Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Pieczywo

niedziela, 31 lipca 2016

Faszerowany chleb serem

idealny dodatek do grilla


 

  • bochenek dobrego chleba w całości
  • 4 cebulki dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g sera emmentaler
  • kulka mozzarelli
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Bochenek chleba nacinamy ostrym nożem w 1 cm plastry, uważając, żeby nie przeciąć do końca. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ser emmentaler pokrojony w grubsze plasterki powkładać w nacięcia. Cebulkę pokroić w plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę, mozzarellę kroimy w kosteczkę, wymieszać doprawić solą i pieprzem, powkładać w nacięcia chleba. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC, piec około 15-20 minut. Podajemy na ciepło, plastry chleba docinamy do końca.

środa, 21 października 2015

Bułki orkiszowe- razowe

 


 

  • 500 g mąki orkiszowej razowej
  • 42 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • płatki owsiane do posypania

Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól. 100 ml wody wymieszć z miodem i pokruszonymi drożdżami. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie rozczyn wlać do mąki, dodać także masło i pozostałą wodę. Ciasto dokładnie wyrobić, aż zacznie odchodzić od miski. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, zagnieść. Z ciasta oformować wałek o długośći około 40 cm i grubości 5 cm. Pokroić na 12 równych kawałków, następnie uformować bułeczki. Posmarować wodą, posypać płatkami owsianymi.  Przykryć ściereczką i odstawić 20-30 minut.

Piekarnik nagrzać do 200 °C. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bułeczki. Wstawić do piekarnika  i piec 15-20 minut. 

sobota, 17 stycznia 2015

Bułeczki orkiszowe z maślanką

 



  • 500 g mąki orkiszowej (u mnie typ 630 jasna)
  • 42 g świeżych drożdży
  • 300 ml maślanki
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • dowolne ziarna: słonecznik, czarnuszka, sezam. siemię lniane

Maślankę wyjąć wcześniej z lodówki. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól. 100 ml maślanki wymieszć z miodem i pokruszonymi drożdżami. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie rozczyn wlać do mąki, dodać także masło. Ciasto dokładnie wyrobić, aż zacznie odchodzić od miski. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, zagnieść. Z ciasta oformować wałek o długośći .. i grubości .. . Pokroić na 12 równych kawałków, następnie uformować bułeczki. Posmarować wodą, posypać dowolnymi ziarnami. Przykryć ściereczką i odstawić 20-30 minut.

Piekarnik nagrzać do 200 °C. Dwie blaszki wyłożyc papierem do pieczenia, ułożyć bułeczki. Wstawić do piekarnika na około 15-20 minut.

Tagi: bułki
18:32, ginam35 , Pieczywo
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 12 sierpnia 2012

  Laugenbrezel - Precelki

 



 

Przepis na te przepyszne i wspaniałe precelki pochodzi z niemieckiego przepisu. Są naprawdę rewelacyjne, idealne na niedzielne śniadanie, dla mnie najlepsze  jeszcze ciepłe i z masełkiem. Są troszkę pracochłonne, ale warto  wypróbować, koniecznie. Polecam!

Dlatego że,  precle są czasochłonne, proponuję  zrobić większą ilość i zamrozić surowe- pojedyńczo (1-2 godzin). Następnie przełożyć do woreczka foliowego przeznaczonego do mrożenia żywności,  szczelnie zamknąć i ponownie włożyć do zamrażarki. Przed upieczeniem rozmrozić, ale nie całkowicie, po czym zanurzyć w kąpieli z sody oczyszczonej jak w przepisie poniżej i upiec. Mamy wtedy świeże, czerstwe  i ciepłe precelki jak znalazł, i nie trzeba rano biec do piekarni :-))

 

Ciasto na około 10-12 sztuk :

  • 500 g przennej,  typ 550 lub 405
  • 40 g świeżych drożdży
  • 30 g miękkiego masła
  • 100 ml letniego mleka
  • 200 ml letniej  wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • do posypania np, sezam, czarny kminek, gruboziarnista sól

Kąpiel z sody oczyszczonej: (w celu uzyskania pożądanego koloru i smaku typowego dla precli)

  • 1,5 l wody
  • 50 g sody oczyszczonej
  • 1 duża łyżeczka soli

 Do letniego mleka, dodać cukier i pokruszone drożdże, posypać odrobiną mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Nagrzać piekarnik do 50°C.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, miękkie masło, letnią wodę, zmiksować mikserem z  końcówką (widełki) do wyrabiania ciasta. Po czym dodać wyrośnięte drożdże, ponownie wyrabiać, do momentu odchodzenia ciasta od miski (około 10 min). Przykryć ściereczką i wstawić do ciepłego piekarnika na 30-40 minut.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę, zagnieść kilka razy do środka, podzielić na 10 -12 kawałków

(80-85 g). Uformować kulki. Następnie z  każdej  kulki  uformować rulonik o długości 45-50 cm, w ten sposób aby na środku rulonika był grubszy brzuszek a końcówki cienkie. Oba końce podnieść do góry tworząc literę U. Następnie oba końce przepleść w X jeden raz  i przycisnąć końcówki  do brzuszków  podstawy. To samo zrobić z pozostałymi kulkami, precelki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Zagotować wodę z sodą i solą, każdy precel sparzyć przez 30 sekund, poukładać na blaszce i odstawić ponownie na 10 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.

SMACZNEGO !



niedziela, 01 kwietnia 2012

        Chleb  orzechowy


 

  • 500g mąki żytniej razowej
  • 500g mąki przennej razowej
  • 40 g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • około 700 ml letniej wody
  • 200 g orzechów laskowych

Do miski przesiać mąkę. Dodać sól. Drożdże rozpuścić w wodzie. Pośrodku mąki zrobić zagłębienie i wlać w nie rozrobione drożdże w  5 łyżkach wody i sok z cytryny, letnią wodę. Ciasto wyrabiać przez 10- 15  minut. Na koniec dodać posiekane orzechy. Wyrobić.  Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Podłużną formę (około 33  cm) wysmarować olejem. Ciasto zagnieść, wyłożyć  do foremki, przykryć  ściereczką i odstawiać ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na minimum 1 godzinę.

Piekarnik nagrzać do 210°C. Foremkę z ciastem włożyć do piekarnika na średniej wysokości  i piec 60 minut.

środa, 14 marca 2012

   Focaccia  z  oliwkami

 


 

  • 1 szklanka mąki orkiszowej ( lub przenna )
  • 1 szklanka mąki przennej
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g instant
  • 8 suszonych pomidorów z zalewy
  • 3/4  szklanki ciepłej wody
  • 1/3  szklanki ciepłego mleka
  • 4- 5 łyżek oliwy
  • 4 łyżki posiekanych oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej

Mąkę przesiać do miski wraz z solą. Drożdże pokruszyć i rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na 10 minut. Następnie wlać do mąki i dodać oliwę. Dłońmi wyrobić ciasto, powpli wlewając ciasto. Dodać posiekane oliwki, pokrojone drobno suszone pomidory i tymianek. Ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Formę o wymiarach 23 x 29 cm natłuścić, przełożyć ciasto i rozłożyć na całej powierzchni formy. Odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto posypać gruboziarnistą solą. Piec około 30 minut.