Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Ciasta

wtorek, 13 listopada 2018

Sernik dyniowy

 


 

Spód:

  • 150 g ciasteczek owsianych czekoladowych
  • 30 g orzechów włoskich
  • 25 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 500 g zmielonego twarogu 
  • 250 g serka mascarpone
  • 4  jajka
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 120 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 350 g puree z upieczonej dyni hokkaido
  • 200 g masy kajmakowej (z puszki)
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Ciasteczka, orzechy i roztopione masło umieścić w malakserze i dokładnie zmiksować, wyłożyć na spód tortownicy.

Zmiksować twaróg z mascarpone, ostudzonym puree dyniowym, cukrem, budyniem w proszku, mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym, skórkę pomarańczową. Dodać jajka i ponownie zmiksować ( krótko, do połączenia się składników). Masę serową wylać na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C (góra i dół ) i piec przez ok. 65-70 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem osuszyć powierzchnię sernika ręcznikiem papierowym i oprószyć cynamonem.

środa, 31 października 2018

Jabłecznik

 


 

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 4 jajka (oddzielić białka od żółtek)
  • 1 szklanka cukru + 1/4 szklanki do piany z białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Jabłka

  • około 2 kg jabłek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 80 g rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu

Mąkę, masło,cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka , wszystkie te składniki zagnieść na ciasto lub zmiksować w robocie kuchennym. zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Formę o wymiarach 21x32 lub tortownicę o ø 28 cm posmarować masłem.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki, włożyć do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon. Prażyć w garnku  przez około 10 minut, uważając by ich zbyt bardzo nie rozgotować, pod koniec dodać rodzynki. Ostudzić. Białka ubić na pianę, następnie dodawać stopniowo 1/4 szklanki cukru, cały czas ubijając aż piana będzie sztywna i błyszcząca. 

Schłodzone ciasto podzielić na dwie, jedną część wyłożyć na dno formy, następnie rozłożyć jabłka, posmarowć pianę z białek, na wierzch pokruszyć palcami pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego 180°C piekarnika i piec przez 60-70 minut.

Jabłecznik wystudzić i posypać cukrem pudrem.





sobota, 20 października 2018

Ciasto ucierane z owocami


 

  • 200g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 200g mąki
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 ml mleka
  • około 800g dowolych owoców:jabłka, maliny, śliwki
  • cukier puder do posypania

Formę o rozmiarach 26 cm ø, posmarować masłem.

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym na puszysty biały krem. Nąstępnie cały czas miksując dodawać kolejno jajka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksować do połączenia się składników, na koniec wlać mleko i krótko zmiksować. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać i ułożyć owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, piec przez 50-55 minut.

 

czwartek, 04 października 2018

Ciasto leśny mech ze szpinakiem

 




 

 

 

 

Ciasto:

  • 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 3 jajka
  • 1  szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g roztopionego masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem z mascarpone:

  • 250 g śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • otarta skórka z 1 limonki
  • 1 łyżka soku z limonki

Dekoracja:

  • ziarenka wydrążone z połowy granatu
  • listki mięty opcjonalnie

Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem.

Jajka ubić z cukrem na biały puszysty krem. Następnie wlewać roztopione masło cały czas miksując. Zwolnić obroty miksera do najniższych, dodać mąkę z  proszekiem do pieczenia i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodajemy szpinak i mieszamy delikatnie szpatułką. Ciasto wylewamy do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, piec 55-60 minut. Po upieczeniu ciasto wyłożyć na kratkę. Następnie ostrożnie obkroić ostrym nożem brzegi od formy, odpiąć obręcz i pozostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia. Wystudzone ciasto przeciąć na dwie części. Dolną część ciasta ułożyć na paterze, z drugiej górnej części odkroić przypieczone brzegi, a zielony środek wydrążyć i pokruszyć. Odłożyć.

W misce umieścić  dobrze schłodzoną śmietankę, mascarpone oraz cukier puder. Ubić mikserem na sztywną masę. Na koniec dodać skórkę z limonki oraz sok, całość krótko zmiksować. Gotową masę wyłożyć na ciasto, rozsmarować równomiernie, posypać okruszkami ciasta i ziarenkami granatu, udekorowa listkami mięty. Smacznego.

