Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Desery

piątek, 26 sierpnia 2016

Lody jogurtowe z owoców leśnych

 


  • 750 g mrożonych owoców leśnych
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • wafelki do lodów (opcjonalnie)

250 g owoców rozmrozić, po czym zmiksować z cukrem i miodem. Następnie dodać pozostałe owoce, jogurt i zmiksować. Przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażalnika na 2,5 godziny, od czasu do czasu przemieszać.

Tagi: lody
10:06, ginam35 , Desery
Link Komentarze (2) »
wtorek, 16 sierpnia 2016

Ciasto Raffaello


 

 

  • 400 g herbatników 
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 150 g wiórków kokosowych
Budyń
  • 1 litr mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
Opcjonalnie
  • 2 łyżki likieru kokosowego, 2 łyżki likieru amaretto



Budyń: odlać 1,5 szklanki mleka i  wymieszać  z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym, żółtkami oraz likierami. Resztę mleka zagotować, następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, energicznie mieszając. Zagotować cały czas mieszając. Po zagotowaniu  budyń odstawić z ognia, całkowicie ostudzić.

Krem budyniowy: miękkie masło ubijać przez ok. 3 minuty na pusyzsty krem, następnie stopniowo, dodawać budyń ciągle ubijając.
Przełożenie: formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami na przemian herbatniki i krem budyniowy, otrzymując 4 warstwy, na wierzchu ma być warstwa kremu. Posypać wiórkami i schłodzić bez przykrycia.
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com



Tagi: ciastka
22:13, ginam35 , Desery
Link Komentarze (1) »
środa, 29 października 2014

Tiramisu piernikowe z wiśniowo korzennym  ponczem

 



  • 200 ml ciepłego espresso lub mocnej kawy
  • 500 g mascarpone
  • 500 g chudego twarogu
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 350 g piernika w kostece (Frühstückskuchen) lub małych pierniczków
  • 70 g cukru + 2 łyżki cukru
  • kakao do posypania

Poncz:

  • 1 pomarańcza
  • 370 ml kompotu wiśniowego
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina    
  • mała laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

Espresso, 2 łyżki cukru, likier kawowy, wymieszać i wystudzić. Mascarpone, twaróg i  70 g zmiksować do poczenia się składników. Piernik pokroić na cienkie 1cm  plasterki i wyłożyć połowę na dno formy (około 15 x 30 cm). Skropić kawą z likierem, rosmarować połowę masy serowej. Następnie czynność powtórzyć z pozostałymi składnikami. Tiramisu wstawić na minimum  3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Poncz: wiśnie przesedzić na sitku, sok zatrzymać. Umytą pomarańczę przepołowić, z jednej połówki wycisnąć sok, a z drugiej odkroić 3 plastry, z pozostałej części również wycisnąć sok. Do rondelka wlać sok pomarańczowy, oraz 2 łyżki cukru. Sok zredukować, do momentu powstania gęstego syropu. Następnie wlać sok z kompotu wiśniowego, gotować przez około 4 minuty. Po tym czasie wlać czerwone wino, dodać laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu oraż plastry pomarańczy. Gotować na umiarkowanym ogniu przez 3-4 minuty. Na koniec dodać wiśnie, podgrzewać przez minutę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z łyżką wody i wlać do pończu, krótko zagotować. Wystudzić.

Tiramisu przed podaniem posypać obficie kakao, pokrojone na kawałki podajemy z ponczem. Pycha, polecam gorąco.

 

środa, 30 lipca 2014

Schichtdessert von Uti

Deser jogurtowy na spodzie z ciasteczek

z jagodami i karmelem

 


 4 porcje:

  • 8 herbatników
  • 4 cukierki krówki
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytyny
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g owoców np, jagody, maliny, truskawaki
  • 4 szklanki

Sos karmelowy:

  • 100 g cukru
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 3 łyżki masła

Do rondelka wsypać cukier, rozpuścić do momentu aż zacznie uzyskiwać brązowy kolor (uważamy aby nie przypalić). Rondel zdjąć z ognia, wlać śmietanę, wymieszać, wstawić ponownie na ogień i gotować na umiarkowanym ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Sos powinien mieć jednolitą i gęstą konsystencję. Pod koniec dodajemy masło i mieszamy do połączenia się składników. Wystudzić. Gdy nam pozostał sos karmelowy, możemy przelać do słoiczka, i przechowywać w lodówce i użyć np, do lodów.

Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i z sokiem z cytryny.

Do każdej szklanki pokruszyć po dwa herbatniki i po jednej krówce. Następnie na pokruszone herbatniki z krówką ułożyć umyte owoce ( jeśli są to truskawki pokroić na mniejsze kawałki). Nastepnie do szklaneczek rozlewamy jogurt grecki. Na wierzch polewamy wystudzony karmel. Schłodzić minimum godzinę. Smacznego.

Tagi: jagody
13:08, ginam35 , Desery
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 09 czerwca 2013

Tiramisu z rabarbarem i  truskawkami

 


 

 

 

  • 150 rabarbaru
  • 150 g truskawek
  • 50 g cukru

Masa serowa:

  • 500 g mascarpone
  • 500 g chudego twarogu
  • 125 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 9 podłużnych biszkoptów
  • 70 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego

Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki, rabarbar umyć pokroić w kostkę. Do garnka wsypać 50 g cukru, skarmelizować, po czym dodać połowę truskawek i rabarberu. Dusić przez 5 minut, mieszając. Następnie dodać pozostałe truskawki i rabarbar i gotować jeszcze przez 1 minutę. Schłodzić.

Sok połączyć z likierem, skropić biszkopty poukładane w formie. Mascarpone, twaróg, cukier, cukier waniliowy- wymieszać. Masę serową wyłożyć nierówno na biszkopty. Na wierzch rozłożyć konfiturę truskawkowo- rabarberową. Schłodzić minimum 2 godziny.

środa, 01 maja 2013

Sernik biało - czekoladowy z truskawkami i bitą śmietaną

 na spodzie z kruchych ciastek


 

 

 

 

 

 

 

Spód:

  • 200 g kruchych ciastek czekoladowych
  • 1-2  łyżki kakao
  • 50 g masła
  • 50 g ciemnej czekolady

Masa serowa:

  • 500 g  twarogu (użyłam chudego)
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 białko jajka
  • 150 g ciemnej czekolady

 Dekoracja:

  • 400-500 g truskawek
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% bardzo zimnej

 Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć   papierem do pieczenia. Ciasteczka dokładnie pokruszyć, dodać kakao i masło roztopione z czekoladą, wymieszać. Wyłożyć dno i boki (około 3 cm) formy masą z ciasteczek, mocno dociskając. Wstawić do lodówki na około pół godziny (lub dłużej jeśli mamy czas).

Piekarnik nagrzać do 180°C. Ser wymieszać z cukrem i białkiem, odłożyć około 1/4 masy i połączyć ją z roztopioną czekoladą energicznie mieszając łyżką. Masę czekoladową rozsmarować na spodzie z ciasteczek, na wierzch wyłożyć białą masę, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez około 45 minut, aż masa się zetnie. Dokładnie ostudzić a następnie schłodzić jeśli mamy czas.

Truskawki umyć i osuszyć. Około 150 g truskawek (bez szczypułek) zmiksować z 1 łyżką cukru i posmarować wierzch zastygniętego sernika (2 łyżki odłożyć). Ułożyć plasterki truskawek  i przykryć ubitą śmietanką kremówką. Zrobić kleksy z odłożonch zmiksowanych truskawek i udekorować połówkami truskawek. Przed pokrojeniem zdjąć obręcz. Sernik dekorowałam bitą śmietaną i truskawkami w dniu podania. Deser jest przyszny i pochodzi z Kwestii Smaku.com. 

sobota, 05 stycznia 2013

 Deser budyniowy z biszkoptami


 

4 porcje :

  • 3 pomarańcze
  • 100 g podłużnych biszkoptów
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego triple sec (w wersji dla dzieci sok pomarańczowy)
  • 1 budyń waniliowy + 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
  • do dekoracji czekolada

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, dodać ekstrakt waniliowy, w razie potrzeby dosłodzić. Budyń schłodzić. Biszkopty pokroić na 3 cm kawałki, skropić likierem pomarańczowym lub sokiem. Porańcze umyć, obrać dokładnie ze skórki, podzielic na czastki, usuwając w miarę możliwosci białe błonki, następnie pokroić na kawałki. Biszkopty, budyń, pomarańcze ułożyć warstwowo  w pucharkach.Udekorowć czekoladą. Szybki i smaczny deser, polecam !

