Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Zupy

poniedziałek, 03 grudnia 2018

Zupa buraczkowa na rosole

 


 

  • korpus z kury lub 2 udka, skrzydełka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 grzybki suszone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 cebula
  • 4-5 czerwonych buraczków
  • 3 ziemniaki
  •  natka pietruszki
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1-2 łyżki soku z cytryny i cukier do smaku

 Do większego garnaka włożyć umyty korpus, wlać 2 litry wody i gotować na bardzo małym ogniu pod przykrywką przez 1 godzinę (rosół ma lekko mrugać), w międzyczasie zdjąć szumowinę, która się zbiera na powierzchni. Po godzinie dodać marchew, seler, korzeń pietruszki, czosnek, grzybki, ziele angelskie, liść larowy, sól, pieprz. Gotować przez 30 minut. Cebulę obrać, przekroić i opalić na palniku lub w piekarniku,  dodać do rosołu, dodać obrane i pokrojone w kosteczkę buraczki i ziemniaki. Gotować przez kolejne 30 minut. Mięso, marchew, seler, korzeń pietruszki wyłowić z garnka. Mięso obrać, warzywa pokroić w plasterki i włożyć z powrotem do garnka, dodać pokrojoną natkę pietruszki, doprawić sokiem z cytryny i cukrem do smaku. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami zupy i wlać do zupy. Doprawić solą i pieprzem.




Tagi: buraczki
19:42, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 29 października 2018

Zupa kokosowa z dynią, kurczakiem i makaronem ryżowym

 


 

  • 400-500 g dyni hokkaido
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g makaronu ryżowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1-1,5 łyżki gotowej pasty curry (lub mniej, zależy od naszego smaku)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 l bulionu drobiowego
  •  pierś kurczaka
  • 250 ml mleka kokosowego
  • sól do smaku
  • listki kolendry lub natki pietruszki do dekoracji

Do większego garnka włożyć olej kokosowy, pastę curry, kurkumę i pokrojoną w kosteczkę dynię, (jeśli używymy innej dyni należy ją obrać). Podsmażać przez około 3 minuty od czasu do czasu mieszjąc. Następnie wlać bulion, dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, mleko kokosowe, oraz sok z limonki. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzony dodać do zupy i gotować jeszcze przez minutkę. Smacznego.


poniedziałek, 24 września 2018

Zupa koperkowa z pulpecikami

 


 

 

 

 Pulpeciki:

  • 300 g mielonego wieprzowego-wołowego
  • 1/2 czerstwej bułki
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • mąka pszenna

Zupa:

  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 litr bulionu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 pęczka koperku
  • 200 g kwaśnej śmietany

Bułkę namoczyć w mleku, po 5 minutach odcisnąć. Do miski włożyć zmielone mięso, drobno posiekaną  cebulę, koperek, jajko, sól, pieprz, oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wyrobić, następnie uformować niewielkie kulki, obtoczyć je w mące i krótko obsmażyć na lekko złoty kolor.

W garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na tarce marchewkę. Doprawić solą, pieprzem oraz kurkumą, mieszając smażyć warzywa przez ok. 5 minut. Następnie wlać bulion i zagotować, przykryć i gotować zupę przez 5 minut. Włożyć podsmażone pulpeciki i ponownie  gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Pod koniec dodać posiekany koperek. Odstawić zupę z ognia i zaprawić śmietaną, najpierw wymieszać ją z kilkoma łyżkami wywaru i dodać do garnka z zupą. Smacznego.





