Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Sałatki, surówki

środa, 29 marca 2017

Sałatka z ciecierzycy i tuńczyka

 


 

  • 250 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
  •  puszka tuńczyka 185 g
  • karczochy w puszce 240 g
  • 50 g czarnych oliwek bez pestek
  • 2-3 pomidory
  • kilka liści dowolnej sałaty
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mała gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki, koper

Cierzycę przełożyć na sitko, polać zimną wodą, z tuńczyka odlać zalewę i rozdrobnić widelcem. Karczochy pokroić na ćwiartki, oliwki pokroić na połówki, pomidor pokroić na cząstki, obraną cebulę pokroić w cienkie krążki. Wszystko składniki połączyć.

Przygotować dressing: obrany czosnek przecisnąc przez praskę, oderwać igiełki rozmarynu od gałązki i drobno posiekać - wymieszać z oliwą, octem miodem, solą i pieprzem. Polać sałatkę, wymieszać, odstawić na 30 minut. Przed podaniem połączyć z zieloną sałatą porwaną na mniejsze kawałki. Posypać pietruszką i koprem. 

wtorek, 28 lutego 2017

Sałatka z awokado, tuńczykiem i jajkiem

 


 

  • 2 duże dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie
  • 2 pomidory
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • natka pietruszki

Sos Vinegret:

  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 -3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

Jajka ugotować. Składniki na vinegret połączyć i wymieszać. Odlać zalewę z tuńczyka, cebulę drobno pokroić, umyte pomidory przepołowić i pokroić w plasterki. Awokado przepołowić wzdłuż na połówki, usunąć pestkę, miąższ wydrążyć za pomocą łyżki, skórki-miseczki ułożyć na talerzu. Następnie awokado pokroić w kostkę, włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny.

Tuńczyk, cebulę, pomidory, awokado, vinegret- delikatnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę wyłożyć do skórek z awokado, ułożyć cząstki jajek, udekorować natką pietruszki. 

czwartek, 22 grudnia 2016

Sałatka z kiszonych buraczków

 


 

  • około 700 g kiszonych  buraczków z zakwasu na barszcz
  • 200 g sera owczego feta
  • 2 cebulki dymki
  • 1 -2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru, koperek

Buraczki które były pokrojone w plastry do zakwasu na barszcz, pokroić w słupki lub w kosteczkę. Przełożyć do większej miski, dodać pokrojoną w kostkę fetę, pokrjoną cebukę dymkę, czosnek, majonez, jogurt, sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem, cukrem do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Jest to wspaniała okazja do wykorzystania ukiszonych buraków z zakwasu na pyszną, zdrową, sałatkę, polecam gorąco.

czwartek, 08 grudnia 2016

Sałatka z kaszą jaglaną

 


 


 

3 porcje:

  • 3-4 garści rukoli
  • około 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • czerwona papryka
  • kilka rzodkiewek
  • połowa ogórka
  • 100 g sera feta pokrojony w kosteczkę
  • garść orzechów włoskich
  • po  około 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i szczypiorku

 

Dressing:

  • około 3 łyżki oliwy extra vergine
  • około 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Rukolę umyć i wywirować w suszarce do sałat. Rozłożyć na 3 talerze. Na rukolę rozłożyć kaszę jaglaną, pokrojoną drobno paprykę, ogórek, rzodkiewki, ser feta, orzechy. Składniki na dressing wymieszać dokładnie w miseczce, polać sałatkę i posypać natką oraz szczypiorkiem.

środa, 07 grudnia 2016

Sałatka z pomarańczą, granatem


 

3 porcje:

  • 4 garście rukoli
  • 2 pomarańcze
  • 1 granat
  • garść orzechów włoskich

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu jabłkowego mętnego
  • 2 łyżeczki powideł śliwkowych
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Rukolę umyć i wywirować w suszarce do sałat. Rozłożyć na 3 talerze. Z granatu wygnieść ziarenka. Pomarańcze umyć i wyfiletować - czyli ostrym nożem odciąć górę i dół, następnie odciąć skórki i wykroić z niej cząstki bez błonek. Ziaraneka granatu i cząstki pomarańczy ułożyć na rukoli, posypać orzechami włoskimi. Składniki dressingu dokładnie wymieszać i polać sałatkę. Smacznego.

