Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Zupy

piątek, 24 listopada 2017

Francuska zupa cebulowa


 

  • 500 g cebuli
  • 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki mąki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • bagietka, tarty żółty ser np.Gruyère
  • odrobina gałki muszkatałowej
  • natka pietruszki

Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła  i wrzucić cebulę. Podsmażyć cebulę na złoty kolor, oprószyć mąką, wymieszać, chwilę podrumienić, po czym wlać  bulion, wino, sól i pieprz. Gotować na umiarkowanym ogniu około 20 minut. Zupę zmiksować ale niecałkowicie na krem  i rozlać na porcje. Na wierzchu położyć po dwa plastry bagietki podsmażone na patelni z żółtym serem. Posypać natką pietruszki.

Smacznego :)

piątek, 03 listopada 2017

Pyszna zupa z dyni z kurczakiem

 


 

  • około kg dyni hokaido
  • 2 piersi z kurczka
  • 250g pieczarek np. brazowych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 150 ml śmietany
  • 2 litry bulionu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki

Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, dodać pokrojony czosnek, imbir oraz oliwę, wszystko wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę. Umytą dynię przekroić na pół, usunąć łyżką ziarna, następnie dynię pokroić w kosteczkę, (hokkaido nie obieramy ze skórki). Pieczarki pokroić na ćwiartki, cebulę pokroić w kosteczkę. Do gotującego bulionu dodać dynię, sól, curry oraz pieprz. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.

W międzyczasie na dobrze rozgrzaną patelnię włożyć kawałki kurczaka wraz z marynatą,  obsmażyć na wysokim ogniu. Dodać do zupy. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę, posypać mąką, zarumienić, po czym wlać śmietanę cały czas mieszając, dodać do gotującej się zupy. Gotować jeszcze przez kilka minut. Na koniec wsypać natkę pietruszki, dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Smacznego...

czwartek, 13 kwietnia 2017

Pikantna zupa chińska z kurczakiem i warzywami


 

  • 2 litry wody
  • 2 piersi kurczaka
  • około 600 g warzyw: marchew, papryka, bambus, kiełki sojowe, seler naciowy, brokuł
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • po kilka grzybów suszonych: shitake, mun 
  • połowa papryczki chilli
  • 3-4  łyżki ketchupu
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1-2 łyżeczki sambal oelek (w zależności jak pikatnie lubimy)
  • 2- 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
  • świeża kolendra

Grzyby shitake i mun namoczyć w ciepłej wodzie. Mięso kurczaka umyć i pokroić w kosteczkę, posolić. Marchew, paprykę, bambus pokroić w słupki, seler naciowy w plasterki, brokuł podzielić na różyczki, papryczkę chili i czosnek drobno posiekać.  W większym  garnku zagotować wodę, dodać pokrojone mięso, imbir, sos sojowy. Gotować na umiarkowanym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodać pozostałe warzywa, (brokuł dodać pod koniec gotowania), grzyby, oraz ketchup i cukier, gotować ponownie przez około 20 minut.

Jajka roztrzepać trzepaczką i wlać powoli do gotującej się zupy. Zupę zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą, doprawić do smaku sambal oelek, sosem sojowym, podajemy w miseczkach posypując kolendrą. Polecam gorąco. 

 



środa, 22 lutego 2017

Zupa grzybowa z kurczakiem

 


 

  • 500 g mrożonej mieszanki grzybowej
  • około 200 g piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Warzywa pokroić w kosteczkę: marchew, ziemniak, cebulę oraz czosnek. Mięso kurczka pokroić w kostkę.

