Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Ciasta

wtorek, 17 października 2017

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym





  • 2 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 g roztopionego masła
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 1/2 startego jabłka
  • 50 g posiekanych orzechów pekan lub włoskich
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
Krem orzechowy
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki drobnego cukru
Jajka ubić, następnie dodawać stopniowo cukier i cały czas ubijając aż masa będzie gładka i puszysta. Nie przerywając ubijania, dolewać cieniutkim strumieniem masło.
Dodać marchewkę, jabłko, orzechy, wiórki kokosowe i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150°C.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Ciasto wyłożyć do  tortownicy o średnicy 24 cm i piec przez 1 godzinę,  do suchego patyczka.
Krem orzechowy
Ubić mascarpone z  masłem orzechowym, cukrem, przez około 1 - 2 minuty, do podwojenia objętości.
Ciasto całkowicie ostudzić i przekroić  na 2 blaty.
Na dolną część ciasta wyłożyć połowę kremu orzechowego, przykryć górną częścią ciasta i posmarować resztą kremu.
Udekorować orzechami. Wstawić do lodówki na około godzinę aby krem lekko stężał.

 

Źródło> Kwestia smaku



 

sobota, 26 sierpnia 2017

Ciasto kruche z malinami

 


 

 

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
Owoce
  • 600 g malin (mrożone rozmrozić)
  • 400 g nektarynek lub brzoskwiń
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Beza
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Formę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownice 28 Ø cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170ºC.
Mąkę wsypać do misy miksera, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia.
Zmiksować mikserem, następnie dodać żółtka (białka zachować do bezy) i zagnieść na gładkie ciasto.
Ciastem wyłożyć spód oraz 2 cm boków, spód podziurkować widelcem.
Nektarynki lub brzoskwinie pokroić na kawałki usuwając pestki, połączyć z malinami i mąką ziemniaczaną delikatnie mieszając.
Beza:
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Na koniec ubijać jeszcze przez około 5 minut na gęstą i lśniącą pianę. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Na spód z ciasta wyłożyć owoce i przykryć je ubitą pianą. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w
170°C . Następnie ustawić 60°C + termoobieg i piec jeszcze przez 10 minut.
Wyjąć z piekarnika, po lekkim przestudzeniu można już podawać.

 

Przepis pochodzi z Kwestti Smaku.com



sobota, 29 lipca 2017

Ciasto kruche z czerwoną porzeczką

 


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 500 g czerwonej porzeczki
Budyń:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 850 ml mleka
  • 5 łyżek cukru

Formę o wymiarach 26 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Porzeczki umyć, oderwać od gałązek. Ugotować budyń z cukrem.

Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier, pokrojone w kostkę masło oraz jajko. Składniki połączyć na  jednolite ciasto.. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do zamarażalnika, drugą wyłożyć spód formy, ugnieść równo palcami. Podziurkować widelcem. Na ciasto wyłożyć porzeczki, następnie wylać ciepły budyń. Na wierzch zetrzeć  na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC , piec przez około 40-45 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem i udekorować porzeczkami.



poniedziałek, 29 maja 2017

Ciasto z rabarbarem i budyniem


 

Ciasto kruche
  • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 200 g masła (zimnego)
  • 3 żółtka

  • 500 g rabarbaru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 3 szklanki (750 ml) mleka
  • 5 łyżek (50 g) cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownicę 26-28 cm, posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy oraz pokrojone zimne masło. Składniki połączyć aż powstanie drobna kruszonka, następnie dodać żółtka i połączyć składniki w gładkie ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części, jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą wyłożyć  spód formy, ugnieść palcami. Podziurkować widelcem.

