Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Kuchnia tajska

wtorek, 24 listopada 2015

Curry z ciecierzycą, dynią, szpinakiem i kurczakiem



 

  • 1 mała puszka ciecierzycy lub szklanka ugotowanej
  • 300 g dyni (zważonej przed obraniem)
  • 150-200 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 mała cebula
  • 1-2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry (lub po łyżeczce startego czosnku i imbiru)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka łyżeczki  kurkumy
  • 1/3 puszki mleka kokosowego
  • około 3/4 szklanki bulionu
  • duża garść szpinaku
  • kawałeczek ostrej papryczki
  • do podania: kolendra, ugotowany ryż, limonka

 

Pierś kurczka pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym usmażyć kawałki kurczaka na złoty kolor, po czym wyłożyć na talerz. Na tą samą patelnię wlać 2 łyżki mleka kokosowego podsmażyć pastę curry lub imbir i czosnek. Dodać dynię, cebulę, doprawić solą i smażyć około 2 minuty. Dodać paprykę w proszku i kurkumę oraz ugotowaną ciecierzycę. Dodać kolejne 2 łyżki mleka i smażyć przez 1 minutę.
Wlać resztę mleka kokosowego i zagotować. Gotować przez około 15 minut co chwilę mieszając. Wlewać stopniowo bulion i gotować przez ok. 5 - 10 minut aż dynia będzie już miękka. Od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać usmażone kawałki kurczaka, szpinak, wymieszać i odstawić z ognia.
Posypać posiekaną papryczkę chili bez pestek i kolendrą. Podawać z ryżem i cząstką limonki.





czwartek, 08 sierpnia 2013

 Kurczak po tajsku

 


 

 

  • 2 piersi z kurczka
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g pieczarek
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1-2  ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2+1 łyżki oleju arachidowego lub innego
  • świężo zmielony pieprz lub płatki chili
  • około 200 g ryżu basmati

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski połączyć z olejem arachidowym, posiekanym na drobno czosnkiem, imbirem , przyprawić sosem sojowym. Odstawić na 30 minut.  Umytą paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Pieczarki oczyścić pokroić w ćwiartki.

W głąbokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, usmażyć mięso przez około 3-4 minuty, zdjąć z pateni. Na tą samą patelnię włożyć paprykę i pieczarki krótko podsmażyć. Po czym wlać mleko kokosowe, dodać podsmażoną pierś kurczaka, sok z cytryny, posiekaną kolendrę, pieprz. Gotować na małym ogniu 4-5 minuty. Podajemy z ryżem basmati posypując kolendrą.

Smacznego!

czwartek, 10 maja 2012

 Pierś  kaczki  po  tajsku

 


 

 4 porcje :

  • 2 piersi kaczki ze skórką ( 250 - 300 g), świeże lub mrożone
  • 1  papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cukinia
  • 1 puszka mleka kokosowego ( 400ml )
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka oleju sezamowego ( lub inny )
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 200 g ryżu  basmati

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso umyć (jeśli było mrożone-rozmrozić ), osuszyć. Skórkę ponacinać na krzyż. Piekarnik nagrzać do 175°C.

Rozgrzać patelnię ( powelekana np: ceramiczna, smażymy bez tłuszczu ), ułożyć piersi skórką do dołu i smażyć przez 4-5  minut na średnim ogniu. Następnie przełożyć piersi na drugą stronę i smażyć przez 1 minutę, przyprawić solą i pieprzem. Piersi ułożyć skórką do góry w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i wstawić do piekarnika na 10-12 minut (medium).

Warzywa umyć. Paprykę pokroić w paski, cukinię przekroić wzdłuż i pokroić na ukośne plasterki. Kolendrę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posiekać.Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oleju sazamowego.

Piersi kaczki wyjać z piekarnika i pozostawić na 5 mint, aby mięso "odpoczęło".

Warzywa podsmażyć przez 2 minuty, dodać mleko kokosowe, sok z cytryny, pastę curry. Poddusić przez 2-3 minuty, dodać posiekaną koledre.

Piers pokroić na plasterki, połączyć z sosem ( lub ułożyć na warzywach ), podawać z aromatycznym ryżem basmati.

Danie jest przepyszne, warto spóbować.

Smacznego :-)

środa, 25 kwietnia 2012

 Błyskawiczna  zupa  tajska


 Zupa ta jest naprawdę szybka i łatwa  do wykonania. Zajmie Wam około 20 minut.  A najważniejsze, jest bardzo smaczna. W wersji dla dzieci można pominąć papryczke chilli.

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 puszka mleka kokosowego ( około 400 ml )
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • ½ papryczki chilli ( w wersji dla dzieci można pominąć )
  • 500 ml bulionu drobowiego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 200- 300 g kiełków fasoli mung
  • 40 g kiełków alfalfa (lucerny)
  • 2 łyżki soku z limetki
  • sól morska
  • 2 gałązki świeżej kolendry

Czosnek, imbir obrać. Czosnek drobno posiekać, imbir zetrzeć na tartce. Papryczkę chili oczyścić z ziarenek, drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć, pokroic na wąskie paski. Kiełki umyć, osuszyć.

W garnku rozgrzać olej, podsmażyć krótko czosnek i imbir. Wlać mleko kokosowe, bulion, dodać paski kurczaka. Gotować  na wolnym ogniu około 10 minut. Przyprawić sokiem z limetki i solą. Na koniec dodać kiełki, i gotować jeszcze przez 5 minut. Posypać listeczkami kolendry.  Zupa gotowa do spożycia.

Smacznego !

 

poniedziałek, 05 marca 2012

  Błyskawiczny  kurczak  po  tajsku

 


Przepis  jest niezwykle łatwy i szybki  do zrobienia. Jest to jedna z wielu wersji tajskiego kurczaka, z dodatkiem czerwonej pasty curry. Smak potrawy jest przepyszny kokosowo- cytrynowy.

4 porcje

  • 150 g ryżu basmati
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 wiązka  młodej cebulki dymki
  • 3 średnie marchewki
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sok z  połowy cytryny
  • 3 łyżeczki czerwonej pasty curry    ( do kupiena w supermarketach na stoiskach z orientalną żywnością )
  • 2 łyżki oleju arachidowego, lub innego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • sól morska

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostetkę. Dymkę umyć, pokroić. Umytą marchew pokroić w talarki na ukos. Wycisnąć sok z połowy cytryny.

Olej rozgrzać na patelni lub w woku. Podsmażyć mięso i marchew 5 minut , następnie dodać dymkę, krótko podsmażyć, doprawić solą. Zdjąć z patelni.

Na patelnię wlać sok z cytryny, wmieszać mąkę i pastę curry. Wlać mleko kokosowe, podgotować 5 minut. Połączyć z mięsem i marchewką i orzechami gróbo posiekanymi . Krótko podgrzać. Podawać z ryżem basmati.