Do garnaka z bulionem, włożyć  zamrożone grzyby, kawałki kurczaka, marchew, ziemniak, dodać sól orz pieprz, gotować na małym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę wraz z czosnkiem i zeszkić, posypać łyżką mąki, chwilę smażyć po czym wlać powoli śmietanę cały czas mieszając. Zawartość patelni przelać do gotującej się zupy, gotować jeszcze przez 10 minut. Doprawić do smaku salą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodać natkę pietruszki. 


poniedziałek, 16 stycznia 2017

Zupa krem z selera i jabłek

 


 

  • 500 g selera korzeniowego
  • 3 jabłka
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki startego imbiru (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • kwaśna gęsta śmietana do dekoracji

Seler obrać, pokroić w wiekszą kostkę, obraną cebulę i czosnek pokroić, umyte  nieobrane jabłka pokroić na połówki, pozbywając gniazd nasiennych. W garnku rozpuścić masło, dodać pokrojony seler, cebulę, czosnek, imbir, jabłka-podsmażyać przez minutę, zalać bulionem. Gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Zupę odstawić z ognia zmiksować, wlać śmietanę, sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem do smaku, krótko zagotować.

poniedziałek, 14 listopada 2016

 

Barszcz ukraiński

 


  • 200 g białej fasoli
  • 3 buraki
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • kawałek białej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • 2  liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidowrowego
  • kilka suszonych grzybów (namoczonych, umytych i pokrojonych)
  • 1 łyżka  masła
  • 2 litry wywaru jarzynowego lub rosołu z kurczaka
  • pół szklanki  śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • ew. 1 płaska łyżki mąki pszennej do zagęszczenia
     

Fasolę dokładnie opłukać, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na kilka godzin lub na całą noc- skraca czas gotowania. Następnie ugotować do miękkości.

W międzyczasie ziemniaki i marchew należy obrać, umyć i pokroić w kostkę, włożyć do wywaru, dodać również ziele angielskie, liść laurowy, suszone  grzybki,  gotować przez około 15 minut. Obrane umyte buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do gotujących się warzyw. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę i podsmażyć na maśle na patelni, do momentu, aż stanie się szklista, dodać do wywaru, oraz dodać pokrojoną kapustę, gotować 20 minut. Na koniec dodać ugotowaną fasolkę oraz przecier pomidorowy, gotować jeszcze przez około 10 minut. Wlać śmietanę i sok z cytryny, wsypać natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby zagęścić mąką rozmieszną w 4 łyżkach wody.

 




Tagi: buraczki
18:10, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 18 października 2016

Zupa dynowa z krewetkami

 


8 porcji:

  • około 1, 5 kg miąższu dyni np. hokkaido
  • 1 l bulionu bulionu warzywnego
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego drobno korzenia imbiru
  • kilkanaście krwetek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól, chili, świeżo zmielony pieprz do smaku

Dynię pokroić na kawałki (hokkaido nie obieramy ze skórki). Marchew i pitruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki, cebulę i czosnek drobno posiekać. W większym garnku rozgrzać oliwę, zeszklkić cebulę wraz z czosnkiem, pod koniec dodać imbir. Następnie dodać pokrojone warzywa, smażyć przez kilka minut, cały czas mieszjąc, po czym wlać bulion, sok, białe wino, przykryć i gotować na małym ognie przez 25 minut. Zupę zmiksować blenderem na krem, doprawić do smaku solą, pieprzem, chili. Krewetki usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Zupę przelać do talerzy, ułożyć po kilka krawetek, udekorować np, koperkiem. Smacznego!

piątek, 12 sierpnia 2016

Zupa ogórkowa

 


  • 2 skrzydełka lub (udko kurczaka, żeberka)
  • por, kawałek selera, korzeń pietruszki
  • 5 ogórków kiszonych
  • 3 młode marchewki
  • 3- 4 ziemniaki
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Ugotować wywar z mięsa, selera, pora około godziny.Wyjąć pietruszkę, por i seler. Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującego się wywaru. Gotować 15 minut. Pokroić  ogórki w cienkie plasterki, dodać do zupy, gotować 5 minut. Na koniec dodać śmietanę, masło oraz posiekany koperek. Doprawić do smaku. Zupę można zagęścić mąką.

