Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wieprzowina

niedziela, 16 kwietnia 2017

Biała kiełbasa pieczona w piwie





 

 

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml jasnego piwa
  • 2łyżeczki musztardy gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 liść laurowy
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Zalewa: do misczki wlać piwo, dodać musztardę, czosnek drobno posiekany i przyprawy, wymieszać.

Kiełbasę umyć i osuszyć ręcznkiem papierowym. Wykałaczką nakłuć w kliku miejscach  (dzięki temu kiełbasa nie popęka w czasie pieczenia). Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki.

W żaroodpornym naczyniu układamy kiełbasę, cebulę, listek laurowy, polewamy zalewą. 

Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika 180°C, i piec przez godzinę pod przykryciem. Ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia z funkcją grill,  do zrumienienia skórki. 

W połowie pieczenia, można kiełbasę przełożyć na drugą stronę, wtedy skórka będzie przypieczona z obu stron.

Podajemy na gorące np. z dodatkiem chrzanu, francuskiej musztardy, kiszonym ogórkiem, ciemnym chlebem.



piątek, 30 grudnia 2016

Pieczony schab

 


  • 1 kg schabu bez kości
  • po łyżeczce: słodka papryka, majeranek,tymianek, oregano
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soli

Wszystkie przyprawy oraz posiekany czosnek wymieszać z olejem i natrzeć umyty i osuszony schab. Odstawić do lodówki na przynajmniej dwie godziny, najlepiej na całą noc. Następnego dnia mięso umieścić w rękawie do pieczenia, związać boki, worek nakłuć kilka razy z góry. Włożyć do nagrzanego piekarnika 200°C, piec 1 godzinę.

środa, 22 kwietnia 2015

Polędwica wieprzowa, zielone szparagi

sos z czosnku niedźwiedziego

 



 

  • 1 polęwica wieprzowa
  • 1 łyżka oliwy
  • pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz lub ziołowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 500 g zielonych szparagów (2 łyżki masła, 1 łyżka oliwy)
  • do podania ziemniaki pieczone z ziołami

Czosnek niedźwiedzi opłukać pod zimną bierzącą wodę, osuszyć i pokroić. Obraną cebulę posiekać. Na patelni rozgarzać łyżkę masła, dodać cebulę, zeszklić, posypać mąką, chwilę smażyć i zalać bulionem cały czas mieszając. Następnie dodać pokrojony czosnek niedźwiedzi, wlać wino i śmietanę, gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Sos zmiksować.

Szparagi umyć, odciąć lub ułamać zdrewniałe końce (około 1/4  długości- zielonych nie obieramy). Na patelni rozgrzać masło z oliwą, włożyć szparagi, posypać delikatnie solą i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. W miedzyczasie energicznie potrząsać patelnią dla równomierenego usmażenia.

Polędwicę umyć, usunąć błonki, osuszyć, pokroić na 1,5-2 cm plastry, spłaszczyć dłońmni. Na patelni rozgrzać dobrze oliwę, włożyć plastry polędwicy, smażyć na wysokim ogniu około 3-4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia można dodać łyżkę masła. Przyprawić solą i grubo zmielonym pieprzem. Polędwiczki podajemy z sosem, z smażonymi szparagami, i naprzykład pieczonymi ziemniakami. Życzę smacznego.

 

środa, 21 stycznia 2015

Cykoria z mięsem pieczona pod beszamelem

 


 

 

 

 

  • 5 cykorii
  • 5 wieprzowych steków minutowych
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 100 g tartego żółtego sera Gouda

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • około 300 ml mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Cykorie umyć, wyciąć głąb. W  dużej ilości posolonego wrzątku blanszować cykorie około 5 minut. Wyjąć i  dokładnie osączyć z wody, zostawić do ostygnięcia. Minutowe steki rozbić delikatnie tłuczkiem, posypać solą i peprzem. Cykorie owinąć mięsem, obsmażyć krótko na patelni złączeniem do dołu. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 

Sos beszamelowy: na małym ogniu masło roztpić w rondelku, dodać mąkę, zarumienić i powoli wlewać mleko cały czas mieszając do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmiatany. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, solą, gałką i piperzem. Sos wylewamy na cykorie z mięsem. Posypać tartym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, zapiekać przez około 25 minut. Gotową cykorię podajemy z ryżem. Życzę smacznego.

 

czwartek, 15 stycznia 2015

Polędwica wieprzowa z pieczarkami w cieście francuskim

 


 

 

 

 

  • około 500g- 550 g polędwicy wieprzowej
  • 400 g pieczarek
  • garść suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 blaty ciasta francuskiego mrożonego (150 g)
  • 2 łyżki śmiatany
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól morska, pieprz do steków lub świeżo grubo zmielony
  • 1 żółtko rozmieszane z 2 łyżkami mleka

Ciasto francuskie wyjąć z zamrażalnika, ułożyć na blacie, tak aby końce delikatnie nakładały się na siebie tworząc prostokąt. Suszone grzyby zalać zimną wodą i moczyć przez 15 minut. Cebulę i oczyszczone pieczarki pokroić w kostkę.  Z polędwicy usunąć białe błonki, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać solą i obficie pieprzem. Na patelni rozgrzać masło  klarowane, obsmażyć polędwicę z każdej strony. Zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię dodać masło, zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone pieczarki i wyłowione z wody suszone grzyby, razem usmażyć. Na koniec dodać tymianek, natkę pietruszki, 2 łyżki śmietany. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 220°C.

