Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Zapiekanki

wtorek, 22 listopada 2016

Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z porem i bekonem

 


 

  • 500 g dyni hokkaido
  • 250 g ziemniaków
  • 3-4  pory
  • 8 plastrów bekonu
  • kulka mozzarelli lub ser gouda
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 150 ml mleka
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • tymianek

Ziamniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, dynię hokkaido pokroić (nie obieramy ze skórki) również  w kostkę. Gotować w osolonej wodzie przez 20 minut. W międzyczasie, umyty por przekrioić na połowy, blanszować przez około 8 minut.

Na patelni rozgrzać masło z oliwą, dodać pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem, zeszklić. Następnie dodać do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków z dynią, wlać mleko i ugnieść ugniataczką na gładkie purée. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, wyłożyć do naczynia żaroodpornrgo wysmarowanego masłem. Na wierzch ułożyć por owinięty plastrami bekonu, ułożyć ser, posypać listkami tymianku Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 °C, zapiekać przez 15-20 minut. Propozycja podania, np. pieczone kacze udko.



 



środa, 10 lutego 2016

Zapiekanaka z kiszoną kapustą, ziemniakami i mięsem

 


 

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • około 800 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól himalajaska, świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • około 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól himalajaska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po przestudzeniu obrać ze skórki i pokroić w niezbyt cienkie plastry.

Na  rozgrzaną patelnię włożyć mięso, pokrojoną drobną cebulę i podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, wyłożyć do naczynia żaroodpornego (około 36x24 cm), posypać mielonym kminkiem. Następnie na kapustę wyłożyć podsmażone mięso, ziemniaki w plastrach.

Sos beszamelowy: na patelni rozpuśić masło, dodać mąkę i połączyć składniki, gdy utworzy się jednolita masa, wlewać powoli mleko, cały czas podgrzewać na małym ogniu i mieszać energicznie trzepaczką, by nie powstała klucha. Sos ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Doprawić do samaku solą, peprzem, gałką muszkatołową. oraz sokiem z cytryny.

Zapiekankę polać sosem beszamelowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190°C i zapiekać około 35-40 min. Smacznego.


poniedziałek, 02 listopada 2015

Muszle makaronowe nadziewane bakłażanem i kurczakiem



16 muszli:

  • 1 mała pojedyncza pierś kurczaka
  •  1 bakłażan
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu, 1/2 łyżeczki oregano, szczypta ostrej papryki lub płatków chili
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki + 1 łyżka do posypania 
  • 100 g sera koziego (pleśniowego) lub gorgonzoli
  • oliwa extra vergine
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
Sos pomidorowy:
  • 1 pomidor
  • 300 g passaty (przecieru pomidorowego)
  • sól i pieprz
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
Muszle ugotować al dente (około 12 minut), w osolonej wodzie. Odcedzić.
Rozgrzać patelnię, wlać 2 łyżki oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka, smażyć przez około 2 minuty co chwilę mieszając. Dodać pokrojonego w kosteczkę bakłażana, doprawić solą, pieprzem, estragonem, oregano i ostrą papryką. Smażyć przez około 2 minuty, następnie dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Pod koniec dodać  łyżkę natki pietruszki. Odstawić z ognia, dodać pokrojony ser kozi i wymieszać.
Sos pomidorowy:
Do rondla wlać przecier, dodać obranego i pokrojonego pomidora, doprawić solą, pieprzem, dodać pokrojony czosnek i suszone oregano. Gotować pod przykryciem przez kilka minut, na koniec zmiksować.

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Muszle napełniać farszem i ułożyć w naczyniu na sosie pomidorowym. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15-18 minut. Posypać natką i podawać.
Źródło: Kwestia Smaku
 

 



wtorek, 03 grudnia 2013

Bakłażan z mięsem w sosie pomidorowym

pod ziemniaczaną kołderką

 


 

 

  • 500 g mięsa wołowego (mielonego)
  • 2 bakłażany
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 papryka
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów 400 g
  • 500 g pasaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • suszone oregano, tymianek, rozmaryn, cynamon
  • 2 łyżki parmezanu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Obrane, umyte ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Umyte bakłażany i paprykę  pokroić w kostkę. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dodać mięso mielone, podsmażyć, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię włożyć bakłażan wraz z papryką, (w razie potrzeby dolać oliwy) krótko podsmażyć. Następnie dodać pomidory z puszki wraz z sokiem, pasatę pomidorową, oregano, tymianek, rozmaryn, cynamon, szczyptę cukru, sól, pieprz do smaku. Całość dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut. Po koniec dodać podsmażone mięso. Warzywa z mięsem wyłożyć do naczynia żaroodpornego.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Gdy ziemniaki są miękkie, odcedzić, ugnięść tłuczkiem z 2 łyżkami masła, wyłożyć na warzywa z mięsem, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut. Smacznego!

