Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Indyk

czwartek, 24 września 2015

Cannelloni z mielonym mięsem i szpinakiem





 

  • 250 g makaronu cannelloni (rurki do nadziewania)
  • 500 g mielonego mięsa z indyka lub innego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 duża cebula
  • 200 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 700 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • świeża bazylia
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g mozzarelli lub startego parmezanu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Nadzienie: Do miski włożyć mięso, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano. Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać do mięsa. Na tę samą patelnię włożyć opłukany i osuszony świeży szpinak i chwilę podgrzewać mieszając aż szpinak zwiędnie. Następnie drobno posiekać go na desce i dodać do mięsa (szpinak mrożony wystarczy rozmrozić i posiekać). Wymieszać mięso, dodając stopniowo mleko.
Sos pomidorowy: Do rondla wlać łyżkę oliwy i lekko podsmażyć pokrojony czosnek, dodać przecier i zagotować, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, świeżą bazylią, szczyptą cukru. Pół szklanki sosu dodać do mięsa i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Na dno naczynia żaroodpornego (ok. 20 x 30 cm) wylać cienką warstwę sosu pomidorowego. Rurki cannelloni nadziać  farszem, małą łyżeczką, i ułożyć ciasno  jedną warstwą w naczyniu. Polać sosem i posypać kawałkami mozzarelli. Piec przez około 30- 40 minut.

 
Źródło: Kwestia Smaku.com








Tagi: mozzarella
22:13, ginam35 , Indyk
Link Dodaj komentarz »
piątek, 05 września 2014

Burgery z indyka i cukinii


 

Ok. 6 burgerów:

• 400 g mielonego mięsa indyka lub kurczaka bardzo drobno posiekanego
• sól, pieprz
• 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
• 1/2 łyżeczki suszonego oregano
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1/2 cukinii
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki


Mięso indyka zmielić w maszynce, (lub mięso  kurczaka drobno posiekać) doprawić solą i pieprzem,  i chwilę wyrabiać dłonią.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starty czosnek a po chwili smażenia dodać kmin rzymski, suszone oregano, doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze przez minutę

Dodać drugą łyżkę oliwy, startą na tarce o dużych oczkach cukinię i smażyć jeszcze przez 2 - 3 minuty do miękkości. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodać  natkę pietruszki.
Zawartość patelni przestudzić, dodać do mięsa i wymieszać, uformować w dłoniach nieduże kotleciki. Rozgrzać patelnię grillową, obtaczać burgery w oliwie z suszonych pomidorów lub zwykłej oliwie i kłaść na patelnię, grillować po około 2,5 minuty z każdej strony, na średnim ogniu. Kotleciki można podawać z jogurtem  naturalnym, sosem zaziki, sałatą  z winegretem. Smacznego.

Źródło: Kwastia Smaku.com


 

22:02, ginam35 , Indyk
Link Komentarze (1) »
środa, 20 listopada 2013

Steki z indyka w sosie kurkowym

 


  • 400 g steków z indyka (4 sztuki)
  • 300 g  kurek
  • 1 cebula
  • 2 masła
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól morska, świeżo zmelony pieprz
  • 1 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki natki pietruszki

Mięso umyć, osuszyć, rozpłaszczyć pieścią, posypać solą i grubo zmielonym pieprzem.

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na 2 łyżkach masła, następnie dodać oczyszczone i umyte kurki, smażyć przez 2-3 minuty, po czym wlać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem i redukować na wolnym ogniu przez 10 minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny dla wydobycia większego aromatu i smaku.

Masło klarowane rozgrzać na patelni, usmażyć steki po 2 minuty z każdej strony. Usmażone podajemy z sosem kurkowym. Jako dodatek może to być makaron, kluski, ziemniaki i  dowolne warzywa. Życzę smacznego! I polecam gorąco ;-)



 

czwartek, 26 kwietnia 2012

 Kieszonki z inyka faszerowane kozim serem

 


 

 

 

4 porcje :

  • 4 sznycle z  indyka
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 150 g kremowego sera koziego ( pleśniowy w kształcie rulonika)
  • 200 ml  półwytrawnego wina marsala (ew. porto )
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • kilka wykałaczek

Żurawinę wsypać do miseczki, wlać wino, moczyć przez 10-15 minut.

Mięso umyć, osuszyć, delikatnie rozbić, przyprawić solą i pieprzem. Żurawinę wycisnąć (wino zatrzymać do sosu) i drobno posiekać. Ser pokroić na plasterki. Rozłożyć na środku każdego sznycla, na wierzch ułożyć żurawinę. Złączyć brzegami i spiąć ostrożnie wykałaczkami. Oliwę rozgrzać na patelni, kieszonki smażyć na wolnym ogniu  z każdej strony po 3 minuty. Po czym zdjąć z patelni, wlać wino pozostałe z żurawiny i gotować na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Kieszonki ponownie umieścić na patelni, przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Podawać np. z sałatą.

Smacznego :)


wtorek, 28 lutego 2012

  Filety z indyka w sosie sherry


W tym przepisie do sosu wykorzystałam sherry, jako uzupełniającego składnika pysznego, aromatycznego sosu, raz pyszny, zdrowy niskokaloryczny seler naciowy.

Sherry używam dość często.Wytrawne lub półwytrawne. Mój ulubiony alkohol do wykorzystywania w kuchni :-)


4 porcje

  • 500 g filetu z indyka (podzielony na 4 porcje)
  • 4  łodygi selera naciowego
  • 2 cebulki dymki
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 6 łyżek półwytrawnego sherry
  • 100 ml śmietanki
  • 2 łyżki masła
  •  sól morska, świeżo zmielony pieprz

Filety z indyka umyć i osuszyć, posolić i popieprzyć.  Seler naciowy i cebulkę dymkę umyć. Seler  pokroić w półksiężyce a cebulkę w plaserki na ukos. Masło roztopić na patelni i podsmażyć filety z indyka 4-5 minut na złoty kolor. Zdjąć z patelni. Następnie dodać seler i cebulkę dymkę, podsmażyć 3 minuty-w razie potrzeby dołożyć masło. Wlać bulion i sherry, dodać podsmamżone filety. Dusić na wolnym ogniu przez 20 minut bez przykrycia.  Na koniec wlać śmietankę, podgrzać.Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać np. z sałatą i risotto.