środa, 06 lipca 2016

Sałatka z komosą ryżową (quinoa)

 


 

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 2 małe cukinie
  • 200 g sera owczego feta
  • 2 garście dowolnej sałaty
  • 3 łyżki posiekanej mięty
  • kilka orzechów włoskich
  • 3 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego mętnego
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Komosę wsypać do garnka, wlać 2 szklanki wody (2:1), posolić, przykryć i gotować na delikatnym ogniu przez około 15 minut. Wystudzić.

Cukinię pokroić w cienkie plastry i delikatnie obsmażyć z każdej strony na patelni grillowej z dodatkiem oliwy. Ostudzić. Ser feta pokroić w kostkę, sałatę porwać palcami na mniejsze kawałki. Następnie połączyć wszystkie składniki razem wyżej wymienione. Doprawić do smaku solą, pieprzem, octem jabłkowym.

wtorek, 05 lipca 2016

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

 


 

  • 200 g dowolnego makaronu
  • 150 g sera feta
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • kilka suszoszonych pomidorów
  • kilka rzodkiewek
  • mały strąk papryki szpiczastej
  • 2-3 ogórki małosolne
  • puszka tuńczyka w oleju
  • puszka zielonego groszku
  • posiekana natka pietruszki oraz szczypiorek
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki soku y cytryny

Ugotowany makaron wystudzić. Oliwki pokroić w cienkie plasterki, ogórki i fetę w kosteczkę, suszone pomidory i paprykę w cienkie paseczki, rzodkiewkę w ćwiarteczki. Wszystkie pozostałe składniki połączyć z makaronem. (Tuńczyk wraz z olejem). Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.



poniedziałek, 16 maja 2016

Sałatka z brokułem, papryką, jabłkiem

 


 

  • 1 brokuł
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 czerwona papryka
  • kilka łyżek uprażonego słoneczenika na suchej patelni

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 Brokuł zalać wrzątkiem i blanszować przez około 3 minuty,odcedzić, polać zimną wodą na sitku. Składniki na dressing wymieszać w miseczce.

Brokuł, jabłko, oczyszczoną paprykę pokroić na mniejsze części, przełożyć do większego naczynia, dodać uprażone ziarenka słonecznika oraz dressing. Wymieszać. Odstawić na 30 minut do połączenia się smaków.

sobota, 19 marca 2016

Sałatka z kaszą, szpinakiem, czerwonymi buraczkami

 


 

 

4 porcje:

  • dwie garście szpinaku
  • około 2 szklanki ugotowanej przestudzonej kaszy jęczmiennej
  • 4 małe ugotowane buraczki (lub gotowe ze sklepu hermetyczne pakowane - vacuum)
  • 200 g sera owczego feta
  • 1 czerwona cebula
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • szczypiorek

dressing:

  •  5 łyżek soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, świeżo zmielony biały pieprz

Składniki na dressing umieścić w słoiczku i dokłdnie wstrząsnąć do połączenia się składników.

Szpinak umyć, osuszyć w wirówce do sałatek, porwać palcami na mniejsze kawałki. Obraną cebulę pokroić na piórka, pomidorki przepołowić, ser feta pokroić w kosteczkę, buraczki pokroić w półksiężyce.