 

 

 


Tagi: Koper
21:11, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 27 lutego 2018

Zupa krem,

jabłkowa z curry

 


 

  • 3-4 jabłka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka curry
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 150 g serka topionego
  • 2 łyżki wiurków kokosowych
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

Obraną cebulę i czosnek, drobno pokroić. Do garnka dodać masło i zeszkilić cebulę wraz czosnkiem. Następnie dodać nieobrane jabłka w ćwiardkach, bulion, serek topiony, wiórki kokosowe, curry, koncentrat pomidorowy, pieprz,sól. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 15 minut. Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Tagi: curry jabłka
20:52, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 05 lutego 2018

Zupa krem z warzyw

 


 

  • 300 g ziemniaków
  • 2 średnie pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g warzyw: marchew, por, seler, koper włoski
  • kawałek kurkumy lub  1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 2 łyżki masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki
  • 650 ml wody

Wszystkie warzywa obrać, pokroić na większe części, umieścić w większym garnku, wlać wodę, dodać sól i pieprz. Gotować pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 25 minut. Odstawić z ognia, dodać masło, doprawić do smaku i dokładnie zmiksować. Rozlać na talerze, udekorować natką pietruszki.

 

poniedziałek, 22 stycznia 2018

Zupa krem z brukselki

 


  • 400 g brukselki (3-4 sztuki zostawić)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 ziemniaki
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 100 g bekonu w plastrach
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • 3 łyżki masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Cebulę i czosnek obrać, pokroić, zeszklić na maśle w garnku. Do garnka dodać pokrojone ziamniaki oraz brukselkę, wlać bulion, gotować przez około 15 minut. W tym czasie na suchej patelni dodać pokrojony bekon, smażyć aż wytopi się tłuszcz. Pod konec smażenia dodać listki obrane z odłożonej brukselki i smażyć przez 2-3 minuty. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować na krem, dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Gotować jeszcze przez 5 minut. Zupę rozlać do miseczek, rozłożyć bekon z podsmażonymi listkami brukselki.

Czerwony barszcz z wołowiną

 



 

  • 4 średnie buraczki
  • 250 g wołowiny
  • 100 g szynki (opcjonalnie)
  • włoszczyzna:marchew, pietruszka, seler, por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • mała miseczka poszatkowanej białej kapusty
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki

Wołowinę pokroić w cienkie paski lub w małą kostkę. Cebulę i czosnek pokroić, zeszlić na maśle, dodać wołowinę i szynkę, podsmażyć. Włoszczyznę, ziemniaki, buraczki, obrać umyć, pokroić na w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w garnku, wlać bulion, dodać ocet, cukier, sól i pieprz. Gotować pod przykryciem na małym 1 godzinę. Barszcz doprawić do smaku, podajemy na talerzach robiąc kleks z kwaśnej śmietany i posypując natką pietruszki.

środa, 17 stycznia 2018

Kapuśniak na wędzonych żeberkach

 


 

  • 600 g wędzonych żeberek
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 grzybki suszone
  • 2,5 litra wody
  • 1 średnia  marchewka
  • 3 ziemniaki
  • kawałek kiełbasy np, wiejskiej
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać  liście laurowe i ziele angielskie. Posolić, przykryć i gotować na małym ogniu przez około godzinę. W międzyczasie obrane ziemniaki i marchew pokroić w kostkę, dodać pod koniec gotowania żeberek. Gotować jeszcze przez 15 minut. Kapustę kiszoną odcisnąć i posiekać, dodać do garnka z zupą. Gotować przez około 30 minut, aż kapusta będzie miękka.

Na patelni rozgrzać smalec, dodać pokrojoną kiełbasę, przesmażyć. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i zeszklić, dodać do gotującej się zupy, doprawić kminkiem, majerankiem solą i pieprzem. Rozlać na talerze, posypać natką pietruszki.

piątek, 24 listopada 2017

Francuska zupa cebulowa


 

  • 500 g cebuli
  • 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki mąki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • bagietka, tarty żółty ser np.Gruyère
  • odrobina gałki muszkatałowej
  • natka pietruszki

Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła  i wrzucić cebulę. Podsmażyć cebulę na złoty kolor, oprószyć mąką, wymieszać, chwilę podrumienić, po czym wlać  bulion, wino, sól i pieprz. Gotować na umiarkowanym ogniu około 20 minut. Zupę zmiksować ale niecałkowicie na krem  i rozlać na porcje. Na wierzchu położyć po dwa plastry bagietki podsmażone na patelni z żółtym serem. Posypać natką pietruszki.