Ugotować budynie, dodając cukier i cukier waniliowy.
Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć liście, łodygi pokroić na plasterki. Wyłożyć  na spód, następnie wyłożyć na niego gorący budyń. Na wierzchu zetrzeć odłożone ciasto z lodówki na tarce o dużych oczkach lub pokruszyć palacami i wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C. Piec przez ok. 40-45 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
Źródło: Kwestia smaku. com

Tagi: rabarbar
22:52, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
piątek, 21 kwietnia 2017

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

 




 

Kruchy spód
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła, zimnego
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka (białka zachować do bezy)
Rabarbar
  • około 600 g rabarbaru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 słoiczek (200 g) konfitury malinowej  bez pestek
  • 3 łyżki płatków migdałów
Beza
  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Formę o wymiarach ok. 26 x 36 cm, posmarować masłem. Mąki przesiać do miski, dodać pokrojone zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Zagnieść palcami masło z mąką aż powstanie kruszonka, dodać żółtka i ponownie zagnieść do połaczenia się składników. Ciastem wylepić formę. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 175° C (góra i dół). Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut.

Rabarbar umyć, osuszyć, łodygi pokroić na 1 cm kawałki. Włożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon i połowę konfitury malinowej, wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera. Ubijać jeszcze przez 2-3 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcząca, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i miksować przez 30 sekund.

Podpieczony spód posmarować pozostałą konfiturą, wyłożyć rabarbar, na wierzch wyłożyć bezę, posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut w 175° C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 65° i włączyć  termoobieg, suszyć bezę przez 15 minut.





wtorek, 11 kwietnia 2017

Ciasto z rabarbarem i truskawakmi

 



 

  • 250 g truskawek
  • 250 g rabarbaru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilliowego

Masa kokosowa:

  • 100 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Rabarbar i truskawki umyć, pokroić na małe kawałki. Formę o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszysty krem, następnie dodawać kolejno 2 jajka. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą i zmiksować na wolnych obrotach miksera do połączenia się składników. Odłożyć 2 łyżki ciasta do miseczki. Pozostałe ciasto wyłożyć do formy i równomiernie rozsmarować, po czym rozłożyć rabarbari truskawki.

Masa kokosowa: do odłożonego ciasta dodać  jajko, cukier, kwaśną śmietanę, wiórki kokosowe, krótko zmiksować do połączenia składników. Masę wylać na ciasto z owocami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC, piec 50-55 minut. 

czwartek, 01 grudnia 2016

Piernik świąteczny

 


 

  • 400 g mąki
  • 250 g miodu naturalnego
  • 200 g cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 60 g posiekanych bakalii: orzechy włoskie, laskowe, suszona żurawina
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Mleko wlać do garnka, wsypać cukier, dodać miód i podgrzać. Gdy cukier i miód rozpuszczą się, zdjąć z ognia, dodać masło, przyprawę i sól. Po ostudzeniu wbić jajkai i zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać bakalie, powidła śliwkowe, wymieszać, przykryć czystą ściereczką i pozostawić w tem. pokojowej na minimum 3 dni do fermentacji. Długą i wąską formę wysmarować dokładnie masłem, wyłożyć ciasto, wyrównać. Wstawić  do nagrzanego piekarnika 180°C, i piec ok. 1 godzinę. Po ostudzeniu zawinąć w folię i odstawić na minimum 2-4 dni. Piernik zachowuje świeżość przez 4 tygodnie.

Tagi: orzechy
15:11, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 02 listopada 2016

Szarlotka z bezą i kruszonką



 

  • 3 szklanki (450 g) mąki pszennej (u mnie połowa mąki to przenna razowa)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła 
  • 50 g smalcu lub masła
  • 5 żółtek
Jabłka
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
Beza
  • 5 białek
  • 1  szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania




Ciasto kruche: do miski  przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać posiekane masło, smalec, oraz żółtka i zagnieść ciasto łącząc ze sobą wszystkie składniki. Uformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę wymiarach 25 x 35 cm  wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować maslem.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, budyń w proszku oraz cynamon, wymieszać, odstawić. Piekarnik nagrzać do 175° C. Wyjąć ciasto z lodówki, odłożyć 1/3 ciasta i schować je do zamrażalnika. Z pozostałego ciasta uformować kulę i pokroić ją na cienkie plastry, układać je na dnie blaszki, ugnieść palcami na jedną równą warstwę i wstawić do piekarnika na 10 minut.
Beza: białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, następnie bezę i na końcu starte na tarce ciasto z zamrażalnika. Piec przez ok. 35 minut, oprószyć cukrem pudrem.