Ułożone blaty ciasta francuskiego rozwałkować delikatnie aby sie skleiły (25x35). Ciasto przełożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika i położyć papier do pieczenia. Na ciasto rozłożyć usmażone grzyby, zachowując odstęp z każdej strony, następnie ułożyć podsmażoną polędwicę. Całość zwijamy w roladę złączeniem do dołu. Posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-22 min. Przed pokrojeniem odczekać kilka minut. POLECAM GORĄCO!



niedziela, 09 lutego 2014

Polędwiczka w czarnym pieprzu z pysznym sosem pieczarkowym i

z chrzanowym purée ziemniaczanym


 

 

 

4 porcje:


• 1 polędwica wieprzowa o wadze 500 g

• sól morska i 2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu
• 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego

Sos z pieczarkami:
• 350 g pieczarek

• 1/2 szklanki gorącego bulionu
• kilka suszonych grzybów
• 1 łyżka sosu worcester
• 1 mała cebula szalotka
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka masła

• 1 kieliszek brandy
• 1 łyżka musztardy dijon
• 60 ml śmietany 30%


Purée ziemniaczane z chrzanem:

• 800 g ziemniaków
• 2 łyżki chrzanu
• 1 łyżka masła

Polędwicę ocieplić w temperaturze pokojowej. Przygotować składniki sosu pieczarkowego, większe pieczarki pokroić, mniejsze pozostawić w całości. Bulion zagotować razem z suszonymi grzybami a następnie wymieszać z sosem worcester. Posiekać natkę pietruszki i cebulę.

Piekarnik nagrzać do 180° C. Polędwicę doprawić solą, posmarować 1 łyżką oliwy i dokładnie obłożyć pieprzem. Rozgrzać patelnię ( nagrzewamy w piekarniku niedużą blaszkę do pieczenia). Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oliwy, dokładnie z każdej strony obsmażyć polędwicę na złoty kolor. Włożyć do piekarnika na blaszkę, i piec przez 20 minut.

Na tej samej patelni przygotować sos z pieczarkami: postawić patelnię na ogniu, roztopić masło. Włożyć pieczarki razem z cebulą i smażyć na większym ogniu mieszając co chwilę aż pieczarki będą lekko zrumienione. Dodać musztardę i wymieszać. Wlać brandy i chwilkę gotować. Następnie wlać bulion z suszonymi grzybami i sosem worcester oraz śmietankę. Zagotować, gotować sos na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty aż zgęstnieje. Na minutę przed końcem dodać natkę pietruszki.

Wyjąć upieczoną polędwicę i odłożyć na talerz, nie kroić przed upływem 8 minut.

Purée ziemniaczane z chrzanem: obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i od razu rozgnieść praską z dodatkiem masła oraz chrzanu. Ziemniaki wyłożyć na talerz, ułożyć pokrojoną na plastry polędwicę i polać sosem z pieczarkami. Udekorować natką pietruszki. Jako dodatek może to być dowolna surówka, u mnie był gotowany brokuł. Danie jest wyśmienite, a sos przepyszny. Moi mężczyźni się zajadali, ja oczywiście również ;-))  Polecam gorąco!

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. com.


 


czwartek, 23 stycznia 2014

Gyros z pomidorowym ryżem

i sosem tzatziki



  • 400 g mięsa wieprzowego np. sznycel
  • 1 cebula
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • 3 strąki papryki: czerwona, żółta, zielona
  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 500- 550  ml soku pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietuszki
  • sól morska, biały pieprz, cukier do smaku
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 2-3 ząbki czosnku

 

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w paski, cebulę pokroić w piórka. Do naczynia wlać 2 łyżki oliwy, wsypać przyprawę do gyrosa, dodać mięso i cębulę, wymieszać i odstawić na minium 30 minut.

Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem greckim, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i szczyptą cukru.

Do garnka wlać sok pomidorowy, przyprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru. Zagotować, wsypać ryż (wcześniej opłukany na sitku pod bieżącą zimną wodą). Gotować bez przykrycia 8-10 minut, (od czasu do czasu mieszając), po czym przykryć i wyłączyć płytę. Pozostawić garnek na ciepłej płycie przez około 10-15 minut. Gdy ryż jest miękki, dodać natkę pietruszki i wymieszać.

Paprykę przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne i umyć. Pokroić w paseczki. W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, i podsmażyć paprykę, zdjąć z patelni, odłożyć na bok. Na tą samą rozgrzaną patelnię, włożyć zamarynowane mięso. Smażyć na wysokim ogniu przez 4-5 minuty. Do mięsa dodać paprykę i krótko razem podsmażyć. 