Smacznego :)

piątek, 03 listopada 2017

Pyszna zupa z dyni z kurczakiem

 


 

  • około kg dyni hokaido
  • 2 piersi z kurczka
  • 250g pieczarek np. brazowych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 150 ml śmietany
  • 2 litry bulionu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki

Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, dodać pokrojony czosnek, imbir oraz oliwę, wszystko wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę. Umytą dynię przekroić na pół, usunąć łyżką ziarna, następnie dynię pokroić w kosteczkę, (hokkaido nie obieramy ze skórki). Pieczarki pokroić na ćwiartki, cebulę pokroić w kosteczkę. Do gotującego bulionu dodać dynię, sól, curry oraz pieprz. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.

W międzyczasie na dobrze rozgrzaną patelnię włożyć kawałki kurczaka wraz z marynatą,  obsmażyć na wysokim ogniu. Dodać do zupy. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę, posypać mąką, zarumienić, po czym wlać śmietanę cały czas mieszając, dodać do gotującej się zupy. Gotować jeszcze przez kilka minut. Na koniec wsypać natkę pietruszki, dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Smacznego...

czwartek, 13 kwietnia 2017

Pikantna zupa chińska z kurczakiem i warzywami


 

  • 2 litry wody
  • 2 piersi kurczaka
  • około 600 g warzyw: marchew, papryka, bambus, kiełki sojowe, seler naciowy, brokuł
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • po kilka grzybów suszonych: shitake, mun 
  • połowa papryczki chilli
  • 3-4  łyżki ketchupu
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1-2 łyżeczki sambal oelek (w zależności jak pikatnie lubimy)
  • 2- 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
  • świeża kolendra

Grzyby shitake i mun namoczyć w ciepłej wodzie. Mięso kurczaka umyć i pokroić w kosteczkę, posolić. Marchew, paprykę, bambus pokroić w słupki, seler naciowy w plasterki, brokuł podzielić na różyczki, papryczkę chili i czosnek drobno posiekać.  W większym  garnku zagotować wodę, dodać pokrojone mięso, imbir, sos sojowy. Gotować na umiarkowanym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodać pozostałe warzywa, (brokuł dodać pod koniec gotowania), grzyby, oraz ketchup i cukier, gotować ponownie przez około 20 minut.

Jajka roztrzepać trzepaczką i wlać powoli do gotującej się zupy. Zupę zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą, doprawić do smaku sambal oelek, sosem sojowym, podajemy w miseczkach posypując kolendrą. Polecam gorąco. 

 



piątek, 07 kwietnia 2017

Zupa rybna z warzywami

 



  • 300 g dorsza lub innej ryby
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • połowa pora
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałek imbiru
  • połowa papryczki chilli
  • 2 łyżki masła
  • papryka czerwona
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól, biały świeżo zmielony pieprz, koper

Rybę umyć, osuszyć pikroić w kostkę. Wszystkie warzywa pokroić w dobrowolne kształty, a por pokroić w talarki. Cebulę, imbir, czosnek, chilli drobno posiekać zeszkilić z masłem w większym garnku. Następnie dodać pokrojone warzywa, krótko podsmażyć po czym wlać bulion. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Na koniec dodać śmietanę, dorsza, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze przez 5 minut. Podawać w miseczkach i udekorować koperkiem.

środa, 22 lutego 2017

Zupa grzybowa z kurczakiem

 


 

  • 500 g mrożonej mieszanki grzybowej
  • około 200 g piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Warzywa pokroić w kosteczkę: marchew, ziemniak, cebulę oraz czosnek. Mięso kurczka pokroić w kostkę.