Tagi: Koper marchew
20:34, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 25 stycznia 2016

Zupa buraczkowa

 


 

  • 1 kg czerwonych buraczków
  • 1 -2 żeberka wieprzowe
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól himalajska, świeżo zmielony pieprz
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki słodkiej śmiatany

Umyte i oczyszczone (nie obrane) buraczki ugotować lub upiec w piekarniku owinięte folią aluminiową (190ºC około 60 mint). Po ugotowaniu lub upieczeniu buraczków, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do większego garnka włożyć żeberka, wlać około 2 litry wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek sól, pieprz. Wywar gotować około 1,5 godz. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać pokrojaną w kostkę marchew, pietruszkę oraz ziemniak. Gdy warzywa są miękkie, dodać starte buraczki, sok z cytryny, śmietanę, cukier do smaku, majeranek, doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez chwilkę.

Tagi: buraczki
12:41, ginam35 , Zupy
Link Komentarze (3) »
piątek, 13 listopada 2015

Krem buraczkowy z tortellini


  • 1 kg czerwonych buraczków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2-3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2-3 łyżki cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru do smaku
  • 250 g tortellini z grzybami
  • natka pietruszki

Buraczki i marchewkę obrać, umyć, pokroić na większe kawałki. Obraną cebulę i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać masło klarowane, włożyć buraczki i marchew, krótko podsmażyć, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie wlać bulion i gotować pod przykryciem 25 minut ,na umiarkowanym ogniu.  Zupę odstawić z ognia i dokładnie zmiksować. Przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, śmietaną, solą i pieprzem. Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu.

Ugotowane i odcedzone tortellini ułożyć w talerzach, zalać kremem buraczkowym, polać łyżką śmietany, posypać natką pietruszki.

 

 


czwartek, 22 października 2015

Najlepsza zupa krem z marchwi

 


 

 

  • 500 g marchwi
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • kawłek imbiru (wielkość orzecha włoskiego)
  • 150 ml soku z pomarańczy
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml slodkiej śmietanki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka curry
  • połowa dowolnej bułki z poprzedniego dnia
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Marchew i ziemniaki obrać, umyć, marchew pokroić w większe kawałki a ziemniaki w mniejsze. Obraną cebulę pokroić,  imbir obrać i bardzo drobno posiekać. W większym garnku rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego i łyżkę masła, dodać cebulę i zesklić, następnie włożyć marchew, ziemniaki, imbir i curry, krótko podsmażyć po czym wlać bulion warzywny. Garnek przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu do miękości warzyw (około 20 minut).

W międzyczasie pokroić bułkę w kosteczkę. Na patelni rozgrzać pozostały olej i masło i  zarumienić kosteczki bułki. Zupę zdjać z ognia, wlać sok z pomarańczy i dokładnie zmiksować blenderem. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i ew. curry. Rozlać do miseczek, na środek ułożyć po grzaneczek, udekorować np. śmietanką i bazylią.

 


Tagi: imbir marchew
16:23, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 14 października 2015

Zupa krem z kopru włoskiego

 


 

 

 

4 porcje:

  •  2 duże bulwy kopru włoskiego
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1  por
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1,5 litra bulionu warzywnego  lub wody
  • do podania: 200 g krewetek
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Odciąć najbardziej zielone i twarde końce, przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać, następnie pokroić i dodać do cebuli. Smażyć przez ok. 4 minuty co chwilę mieszając.
Koper włoski opłukać, odciąć koperek przy końcach i zachować go do dekoracji. Bulwy przekroić na pół a następnie pokroić na plasterki. Dodać do garnka i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 4 minuty. W międzyczasie dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, a pod koniec obrane i pokrojone jabłko.
Dodać tymianek, kurkumę i nasiona kopru włoskiego, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wlać gorący bulion lub wodę i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut do miękkości ziemniaków.
Zupę dokładnie zmiksować, w razie potrzeby doprawić. Podawać z usmażonymi na maśle krewetkami i koperkiem z kopru włoskiego.
Inspiracja pochodzi z Kwestii Smaku. com



 

 

 


 

piątek, 02 października 2015

Zupa krem z warzyw

 



  • 1 brokuł
  • 3-4 marchewki
  • 2-3 ziemniaki
  • 2-3 małe cukinie
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5-2 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmiatanki
  • 1 łyżka masła
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny

Umyte warzywa, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gotującego bulionu, przykryć i gotować przez około 20 minut. Garnek z warzywami zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, masłem, sokiem z cytryny i śmiatanką.  Z tych proporcji wychodzi dość pokaźnej wielkości gar, więc zupy wystarczyło na następny dzień. Wzbogaciłam jej nieco smak, dodając kuleczki z mielonego mięsa (indyka).


piątek, 10 października 2014

 

Zupa z hokkaido

 


 

 

 

  • około 500 g dyni hokkaido (jeśli używamy  innej należy obrać ze skórki)
  • około 20 g świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml mleka kokosowego
  • ½ szklanki soku pomarńczowego
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru, sól morska, świeżo zmielony pieprz

Umytą i dobrze oczyszczoną dynię pokroić na większe kawałki. Cebulę, czosnek, imir, obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę, czosnek, imir. Następnie dodać dynie, krótko podsmażyć. Całość zalać bulionem, mlekiem kokosowym, zupę przykryć i gotować 20 minut na średnim ogniu. Gdy dynia jest miękka, zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na krem. Zupę wstawić ponownie na ogień, wlać sok pomarańczowy, wino, doprawić cukrem, solą, pieprzem. Zagotować. Gotowe, i smacznego.

czwartek, 14 sierpnia 2014

Zupa krem z cukinii

 


 

  • 4 średnie cukinie (około 1 kg)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 por w całości
  • 1 ziemniak
  • 2 łyżki oliwy
  • 1½-2 litry bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki śmietanki
  • sól morska, pieprz, do smaku

 Warzywa umyć, pokroić na mniejsze kawałki czy w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojone warzywa. Następnie wlać bulion, zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie zmiksować. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, śmietanką. Zupa jest pyszna i pożywna, polecam gorąco.






Tagi: cukinia
15:34, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 07 stycznia 2014

Zupa krem ziemniaczano- selerowa

z śliwką w bekonie

 


 

 

 

4-5  porcji:

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g selera korzeniowego
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • około 1 l bulionu warzywnego
  • 8 suszonych śliwek
  • 8 drewnianych patyczków dekoracyjnych
  • 4 plastry bekonu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Cebulę, marchew, seler, ziemniaki, obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Por pokroić w krążki, obrany czosnek drobno posiekać.

W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać pozostałe pokrojone warzywa i podsmażyć. Wlać bulion, doprawić solą, pieprzem, cukrem. Gotować pod przykryciem około 25 minut.

Plastry bekonu przekroić wzdłuż na pół i każdą śliwkę owinąć  plasterkiem boczku. Usmażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony (bez dodatku tłuszczu) na brązowy kolor, czyli do momentu wytopienia się tłuszczu. W każdą śliwkę wbić patyczek.

Zupę zmiksować blenderem, wlać śmietanę. Ponownie zagotować, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Zupę podajemy w bulionówkach, posupujemy natką pietruszki i ukłdamy patyczki z śliwkami w bekonie. Zupa jest bardzo smaczna, pożywna, sycąca a smaku dodaje pyszna śliwka w boczku, polecam gorąco. Smacznego :)

13:52, ginam35 , Zupy
Link Komentarze (1) »
piątek, 01 listopada 2013

Zupa krem z dyni

 


 

 

 

  • około 1,5 kg dyni
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 litr wody+ 200 ml soku pomarańczowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • do dekoracji crème fraîche

Dynię umyć, przekroić na pół, (jeśli jest to hokaido nie trzeba jej  obierać) wyjąć pestki i włóknisty miąższ. Pokroić na kawałki. W większym garnku rozgrzać masło, dodać pokrojony czosnek i zeszklić. Następnie dodać kawałki dyni, wlać wodę i sok pomarańczowy, posolić. Gotować do miękkości około 20- 30 minut. Po tym czasie zupę zmiksować, doprawić gałką muszkatołową, curry i sokiem z cytryny, cynamonem, pieprzem i solą. Podawać w miseczkach, udekorować kleksem z crème fraîche. Zupa dyniowa jest gęsta, sysąca, zdrowa i oczywiście baaaardzo smaczna! Bardzo polecam i smacznego!
 