Źródło: Kwestia Smaku



wtorek, 18 października 2016

 

Sernik

 


 

Spód:

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 500 g chudego sera
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 120g -150 g cukru
  • 250ml mleka
  • 250 ml śmietany
  • 150 ml roztopionego masła lub oleju słonecznikowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka moreli z słoika (opcjonalnie)

Piana z białek :

  • 2 białka
  • 6 łyżek cukru pudru



Tortownicę o wymiarach ø 26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Składniki na spód zagnieść, ciasto wyłożyć na dno tortownicy oraz boki. Piekarnik nagrzać do 175ºC, góra/dół.Ser przełożyć do większej miski i rozmieszać łyżką,następnie dodawać kolejne pozostałe składniki,mieszając łyżką. Bardzo płynną masę serową przelać ostrożnie do formy, jeśli dodajemy- wcisnąć połowki moreli. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 70 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia, ubić białka z cukrem pudrem na sztywno. Wysunąć sernik z piekarnika, rozmarować pianę, zachowując 1 cm odstęp od brzegu, wsunąć sernik z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 15 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu dobrze wystudzić.



niedziela, 18 września 2016

Skubaniec ze śliwkami

 


 

  • 800 g śliwek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
    

Beza:

  • 5 białek
  • 1 szlanka cukru
  • szczypta soli

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z cukrem, masłem pokrojonym na kawałki oraz żółtkami, zagnieść na jednolite ciasto. Formę o wymiarach około 25x38 wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Połowę ciasta wyłożyć na dno formy i włożyć do lodówki, drugą połowę ciasta owinąć folią spożywczą i również umieścić w  lodówce na 30 minut. W międzyczasie umyć śliwki, usunąć pestki, pokroić na połówki. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, ponakłuwać widelcem, ułożyć śliwki rozcięciem do góry. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Pianę wyłożyć równomiernie na owoce, następnie bezpośrednio na pianę zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe schłodzone ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika 180-185ºC, piec przez około 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

Tagi: śliwki
13:12, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
sobota, 25 czerwca 2016

Sernik z truskawkami i kruszonką


 

 

  • 250 g mąki
  • 1/2 szyklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g zimnego masła
  • 1 jajko
Masa serowa
  • 800 g zmielonego twarogu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy (w proszku)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 400 g truskawek
  • cukier puder do posypania

 

Do miski wysypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę zimne masło i jajko. Zmiksować składniki na jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Piekarnik nagrzać do 180º C. Prostokątną formę o wymiarach 21 cm x 28 cm (lub 24 x 24 cm lub okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Zmiksować  twaróg z cukrem, budyniem, cukrem wanilinowym i jajkiem na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną częścią wylepić palcami spód oraz ok. 2 cm boków. Na spód z ciasta wyłożyć masę serową, na wierzchu położyć pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, pokruszyć resztą ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez 45-50 minut. Posypać cukrem pudrem.



Źródło: Kwestia smaku.com

wtorek, 14 czerwca 2016

Ciasto z rabarbarem i kruszonką


 

 

  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg rabarbar
  • cukier puder do posypania
Kruszonka
  • 150 g mąki
  • 80 g masła
  • 150 g cukru

 

Masło i jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 26 cm wysmarować masłem.
Przygotować kruszonkę: na małym ogniu w rondelku roztopić masło, dodać cukier i po chwili mąkę, wymieszać, ostudzić.
Ciasto:  masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu.
Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej dodać ją w 2 - 3 partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników w jednolite ciasto.
Przełożyć ciasto do formy, na wierzchu rozłożyć pokrojony na plasterki rabarbar. Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C. Piec przez ok. 60 minut, do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem.

