Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Mięso mielone

niedziela, 20 września 2015

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym z mozarellą

 



 

  • 6 bardzo dużych pieczarek
  • 200 g mięsa wołowo-wieprzowego
  • mały ząbek czosnku
  • połowa cebuli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • kilka gałązek tymianku i majeranku
  • kulka mozarelli
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Z pieczrek usunać nóżki, kapelusze ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, dodać pokrojoną cebulę wraz czosnkiem i zeszklić, następnie dodać  mięso mielone i razem podsmażyć. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, listeczki tymianku i majeranku, przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełnianiamy kapelusze pieczarek. Na wierzch ułożyć porwane kawałki mozarelli. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180°C, zapiekamy około 20 minut. Posypać listkami ziół. Smacznego.

 



 

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Papryka faszerowana mięsem i kaszą


 

  • 4-5 strąków papryki
  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • 1 jajko
  • 2 cebulki dymki lub 1 cebula
  • ¼ cynamonu
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka pokrojonej świeżej mięty (opcjonalnie)
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Kaszę ugotować według wsakzówek na opakowaniu. Paprykę umyć, przekroić wzdłuż i wyjąć gniazda nasienne. Cebulkę dymkę pokroić.

Mięso mielone wymieszać z kaszą, jajkiem, cebulką, kminem rzymskin, cynamonem, sokiem z cytryny, mietą, solą i pieprzem.

Połówki papryki nadziewamy farszem, ułożyć na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC, piec przez około 40-45 minut. Do podania polecam sos zaziki, wyśmienite połączenie smaku. Smacznego.

wtorek, 05 sierpnia 2014

Cukinia faszerowana mięsem mielonym z fetą

 


 

  • 4 małe cukinie
  • 400 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
  • 200 g sera feta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4  średnie pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ½  łyżeczki kminu rzymskiego
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Cukinię umyć, przekroić wzdłuż, odciąć końcówki,  łyżką wydrążyć miąższ, zachować. Cebulę i czosnek drobno pokroić.

Na patelni rozgrzać oliwę zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodać mięso mielone, smażyć przez kilka minut, po czym dodać koncentrat pomidorowy, miąższ z cukini, kmin rzymski, cynamon, sól i pieprz do smaku. Chwilę smażyć, na koniec dodać pokrojone pomidory i natkę pietruszki. Łódeczki cukini wypełnić farszem, posypać kawałeczkami fety. Cukinię  wstawić do nagrzanego piekarnika 190ºC, piec około 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka.

 

 


piątek, 22 listopada 2013

 Orientalne kulki mięsne z pomidorowym bulgur

 


 

  • 500 g mielonego mięsa wołowo- wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1+ 1  łyżki oliwy
  • 300 g bulgur
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów (425 ml)
  • 2 cebule
  • kilkanaście listków mięty
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½-1 łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • 100 g sera feta
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso dokładnie wymieszać z: jajkiem, bułką tartą, posiekaną miętą,  1 cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cynamonem, kolendrą, kminem rzymskim, solą i pieprzem do smaku. Z mięsa uformować około 18 kulek. Na rozgrzanej patelni z oliwą usmażyć kuleczki z każdej strony 5-7 minut.

Pozostałą cebulę drobno pokroić, zeszklić na 1 łyżce oliwy, wsypać bulgur, krótko smażyć po czym wlać 150 ml wody oraz dodać pomidory wraz z sokiem. Gotować na małym ogniu  10 minut, dość często mieszając. Gdy bulgur jest gotowy doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać delikatnie z pokruszoną fetą. Podajemy z mięsnymi kulkami, jako dodatek  smaku,  w małej miseczce obok, można podać jogurt grecki. Polecaaaaam, pychotka!

Smacznego!




czwartek, 14 listopada 2013

Pieczeń z mięsa mielonego

faszerowana serkiem śmietankowym i papryką

 


 

  • 1 kg mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 papryki czerwone
  • 1+2 łyżki bułki tartej
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 150 g serka śmietankowego- ziołowego

Umytą paprykę pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kosteczkę, wymieszać z serkiem śmietankowo- ziołowym, 1 jajkiem, 1 łyżką bułki tartej, połową cebuli, natką pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Mięso mielone dokładnie połączyć z: 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, musztarda, połowa pokrojonej cebuli, sól i pieprz do smaku. Na blacie kuchennym ułożyć obok siebie (jeden zachodzi na drugi) 2 kawałki folii spożywczej tworząc w ten sposób kwadrat o wymiarach (około 30x30 cm). Na kwadrat z folii wyłożyć mięso. Następnie rozsmarować masę serową- paprykową pozostawiąc 1 cm od brzegu. Przy pomocy folii mięso zwinąć w roladę. Złączeniem do dołu ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego piekarnika 175°C, piec około 1 godziny.

Roladę można podać z zapieczonymi ziemniakami tupu bruschetta, z rozmarynem lub z mieszaną sałatą z dressingiem. Polecam gorąco. Smacznego!

poniedziałek, 11 listopada 2013

Zapiekanka z makaronem Kritharaki

 


 

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • słodka papryka, pieprz kajeński
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów 425 g
  • 500 ml bulionu
  • 250 g makaronu greckiego kritharaki
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmiety
  • 200 g sera feta

Piekarnik nagrzać do 175°C. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę wraz z czosnkiem i zeszklić, dodać mięso mielone i podsmażyć. Następnie wmieszać koncentrat pomidorowy, dodać: cynamon, słodką paprykę, pieprz kajeński, tymianek, pokrojone pomidory wraz sokiem, bulion, sól i pieprz. Dusić przez około 5  minut.