piątek, 22 marca 2013

 Zapiekanka z makaronem,

  z mięsem  i cukinią

 


 

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 małe cukinie
  • 200 g sera feta
  • 2-3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300-400 ml bulionu
  • 200 g makaronu np. penne rigate
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować al dente. Umyte pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w plasterki. Mięso usmażyć z pokrojonym czosnkiem, po czym dodać cukinię, pomidory, koncentrat pomidorowy, bazylię. Następnie wlać bulion, gotować 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wylać sos warzywno- mięsny, rozłożyć pokrojoną w kostkę fetę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180° i piec około 35 minut.




wtorek, 06 listopada 2012

 Zapiekanka z kapustą, ziemniakami

    i mięsem mielonym

 


 

 

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego  wołowo - wieprzowego
  • 1 kg białej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 200 g sera feta
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 kromka białego chleba z poprzedniego dnia
  • 2 łyżki mielonych orzechów
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka, gałka muszkatałowa

 Czosnek obieramy, kroimy na połówki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na duże kawałki, gotujemy  wraz z czosnkiem w osolonej wodzie ok, 20 minut. W międzyczsie kapustę drobno poszatkować. Cebulę obrać i pokroić.

Ziemniaki z czosnkiem odcedzić, dodać 3 łyżki masła, mleko, sól, gałkę muszkatałową. Całość ugniatamy tłuczkiem tak jak na puree. Puree rozkładamy na dno  natłuszczonej  żaroodpornej  formy.

Włączyc piekarnik i nastawić na 200º , termoobieg  175ºC.

Na dużej patalni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać mięso i podsmażyć. Doprawić  solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Na pozostały  tłuszcz, wrzucamy poszatkowaną kapustę i smażymy ok, 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku. Połączyć z podsmażonym mięsem. W razie potrzeby ponownie doprawić. Wyłożyć na ziemńiaczane puree.

Ser feta pokroić w kostkę, wymieszać z śmietaną i doprawić pieprzem. Polać na zapiekankę. Chleb rozdrobnić palcami.    Łyżkę masła rozpuścić, wymieszać z chlebem i mielonymi orzechami, rozłożyć na wierzch zapiekanki. Całość pieczemy około 30 minut. Zapiekanka jest pożywna i  naprawdę pyszna!

Smacznego...

 

 

 

 

 

 

 

 

 


wtorek, 30 października 2012

Pyszna zapiekanka z dyni

 


 

  • około 700 g  dyni
  • 400 g mięsa wołowego mielonego lub mieszanego
  • 1 puszka pomidorów 425 g
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 gałązek tymianku
  • ½ łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżeczka przypraw 5 smaków
  • 100 g tartego żółtego sera
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru

Dynię umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki,  pokroić na większe plastry i obrać ze skórki. Na większej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć  mięso 3 minuty, dodać pokrojoną cebulę wraz z  czosnkiem  przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni, następnie włożyć dynię i smażyć przez 5-7 minuty, dodać pomidory z sokiem (jeśli były w całości to pokroić), dodać przyprawy, oderwane listki tymianku i mięso mielone. Całość dusić przez 3-4 minuty, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Całość wyłożyć do naczynia żaroodpornego, posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC i zapiekać 10- 15 minut. Wyjąć z piekarnika, krótko ostudzić, udekorować tymiankiem.

Smacznego :-)

wtorek, 23 października 2012

 Moussaka

 


 


  • 2 bakłażany
  • 450 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów  pokrojonych 400 g
  • 1-2 łyżki koncetratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól morska,  świeżo zmielony  pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jajka
  • 300 g jogurtu greckiego 10%
  • 4 łyżki tartego świeżego parmezanu

Bakłażana pokroić na półcentymetrowe plastry, zarumienić porcjami na powlekanej patelni bez tłuszczuna na lekko brązowy kolor. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na małym ogniu. Zwiększyć ogień, dodać mięso i mieszając  obsmażyć przez około 5 minut. Dodać pokrjone pomidory, koncetrat pomidorowy, cynamon, oregano,  natkę pietruszki, sól morska i pieprz do smaku. Całość dusić na wolnym odniy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

 Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Żaroodporne naczynie  posmarować oliwą. Połowę bakłażanów rozłożyć na dnie, przykryć sosem  mięsno-pomidorowym,  ułożyć drugą warstwę bakłażanów. Jajka rozmącić i połączyć z jogurtem, doprawić solą i pieprzem, polać  na bakłażany, posypać tartym parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 35 minut.