 






środa, 26 września 2018

Brownie

 


 

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 120 g białego cukru
  • 50 g syropu buraczanego lub syropu z agawy
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 30 g kakao
  • szczypta soli

 Formę o wymiarach 23 x 28 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło i czekoladę połamaną na mniejsze kawałaki włożyć do rondelka i na minimalnym ogniu roztopić, cały czas mieszając. Odstawić z ognia i przestudzić 10 min.

W  misce roztrzepać jajka z cukrem oraz syropem, dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę. Dodać przesianą mąkę z kakao oraz szczyptę soli, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 25-30 minut. Gotowe brownie jest puszyste, lekko wilgotne, lepkie w środku a z wierzchu ma chrupiącą skórkę.

Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na kwadraty. Udekorować np. malinami.



Ciasto ucierane z śliwkami

 


 

  • około 500 g śliwek
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200g mąki
  • 3 jajka (temp. pokojowa)
  • 30 ml brandy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  • cukier puder

Śliwki umyć, przepołowić i usunąć pestki. Formę o ø 26 cm nasmarować masłem. Masło, sól, cukier i cukier wniliowy utrzeć mikserem na puszysty krem, następnie dodawać pojedyńczo jajka nie przerywając miksowania oraz wlać brandy. Na koniec dodać mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia, miksować krótką chwilę do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać, ułożyć śliwki przecięciem do góry. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, piec przez około 35 min. Kiedy ostygnie obficie posypać cukrem pudrem.

Tagi: śliwki
14:25, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 28 sierpnia 2018

Sernik jogurtowy na zimno




 

Spód:

  • 170 g herbatników maślanych
  • 60 g orzechów włoskich
  • 60 g masła
Masa jogurtowa:
  • 250 g  sera mascarpone
  • 5-6  łyżek miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 750 ml jogurtu naturalnego
  • wyłuskane ziarenka z  laski wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
  • 20 g żelatyny w proszku
Galaretka z jagód:
  • 200 g jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  •  gotowe beziki


Galaretka z jagód: Żelatynę zalać 3 łyżkami wody, odstawić. Do rondelka włożyć jagody z cukrem pudrem, podgrzewać przez 2 - 3 minuty, aż zaczną puszczać sok, po czym zmiksować  i przetrzeć przez sitko, wlać z powrotem do rondelka. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, dodać do musu i mieszać podgrzewając aż żelatyna się rozpuści. Wystudzić.
Spód: Herbatniki i orzechy drobno zblendować blenderem. Roztopić masło, dodać do pokruszonych herbatników i wymieszać. Dno tortownicy 24 cm ø wyłożyć  papierem do pieczenia i zamknąć obręcz, pozostawiając wystające brzegi papieru na zewnątrz. Wyłożyć pokruszoną masę, docisnąć łyżką.
Masa jogurtowa: Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i odstawić na 10 minut. Do miski włożyć ser, miód, ekstrakt z wanilii i ucierać przez 3 minuty mikserem, dodawać po pół szklanki jogurtu, ciągle miksując. Na koniec dodać wyłuskane ziarenka z laski wanilii lub cukier  waniliowy. Namoczoną żelatynę wymieszać z 1/3 szklanki gorącej wody, dodać 3 łyżki masy jogurtowej a następnie dodać do pozostałej masy i zmiksować.
Masę wylać na kruchy spód i wstawić do lodówki. Deser schładzać 1 - 2 godziny, gdy sernik zastygnie, wylać galaretkę z jagód, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem udekorować bezikami.





Źródło: Kwestia Smaku

Tagi: jagody
22:47, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 13 czerwca 2018

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

 


 

  • 600 g rabarbar
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 4 jajka
  • 40 g drożdży
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki
  • 50 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Z mleka, drożdży, jednej łyżki cukru zrobić rozczyn i odstawić na 10 min. Do większej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, oraz roztrzepane trzepaczką jajka. Z mleka, drożdży, jednej łyżki cukru zrobić rozczyn i odstawić na 10 min. Do większej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, oraz roztrzepane trzepaczką jajka. Dodać urośnięty rozczyn, ciasto wyrobiać mikserem lub reką,  do momentu odchodzenia ciasta od ręki. Na koniec dodać roztpione masło i ponownie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Rabarbar umyć, pokroić w 1 cm kawałki. Składniki na kuszonkę zagnieść palcami i pokruszyć, wstawić do lodówki. Gdy ciasto wyrosło, wyłożyć do wysmarowanej masłem formy o rozmiarach 40 x 28 cm. Na ciasto rozłożyć rabarbar i posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego piekarnika 175-180ºC. Piec przez około 40-45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 