Do garnaka z bulionem, włożyć  zamrożone grzyby, kawałki kurczaka, marchew, ziemniak, dodać sól orz pieprz, gotować na małym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę wraz z czosnkiem i zeszkić, posypać łyżką mąki, chwilę smażyć po czym wlać powoli śmietanę cały czas mieszając. Zawartość patelni przelać do gotującej się zupy, gotować jeszcze przez 10 minut. Doprawić do smaku salą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodać natkę pietruszki. 


poniedziałek, 16 stycznia 2017

Zupa krem z selera i jabłek

 


 

  • 500 g selera korzeniowego
  • 3 jabłka
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki startego imbiru (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • kwaśna gęsta śmietana do dekoracji

Seler obrać, pokroić w wiekszą kostkę, obraną cebulę i czosnek pokroić, umyte  nieobrane jabłka pokroić na połówki, pozbywając gniazd nasiennych. W garnku rozpuścić masło, dodać pokrojony seler, cebulę, czosnek, imbir, jabłka-podsmażyać przez minutę, zalać bulionem. Gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Zupę odstawić z ognia zmiksować, wlać śmietanę, sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem do smaku, krótko zagotować.

poniedziałek, 14 listopada 2016

 

Barszcz ukraiński

 


  • 200 g białej fasoli
  • 3 buraki
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • kawałek białej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • 2  liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidowrowego
  • kilka suszonych grzybów (namoczonych, umytych i pokrojonych)
  • 1 łyżka  masła
  • 2 litry wywaru jarzynowego lub rosołu z kurczaka
  • pół szklanki  śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • ew. 1 płaska łyżki mąki pszennej do zagęszczenia
     

Fasolę dokładnie opłukać, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na kilka godzin lub na całą noc- skraca czas gotowania. Następnie ugotować do miękkości.

W międzyczasie ziemniaki i marchew należy obrać, umyć i pokroić w kostkę, włożyć do wywaru, dodać również ziele angielskie, liść laurowy, suszone  grzybki,  gotować przez około 15 minut. Obrane umyte buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do gotujących się warzyw. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę i podsmażyć na maśle na patelni, do momentu, aż stanie się szklista, dodać do wywaru, oraz dodać pokrojoną kapustę, gotować 20 minut. Na koniec dodać ugotowaną fasolkę oraz przecier pomidorowy, gotować jeszcze przez około 10 minut. Wlać śmietanę i sok z cytryny, wsypać natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby zagęścić mąką rozmieszną w 4 łyżkach wody.

 




wtorek, 18 października 2016

Zupa dynowa z krewetkami

 


8 porcji:

  • około 1, 5 kg miąższu dyni np. hokkaido
  • 1 l bulionu bulionu warzywnego
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego drobno korzenia imbiru
  • kilkanaście krwetek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól, chili, świeżo zmielony pieprz do smaku

Dynię pokroić na kawałki (hokkaido nie obieramy ze skórki). Marchew i pitruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki, cebulę i czosnek drobno posiekać. W większym garnku rozgrzać oliwę, zeszklkić cebulę wraz z czosnkiem, pod koniec dodać imbir. Następnie dodać pokrojone warzywa, smażyć przez kilka minut, cały czas mieszjąc, po czym wlać bulion, sok, białe wino, przykryć i gotować na małym ognie przez 25 minut. Zupę zmiksować blenderem na krem, doprawić do smaku solą, pieprzem, chili. Krewetki usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Zupę przelać do talerzy, ułożyć po kilka krawetek, udekorować np, koperkiem. Smacznego!

piątek, 12 sierpnia 2016

Zupa ogórkowa

 


  • 2 skrzydełka lub (udko kurczaka, żeberka)
  • por, kawałek selera, korzeń pietruszki
  • 5 ogórków kiszonych
  • 3 młode marchewki
  • 3- 4 ziemniaki
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Ugotować wywar z mięsa, selera, pora około godziny.Wyjąć pietruszkę, por i seler. Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującego się wywaru. Gotować 15 minut. Pokroić  ogórki w cienkie plasterki, dodać do zupy, gotować 5 minut. Na koniec dodać śmietanę, masło oraz posiekany koperek. Doprawić do smaku. Zupę można zagęścić mąką.

