Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Kuchnia indyjska

czwartek, 13 lutego 2014

Kurczak tandoori masala z chlebkiem naan

 


 

 

 Mieszanka przypraw Tandoori Masala:

 

  • 2 kapsułki karadamonu
  • 1 łyżyczka kolendry w ziarenkach
  • 3 łyżeczki mieszanki przypraw Garam Masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1-2 łyżeczki chili w poszku

Kurczak z marynatą jogurtową:

  • 500 g piersi kurczka
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 g imbiru
  • sok z połowy limonki lub cytryny
  • sól morska

Chlebek  Naan ok. 15  sztuk:

  • 350 g mąki typ 550
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ciepłego mleka
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła Ghee (dodatkowo do smarowania folii i chlebka)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżczki cukru
  • zierenka czarnuszki (Schwarzkümmel)
  • świeża kolendra

Mieszanka przypraw Tandoori Masala: kapsułki kardamonu i ziarenka kolendry uprażyć na suchej patelni, do momentu gdy zacznie się ulatniać aromat (należy uważać aby się zierenka nie przypaliły). Przyprawy zdjąć z patelni i rozgnieść na proszek w moździerzu. Wymieszać z garam masala,chili, kurkumą.

Kurczak z marynatą: czosnek i imbir bardzo drobno posiekać, wymieszać z jogurtem, sokiem  z limonki, oraz powyższą mieszanką tandoori masala i solą. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na szersze paski, wymieszać z marynatą jogurtową. Odstawić w chłodne miejsce na minium 4 godziny lub najlepiej na całą noc ( ja zawsze tak robię ).


Chlebek Naan: drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, dodać  50 ml ciepłego mleka i mieszać do momentu rozpuszczenia. Odstawić na 15 minut. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, 2 łyżki roztopionego masła, pozostałe mleko, oraz rozczyn z drożdży, wymieszać drewnianą łyżką do momentu połączenia się składników (gdy ciasto jest zbyt klejące dodajemy mąkę). Następnie ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i wyrabiamy dłońmi przez 5-6 minut,  przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 ½ godziny do wyrośnięcia.

Piekarnik z funkcją grilla rozgrzać do maksymalnej temperatury 240- 250°C. Wyrośnięte ciasto, wyłożyć na blat, jescze raz wyrobić, podzielić na około 15 porcji. Następnie uformować kule, po czym spłaszczyć dłońmi w owalny kształt (około 13 x 8 cm). Część placuszków posypać czrnuszką, na drugą część ułożyć gałązki świeżej kolendry, delikatnie przyciskająć wałkiem.

Blaszkę z piekarnika (będą potrzebne dwie) wyłożyć folią aluminiową, posmarować roztopionym masłem ghee. Ułożyć placuszki w odstępach, wstawić do piekarnika, upiec na złoty kolor około 10 minut, w międzyczasie przewracając na drugą stronę. Po upieczeniu ponownie posmarować masłem ghee.

Kurczak z marynatą: temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 225°C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć kawałki kurczaka z marynatą, wstawić do piekarnika. Piec 10-12 minut.

Kurczak tandoori podajemy z pysznym chlebkiem naan  i kleksem z jogurtu naturalnego. Polecam gorąco! Pychota! SMACZNEGO.






czwartek, 16 stycznia 2014

Kurczak tikka masala

 


 

Potrawa jest bardzo popularna  w Wielkiej Brytanii. Jedne źródła wskazują na brytyjskie pochodzenie przepisu, inne zaś na hinduskie. Jej korzenie nie są do końca ustalone.

Aromatyczne, lekko pikantne, marynowane  (dzień wcześniej) w przyprawach kawałki piersi z kurczaka, w pomidorowo – jogurtowym sosie z typowymi dla kuchni hinduskiej przyprawami: garam masala, świeżym imbirem, czosnkiem, kminem rzymskim i kolendrą. Mięso po upieczeniu jest bardzo kruche, rozpływające  się w ustach, a sos nieziemski. To rozkosz dla podniebienia. Gorąco polecam, szczególnie  dla smakoszy kuchni orientalnej.

 

4-5 porcji:

 Marynata

  • 700 g piersi z kurczaka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (25 g)
  • 1 łyżka posiekanej mięty (opcjonalnie)
  • 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka mieszanki przypraw garam masala
  • 1 łyżeczka soli

Sos masala:

  • 1 dojrzały banan
  • 3 łyżki oliwy
  • 850 ml pomodorów w puszce
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 50 g mielonych migdałów
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw tandoori masala
  • ¼ łyżeczki chili lub mniej

Dzień wcześniej. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę. Czosnek i imbir bardzo drobno posiekać.

Do naczynia żaroodpornego wlać jogurt naturalny i oliwę. Następnie dodać: czosnek, imbir, kmin rzymski, garam masala,  posiekaną kolendrą, miętę oraz  sól. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Włożyć kawałki kurczaka i ponownie wymieszać do połączenia się składników. Przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.

Następnego dnia. Piekarnik nagrzać do 200 °C. Mięso w naczyniu żaroodpornym włożyć do piekarnika i piec 25-30 minut.

A w  międzyczasie przygotowujemy sos masala. Banan rozgnieść widelcem. Do garnka wlać oliwę, rozdrobnione pomidory wraz z sokiem, 150 g jogurtu, oraz rozgnieciony banan. Zagotować cały czas mieszając. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie wlać mleko kokosowe, wsypać mielone migdały, kmin rzymski, kurkumę, tandoori masala, chili, sok z cytryny, oraz sól do smaku. Gotować jeszcze przez 5 minut. Gotowe danie serwujemy posypane listkami kolendry z ryżem basmati lub chlebkiem naan.


Smacznego !


poniedziałek, 13 lutego 2012

   Kurczak tandoori


Jedno z moich ulubionych dań kuchni indyjskiej. Niezwykłe, aromatyczne, wspaniałe w smaku, rozpływające się w ustach mięso z kurczaka, marynowane w paście tandoori i w jogurcie z aromatycznymi przyprawami. Kurczaka tandoori można podawać z ryżem, chlebkiem Naan, lub jak ja podałam z sałatką kuskus i sosem zaziki.

Polecam bardzo, nie tylko miłośnikom kuchni indyjskiej.

 

  • 8 pałeczek z kurczaka  (lub 4 udka przepołowione)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki  pasty Tandoori
  • 1 ½ łyżeczki świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki  przypraw garam masala
  • 1 łyżeczka chili
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki kolendry
  • ½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
  • sól morska, śweieżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek

Pałki z kurczaka umyć osuszyć, ponacinać nożem  skórę aby przyprawy lepiej się wchłoneły, natrzeć solą i pieprzem. Posmarować pastą tandoori i wstawić do lodówki  minimum  na 3  godziny a najlepiej na całą noc.

Do pojemnika wlać jogurt dodć posiekany drobno czosnek, imbir, chili w proszku, kumin, kolendre, garam masala, czerwony barwnik. Wymieszać. Następnie dokładnie połączyć z kurczakim i marynować ponownie przez około 3 godziny.

Po tym czasie kurczaka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą i wkladamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni. Pieczemy około 1 godzinę.

 

Smacznego :)