 

 

 


środa, 16 października 2013

Orientalna zupa z ciecierzycy


  • 300 g ciecierzycy
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów  400 g
  • 150 ml śmietanki
  • 1- 1,2 l bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 1 cebula (pokrojona w kosteczkę)
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1  łyżeczka curry
  • ½ posiekanej drobno papryczki chili
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ciecierzycę należy namoczyć dzień wcześniej na noc. Następnego dnia należy wodę odlać i przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć: cebulę, czosnek, imbir, papryczkę chili, kminek, kmin rzymski, curry, kurkuma, smażyć przez 30 sekund, po czym wsypać cieciorkę i smażyć przez 1 minutę, cały czas mieszając. Następnie wlać bulion i gotować godzinę pod przykryciem. Gdy cieciorka jest miękka, dodać pokrojone pomidory wraz sokiem, startą skórkę z cytryny, śmietankę,  doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze na małym ogniu przez 10- 15 minut. Pyszna i rozgrzewająca zupka na chłodne jesienne dni. Życzę smacznego.

piątek, 05 kwietnia 2013

 

Zupa buraczkowa z kulkami mięsnymi

 


 

  • 4 małe buraczki
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub sok z cytryny
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 mała  czerstwa bułka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • tarty parmezan

Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Buraczki, ziemniaki, cebulę i czosnek obrać. Umyte buraczki pokroić na mniejszą kostkę, a ziemniaki na większą. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W większym garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodać pokrojone buraczki i ziemniaki, chwilę podsmażyć, po czym wlać bulion, dodać kminek, cukier, sól i pieprz do smaku. Zupę przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 25 minut.

Mięso wymieszać z wyciśniętą bułką, majerankiem, tymiankiem, musztardą, solą i pieprzem. Uformować małe kulki,  włożyć do zupy, zmniejszyć ogień  na minimum i pozostawić zupę jeszcze na 15 minut. Doprawić octem, solą i pieprzem do smaku. Zupę udekorować tartym parmezanem. Zupa jest intensywna w smaku, pożywna i wyśmienita. Polecam!

Smacznego :-)

 

czwartek, 28 marca 2013

Zupa pieczarkowa- krem

 


 

 

 

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża marchew
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 kostka rosołowa
  • natka pietruszki

Pieczarki oczyścić, pokroić. Cebulę  obrać, zeszklić na maśle, dodać pieczarki i podsmażyć. Przełożyć do większego garnka. Następnie dodać umyte, obrane i pokrojone warzywa: marchew, ziemniaki. Zalać około 1,5 litra wody, włożyć kostkę rosołową, gotować pod przykryciem przez 15 minut. Zupę zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Dodać śmietanę (wczesniej wymieszać z kilkoma łyżkami zupy), doprawić do smaku solą i pieprzem.  Zupę podawać posypaną natką pietruszki.


czwartek, 14 marca 2013

Krupnik

 


 

  • kości wieprzowe lub drobiowe
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • pęczek włoszczyzny
  • 2-3 ziemniaki
  • 2-3 marchewki
  • połowa pora
  • liść laurowy
  • koperek, natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Kości i włoszczyzę, listek laurowy, sól, pieprz, zalać 1,5 -2 litry wody i ugotować wywar na małym ogniu.Do ugotowanego i przecedzonego wywaru dodać: kaszę (perzepłukaną zimną wodą), pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, por, pokrojony czosnek. Gotowć 10-15 minut. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy posiekaną natkę i koperek.

Smacznego !

wtorek, 12 marca 2013

Prosty kapuśniak


 

 

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1-2 kawałki wędzonej kiełbasy np. myśliwska
  • 2 łyżki masła
  • 0k0ło 1, 5 l bulionu
  • 2 listki laurowe, ziele angielskie
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Kapustę pokroić, włożyć do większego garnka, dodać listek laurowy, ziele angielskie, kminek zalać wodą i gotować do miękośći (około 30 minut). Do drugiego garnaka wlać bulion, dodać obrane i pokrjone w kosteczkę ziemniaki oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Gotować przez 10 minut. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę i podsmażyć. Do ugotowanej kapusty wlać bulion wraz ziemniakami i marchewką oraz dodać podsmażoną cebulę z kiełbasą, (w razie potrzeby dolać wodę). Doprawić do smaku solą, pieprzem. Całość gotować jeszcze przez około 10 minut.