Gyros podajemy z ryżem i sosem taztziki. Życzę smacznego!


 

piątek, 10 stycznia 2014

Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym z porem

 


 

 

  • 1 polędwica wieprzowa o wadze około 600 g
  • 500 g małych pieczarek
  • 1 duży por lub 2 mniejsze
  • 400 ml śmietany
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morsla, świeżo zmielony pieprz
  • 200 g makaronu tagliatelle

Pieczarki oczyścić, większe przekroić. Por oczyścić, umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w piórka. Polędwicę umyć, osuszyć, odciąć białą błonkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane, i obsmażyć polędwicę z każdej strony na wysokim ogniu przez 3-4 minuty. Polędwicę przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła, dodać por i pieczarki smażyć 3-4 minuty. Wlać śmietanę, sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, dusić przez 5 minut. Sos wylać na polędwicę, wstawić do nagrzanego piekarnika 175°C i piec 30-35 minut. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Gotową polędwiczkę podajemy z makaronem, z ryżem lub ziemniakami. Smacznego.


 

środa, 28 listopada 2012

Żeberka duszone z  kapustą kiszoną, kaszą

 i suszonymi grzybkami

 


 

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 120 g kaszy jęczmiennej
  • 100 g chudego wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 3-4 łyżki suszonych grzybów
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, majeranek, lub ulubione przyprawy

Grzybki zalać gorącą wodą- odstawić. Żeberka umyć, osuszyć, odciąć nadmierny tłuszcz, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem. Cebulę i boczek  pokroić w kostkę.  Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, żeberka obsmażyć z każdej strony, dodać cebulę i boczek- podsmażyć. Całość zalać wodą, tak aby mięso było przykryte, dodać namoczone grzybki. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut. W razie potrzeby dolewać wody.

Nastepnie dodajemy kiszoną kapustę i kminek. Dusić następne 30 minut, po czym dodajemy kaszę i gotować do miękkości, pamiętając o dolewaniu wody, aby potrawa się nie przypaliła. Gotowe...Pycha... :-)

Smacznego !

poniedziałek, 22 października 2012

Soczysta Karkówka w ziołowej skorupce

 


 

  • 1,5 kg karkówki
  • 1 cebula
  • 75 g miękkiego masła
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 1 łyżka kminku w ziarenkach
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego świeżego majeranku (lub suszonego)

Mięso umyć suszyć, jeżeli mięso pokryte jest większą ilością tłuszczu, należy go usunąć, ewentualne błony. Karkówkę ąnasmarować oliwą, posypać solą, pieprzem. Odstawić do lodówki na minimum  1 godzinę. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Umytą natkę i majeranek osuszyć, posiekać- połączyć z masłem, cebulą, kminkiem, musztardą, tartą bułką. Masę   ugnieść dokładnie widelcem. Doprawić solą i pieprzem. Karkówkę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, masę ziołową rozmarować wierzch mięsa. Wstawić do nagrzanego piekarnika, 200°C, (termoobieg 175°C) i piec 1,5 godziny. Mięso można podawać np. z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem i sałatą.

SMACZNEGO :-))

 

czwartek, 15 marca 2012

  Polędwiczki  w  sosie  gorgonzola

 


Polędwiczki wiepszowe  w pysznym, kremowym, sosie z sera gorgonzola. Idealne danie na obiad i jeśli mamy dóży głód :)  Dodatki do mięsa wedle własnego uznania i smaku.

 


4 porcje

  • 1 polędwiczka wieprzowa około 500 g
  • 1 oliwy z oliwek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

sos:

  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietanki  30%
  • 100 ml bulionu warzywnego
  •  150 g sera gorgonzola
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
    

 Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na rozgrzanej patelni z masłem. Wlać bulion i śmietanę, gotować na małym ogniu przez 10 minut. Po czym dodać ser gorgonzola, ciągle mieszając, aż ser roztopi się i połączy ze śmietaną. Przyprawić gałką, solą, pieprzem.

Polędwiczki umyć, osuszyć. Pokroić w plastry 2-3 centymetrowej grubości, rozbić lekko dłonią, posypać sólą i świeżo zmielonym  pieprzem. Podsmażyć z obu stron przez  2 - 3 minuty. Podawać,  polawając sosem, z dodatkiem np.  jarzynką  z marchewki i  smażonymi ziemniakami.

 

Jarzynka z marchewki

  • około 500g marchwi
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki  octu winnego białego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina cukru
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • ewentualnie natka pietruszki

Marchew obrać, umyć, pokroić w słupki lub w plasterki. W rondelku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić marchew, podsmażyć. Dusić pod przykryciem 5-6 minut. Czosnek posiekać, dodać do marchwi, dusić kolejne 2 minuty, po czym wlać ocet winny, curry, odrobinę cukru, sól i pieprz do smaku. Posypać natką.

Smacznego!