Tagi: rabarbar
22:48, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 24 stycznia 2018

Sernik rosyjski


 

Na spód: 

  • 350 g mąki
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 30 g kakao
  • 200 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 750g chudego twarogu
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy

Tortownicę o ø 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na spód zagnieść. 3/4 ciasta  wyłożyć na dno oraz boki (3 cm) tortownicy. Pozostałe ciasto owinąć folią i  włożyć do lodówki.

Masa serowa: wszystkie składniki zmiksować mikserem przez około 1 minutę. Masę wylać na spód. Wyrównać, na wierzch pokruszyć odłożone ciasto dużymi kawałkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC, piec 50-55 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.

środa, 08 listopada 2017

Brownie z kremem orzechowym

 



  • 200 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 0,5- 1 szklanki cukru
  • 135 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

Krem orzechowy:

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka amareto
  • dekoracja: cynamon, orzechy

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i wypuścić papier na zewnątrz. Do rondelka włożyć masło, dodać kawę, kakao, ekstrakt waniliowy, roztopić na minimalnym ogniu, często mieszjąc. Odstawić z ognia, dodać czekoladę i mieszać do roztopienia. W misce roztrzepać jajka z cukrem, dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Dodać mąkę i orzechy, ponownie dokładnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika 160°C, piec przez 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Krem orzechowy: wszystkie składniki włożyć do miski i ubijać przez około 2 minuty na puszysty krem. Wyłożyć na wystudzone brownie, posypać cynamonem i orzechami.

 

 

Źródło: Kwestia smaku. com

 

wtorek, 17 października 2017

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym





  • 2 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 g roztopionego masła
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 1/2 startego jabłka
  • 50 g posiekanych orzechów pekan lub włoskich
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
Krem orzechowy
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki drobnego cukru
Jajka ubić, następnie dodawać stopniowo cukier i cały czas ubijając aż masa będzie gładka i puszysta. Nie przerywając ubijania, dolewać cieniutkim strumieniem masło.
Dodać marchewkę, jabłko, orzechy, wiórki kokosowe i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150°C.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Ciasto wyłożyć do  tortownicy o średnicy 24 cm i piec przez 1 godzinę,  do suchego patyczka.
Krem orzechowy
Ubić mascarpone z  masłem orzechowym, cukrem, przez około 1 - 2 minuty, do podwojenia objętości.
Ciasto całkowicie ostudzić i przekroić  na 2 blaty.
Na dolną część ciasta wyłożyć połowę kremu orzechowego, przykryć górną częścią ciasta i posmarować resztą kremu.
Udekorować orzechami. Wstawić do lodówki na około godzinę aby krem lekko stężał.

 

Źródło> Kwestia smaku



 

sobota, 26 sierpnia 2017

Ciasto kruche z malinami

 


 

 

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
Owoce
  • 600 g malin (mrożone rozmrozić)
  • 400 g nektarynek lub brzoskwiń
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Beza
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Formę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownice 28 Ø cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170ºC.
Mąkę wsypać do misy miksera, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia.
Zmiksować mikserem, następnie dodać żółtka (białka zachować do bezy) i zagnieść na gładkie ciasto.
Ciastem wyłożyć spód oraz 2 cm boków, spód podziurkować widelcem.
Nektarynki lub brzoskwinie pokroić na kawałki usuwając pestki, połączyć z malinami i mąką ziemniaczaną delikatnie mieszając.
Beza:
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Na koniec ubijać jeszcze przez około 5 minut na gęstą i lśniącą pianę. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Na spód z ciasta wyłożyć owoce i przykryć je ubitą pianą. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w
170°C . Następnie ustawić 60°C + termoobieg i piec jeszcze przez 10 minut.
Wyjąć z piekarnika, po lekkim przestudzeniu można już podawać.

 

Przepis pochodzi z Kwestti Smaku.com



sobota, 29 lipca 2017

Ciasto kruche z czerwoną porzeczką

 


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 500 g czerwonej porzeczki
Budyń:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 850 ml mleka
  • 5 łyżek cukru

Formę o wymiarach 26 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Porzeczki umyć, oderwać od gałązek. Ugotować budyń z cukrem.

Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier, pokrojone w kostkę masło oraz jajko. Składniki połączyć na  jednolite ciasto.. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do zamarażalnika, drugą wyłożyć spód formy, ugnieść równo palcami. Podziurkować widelcem. Na ciasto wyłożyć porzeczki, następnie wylać ciepły budyń. Na wierzch zetrzeć  na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC , piec przez około 40-45 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem i udekorować porzeczkami.



poniedziałek, 29 maja 2017

Ciasto z rabarbarem i budyniem


 

Ciasto kruche
  • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 200 g masła (zimnego)
  • 3 żółtka

  • 500 g rabarbaru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 3 szklanki (750 ml) mleka
  • 5 łyżek (50 g) cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownicę 26-28 cm, posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy oraz pokrojone zimne masło. Składniki połączyć aż powstanie drobna kruszonka, następnie dodać żółtka i połączyć składniki w gładkie ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części, jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą wyłożyć  spód formy, ugnieść palcami. Podziurkować widelcem.

Ugotować budynie, dodając cukier i cukier waniliowy.
Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć liście, łodygi pokroić na plasterki. Wyłożyć  na spód, następnie wyłożyć na niego gorący budyń. Na wierzchu zetrzeć odłożone ciasto z lodówki na tarce o dużych oczkach lub pokruszyć palacami i wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C. Piec przez ok. 40-45 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
Źródło: Kwestia smaku. com

Tagi: rabarbar
22:52, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
piątek, 21 kwietnia 2017

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

 




 

Kruchy spód
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła, zimnego
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka (białka zachować do bezy)
Rabarbar
  • około 600 g rabarbaru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 słoiczek (200 g) konfitury malinowej  bez pestek
  • 3 łyżki płatków migdałów
Beza
  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Formę o wymiarach ok. 26 x 36 cm, posmarować masłem. Mąki przesiać do miski, dodać pokrojone zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Zagnieść palcami masło z mąką aż powstanie kruszonka, dodać żółtka i ponownie zagnieść do połaczenia się składników. Ciastem wylepić formę. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 175° C (góra i dół). Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut.

Rabarbar umyć, osuszyć, łodygi pokroić na 1 cm kawałki. Włożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon i połowę konfitury malinowej, wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera. Ubijać jeszcze przez 2-3 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcząca, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i miksować przez 30 sekund.

Podpieczony spód posmarować pozostałą konfiturą, wyłożyć rabarbar, na wierzch wyłożyć bezę, posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut w 175° C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 65° i włączyć  termoobieg, suszyć bezę przez 15 minut.





wtorek, 11 kwietnia 2017

Ciasto z rabarbarem i truskawakmi

 



 

  • 250 g truskawek
  • 250 g rabarbaru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilliowego

Masa kokosowa:

  • 100 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Rabarbar i truskawki umyć, pokroić na małe kawałki. Formę o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszysty krem, następnie dodawać kolejno 2 jajka. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą i zmiksować na wolnych obrotach miksera do połączenia się składników. Odłożyć 2 łyżki ciasta do miseczki. Pozostałe ciasto wyłożyć do formy i równomiernie rozsmarować, po czym rozłożyć rabarbari truskawki.

Masa kokosowa: do odłożonego ciasta dodać  jajko, cukier, kwaśną śmietanę, wiórki kokosowe, krótko zmiksować do połączenia składników. Masę wylać na ciasto z owocami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC, piec 50-55 minut. 

środa, 02 listopada 2016

Szarlotka z bezą i kruszonką



 

  • 3 szklanki (450 g) mąki pszennej (u mnie połowa mąki to przenna razowa)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła 
  • 50 g smalcu lub masła
  • 5 żółtek
Jabłka
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
Beza
  • 5 białek
  • 1  szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania




Ciasto kruche: do miski  przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać posiekane masło, smalec, oraz żółtka i zagnieść ciasto łącząc ze sobą wszystkie składniki. Uformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę wymiarach 25 x 35 cm  wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować maslem.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, budyń w proszku oraz cynamon, wymieszać, odstawić. Piekarnik nagrzać do 175° C. Wyjąć ciasto z lodówki, odłożyć 1/3 ciasta i schować je do zamrażalnika. Z pozostałego ciasta uformować kulę i pokroić ją na cienkie plastry, układać je na dnie blaszki, ugnieść palcami na jedną równą warstwę i wstawić do piekarnika na 10 minut.
Beza: białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, następnie bezę i na końcu starte na tarce ciasto z zamrażalnika. Piec przez ok. 35 minut, oprószyć cukrem pudrem.