Tagi: Koper marchew
20:34, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 25 stycznia 2016

Zupa buraczkowa

 


 

  • 1 kg czerwonych buraczków
  • 1 -2 żeberka wieprzowe
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól himalajska, świeżo zmielony pieprz
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki słodkiej śmiatany

Umyte i oczyszczone (nie obrane) buraczki ugotować lub upiec w piekarniku owinięte folią aluminiową (190ºC około 60 mint). Po ugotowaniu lub upieczeniu buraczków, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do większego garnka włożyć żeberka, wlać około 2 litry wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek sól, pieprz. Wywar gotować około 1,5 godz. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać pokrojaną w kostkę marchew, pietruszkę oraz ziemniak. Gdy warzywa są miękkie, dodać starte buraczki, sok z cytryny, śmietanę, cukier do smaku, majeranek, doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez chwilkę.

Tagi: buraczki
12:41, ginam35 , Zupy
Link Komentarze (3) »
piątek, 13 listopada 2015

Krem buraczkowy z tortellini


  • 1 kg czerwonych buraczków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2-3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2-3 łyżki cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru do smaku
  • 250 g tortellini z grzybami
  • natka pietruszki

Buraczki i marchewkę obrać, umyć, pokroić na większe kawałki. Obraną cebulę i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać masło klarowane, włożyć buraczki i marchew, krótko podsmażyć, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie wlać bulion i gotować pod przykryciem 25 minut ,na umiarkowanym ogniu.  Zupę odstawić z ognia i dokładnie zmiksować. Przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, śmietaną, solą i pieprzem. Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu.

Ugotowane i odcedzone tortellini ułożyć w talerzach, zalać kremem buraczkowym, polać łyżką śmietany, posypać natką pietruszki.

 

 


czwartek, 22 października 2015

Najlepsza zupa krem z marchwi

 


 

 

  • 500 g marchwi
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • kawłek imbiru (wielkość orzecha włoskiego)
  • 150 ml soku z pomarańczy
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml slodkiej śmietanki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka curry
  • połowa dowolnej bułki z poprzedniego dnia
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Marchew i ziemniaki obrać, umyć, marchew pokroić w większe kawałki a ziemniaki w mniejsze. Obraną cebulę pokroić,  imbir obrać i bardzo drobno posiekać. W większym garnku rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego i łyżkę masła, dodać cebulę i zesklić, następnie włożyć marchew, ziemniaki, imbir i curry, krótko podsmażyć po czym wlać bulion warzywny. Garnek przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu do miękości warzyw (około 20 minut).

W międzyczasie pokroić bułkę w kosteczkę. Na patelni rozgrzać pozostały olej i masło i  zarumienić kosteczki bułki. Zupę zdjać z ognia, wlać sok z pomarańczy i dokładnie zmiksować blenderem. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i ew. curry. Rozlać do miseczek, na środek ułożyć po grzaneczek, udekorować np. śmietanką i bazylią.

 


Tagi: imbir marchew
16:23, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 14 października 2015

Zupa krem z kopru włoskiego

 


 

 

 

4 porcje:

  •  2 duże bulwy kopru włoskiego
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1  por
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1,5 litra bulionu warzywnego  lub wody
  • do podania: 200 g krewetek
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Odciąć najbardziej zielone i twarde końce, przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać, następnie pokroić i dodać do cebuli. Smażyć przez ok. 4 minuty co chwilę mieszając.
Koper włoski opłukać, odciąć koperek przy końcach i zachować go do dekoracji. Bulwy przekroić na pół a następnie pokroić na plasterki. Dodać do garnka i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 4 minuty. W międzyczasie dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, a pod koniec obrane i pokrojone jabłko.
Dodać tymianek, kurkumę i nasiona kopru włoskiego, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wlać gorący bulion lub wodę i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut do miękkości ziemniaków.
Zupę dokładnie zmiksować, w razie potrzeby doprawić. Podawać z usmażonymi na maśle krewetkami i koperkiem z kopru włoskiego.
Inspiracja pochodzi z Kwestii Smaku. com