Na talerzach lub na dużej paterze ułożyć szpinak, posypać kaszę, ułożyć połówki pomidorków, oliwki, buraczki, ser feta, czerwoną cebulę, posypać pokrojonym szczypiorkiem. Na wierzch polać dressingiem. Polecam gorąco!

poniedziałek, 05 października 2015

Sałatka z rukolą, serem pleśniowym, figami, żurawiną

 


 

  • 2 garści sałaty np, rukoli
  • 2 figi
  • 150 g dowolnego sera pleśniowego
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • garść orzechów włoskich
  • świeży tymianek, szczypiorek
  • dressing: 3 łyżki octu balsamiczego ciemnego, 1 łyżka oliwy extra vergine, sól, świeżo zmielony pieprz

Składniki do dressingu wymieszać w miseczce. Sałatę ułożyć na dużym talerzu, na wierzchu ułożyć ćwiartki fig, pokruszony ser pleśniowy, posypać żurawiną, orzechami, szczypiorkiem i listeczkami tymianku. Polać dressingiem i podawać.

czwartek, 01 października 2015

Sałatka z kuskusem i miętą


 

  • 250 g kaszy kuskus
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 2 cebulki dymki
  • mała salata rzymska lub inna
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g sera koziego lub owczego typu feta
  • pęczek mięty
  • sok z 1-2 limonek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Zagotować 250 ml wody z 1 łyżką oliwy i 1/2 łyżeczki soli, następnie wsypać kaszę kuskus i wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut. W międzyczasie rozmieszać widelcem, dodać sok z limonki, wystudzić. Umyty ogórek drobno pokroić w kosteczkę, sałatę porwać na mniejsze kawałki, szczypiorek i listki mięty pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę- wszystkie składniki wymieszać z kuskus. Dodać pokruszony  ser feta i delikatnie połączyć. Smacznego.

środa, 30 września 2015

Sałatka z pieczonym kalafiorem





 

4 porcje:

  • 1 kalafior
  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub 400 g z puszki (odsączonej)
  • oliwa extra vergine
  • przyprawy: sól morska, świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • dowolna mieszanka sałaty
  • ziarenka  wyłuskanego granatu
  • listki świeżej mięty
Dressing tahini:
  • 4 łyżeczki pasty tahini
  • 4 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 4 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • sól i pieprz

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Przygotować dużą blachę do pieczenia (np. z wyposażenia piekarnika), wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Kalafiora pokroić w kostkę i wyłożyć na blachę. Dodać odsączoną ciecierzycę. Wszystko doprawić solą, pieprzem i przyprawami, polać 2 łyżkami oliwy i dokładnie wymieszać, rozłożyć po całej powierzchni blaszki.

Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut, w międzyczasie 2 razy wymieszać warzywa łopatką.

Na talerzach ułożyć po garści sałat. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pieczone warzywa, posypać granatem i listkami mięty. Polać dressingiem tahini i podawać.

Źródło: Kwestia Smaku.com





sobota, 24 stycznia 2015

Torcik sałatkowy

 


 

  • 1 duży słoik pieczarek marynowanych

  • 3-4 średnie marchewki

  • 3-4 ziemniaki

  • podwójny filet z kurczaka

  • 3-4 jajka

  • 4 ogórki konserwowe

  • 100g sera żółtego

  • 3-4 łyżki majonezu

  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypiorek

  • natka pietruszki

  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Marchewkę, ziemniaki, jajka ugotować. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać solą,  peprzem i usmażyć. Wystudzić. Marchewkę, jajka, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki, ziemniaki pokroić w kostkę. Pietruszkę i szczypiorek posiekać. Majonez, jogurt naturalny i musztardę wymieszać.

Tortownicę o średnicy około 20 cm wyłożyć folią spożywczą. Jeśli używamy większej tortownicy składniki należy podwoić. 

Następnie układać kolejno warstwami:

 -pieczarki kapeluszem do dołu

-pietruszka i szczypiorek

-marchewka, sól, pieprz, ugnieść łyżką ,posmarować cienko majonezem

-ziemniaki, sól, pieprz, ugnieść łyżką, posmarować cienko majonezem

-mięso, ugniesć łyżką, posmarować cienko majonezem

-ogórki, ugnieść łyżką, posmarować cienko majonezem

-jajka, sól, pieprz, ugnieść, posmarować cienko majonezem

-ser żółty, ugnieść łyżką, posmarować cienko majonezem

Torcik sałatkowy przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin lub noc. Następnie odwinąć folię, przystawić talerz i przełożyć tortownicę do góry dnem, odpiąć obręcz. Smacznego. 