Smacznego!

 








środa, 13 czerwca 2012

  Zapiekanka  z  makaronu  i  szpinaku

 


 

 

 

Danie jest super błyskawiczne  i super smaczne z małym nakładem pracy. Polecam, dla zapracowanych i nielubiącym stać długo przy  kuchni.

  • 200 g makaronu np, pennette
  • 500 g mrożonego szpinaku liściastego
  • 100 g szynki
  • 100 ml bulionu
  • 100 g kawaśnej śmietany 36% ( Creme fraiche )
  • 100 g tartego sera
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować al dente. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Szynkę pokroić w kosteczkę, rozłożyć na makaron.

Piekarnik nagrzać 200°C.

Do rondelka włożyć szpinak, wlać bulion. Dusić do rozmrożenia się szpinaku, po czym dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylać na  makaron, posypać tartym serem. Piec około 20 minut.

Smacznego :)



 


wtorek, 17 kwietnia 2012

   Pyszna  zapiekanka  z  cukiną 

 


Bardzo smaczna zapiekanka, ( klasyka- cukinia z fetą, dla mnie połączenie idealne ) zapiekana z ryżem i mięsem mielonym. Szybko znikała z naszych talerzy. Polecam :-)

 

  • 170 g ryżu
  • 2 średnie cukinie
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 400 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
  • 150 g sera feta
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 jajka
  • gałązka rozmarynu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ryż ugotować  według przepisu na opakowaniu. Cukinię umyć, pokroić w plastry. Cebulę i czosnek obrać i posiekać w kosteczkę. Suszone pomodory pokroić na kawałki. Gałązkę romarynu umyć, oderwać igiełki i drobno posiekać.

Mięso podsmażyć na rozgrzanej patelni, dodać cebulę i czosnek, rozmaryn, podsmażyć. Przyprawic solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu (w razie potrzeby dodać łyżkę oliwy ) podsmażyć cukinię przez 2-3 minuty. Połączyć z suszonymi pomidorami. Doprawić solą i pieprzem.

Fetę rozdrobnić. 100 g fety połączyć z rozmąconym jajkiem z kwaśną śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.

Ryż, mięso i cukinię  rozłożyć warstwowo w natłuszonym naczyniu żaroodpornym. Polać masą śmietanowo- serowo- jajeczną. Posypać pozostałą fetą. Zapiekać 20- 25 minut w 200°C.

Smacznego :-)




piątek, 02 marca 2012

  Zapiekany koper włoski z  mięsnymi kulkami

 


Smaczna, z lekkim posmakiem anyżku. Dość sycąca zapiekanka z udziałem fenkułu, ziemniaków, kuleczk z mięsa wołowego mielonego, mozarelli, polana sosem jajecznym.Warto spróbować.

  • 3 bulwy kopru włoskiego
  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • 500 g ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml mleka
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1 kulka mozzarelii (125 g )
  • sól morska,   świeżo zmielony pieprz,słodka papryka w proszku

Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie  15- 20 min. Cebulę pokroić w kosteczkę. 1/3 cebuli połączyć z mięsem mielonym, dodać bułkę tartą,1 jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem,papryką. Uformować około 20 kuleczek. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć kulki mięsa 5 min. Zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu podsmażyć  pozostałą cebulą z posiekanym  drobno czosnkiem.Wlać mleko,podgrzać,dodać kwaśną śmietanę. Odstawić na bok.

Oczyść  bulwy kopru. Zewnętrzne liście lekko łykowate należy obrać. Ddetnij łodyżki i korzonki. Bulwy pokroić pionowo w  cienkie plastry.Ugotowane ziemniaki pokroić w większe kawałki, przełożyć do żaroodpornego naczynia, dojąc kulki mięsne i koper.

Pozostałe 2 jajka rozmącić, połączyć z sosem cebulowym, doprawić do smaku solą, papryką i pieprzem. Wylać  na zapiekankę. Mozarellę pokroić w plasterki poukładać na wierzch. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C i piec przez około 30 min.

Smacznego :-)