 

źródło: Kwestia smaku.com

Tagi: rabarbar
10:40, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
sobota, 19 marca 2016

Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami

 


 

 

Ciasto kruche:

  • 175 g masła
  • 300 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • tłuszcz do posmarowania formy oraz 1 łyżka wiórków kokosowych do obsypania

 

Masa serowaa:

  • 500 g sera na sernik
  • 2 jajka
  • 125 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • starta skórka  z cytryny (sparzona w gorądzej wodzie)
  • brzoskwinie z puszki (850ml)
  • cukier puder do posypania

Ciasto kruche: masło rozpuścić w rondlu, przestudzić. Tortownicę (26 cm ø), posmarować masłem i obsypać wiórkami kokosowymi. Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić w cząstki.

Następnie mąkę , cukier, cukier waniliowy połączyć z przestudzonym masłem i zagnieść na kruszonkę. 2/3 ciasta wyłożyć na dno formy, delikatnie przyciskając, wstawić do lodówki na 30 min. Pozostałe ciasto skuruszć palcami.  Jajka z cukrem i cukrem waniliowym  ubić na puszystą pianę. Dodać ser, skórkę i sok z cytryny, połączyć delikatnie  mikserem na najniższych obrotach, na koniec wmieszać budyń i połączyć równie delikatnymi ruchami.

Ćwiartki brzoskwiń ułożyć na schłodzonym spodzie, po czym wylać masę serową, na wierzch posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika  190ºC, piec około 50-60 min. Studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drziwczkach. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

niedziela, 14 lutego 2016

Ciasto czekoladowe z malinami


 

  • 125 g masła
  • 200 g czekolady deserowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 50 ml alkoholu (likieru, brandy lub soku pomarańczowego)
  • 60 ml wody
  • 5 jajek (w temp. pokojowej)
  • 125 g drobnego cukru
  • 1/4 szklanki mąki
Warstwa malinowa:
  • 1 szklanka mrożonych malin lub  świeżych
  • 150 g dżemu malinowego

Mus z nutelli:

  • 250 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% dobrze schłodzonej
  • 4 łyżki nutelli
  • kakao do posypania



Spód czekoladowy: do garnka włożyć pokrojone na kawałki masło, połamaną na kosteczki czekoladę, kakao, alkohol lub sok pomarańczowy oraz wodę. Podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając, aż uzyskamy gładką czekoladową masę. Odstawić z ognia, ostudzić.

Żółtka ubić z połową drobnego cukru na gęstą, puszystą  masę (ok. 8 minut). Oddzielnie ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo resztę  cukru cały czas  ubijając, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do ubitych żółtek dodać ostudzoną masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie bezpośrednio przez sitko dodać mąkę i zmiksować mikserem na minimalnych obrotach tylko do połączenia się składników. Na koniec w dwóch partiach, dodać pianę z białek, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką.
Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika postawić keksówkę napełnioną do połowy wrzącą wodą. Piec przez 40 minut. Ostudzić.
Warstwa malinowa: mrożone lub świeże maliny wymieszać z dżemem i wyłożyć na całkowicie ostudzone ciasto (można pozostawić brzegi ciasta widoczne, wyłożyć nadzienie bardziej pośrodku).
Mus z nutelli: śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę, następnie delikatnie  połączyć z nutellą. Wyłożyć na warstwę malin. Wierzch oprószyć kakao.
Źródło: Kwestia Smaku. com

 

poniedziałek, 25 stycznia 2016

 Ciasto jabłkowe

 


 

  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 250 g mąki przennej + 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 5-6 jabłek
  • 3/4 litra soku jabłkowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 kubki śmietanki kremówki (400 ml)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • cynamon

Masło, cukier, mąkę z proszkiem, jajko, zagnieść na ciasto. Ciasto włożyć na dno oraz boki tortownicy o wymiarach 28 cm ø. Obrane jabłka pokroić w ósemki i ułożyć na cieście. Na soku jabłkowym ugotować budyń waniliowy, wylać na jabłka. Wstawić do nagrzanego piekarnika 165- 170°C, piec przez około 60 minut. Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, wyłożyć na ciasto, posypać cynamonem i gotowe!