środa, 31 grudnia 2014

Sałatka warstwowa gyros

 


 

 

 

  • 3 pojedyńcze piersi z kurczka
  • 2-3 łyżki przprawy do gyrosa
  • 2 łyżki oliwy
  • puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • zielony ogórek
  • 5 ogórków konserwowych
  • cebula czerwona
  • szczypior
  • 4 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki majonezu+ 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sałata rzymska
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso z kurczka pokroić w drobną kostkę, wymieszć z przyprawą gyros, oliwą, solą i pieprzem do smaku. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.Następnie usmażyć na wysokim ogniu. Wystudzić.

Paprykę, ogórek zielony i konserwowy pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Sałatę pokroić w piórka.

W szklanym naczyniu ukłdamy warstwowo:

  1. pierś kurczka
  2. konserwowy ogórek
  3. zielony ogórek
  4. ketchup
  5. kukurydza
  6. paprka
  7. cebula i szczypior
  8. majonez połączony z jogurtem
  9. sałata rzymska


poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Sałatka z fasolką i tuńczykiem

 


 

  • 250 g fasolki białej drobnej suchej
  • 1 puszka tuńczyka
  • 3-4 pomidory
  • 200 g fety
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki oregano
  • 3-4 łyżki octu np, winnego
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Fasolkę przepłukać, zalać  litrem zimnej wody, odstawić na noc aby zmiękła. Następnego dnia fasolkę ugotować  w tej wodzie której się moczyła. Czas gotowania około 60 minut, 15 minut przed końcem gotowania fasolkę należy posolić. Przecedzić i wystudzić.

Por oczyścić, umyć, pokroić w talarki, zalać gorącym bulionem, dodać oregano, wymieszać. Przykryć i odstawić na 5 minut.

Oliwę, ocet, cukier, sól i pieprz do smaku, utrzepać trzepaczką lub widelcem i wlać do fasolki. Następnie dodać por wraz z bulionem, składniki wymieszać.  Odstawić do lodówki na 2 godziny.

Umyte pomidory pokroić w kostkę, tuńczyk odsączyć z zalewy. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć wraz z natką pietruszki, ew. doprawić solą i pieprzem. Polecam gorąco.

czwartek, 31 lipca 2014

Turecki bulgur

 


 

  • 250 g bulgur
  • 2-3 średnie pomidory
  • połowa ogórka szklarniowego
  • 4 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1-2 łyżki posiekanej mięty
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 50 ml oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Bulgur opłukać zimną wodą, przełożyć do garnka, wlać 250 g wody (1:1), oraz sól do smaku. Gotować bez przykrycia na umiarkowanym ogniu przez 7 minut. Następnie wyłączyć ogień, wlać oliwę, dodać koncentrat pomidorowy oraz kmin rzymski, dokładnie wymieszać i trzymyć pod przykryciem przez około 5 minut. Wystudzić.

W międzyczasie pokroić umyte pomidory i ogórek na drobną kostkę, i dodać do bulgur. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, miętę, sok z cytryny, oraz sól, pieprz do smaku.

Sałatka bulgur jest wyśmienita, szybka i bardzo łatwa do wykonania. Doskonała do dań z grilla, mięs, ryb, lub jako danie samodzielne np, na lekką kolację. Ja mogłabym ją jeść codziennie ;-))

 


piątek, 04 lipca 2014

Pyszna sałatka włoska z makaronem

 


 

  • 2 pomidory
  • 100 g rukoli
  • kilka gałązek bazylii
  • 300 g makaronu np. penne
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 50 g parmezanu

Dressing:

  • 4 łyżki octu balsamicznego ciemnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała czerwona cebula
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Obraną cebulę bardzo drobno posiekać i połączyć z pozotałymi składnikami dressingu. Pomidory i pomidory suszone z zalwewy pokroić na mniejsze kawałki. Parmezan pokroić w wiórki. Bazylię opłukać pod bieżącą wodą i również pokroić.