Mleko, kwaśną śmietanę połączyć z nieugotowanym makaronem. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wylać sos mięsno-pomidorowy, posypać pokrojoną w kostkę fetą. Wstawić do piekarnika, piec około 30 minut.

Smacznego!


 

 


wtorek, 01 października 2013

Zrazy mielone z puree dyniowo- ziemniaczane

i podsmażonym jałbkiem z cebulą

 


 

  • 1 kg dyni piżmowej
  • 500 g ziemnaków
  • 2 łyżki masła
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól morska, świeżo zmielomy pieprz

Dynię należy umyć,  przekroić, na pół, wydrążyć  nasiona, obrać ze skórki i całość pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, umyć, również pokroić na mniejsze kawałki. Gotować około 25 minut w osolonej wodzie.

Jabłka umyć (nie obierać) wydrążyć środek spacjalnym nożykiem, pokroić  plasterki. Obraną cebulę pokroić w cienkie krążki. Natomiast drugą cebulę drobno posiekać.

Mięso połączyć z posiekaną cebulą, musztardą, roztrzepanym jajkiem, bułką tartą, 1 łyżką natki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso dokładnie wyrobić i uformować podłużne zrazy. Na patelni rozgrzać masło klarowane i usmażyć mięso na wolnym ogniu. Po usmażeniu zrazy zdjąć z patalni. Na pozostałym tłuszczu usmażyć krążki cebuli na złoty kolor, następnie dodać plastry jabłek i pozostałą natkę pietruszki, krótko podsmażyć.

Dynię i ziemniaki odcedzić, dodać masło, gałkę muszkatałową, sok z cytryny. Całość utłuc tłuczkiem lub zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem. Zrazy serwujemy z puree i podsmżoną cebulą wraz z jabłkami. Polecam gorąco.

Smacznego:-)



poniedziałek, 29 października 2012

Halloween Burger

 


 

  • 4 duże bułki do hamburgerów
  • 300 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 mała cebula
  • 1 małe jajko
  • ½ łyżeczki papryki w proszku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 2-3 plastry żółtego sera np. cheddar
  • listki dowolnej sałaty
  • 1 duży pomidor
  • 1 ogórek korniszon
  • 4 mozzarella-mini-kulki
  • 4 oliwki nadziewane  papryką lub kapary
  • 3 łyżki majonezu wymieszane z 1 łyżką musztardy
  • ketchup

 

Mięso mielone połączyć z posiekaną na drbno cebulą, papryką w proszku, jajkiem, musztardą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z mięsa uformować 4 równe płaskie kotlety i usmażyć na lekko brązowy kolor.

Pomidora i ogórka pokroić w plastry. Z sera wyciąć wąskie trójkąty. Bułki przepołowić, opiec w opiekaczu lub na  powlekanej patalni bez tłuszczu. Dolną część bułki posmarować sosem majonezowym, ułożyć liść sałaty, następnie usmażony kotlet, plaster pomidora i ogórka, 4-5 trójkąty sera, polać ketchupem i przykryć drugą połową bułki. Kulki mozzarelli i oliwki  przekroić na pół, dwie połówki mozzarelli i oliwki ułożyć na bułce tworząc oczy.

Hamburgery sprawią dzieciakom (i nie tylko) ogromną   radość i są wyjątkowo smaczne !

Smacznego:-)

czwartek, 29 marca 2012

  Klopsiki  z  porem  w  sosie curry


Pyszne i błyskawiczne danie na obiad. Kulki z mięsa mielonego wieprzowo-wołowego w sosie curry. Smacznego !

 

  • 500 g mięsa mielonego mieszanego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 średnie pory
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml mleka
  • ¼ l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Mięso mielone połączyć z jajkiem, bułką tartą, przecierem pomidorowym, przyprawić solą i pieprzem. Uformować  około 20 kulek. Podsmażyć na oliwie, zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu dodać umyty i pokrojony por ( większe kawałki). Psypać curry i mąką-  podsmamżyć. Wlać mleko i bulion, dusić około 5 minut. Następnie dodać kulki mięsne, podgrzać. Podawać z ryżem.

czwartek, 09 lutego 2012

  Cukinia faszerowana sosem bolońskim


 


  • 400 g  mielonego mięsa wołowo-wiepszowego
  • 4 cukinie
  • 2 małe marchewki
  • pół pora
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki przecieru pmidorowego
  • 150 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • 50 g tartego sera Gouda
  • suszona bazylia,tymianek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru

Umytą marchew obrać, pokroić w drobną kosteczkę. To samo zrobić z porem, cebulą , czosnkiem.

Oliwę rozgrzać na  patelni, podsmażyć mięso mielone. Następnie dodac czosnek,  cebul, por. Podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy, krótko podsmażyć i wlać wino. Poddusić około 5 minut, dodać  rozdrobnione pomidory z puszki, doprawić suszoną bazylią i tymiankiem. Dusić przez 5 minut, doprawić do smaku  solą, pieprzem, cukrem.

Cukinię umyć, pokroić w 4-5 cm kawałki. Wydrążyć otwory z jednej strony. Cukinię wypełnić farszem, przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego:-)