 

 

 


 

piątek, 02 października 2015

Zupa krem z warzyw

 



  • 1 brokuł
  • 3-4 marchewki
  • 2-3 ziemniaki
  • 2-3 małe cukinie
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5-2 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmiatanki
  • 1 łyżka masła
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny

Umyte warzywa, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gotującego bulionu, przykryć i gotować przez około 20 minut. Garnek z warzywami zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, masłem, sokiem z cytryny i śmiatanką.  Z tych proporcji wychodzi dość pokaźnej wielkości gar, więc zupy wystarczyło na następny dzień. Wzbogaciłam jej nieco smak, dodając kuleczki z mielonego mięsa (indyka).


piątek, 10 października 2014

 

Zupa z hokkaido

 


 

 

 

  • około 500 g dyni hokkaido (jeśli używamy  innej należy obrać ze skórki)
  • około 20 g świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml mleka kokosowego
  • ½ szklanki soku pomarńczowego
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru, sól morska, świeżo zmielony pieprz

Umytą i dobrze oczyszczoną dynię pokroić na większe kawałki. Cebulę, czosnek, imir, obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę, czosnek, imir. Następnie dodać dynie, krótko podsmażyć. Całość zalać bulionem, mlekiem kokosowym, zupę przykryć i gotować 20 minut na średnim ogniu. Gdy dynia jest miękka, zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na krem. Zupę wstawić ponownie na ogień, wlać sok pomarańczowy, wino, doprawić cukrem, solą, pieprzem. Zagotować. Gotowe, i smacznego.

czwartek, 14 sierpnia 2014

Zupa krem z cukinii

 


 

  • 4 średnie cukinie (około 1 kg)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 por w całości
  • 1 ziemniak
  • 2 łyżki oliwy
  • 1½-2 litry bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki śmietanki
  • sól morska, pieprz, do smaku

 Warzywa umyć, pokroić na mniejsze kawałki czy w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojone warzywa. Następnie wlać bulion, zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie zmiksować. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, śmietanką. Zupa jest pyszna i pożywna, polecam gorąco.






Tagi: cukinia
15:34, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 07 stycznia 2014

Zupa krem ziemniaczano- selerowa

z śliwką w bekonie

 


 

 

 

4-5  porcji:

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g selera korzeniowego
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • około 1 l bulionu warzywnego
  • 8 suszonych śliwek
  • 8 drewnianych patyczków dekoracyjnych
  • 4 plastry bekonu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Cebulę, marchew, seler, ziemniaki, obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Por pokroić w krążki, obrany czosnek drobno posiekać.

W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać pozostałe pokrojone warzywa i podsmażyć. Wlać bulion, doprawić solą, pieprzem, cukrem. Gotować pod przykryciem około 25 minut.

Plastry bekonu przekroić wzdłuż na pół i każdą śliwkę owinąć  plasterkiem boczku. Usmażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony (bez dodatku tłuszczu) na brązowy kolor, czyli do momentu wytopienia się tłuszczu. W każdą śliwkę wbić patyczek.

Zupę zmiksować blenderem, wlać śmietanę. Ponownie zagotować, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Zupę podajemy w bulionówkach, posupujemy natką pietruszki i ukłdamy patyczki z śliwkami w bekonie. Zupa jest bardzo smaczna, pożywna, sycąca a smaku dodaje pyszna śliwka w boczku, polecam gorąco. Smacznego :)

13:52, ginam35 , Zupy
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2