Ugotowany makaron przecedzić i przelać zimną wodą. Do zimnego makaronu dodać wszystkie składniki wyżej wymienione, i wymieszać. Na koniec polać dressingiem. Polecam i smacznego!

piątek, 18 kwietnia 2014

Sałatka z jajkiem i porem

 


 

  • 3 pory
  • 4 jajka
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurzdzy
  • 1 puszka mandarynek
  • 1 kulka mozzarelli

Sos koperkowy:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki, pokroić w grubą kostkę. Por oczyścić, umyć, pokroić w krążki. Przełożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na około 5 minut (w celu pozbycia się ostrego smaku). Następnie odcedzić. Ananas, kukurydzę i mandarynki odsączyć z syropu. Ananas pokroić w kostkę. Mozzarellę  porwać na mniejsze kawałki.

Składniki na sos koperkowy dokładnie wymieszać. Połączyć z pozostałymi składnikami na sałatkę. W razie potrzeby doprawić do smaku curry, solą i pieprzem. Schłodzić.  Polecam i smacznego!

piątek, 04 kwietnia 2014

Kolorowa sałatka z makaronem i tuńczykiem

 


 

  • 400 g makaronu kolorowe świderki
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • mały pęczek natki pietruszki
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 dojrzałe awokado
  • połowa małego pora
  • 8 łyżek bulionu warzywnego
  • 5-6 łyżek octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz i cukier do smaku

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Umyte rzodkiewki i por pokroić na mniejsze kawałki, natkę pietruszki drobno posiekać. Awokado przepołowić, przekręcić i wyjąć pestkę, (wbić w nią ostrze noża) miąższ wyjąć przy pomocy łyżki, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Ugotowany makaron odcedzić, przelać zimną wodą.

Bulion, ocet jabłkowy, muszardę, cukier, sól i pieprz do smaku- dokładnie wymieszać. Następnie marynatę połączyć z wszystkimi składnikami na sałatkę (makaron, rzodkiewki, tuńczyk, awokado, natka pietruszki, por). 

Odstawić do lodówki na 30 minut. Smacznego.

wtorek, 11 lutego 2014

Surówka z marchwi i pora

 


 

  • 1 por
  • 3 marchewki
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Por umyć, pokroić w  cienkie krążki, przelać na sitku gorącą wodą, przestudzić.  Marchewkę, jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Warzywa wraz z jabłkiem wymieszać z jogurtem, majonezem, sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem.

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Sałatka śledziowa z ziemniakami

 



  • 300 g matiasów w oliwie
  • 5-6 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duże jabłko
  • 1 mała cebula
  • 200 g ogórków kiszonych
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • sól morska, biały pieprz, szczypta cukru
  • 1 łyżka natki pietruszki, koperku, szczypiorku

Ugotowane przestudzone  ziemniaki obrać z łupinek i jajka obrane ze skorupek pokroić w grubszą kostkę. Obraną cebulę drobno posiekać posypać solą i odstawić na 10 minut. Matjasy, obrane jabłko pokroić w kosteczkę. Ogórki jeśli są małe w plasterki lub kosteczkę. Wszystkie przygotowane składniki połączyć i delikatnie wymieszać. Jogurt, majonez, musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier do smaku połączyć. Dodać do sałatki, delikatnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smacznego!

niedziela, 22 grudnia 2013

Surówka z selera korzeniowego z ananasem

 


  • 1 duży seler korzeniowy około 800 g
  • 1 puszka pokrojonego ananasa 560 g
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • 100 g crème fraîche lub jogurtu naturalnego np. greckiego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól, biały pieprz

Seler obrać, umyć zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posoilić, dodać sok z cytryny i wymieszać. Crème fraîche wymieszać z majonezem, cukrem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Otrzymany sos połączyć z selerem, dodać pokrojony ananas (odsączony z soku), wymieszać odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.

piątek, 09 sierpnia 2013

 Sałatka z tortellini i brokułami

 


 

 

  • 1 op. tortellini (smak dowolny)
  • 1 brokuł

Sos czosnkowy:

  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 2 małe ząbki czosmku
  • 200 g jogurtu greckiego naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru

Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić. Brokuł ugotować al'dente i po ostudzeniu dzielimy na różyczki. 