 


poniedziałek, 07 grudnia 2015

Sernik dyniowy

 


 

Spód:
  • 100 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 70 g zimnego masła
Masa serowa:
  • 300 g pieczonej dyni hokkaido
  • 500 g  twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g białej czekolady
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 2 jajka
Dekoracja:
  • 130 g powideł śliwkowych
  • 5 łyżek soku z pomarańczy

 

Pokrojoną, pozbawioną ziaren dynię należy upiec w piekarniku (około 450 g surowej) w tem. 180° przez około 30 minut. Po upieczeniu zmiksować wraz z skórką, i odmierzyć potrzebną ilość puree.
Spód: zagnieść kruche ciasto z podanych składników. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez okło 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Spód wylepić ciastem, podziurkować widelcem, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
Masa serowa: twaróg zmiksować z mascarpone, ostudzonym puree dyniowym, cukrem, budyniem w proszku, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. Następnie dodać roztopioną czekoladę i skórkę pomarańczową i ponownie zmiksować. Dodać jajka, i miksować krótko, do połączenia się składników.
Masę serową wylać na spód, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut do ścięcia się masy.
Powidła zagotować z sokiem z pomarańczy, wylać na upieczony sernik.
Źródło: Kwestia smaku. com
 



czwartek, 05 listopada 2015

Ciasto marchewkowe

 


 

  • 375 g startej marchwi o grubych oczkach
  • 200 g mielonych migdałów
  • 250 g mąki przennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml oleju neutralnego w smaku
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Tortownicę o wymiarach  26 cm ø, nasmarować masłem. Jajka, cukier, olej, zmiksować mikserem, dodać startą marchew i mielone migdały. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko połączyć miksrem. Cisto wylać do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC z (z funkcją termoobiegu) funkcją. Piec około 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

 

 

poniedziałek, 26 października 2015

Ciasto orkiszowe z wiśniami

 


 

 

Ciasto półkruche:

  • 200 g mąki orkiszowej razowej
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 40 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Pozostałe składniki:

  • słoik wiśni (po odsączeniu 350g)
  • 3 jajka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g słodkiej śmietanki
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 80 g brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki płatków migdałowych

Składniki na ciasto zagnieść, wyłożyć na dno tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

3 jajka ubić z cukrem na puszysty krem, po czym wmieszać  śmiatankę łyżką, następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać wiśnie i połączyć z masą. Masę wylewamy na cisto w formie, posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180ºC, pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.


sobota, 01 sierpnia 2015

Tarta z budyniem, porzeczkami i bezą


 

 



Kruchy spód
  • 150 g mąki (pszennej lub po połowie ryżowej i ziemniaczanej w wersji bezglutenowej)
  • 50 g cukru
  • 90 g masła (zimnego)
  • 2 żółtka
Budyń
  • 1 budyń 60 g śmietankowy
  • 500 ml mleka
Owoce
  • 500 g czerwonych porzeczek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza
  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Zagnieść ciasto kruche: wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i miksować składniki mieszadłem. Dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto. Rozpłaszczyć je, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Formę na tartę o średnicy 24 cm wysmarować grubo masłem.
Ciasto rozwałkować podsypując w razie potrzeby mąką i wylepić nim spód i boki formy, spód podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 190°C. Ciasto przykryć folią aluminiową (spód i boki), wyłożyć obciążenie w postaci np. ceramicznych kulek lub suchego ryżu czy fasoli. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Usunąć obciążenie i folię i piec aż ciasto będzie zrumienione przez ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika.
Piekarnik nastawić 170°C.
W czasie gdy piecze się spód ugotować budyń.
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo, po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijając białka, na koniec mają być sztywne i błyszczące. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować.
Na upieczony spód wyłożyć budyń, owoce wymieszane z mąką ziemniaczaną oraz bezę. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w 170° C. Następnie ustawić 60 stopni i termoobieg i suszyć bezę jeszcze przez ok. 15 minut. Wyjąć i ostudzić przed pokrojeniem. Polecam gorąco, tarta jest wyśmienita ;-)
Źródło:  Kwestia Smaku. com