Smacznego!

wtorek, 05 lutego 2013

Zupa warzywna z kabanosem

 


 

  • 400 g fasolki szparagowej mrożonej
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g kabanosów
  • 500 g ziemnaków
  • 2 ząbki czosnku
  • kilkanaście czarnych oliwek bez pestek
  • 1 litr warzywnego bulionu
  • 6 gałązek tymianku
  • 3 łyżki oliwy
  • około 3 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w paski. Kabanos i obrany czosnek pokroić w talarki. Obrane, umyte ziemniaki w grubą kostkę. Gałązki tymianku umyć, osuszyć, oderwać listki.

W garnku rozgrzać oliwę. Kabanos i ziemniaki smażyć przez 5 minut. Następnie dodać fasolkę (może być zamrożona), paprykę, czosnek- podsmażyć. Po czym wlać bulion, gotować pod przykryciem przez około 30 minut. 

Oliwki pokroić w plasterki. Oliwki, listki tymianku, sok z cytryny, dodać na 5 minut przed końcem gotowania. Doprawić do smaku  sólą i pieprzem. Zupa jest szybka w wykonaniu, pożywna i bardzo  smaczna. Polecam.

Smacznego!

środa, 02 stycznia 2013

 Zupa  gyrosowa

 


 

4 porcje:

  • 300 g mięsa od szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 strąki papryki (żółta, czerwona, zielona)
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • 1-2 łyzki koncentratu  pomidorowego
  • ew. 1 łyżka mąki do zagęszczenia zupy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek obrać i drobno posiekać. Oczyszczone pieczrki pokroić w plasterki. Mięso połączyć z cebulą, czosnkiem, przyprawą do gyrosa, oliwą. Odstawić na minimum godzinę, a najlepiej mięso zamarynować dzień wcześniej.

Paprykę umyć oczyścić z nasion pokroić na cienkie paski. Paprykę chili umyć (założyć gumowe rękawice), następnie wyjąć gniazda nasienne i drobno pokroić.

Mięso podsmażyć na gorącej patelni przez około 5 minut. Zdjąć z patelni i przełożyć do garnka. Na patelnię wlać łyżkę oliwy, po czym włożyć paprykę, chili, pieczarki i krótko podsmażyć, dodać tymianek, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Przełożyć do garnka z mięsem, wlać ¾ litra wody, śmietanę. Całość gotować na wolnym ogniu bez przykrycia około 15 minut. Jeśli lubimy aby zupa była bardziej gęsta, zagęszczamy mąką.

Smacznego :-)

wtorek, 16 października 2012

  Egzotyczna zupa z dyni 

 




  • 600- 800 g dyni hokkaido
  • 1 cebula
  • kawałek  świeżego imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki curry
  • kilkanaście krewetek
  • 200 ml bulionu
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 1 papryczka chili
  • 3-4 gałązki świeżej kolendry
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka masła,  natka pietruszki, ząbek czosnku
  • 4 szpadki

 Dynię umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki,  pokroić na większe kawałki wraz z skórką. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać  oliwę, cebulę i dynię podsmażyć 4 minuty, po 3 minutach oprószyć curry. Wlać bulion, sok pomarańczowy i mleko kokosowe. Gotować 15 minut. Imbir obrać i drobno posiekć, chili pokroić w cienkie krążki, dodać do zupy imbir, chili i listki kolendry. Gotować przez 5-8 minut, po czym zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Krewetki ( jeśli były mrożone rozmrozić ) nadziać po kilka na szpadki. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony ząbek czosnku, krewetki, natkę pietruszki, smażyć przez 5 minut, doprawić solą i pieprzem. Zupę rozlać do miseczek, podawać z krewetkami.

Smacznego~!

 
1 , 2