Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Kuchnia włoska

wtorek, 13 października 2015

Muszle makaronowe z szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym

 



 

 

  • 500 g szpinaku
  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • około 26 muszli makaronowych
  • 850 ml pomidorów w puszce
  • 75 g serka  ricotta lub inny śmiatankowy
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 cebule
  •  2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Makaron ugotować al dente (około 15 minut) w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzić, polać wlać zimną.

Sos pomidorowy: Cebulę czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać mięso mielone, podsmażyć, po czym dodać połowę czosnku i cebuli (resztę odłożyć), zeszklić. Wlać pomidory wraz z sokiem, pomidory rozdrobnić łyżką drwenianą. Doprawić oregano, solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.

Szpinak oczyścić, dokładnie umyć w zimnej wodzie. W garnku rozgrzać łyżkę masła, dodać odłożoną cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodajemy szpinak i przez chwilę smażymy aż szpinak zwiędnie, na koniec dodajemy ricottę, doprawiamy solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzać do 225 ºC. Na dno formy żaroodpornej wylać sos pomidorowy. Muszelki nadziewać  szpinakiem, ułożyć je na wierzchu sosu pomidorowego. Na każdą muszelkę ułożyć kawałki lub plasterki mozzarelli. Zapiekać przez około 15 minut.

wtorek, 26 sierpnia 2014

Zapiekany bakłażan z serem kozim i pomidorami

 






• 1 bakłażan
• sól i pieprz
• 1/2 ząbka czosnku
• 2/3 łyżeczki suszonego oregano
• kawałeczek ostrej papryczki lub 1/2 łyżeczki płatków chili
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 2 świeże pomidory (polecam malinowe)
• 1 łyżeczka oliwy extra vergine
• po 1/4 łyżeczki: kurkumy, kuminu, ostrej papryki
• sól i pieprz
• 100 g sera koziego pleśniowego
• do posypania: kolendra lub bazylia

 

Piekarnik nagrzać do 180° C. W małym naczyniu do zapiekania położyć plasterki bakłażana uprzednio doprawione solą, pieprzem, startym czosnkiem, oregano, papryczką chili i nasmarowane oliwą extra vergine. Zapiekać przez około 13 minut. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.

W międzyczasie na patelni, na oliwie smażyć przez około 5 minut pomidory uprzednio sparzone, obrane ze skórek i pokrojone w kosteczkę. Doprawić je solą, pieprzem, kurkumą, kminem i ostrą papryką. Gdy woda z pomidorów odparuje odstawić patelnię z ognia.

Na podpieczone bakłażany ułożyć plastry  koziego sera, przykryć pomidorami i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut. Posypać kolendrą lub bazylią i podawać np. z bagietką. Polecam gorąco!

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. com



wtorek, 04 września 2012

Suszone  pomidory  domowym sposobem

 


Doskonała włoska przekąska, najsmaczniejsze wkonane domowym sposobem, są bardziej aromatyczne, soczyste, rozpływają się w ustach. Można nimi wzbogacić smak mięs, zup, sosów, zapiekanek, dipów, makaronów itd. Są rewelacyjne jedząc je po prostu ze świeżą bagietką.


  • około 5 kg dojrzałych pomidorów
  • oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn
  • sól morska
  • odrobina cukru
  • około 500 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • kilka ząbków czosnku

 Umyte pomidory, osuszone pomidory przekroić na ćwiardki. ( Ja nie wydrążam gniazd nasiennych, moim zdaniem są wtedy jesczcze bardziej  smaczne i soczyste, ale czas suszenia się wtedy wydłuża). Ułożyć skórką do dołu na dwóch  blaszkach  wyłożonych papierem do pieczenia, opruszyć solą i cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika  z termoobiegiem 70-100°C,  suszymy kilka godzin, przy lekko uchylonych drzwiczkach.  Co jakiś czas podwyższałam temp. do 120ºC. Ja rozłożyłam suszenie na dwa dni.

