śmiatanowym podajemy z ugotowanym makaronem posypując wiórkami parmezanu. Smacznego.

środa, 28 sierpnia 2013

Pieczone bakłażany z sugo i  jogurtem greckim

 


 

 

  • 3 bakłażany (około 1 kg)
  • 500g jogurtu naturalnego greckiego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 3-4 łyżki oliwy

Sugo:

  • 500 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka arabskiej pasty  Harissa (w tubce- do nabycia w sklepach z orientalną żywnością)
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz i cukier do smaku

Jogurt grecki wymieszać z koperkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Sugo: Pomidory umyć, pokrić w koststkę. Cebulę i czosnek obrać drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojone pomidory, pastę harissa, doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru. Gotować na małym ogniu bez przykrycia 30 minut.Wystudzić.

Umyte bakłażany pokroić w plasrty o grubośći 1 cm, poukładać na blaszce, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika 200° z funkcją grill (jeśli posiadamy) i zapiekać  około 20-25 minut. W połowie pieczenia bakłażany przełożyć widelcem na drugą stronę. Upieczone wystudzić.

Mniejszą połowę jogurtu rozmarować na paterze lub dużym talerzu. Rozłożyć połowę ilości bakłażana, polać połową pomidorowym sugo, następnie czyność powtórzyć z pozostałymi składnikami. Jogurt- bakłażan- sugo. Udekorować koperkiem.

Bakłażany w tej wersji są wyśmienite, doskonałe jako przystawka, dodatek do grilla, lub po prostu jako danie samodzielne np. na kolację podając z ciabattą. Polecam gorąco.

Smacznego!


środa, 15 maja 2013

Potrawka z warzyw w mleku kokosowym

 


 

 

  • połowa kalafiora
  • 3 marchewki
  • 150 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki curry lub pasty curry
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 200 g ryżu basmati lub jaśminowy

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Umyty kalafior podzielić na różyczki, marchew pokroić w słupki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na głębokie patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodać marchew i kalafior, chwilę podsmażyć, wlać bulion warzywny i mleko kokosowe. Gotować około 5 minut bez przykrycia, po czym dodać zamrożoną fasolkę szparagowa i sok z limonki, gotować-dusić przez kolejne 5 minut. Podajemy z ryżem.

Smacznego!

 


piątek, 03 maja 2013

Gulasz warzywny

 


 

  • 2 średnie bakłażany
  • 1 cukinia
  • papryka: czerwona, żółta, zielona
  • 2-3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • po 2 gałązki tymianku i rozmarynu
  • 2 listki laurowe
  • około 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z limetki lub cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • kilka łyżek kwaśnej gęstej śmietany

Warzywa umyć. Bakłażan, paprykę, cukinię, 3 obrane ziemniaki  pokroić w grubą kostkę, pozostały ziemniak zetrzeć na tarce o grubych oczkach (do zagęszczenia gulaszu). Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać.

Na głębokiej patelni lub w większym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Następnie dodać ziemniaki, podsmażyć. Po czym dodawać kolejno warzywa, posypać papryką w proszku, podsmażyć przez około 3 minuty. Wlać bulion, włożyć gałązki tymianku i rozmarynu, listki laurowe,  gotować bez przykrycia około 20 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać starte ziemniaki, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z limetki. Gotowy gulasz podajemy z kwaśną śmietaną i np. z bagietką.

Smacznego :-)

środa, 16 stycznia 2013

 Zapiekane warzywa pod serowym puchem

 


 

  • 500 g brokuła
  • 500 g marchewki
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 500 g  sera twarogowego
  • 4 łyżki mleka
  • 2- 3  łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kaszki manny
  • 100 g tartego żółtego sera
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

Brokuł  podzielić na mniejsze różyczki, umyć. Oczyszczoną i umytą marchew pokroić w plasterki, obraną cebulę drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i zeszklić, następnie dodajemy marchew i podsmażamy przez 5 minut.  Po podsmażeniu marchewki dodajemy brokuł i smażymy przez kolejne 5 minut. Na koniec wsypać mrożony groszek, przyprawić solą, pieprzem i gałką miszkatołową.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka, ser, kaszkę mannę, mleko, dokładnie wymieszać, doprawić dobrze solą i pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubujania dodać szczyptę soli i sok z cytryny. Pianę wymieszać  delikatnie z masą serową.

Żaroodporną formę (około 35cm x 24cm) wysmarować masłem. Wyłożyć podsmażone warzywa, rozmarować masę serową i posypać tartym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190°C, piec około 35- 40 minut.

Smacznego !

piątek, 30 listopada 2012

 Pyszna Moussaka wegetariańska

    z chlebkiem tureckim

 


 

 

 

 

 Chlebek turecki

 

 

  • 1 duży bakłażan lub 2 małe
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g sera feta
  • 1 puszka (850 g) pomidorów w zalewie 
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • połowa tureckiego chlebka (Fladenbrot)- ew. 2-3  duże bułki            
  • 4 łyżki oliwy 
  • sól, pieprz, cukier do smaku

 

 

Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry, delikatnie posolić i odstawić na 15 minut.

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić w garnku na 1 łyżce oliwy. Dodać pomidory z puszki wraz z sokiem. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.

Umyte pomidory pokroić w plastry. Ser feta pokroić w podłużne cienkie paski. Chlebek turecki pokroić w poprzek na 2 cm kawałki, 2 plastry pokruszyć.

Bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać 3 oliwy, obsmażyć porcjami plastry bakłażana na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Piekarnik nagrzać do 200°C/ termoobieg: 175°C. Naczynie żaroodporne posmarować 2-3 łyżkami  sosu pomidorowego. Następnie układać kolejno warstwami: bakłażan, plastry pomidora, kawałki chlebka tureckiego. Polać sosem pomidorowym. Rosmarować kwaśną śmietanę. Ułożyć paski fety, posypać pokruszonym chlebkiem. Piec 40-45 minut. Podjemy na ciepło, smakuje wybornie polewając jogurtem naturalnym. Pycha!

Smacznego:-)

 

 

 

 

 



czwartek, 01 listopada 2012

Lasagne z łososiem, szpinakiem i ricottą




  • 700 g szpinaku (użyłam mrożonego w liściach)
  • 9 blatów lasagne
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2  ząbki czosnku
  • 350 g sera ricotta
  • 150 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 g łososia
  • 1 łyżka masła
  • 40 g tartego parmezan
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatałowa

 

Szpinak rozmrozić. Cukinię umyć, pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać i drono pokroić. Łosoś pokroić w plasterki. Ricottę, śmietankę i mąkę ziemniaczaną, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na maśle podsmażyć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i cebulę. Dodać szpinak. Smażyć na niewielkim ogniu do chwili odparowania nadmiernego soku. Doprawić  solą i pieprzemi gałką. Odstawić.

Do gotującej wody z solą, włożyć płaty lasagni na 4-5 minut. Wyłowić łyżką cedzakową i ułożyć na ręczniku papierowym. Dno naczynia żaroodpornego (23 x 31), posmarować masą z ricotty, ułożyć 3 blaty, wyłożyć  połowę szpinaku, cukini, łososia. Posmarować 1/3 sosem z ricotty. Rozłożyć następne blaty szpinaku, wyłożyć pozostały szpinak, cukinię i łosoś. Posmarować 1/3 sosu, ułożyć ostatnie 3 blaty lasagni i rozmarować pozostały sos. Posypać  tartym parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC, piec 20-25 minut.

Smacznego

 
1 , 2