Źródło: Kwestia Smaku



niedziela, 18 września 2016

Skubaniec ze śliwkami

 


 

  • 800 g śliwek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
    

Beza:

  • 5 białek
  • 1 szlanka cukru
  • szczypta soli

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z cukrem, masłem pokrojonym na kawałki oraz żółtkami, zagnieść na jednolite ciasto. Formę o wymiarach około 25x38 wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Połowę ciasta wyłożyć na dno formy i włożyć do lodówki, drugą połowę ciasta owinąć folią spożywczą i również umieścić w  lodówce na 30 minut. W międzyczasie umyć śliwki, usunąć pestki, pokroić na połówki. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, ponakłuwać widelcem, ułożyć śliwki rozcięciem do góry. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Pianę wyłożyć równomiernie na owoce, następnie bezpośrednio na pianę zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe schłodzone ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika 180-185ºC, piec przez około 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

Tagi: śliwki
13:12, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 16 sierpnia 2016

Ciasto Raffaello


 

 

  • 400 g herbatników 
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 150 g wiórków kokosowych
Budyń
  • 1 litr mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
Opcjonalnie
  • 2 łyżki likieru kokosowego, 2 łyżki likieru amaretto



Budyń: odlać 1,5 szklanki mleka i  wymieszać  z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym, żółtkami oraz likierami. Resztę mleka zagotować, następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, energicznie mieszając. Zagotować cały czas mieszając. Po zagotowaniu  budyń odstawić z ognia, całkowicie ostudzić.

Krem budyniowy: miękkie masło ubijać przez ok. 3 minuty na pusyzsty krem, następnie stopniowo, dodawać budyń ciągle ubijając.
Przełożenie: formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami na przemian herbatniki i krem budyniowy, otrzymując 4 warstwy, na wierzchu ma być warstwa kremu. Posypać wiórkami i schłodzić bez przykrycia.
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com



sobota, 25 czerwca 2016

Sernik z truskawkami i kruszonką


 

 

  • 250 g mąki
  • 1/2 szyklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g zimnego masła
  • 1 jajko
Masa serowa
  • 800 g zmielonego twarogu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy (w proszku)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 400 g truskawek
  • cukier puder do posypania

 

Do miski wysypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę zimne masło i jajko. Zmiksować składniki na jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Piekarnik nagrzać do 180º C. Prostokątną formę o wymiarach 21 cm x 28 cm (lub 24 x 24 cm lub okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Zmiksować  twaróg z cukrem, budyniem, cukrem wanilinowym i jajkiem na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną częścią wylepić palcami spód oraz ok. 2 cm boków. Na spód z ciasta wyłożyć masę serową, na wierzchu położyć pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, pokruszyć resztą ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez 45-50 minut. Posypać cukrem pudrem.



Źródło: Kwestia smaku.com

wtorek, 14 czerwca 2016

Ciasto z rabarbarem i kruszonką


 

 

  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg rabarbar
  • cukier puder do posypania
Kruszonka
  • 150 g mąki
  • 80 g masła
  • 150 g cukru

 

Masło i jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 26 cm wysmarować masłem.
Przygotować kruszonkę: na małym ogniu w rondelku roztopić masło, dodać cukier i po chwili mąkę, wymieszać, ostudzić.
Ciasto:  masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu.
Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej dodać ją w 2 - 3 partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników w jednolite ciasto.
Przełożyć ciasto do formy, na wierzchu rozłożyć pokrojony na plasterki rabarbar. Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C. Piec przez ok. 60 minut, do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem.