Tagi: beza
23:04, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 31 maja 2015

Sernik na spodzie brownie z rabarbarem





Brownie:

  • 180 g masła
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 135 g mąki
  • szczypta soli


Sernik:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 laski wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 jajko


Rabarbar:

  • 300 g rabarbaru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 - 6 łyżek wiórków kokosowych

Brownie: dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło włożyć do rondelka i roztopić na małym ogniu. Odstawić z ognia, czekoladę i mieszając roztopić do uzyskania jednolitej masy. W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem, nie ubijać. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę ( przesiać ją przez sito bezpośrednio do masy), sól i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika 160°C (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez około 23 minuty.

Rabarbar: pokroić na 2 cm kawałki, wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem.

Sernik: twaróg zmiksować z mascarpone, cukrem, nasionkami wanilii lub cukrem waniliowym oraz budyniem (krótko, do połączenia się składników). Dodać jajko i znów zmiksować. Wyłożyć na upieczony spód. Ułożyć rabarbar, posypać resztą cukru i mąki z miski oraz wiórkami kokosowymi. Piec przez ok. 45 minut w 160°C do ścięcia się masy.

Jeśli sernikobrownie stało dłuższy czas w lodówce to przed podaniem warto ocieplić je w temperaturze pokojowej, aby spód brownie odpowiednio zmiękł.

Przepis pochodzi z Kwestti Smaku.com



czwartek, 02 kwietnia 2015

Babka cytrynowa


 

 


 

  • 120 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder do posypania

 Masło wyjąć wcześniej z lodówki, pokroić w kostkę. Formę na babkę o pojemności 2 litrów wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 160°C. Masło utrzeć z cukrem, skórką cytrynową, cukrem wanilinowym lub ekstraktem z wanilii na jasną masę. Stopniowo dodawać jajka cały czas miksując na wysokich obrotach miksera. Zmniejszyć obroty miksera i dodać (w 3 partiach) przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Gdy składniki się połączą dodać jogurt, sok z cytryny i zmiksować do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy i piec przez około 40 minut do suchego patyczka. Formę odstawić na kratkę na 10 - 15 minut, następnie wyjąć babkę z formy i ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Źródło: Kwestia Smaku


 

niedziela, 08 marca 2015

Ciasto brzoskwiniowe z kruszonką

 


 

  • 175 g + 130 g masła
  • 300 g mąki
  • 150 g + 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 500 g chudego twarogu
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 puszka brzoskwiń (850 ml)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Formę o średnicy 26 cm, wysmarować masłem, obsypać wiórkami kokosowymi.

175 g masła rozpuścić, wystudzić, następnie połączyć i zagnieść z  mąką, 150 g cukru, 1 łyżką cukru waniliowego.

2/3 ciasta wyłożyć na dno tortownicy, przycisnąć łyżką, zrobić dziurki widelcem. Włożyć do lodówki na 20 min.

130 g miękkiego masła, 120 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, oraz starta skórka z cytryny, utrzeć mikserem na krem. Następnie dodać stopniowo jajka cały czas miksując, po czym dodać twaróg i sok z cytryny. Na koniec wsypać budyń i krótko zmiksować. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na schłodzonym kruchym cieście. Na brzoskwinie wylać masę serową, i pokruszyć pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC, piec około 50 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

piątek, 23 stycznia 2015

Pyszny malinowiec

 



Ciasto na spód :

  • 250 g mąki
  • 220 g cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa malinowa:

  • 500 g mrożonych malin
  • 2 op. malinowej oranżady w proszku (Quench 100 g)
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 kubeczki śmietany (600ml)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 op. śmietany- fix  (Dr. Oetker)
  • około 32 herbatniki (prostokątne np. Leibniz)

Ciasto na spód: jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, następnie dodawać stopniowo jajka. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wyłożyć równomiernie do formy wyłożonej papierem do pieczenia (29x40 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, piec przez około 25 minut. Po upieczeniu wystudzić.