Smacznego :-)

czwartek, 21 czerwca 2012

 Cocktail  truskawkowy


 

Na deser, coctail idealny dla naszych milusińskich i nie tylko.

  • ok. 200 g truskawek
  • ok. 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Miksujemy z cukrem, wlewamy mleko  i miksujemy jeszcze przez chwilę.

Smacznego :)

Tagi: truskawki
14:36, ginam35 , Desery
Link Komentarze (1) »
wtorek, 12 czerwca 2012

  Panna  Cotta  kawowa


 4 porcje:

  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 125 ml śmietanki kremowej 30% 
  • 125 ml  mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
  • 1 łyżka likieru Amaretto (można zastąpić likierem kawowym)
  • 1 łyżka rumu

Galaretka z mocnego espresso:

  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
  • 60 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w granulkach
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki likieru Amaretto (można zastąpić likierem kawowym)

Galaretka z mocnego espresso: żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. Do rondelka wlać gorącą wodę, dodać kawę, cukier i likier Amaretto. Wymieszać i zagotować, odstawić z ognia i dodać namoczoną żelatynę. Mieszać przez minutę, aż cała żelatyna się rozpuści. Ostudzić i przelać do 4 małych filiżanek (każda po około 80 ml - 1/3 szklanki). Wystudzić i odstawić w chłodne miejsce na około 30 - 60 minut do stężenia.

Kawowa panna cotta: żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, kawę, ekstrakt z wanilii, Amaretto i rum. Mieszając podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadzić do zagotowania i odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie, aż się rozpuści.

Przykryć i odstawić na 5 minut, następnie przelać do filiżanek na warstwę zastygniętej galaretki espresso. Odstawić do wystudzenia (można na dwór, gdy jest chłodno). Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub na całą noc.

Aby ułatwić wyjęcie  deseru z filiżanek, można je włożyć na chwilę do gorącej wody, następnie włożyć ostrze noża w przestrzeń pomiędzy kremem a filiżanką i delikatnie poruszyć nożem. Deser wyłożyć na talerzyk i podawać. Można udekorować bitą śmietaną.

Smacznego :)

Źródło: Kwestia Smaku

wtorek, 14 lutego 2012

 Truskawkowe carpaccio z parfait

 


Parfait - jest to francuski mrożony deser, składający się z ubijanych żółtek i cukru w kąpieli wodnej z dodatkiem ubitej na sztywno śmietany. W smaku przypominający  lody waniliowe. Jest to klasyczny i bardzo prosty przepis składający się zaledwie z kilku składników. Smak parfait możemy zmieniać, to na co lubimy i mamy ochotę. Można dodać alkohol np; likier jajejeczny, szampan, rum, koniak. Parfait może być  także owocowe, marcepanowe, orzechowe, czekoladowe. Warto spróbować-polecam !

4  porcje:
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 laska wanilii
  • 250 g  śmietany kremówki
  • 250 g świeżych truskawek
  • mielone pistacje do dekoracji

 

Żółtka,  50 g cukru,  cukier waniliowy i 2 łyżki wody, ubić w kąpieli wodnej (czyli-na garnek z podgrzewającą się wodą, umieścić metalową miskę lub rondelek tak aby miska dotykała powiechrznię wody w garnku). Dodać ziarenka wydrążone z laski wanilii.

Kiedy ubijana masa podwoi swoją objętość i nabierze kremowej barwy, naczynie należy zdjąć z   kąpieli wodnej i ubijać nadal, aż wystygnie.

Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć delikatnie z masą kremową. Przełożyć do 4 pojemników o pojemności 200ml.  Zamrażać przez minimum 5 godzin, a najlepiej przez całą noc.

Umyte i osuszone truskawki pokroić w cienkie plasterki. Ułożyc na talrzu, w formie kwiatka. Na środek wyłożyć zamrożony parfait. Udekorować mielonymi pistacjami.

 

Smacznego :)