 

źródło: Kwestia smaku.com

Tagi: rabarbar
10:40, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 14 lutego 2016

Ciasto czekoladowe z malinami


 

  • 125 g masła
  • 200 g czekolady deserowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 50 ml alkoholu (likieru, brandy lub soku pomarańczowego)
  • 60 ml wody
  • 5 jajek (w temp. pokojowej)
  • 125 g drobnego cukru
  • 1/4 szklanki mąki
Warstwa malinowa:
  • 1 szklanka mrożonych malin lub  świeżych
  • 150 g dżemu malinowego

Mus z nutelli:

  • 250 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% dobrze schłodzonej
  • 4 łyżki nutelli
  • kakao do posypania



Spód czekoladowy: do garnka włożyć pokrojone na kawałki masło, połamaną na kosteczki czekoladę, kakao, alkohol lub sok pomarańczowy oraz wodę. Podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając, aż uzyskamy gładką czekoladową masę. Odstawić z ognia, ostudzić.

Żółtka ubić z połową drobnego cukru na gęstą, puszystą  masę (ok. 8 minut). Oddzielnie ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo resztę  cukru cały czas  ubijając, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do ubitych żółtek dodać ostudzoną masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie bezpośrednio przez sitko dodać mąkę i zmiksować mikserem na minimalnych obrotach tylko do połączenia się składników. Na koniec w dwóch partiach, dodać pianę z białek, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką.
Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika postawić keksówkę napełnioną do połowy wrzącą wodą. Piec przez 40 minut. Ostudzić.
Warstwa malinowa: mrożone lub świeże maliny wymieszać z dżemem i wyłożyć na całkowicie ostudzone ciasto (można pozostawić brzegi ciasta widoczne, wyłożyć nadzienie bardziej pośrodku).
Mus z nutelli: śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę, następnie delikatnie  połączyć z nutellą. Wyłożyć na warstwę malin. Wierzch oprószyć kakao.
Źródło: Kwestia Smaku. com

 

poniedziałek, 25 stycznia 2016

 Ciasto jabłkowe

 


 

  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 250 g mąki przennej + 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 5-6 jabłek
  • 3/4 litra soku jabłkowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 kubki śmietanki kremówki (400 ml)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • cynamon

Masło, cukier, mąkę z proszkiem, jajko, zagnieść na ciasto. Ciasto włożyć na dno oraz boki tortownicy o wymiarach 28 cm ø. Obrane jabłka pokroić w ósemki i ułożyć na cieście. Na soku jabłkowym ugotować budyń waniliowy, wylać na jabłka. Wstawić do nagrzanego piekarnika 165- 170°C, piec przez około 60 minut. Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, wyłożyć na ciasto, posypać cynamonem i gotowe!


 


poniedziałek, 07 grudnia 2015

Sernik dyniowy

 


 

Spód:
  • 100 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 70 g zimnego masła
Masa serowa:
  • 300 g pieczonej dyni hokkaido
  • 500 g  twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g białej czekolady
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 2 jajka
Dekoracja:
  • 130 g powideł śliwkowych
  • 5 łyżek soku z pomarańczy

 

Pokrojoną, pozbawioną ziaren dynię należy upiec w piekarniku (około 450 g surowej) w tem. 180° przez około 30 minut. Po upieczeniu zmiksować wraz z skórką, i odmierzyć potrzebną ilość puree.
Spód: zagnieść kruche ciasto z podanych składników. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez okło 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Spód wylepić ciastem, podziurkować widelcem, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
Masa serowa: twaróg zmiksować z mascarpone, ostudzonym puree dyniowym, cukrem, budyniem w proszku, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. Następnie dodać roztopioną czekoladę i skórkę pomarańczową i ponownie zmiksować. Dodać jajka, i miksować krótko, do połączenia się składników.
Masę serową wylać na spód, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut do ścięcia się masy.
Powidła zagotować z sokiem z pomarańczy, wylać na upieczony sernik.
Źródło: Kwestia smaku. com
 



czwartek, 05 listopada 2015

Ciasto marchewkowe

 


 

  • 375 g startej marchwi o grubych oczkach
  • 200 g mielonych migdałów
  • 250 g mąki przennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml oleju neutralnego w smaku
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Tortownicę o wymiarach  26 cm ø, nasmarować masłem. Jajka, cukier, olej, zmiksować mikserem, dodać startą marchew i mielone migdały. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko połączyć miksrem. Cisto wylać do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC z (z funkcją termoobiegu) funkcją. Piec około 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

 

 

 
1 , 2 , 3