Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Kuchnia francuska

czwartek, 07 czerwca 2012

 Quiche z ciasta francuskiego  z  łososiem  i  porem


 

 Wspaniałe w smaku. Wykwintne quiche z ciasta francuskego z wędzonym łososiem i dożą ilością zdrowego pora. Równie doskonałe jak z ciasta kruchego. Koniecznie do wyprópowania.

 

  • 1 kg pora
  • 250 g wędzonego łososia w cienkich plastrach
  • 1 opakowanie śwwieżego ciasta francuskiego light ( 24 x 42 )
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatałowa
  • 2 łyżki bułki tartej

Por oczyścić, dokładnie umyć, pokroić w krążki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Oliwę rozgrzać, dodać czosnek i por. Delikatnie podsmażyć 3-4 minuty. Jajka roztrzepać z kwaśną śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką. 

Piekarnik nagrzać do 175°C.

Formę  quiche lub tortownicę (26 cm ø) natłuścić.

Ciasto rozwinąć, przepołowić na pół. Wyłożyć nim formę po brzegi. Ciasto posypać bułką tartą. Rozłożyć na przemian por z łososiem. Polać masą jajeczną. Włożyć do piekarnika, piec 30-40 minut.

Smacznego :)


środa, 02 maja 2012

  Quiche  z  bałkażanem

 


 

Ciasto na spód:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli

Farsz:

  • 2 bakłażany
  • 1 mała cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 jajka
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka liści bazylii
  • 100 g sera feta
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatałowa

 

 Składniki na ciasto szybko  zagnieść, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Bakłażan, cukinię, marchew, por, umyć. Bałkażana i cukinię przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić na cienkie paski.

Marchew pokroić na ukos w plastry, por w krążki. Warzywa podsmażyć na rozgrzanej  patelni z oliwą przez 5-8 minut.

Piekarnik nagrzać do 220°C.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną quiche  formę (brzegi także) ceramiczną o Ø 26 cm, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika, piec 15- 20 minut na złoty kolor.

Jajka, śmietanę, mąkę ziemniaczaną, roztrzepać, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką. Dodać posiekaną bazylię.

Po upieczeniu, na cisto wyłożyć podsmażone warzywa, polać masą jajeczną, posypać pokruszoną fetą lub innym tartym serem. Piec 30 minut w 180°C.

Smacznego :)

środa, 21 marca 2012

  Quiche  z  tuńczykiem

 


Smakołyk z Francji- Quiche to rodzaj tarty z kruchego ciasta, polanego  śmietanowo- jajeczną  masą. Nadzienia  mogą być dowolne, np. to co mamy akurat w lodówce. Tarta w tej wersji jest przepyszna i rozpływająca  się w ustach. Smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam !



Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g  miękiego masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 łyżek wody

Nadzienie:

  • 2 małe cukinie
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 papryka- kolor dowolny
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 jajka
  • 150 ml śmietanki
  • 100 g żółtego tartego sera
  • po pół łyżeczki bazyli, oregano
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Z mąki, masła pokrojonego w kostkę, soli i 6 łyżek wody zagniatamy  ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, lekko ją spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Formę do tarty (najlepiej o średnicy 22- 26 cm ) smarujemy masłem. Rrozwałkowujemy na placek o grubości ok. 5 mm. Rozkładamy ciastem  dno i boki. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 220°C,  pieczemy  15-20  minut. Po upieczeniu ciasto lekko wystudzić.

W międzyczasie umyte warzywa (cukinia, paryka, marchewka, cebula, czosnek), drobno pokroić w kosteczkę. Tuńczykodsączyć, delikatnie rozdrobnić na kawałki.

Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć cebulę i czosnek. Następnie dodać pozostałe warzywa,  doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano. Smażyć 10 minut.

W naczyniu  roztrzepać  jajka i  śmietanę. Doprawić  solą, świeżo zmielonym  pieprzem, gałką. Masę jajeczną wymieszać z tartym serem. Podsmażone warzwa rozłożyć na przestudzonym spodzie tarty. Polać masą jajeczną. Piec 25 minut w 200°C.