Przygotować sos: Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z jogurtem, majonezem, koperkiem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Tortellini wymieszać delikatnie z brokułami, polać sosem czosnkowym. Sałatka jest błyskawiczna do zrobienia i oczywiście pyszna. Smacznego!

 

piątek, 05 lipca 2013

 Sałatka królewska

 


 

 

4-5 porcji:

  • 1 opakowanie rukoli
  • płówka sałaty lollo rosso lub innej
  • 1 strąk papryki
  • około 250 g małych pomidorków
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 200 g sera feta
  • kilkanaście czarnych oliwek bez pestki
  • kilka truskawek
  • około 20 sztuk krewetek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki ziarenek słonecznika
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Dressing:

  • 2 łyżki octu balsamicznego białego lub ciemnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Do niewielkiego  słoika lub shakera, należy  dodać wszystkie sładniki dressingu i dynamicznie potrząsać aby uzyskać jednolity sos. (dressing przygotowuję zawsze dużo wcześniej, jest wtedy bardziej intesywny w smaku).

Jajka ugotować na twardo. Krewetki rozmrozić, pozbawić głów jeśli posiadały, obrać z pancerzy (oprócz ogonków), umyć i  osuszyć. Krewetki usmażyć z posiekanym czosnkiem na łyżce oliwy (około 3 minuty). Ostudzić.

Słonecznik wsypać na małą suchą patelnię (bez dodawania tłuszczu) i uprażyć na lekko brązowy kolor. Wystudzić.

Sałatę myjemy, osuszamy (np. wirówką do sałaty), rwiemy na małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Umyte truskawki pozbawić szypułek, pokroić na mniejsze kawałki. Fetę pokroić w kosteczkę, umyte pomidory  kroimy w ćwiardki, paprykę w paski, a jajka pokroić w ósemki.

Następnie na jednej dużej paterze lub czterech talerzach rozkładamy kolejno rukolę, porwane kawałki innej sałaty, paprykę, pomidory, krewetki, oliwki ,fetę, czerwoną cebulę, truskawki, posypujemy uprażonym słonecznikiem i natką pietruszki. 

Sałatę polać dressingiem. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy np. z bagietką. Sałatka jest rewelacyjna. Polecam serdecznie!

Warzywa można zmieniać na takie, które akurat mamy w lodówce lub takie które lubimy. Jeśli nie lubimy krewetek można je zastąpić tuńczykiem, podsmażonym kurczkiem w kawałkach, podsmażonymi pieczrkami.

Życzę Smacznego!


wtorek, 30 kwietnia 2013

   Sałatka fasolowa z tuńczykiem

 


 

 

  • 400 g fasolki szparagowej (mrożona)
  • 1 puszka białej fasolki
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 łyżka kaparów
  • 1-2 czerwone cebule
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • 200 g sera owczego feta
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki octu balsamicznego białego
  • 3-4 łyżeczki musztardy gruboziarnistej
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie 10 minut, odcedzić, zahartować zimną wodą. Białą fasolkę odcedzić  i przelać wodą na sitku. Cebulę pokroić w piórka. Fetę pokroić w kostkę. W małej miseczce połączyć składniki na dressing: oliwa, musztarda, ocet balsamiczny. Do większego naczynia włożyć wszystkie składniki wraz z dressingiem, delikatnie połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić na 20 minut do lodówki. Sałatkę podajemy z bagietką.

 

 
1 , 2