Pomidory są gotowe jeśli są pomarszczone, ale nie wyschnięte  na wiór i posiadają  jeszcze swój naturalny czerwony kolor. Ususzone pomidory wkładamy  do naczynia posypujemy oregano, rozmarynem  bazylią, tymiankiem, dodajemy  obrane ząbki czosnku i  ocet. Mieszamy dokładnie, przekładamy do  umytych małych słoiczków, do słoiczka można także włożyć świeże gałązki rozmarynu. Pomidory zalewamy bardzo ciepłą oliwą, zakręcamy nakrętkami i i ustawiamy do góry dnem, aby się zawekowały. Można zalać zimną oliwą, ale wóczas należy przechowywać je w lodówce.


czwartek, 12 lipca 2012

 Makaron z kurczakiem w sosie kurkowym

 


 

  • 200 g kurek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 200g gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 200 g dowolnego makaronu

Kurki dobrze oczyścić, umyć, większe przekroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na maśle. Następnie dodać kurki, ponownie podsmażyć, wsypać natkę i wlać bulion. Dusić około 5 minut. Na koniec dodać kwaśną śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, chwilę podgrzewać.

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w paski lub w kostkę. Doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę oliwy, podsmażyć na oddzielnej patelni na lekko złoty kolor.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, nie polewamy zimną wodą.

Kurczaka połączyć z sosem kurkowym. Podajemy  z  makaronem. Gotowe. Palce lizać.

Smacznego!


 

sobota, 02 czerwca 2012

 Spaghetti z wstążkami z cukini i marchewki

 


 


Pyszny, łatwy, pomysł na szybki obiad. Zwłaszcza dla dzieci, które  uwielbiają spaghetti. Mój syn  zajadał się :-)

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 średnie cukinie
  • 2 marchewki
  • 2-3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki octu białego balsamiczego
  • 5 łyżek oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 100 g sera feta

 Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cukinię i marchewkę umyć, pokroić wzdłuż  na długie paski. Najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw. Pomidory pokroić na ósemki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć krótko cebulę i czosnek, dodać wstążki cukini i marchewki. Podsmażyć przez 5 minut, po czym dodać pomodory i ocet balsamiczny, poddusić przez następne 5 minut. Przyprwić do smaku solą i pieprzem. Połączyć z makaronem, chwilę podgrzewając, posypać fetą, udekorować bazylią.

Smacznego !

sobota, 31 marca 2012

  Tagliatelle  z cukinią i łososiem

 


Makaron wstążki  z cukinią i łososiem w sosie śmiatanowo-cytrynowym. Smaczne i sycące. Danie, którego przygotowanie zajmie Wam 30 minut.


4 porcje:

  • 250- 300 g   świeżego łososia
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietanki 16%
  • 1 łyżka mąki
  • 250 bulionu warzywnego
  • sok z połowy cytrymy+ otarta skórka
  • sól morska, świeżo zmielony biały  pieprz
  • 300 g  makaronu tagliatelle 

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie umyć łososia, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Cukinię umyć, pokroić wzdłuż  na długie paski- najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw. Cebulę i czosnek obrać i zeszklić na maśle, posypać mąką, ponownie podsamżyć. Wlać bulion i śmietanę, gotować 5 minut na wolnym ogniu. Dodać cukinię, dusić jeszcze przez  2-3 minuty. Pod koniec dodać łososia, sok i skórkę  z cytryny, sól, pieprz. Podgrzewać przez 2 minuty. Sos wymieszać z makaronem.

Smacznego :)


środa, 28 marca 2012

    Kokardki z cukinią i fetą


Pychotkaaaaaaaaa, pyszny makaron w sosem pomidorowym. Uwielbiam takie smaki. Naprawdę polecam :)

  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • 2 małe cukinie
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 200g sera feta
  • 5 łyżek śmietanki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • oregano, tymianek, bazylia
  • 250 g makaronu kokardki

Cukinię opłukać, osuszyć następnie pokroić w 3 cm słupki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Umyte pomodory pokroić na małe kawałki. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. 

Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć cebulę.Dodać pomidory, oregano, tymianek, bazylię, czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dusić około 15 minut bez przykrycia. Następnie dodać cukinię i wlać śmietanę. Dusić 5 minut.

Połączyć z pokrojoną w kosteczkę fetą. Podawać z makaronem.

 

Smacznego :)

poniedziałek, 26 marca 2012

  Frittata  z  warzywami

 


 Frittata to prosty przepis na szybkie danie, którego podstawą są jajka. Można ją  wykonać  na wiele sposobów: mięsną, wegetariańską, śródziemnomorską, dadać ulubione świeże zioła.  W zależności od tego co masz  pod ręką  i co lubisz. Można ją podawać na zimno lub ciepło,  jako przystawka lub danie główne. 


  • 0,5 kg małych ziemniaków
  • 6 jajek
  • 1 łyżka mleka
  • 50 g startego żółtego sera
  • 150 g  mrożonej fasolki szparagowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • gałka muszkatałowa do smaku

 

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Gdy wystygną, obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Umytą paprykę oczyścić z nasion, pokrioć na paski. Cebulę posiekać. Fasolkę wrzucić do osolnego wrzątku, gotować 5 minut, odcedzić. Jajka roztrzepać z mlekiem. Połączyć z serem, posiekaną natką i szczypiorkiem, przyprawić solą, pieprzem, gałką.

Na ceramicznej lub żeliwnej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, paprykę, fasolkę. Pod koniec smażenia dodać pokrjone ziemniaki, następnie zalać wszystko masą jajeczną. Patelnię wstawić  do nagrzanego piekarnika do 180°C i zapiekać 10-15 minut, aż wierzch fritaty będzie ścięty.

Smacznego :)

 


sobota, 17 marca 2012

  Spaghetti z rukolą i pomidorami 

 


Błyskawiczne, proste danie w 20 minut. Szczególnie dla tych którzy są zapracowani i nie lubią stać długo w kuchni. Smaczny, lekki, cytrynowy w smaku,  makaron spaghetti z rukolą, suszonymi i świeżymi pomidorami. Polecam serdecznie.

 

 4 porcje

 

  • 400 g spaghetti
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie
  • kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie rukoli
  • 2 ząbki czosku
  • skórka z otartej 1 cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • odrobina cukru
  • 40 g sera  parmezan

Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Suszone pomidory pokroić w paski, umyte pomidorki przepołowić, czosnek posiekać. Rukolę opłukać i osuszyć. 

Na patelni rozgrzać oliwę z suszonych pomidorów, podsmażyć krótko  czosnek, suszone pomidory. Nastepnie dodać przepołowione pomidorki, sok i otarta skórka z cytryny. Poddusić, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Dodać makaron, połączyć z rukolą. Podawać na talerzach  posypując wiórkami parmezanu. Życzę smacznego!



wtorek, 14 lutego 2012

  Makaron serduszka z krewetkami


Wspaniałe,  smaczne, lekkie danie.  Idealne  na Walentykową romantyczną kolację. Delikatnie  rozgrzewające dzięki papryczce chili. Polecam gorąco :-)

  • 200 g dowolnego makaronu
  • 250-300 g krewetek tygrysich
  • kilka suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 garście rucoli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 30 ml białego wytrawnego wina
  • pół papryczki chili drobno pokrojonej
  • tarty parmezan
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Pokrojony w plasterki czosnek,suszone pomidory, chili, włożyć na rozgrzaną oliwę. Krótko podsmażyć.

Dodać umyte i osuszone krewetki. Podsmażyć delikatnie, wlać białe wino i sok z cytryny.

Poddusić, doprawić solą i pieprzem. Połączyć z makaronem i rucolą.

Posypać wiórkami tartego parmezanu i danie gotowe.

 Życzę smacznego!