Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wołowina

wtorek, 26 maja 2015

Papryka faszerowana kaszą kuskus z szpinakiem

 


 

 

  • 200 g kaszy kuskus
  • 1/4  łyżeczki kminu rzymskiego
  • 3- 4 czerwone papryki
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 150 sera owczego typu feta
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Kaszę kuskus zalać 200 ml gotującej wody, wymieszać widelcem, przyprawić solą, kminem rzymskim, pieprzem i odstawić na 10 minut. Paprykę przepołowić, oczyścić z ziaren i umyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Szpinak umyć, osuszyć. Obraną cebulę i czosnek drobno pokroić. Ser feta pokruszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso mielone, smażyć krótko, po czym dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Na koniec dodać liście szpinaku i smażyć razem przez 2 minuty. Mięso z szpinakiem połączyć z kuskus, dodać 1 łyżkę oliwy, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Farsz nałożyć do przygotowanych połówek papryki. Na wierzch posypać pokruszonym serem feta, podlać bulionem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec około 25-30 minut. Gotowe danie można podać z sosem tzatziki. Smacznego...    

środa, 12 lutego 2014

Gulasz wołowy z chili i czekoladą

 


 

 

  • 500 g mięsa wołowego na gulasz np. z łopatki
  • 400 ml rosołu wołowego ( Rinderfond-w słoiku )
  • 2-3 cebule
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • 50 g gorzkiej czekolady 70%
  • sól morska
  • natka pietruszki do dekoracji

Mięso umyć oszuszyć, pokroić w grubszą kostkę. Obraną cebulę grubo pokroić. Chili pokroić w cienkie krążki. W garnku lub naczyniu żaroodpornym rozgrzać oliwę, włożyć mięso i smażyć na wysokim ognie przez 6 minut. Następnie dodać cebulę, chili, koncentrat pomidorowy, śmażyć przez kolejne 2 minuty. Wsypać łyżkę mąki i chwilę smażyć. Wlać rosół wołowy i 400 ml wody, doprawić solą, zagotować. Garnek przkryć, wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, i piec 2 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę, dodać połamaną czekoladą, wymieszać. Gdy gulasz jest gotowy, posypać natką pietruszki, ewentualnie startą czekoladą.

Mięso, chili, czkolada- to danie niecodzienne, jednak warto się skusić i spróbować ten niepowtrzalny, ciekawy, smak. Danie można podać z makaronem, świeżą bagietką. Polecam gorąco i smacznego!

środa, 13 marca 2013

Chili con carne- najlepsze

 




 

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka czerwonej fasolki (410 g)
  • 1 puszka  pomidorów krojonych (410 g)
  • 1 puszka fasolki Baked- beans (410 g)
  • 400 ml pasaty pomodorowej lub soku pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu  pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski)
  • 1 łyżka sosu  worcester (niekoniecznie)
  • 1-2 papryczki chili
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka  cukru
  • śmietana Crème fraîche

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę chili przekroić wzdłuż, wyjąć ziarenka, pokroić. W dużej, głębokiej patelni, rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, czosnek, chili, kumin, po chwili dodać mięso, również podsmażyć. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.  Następnie dodać  pasatę i koncentrat  pomidorowy, pomidory z puszki. Całość dusimy około 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodać  fasolkę (przepłukaną pod bieżącą wodą) oraz fasolkę baked-baens wraz z sosem pomidorowym, gotować  jeszcze przez  2-3 minuty. Chili con carne podajemy w miseczkach z kleksem śmiatany Crème fraîche. Polecam gorąco !

Smacznego :-)

 

poniedziałek, 07 stycznia 2013

 Gulasz mięsny z kasztanami

 


 

 

  • 5oo g gulaszu wołowo- wieprzowy
  • 200 g kasztanów jadalnych - marony (gotowe w opakowaniu wakum)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 150 ml półwytrawnego wina marsala lub innego
  • 500 ml bulionu
  • 2- 3 marchewki
  • 1 por
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ew. 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu

 

Mięso umyć, dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym, większe kawałki przekroić. Cebulę i czosnek obrać, pokroić. Oczyszczony por pokroić na ukos w plasterki, a umytą marchew w półksiężyce.

Garnek do duszenia mięsa rozgrzać z oliwą, włożyć porcjami mięso i smażyć na wysokim ogniu przez około 5 minut. Pod koniec smażenia dodać czosnek, cebulę, koncentrat pomidorowy- podsmażyć, doprawić  solą i pieprzem. Następnie wlać bulion, wino. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny (w razie potrzeby dolewać wodę). Na około 15 minut przed końcem duszenia, dodać por, marchewkę, kasztany, miód, majeranek.  Doprawić solą i pieprzem. Gulasz podajemy np, z makaronem fettuccine, kaszą lub ryżem. Pychotka.

Smacznego !



wtorek, 20 marca 2012

   Najlepszy  Gulasz  pomidorowy


 

 

  • 500 g mięsa wołowego na gulasz
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 puszka pomidorów ( 400 g )
  • ¾ l bulionu mięsnego
  • słodka papryka w proszku
  • 1 średnia cukinia
  • 1 średni bakłażan
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso umyć, osuszyć, ewentualnie  większe kawałki pokroić. Obraną cebulę pokroić w piórka. Z gałązki rozmarynu oderwać igiełki i posiekać.

Oliwę dobrze rozgrzać w dużej patelni,  mięso mocno podsmażyć, przyprawić solą. Dodać cebulę, czosnek. Krótko podsmażyć, dodać  przecier pomidorowy, mąkę i krótko podsmażyć. Wlać bulion i sok z pomidorów. Przyprawić papryką, pieprzem, posiekanym rozmarynem. Dusić pod przykryciem minimum 1 godzinę.

Umytą cukinię pokroić w półksiężyce, bakłażana i pomidory z puszyki   w kawałki. Dodać do gulaszu i dusić jeszcze przez 10 minut bez przykrycia. Podawać z  makaronem wstążki. 

Smacznego...