Masa malinowa: do większego rondelka wlać 500 ml zimnej wody, dodać oranżadę w proszku, 2 łyżki cukru, oraz 2 budynie. Wymieszać. Wstawić na wolny ogień i cały czas mieszać trzepaczką do momentu zagotowania. Budyń malinowy zdjąć z ognia, dodać zamrożone maliny, delikatnie połączyć. Masę budyniowo-malinową wyłożyć na upieczony spód. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. W międzyczasie ubić na sztywno śmietanę z śmietaną-fix i cukrem waniliowym. Ubitą śmietanę rozsmarować na masę malinową. Następnie ułożyć rzędami herbatniki. Herbatniki można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Ciasto przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Polecam serdecznie.

 


Tagi: maliny
16:18, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 18 listopada 2014

Ciasto buraczkowo-kakaowe

 


  • 275 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 375 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 80-100 g kakao
  • 375 g czerowonych ugotowanych buraczków
  • 250 ml oleju słonecznikowego
  • 50 ml mleka
  • 5 jajek

Piekarnik nagrzać do 175°C. Podłużną formę o długośći około 30 cm, wysmarować masłem i obsypać mąką. 

Połączyć i dikładnie wymieszać suche składnki: mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczypta soli, kakao. Buraczki pokroić na większe kawałki, przełożyć do większego wysokiego naczynia, wlać olej i mleko, dokładnie zmiksować blenderem. Następnie miksując dodawać kolejno całe jajka. Masę buraczkową połączyć z suchymi składnikami, krótko zmiksować do połączenia się składników. Wylać do przygotowanej formy.  Wsatawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 70-75 minut (ciasto po upieczeniu powinno być wilgotne). W razie potrzeby przed końcem pieczenia, ciasto przykryć folią aluminiową. Wystudzić na kratce. Oprószyć np, kakao. Smacznego.

 


Tagi: kakao
13:06, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 04 listopada 2014

 Makowiec na cieście drożdżowym

 


 

 

Cisto drożdżowe:

  • 375 g mąki
  • 75 g cukru
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • 125 mleka
  • 42 g drożdży
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 500 g mielonego suchego maku
  • 500 ml mleka
  • 100 g mielonych migdałów
  • 170 g cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczaowej
  • 6 jajek
  • 3- 5  kropli aromatu migdałowego
  • 20 g mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ciasto drożdżowe: drożdże z 1 łyżką cukru rozpuścić w ciepłym mleku (nie gorącym), odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do większej miski przesiać mąkę, dodać 1 jajko, cukier, drobno pokrojone masło, szczyptę soli.  Następnie wlać rozczyn z drożdży, ciasto dokładnie wyrobić do momentu aż zacznie “odchodzić” od miski. Przykryć ściereczką odstawić do wyrośniącia w ciepłe miejsce na około godzinę (ciasto powinno podwoić objętość).

Masa makowa: kandyzowaną skórkę zmielić w blenderze lub bardzo drobno posiekać nożem. Do większego garnka wlać mleko, dodać masło, cukier, szczyptę soli i zagotować. Następnie dodać mak, dokładnie wymieszać, wyłączyć płytę, pozostawić na 10 minut. Rodzielić 3 jajka, białka włożyć do lodówki, a żółtka do garnka z makiem, oraz 3 jajka, mielone migdały, mąkę ziemniaczną, aromat migdałowy, skórkę pomarańczową, miód. Wymieszać i wystudzić.

Kruszonka: wszystkie składniki powyżej podane dokładnie zagnieść.

Formę o wymiarach około 29 x 39 cm, wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, zagnieść i wyłożyć do formy.

Białka wyjąć z lodówki, ubić na szywno i wmieszać delikatnymi ruchami do masy makowej. Masę makową wyłożyć na ciasto drożdżowe, wyrównać i pokruszyć kruszonkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, piec 30-40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu makowiec można polukrować.


Tagi: mak
23:22, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3