Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Muffiny,gofry, babeczki

wtorek, 06 czerwca 2017

 

 

  • 250 g mąki
  • 3 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 145 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • owoce: maliny, jagody

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie dodawać stopniowo jajka. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą na przemian z jogurtem. Ciasto odstawić na 30 minut. Piec w rozgrzanej gofrownicy wysmarowanej tłuszczem, do otrzymania złocistego koloru. Podawać posypane cukrem pudrem i owocami.

 





środa, 12 kwietnia 2017

Muffiny czekoladowe z malinami

 


 

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła kub olej kokosowy
  • 3 łyżki nutelli lub mleczna czekolada
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru brązowego
  • 300 g malin
 Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. 50 g czekolady odłożyć i pokroić w kosteczkę. Resztę czekolady połamać, włożyć do rondelka, dodać masło, nutellę,  na małym ogniu roztopić cały czas mieszając. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać, dodać jajka i ponownie wymieszać na jednolitą masę. Do większej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać, dodać masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać maliny i delikatnie połączyć z ciastem, wyłożyć do 12 papilotek, na wierzchu położyć kawałki odłożonej czekolady. Wstawić do nagrzanego  piekarnika 180°C i piec przez 25 minut.



czwartek, 02 kwietnia 2015

Muffiny orzechowe z malinami

 


 

  • 200 g mielonych orzechów laskowych
  • 30 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g miękiego masła
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 g cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • 250 g malin (jeśli są mrożone-nie rozmrażać)
  • 12 papilotek
  • cukier puder do posypania

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Czekoladę drobno posiekać. Piekarnik nagrzać do 175-180°C. Mąkę wymieszać z orzechami mielonymi, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i rozdrobnioną czekoladą. Jajka rozdzielić. Miękkie masło utrzeć z cukrem na biały krem, dodawać stopniowo żółtka cały czas miksując. Następnie dodać suche składniki: mąkę z proszkiem, mielone orzechy, czekoladę, wymieszać szpatułką. Wlać mleko, wymieszać szpatułką. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać do ciasta delikatnymi ruchami szpatułki. Na koniec dodać maliny i delikatnie wymieszać (zostawić kilka do dekoracji). Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20-25 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce, posypać cukrem pudrem, ułóżyć maliny.


piątek, 31 października 2014

Wystraszone sowy- muffinki

 


 

 

 

 

  • 250 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

                     +

  • 250 ml mleka
  • 75 ml oleju słonecznikowego
  • 3 jajka (M)

 

  • 12 papolotek

Dodatkowo:

  • 24 ciasteczka Oreo
  • 36 kolorowych cukiereczków Smarties
  • 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Piekarnik nagrzać do 175ºC. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami.

Suche składniki włożyć do naczynia i  dokładnie wymieszać. Następnie dodać całe jajka, mleko, olej, wszystkie składniki zmiksować mikserem przez 3 minuty. Ciasto rozłożyć rownomiernie do papilotek. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 25 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Czekoladę rostopić w kąpieli wodnej, posmarować wystudzone muffinki. Z rozdzielonych ciasteczek (białym kremem do góry), utworzyć oczy sowy, na srodku ułożyć smarties. Z połówek ciastek zrobić uszy sowie.


środa, 16 lipca 2014

Muffiny z porzeczkami




 

  • 250 g porzeczek
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 170 g cukru + 3 łyżeczki do posypania
  • 12 papolotek

 Piekarnik nagrzać do 190-195 °C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Porzeczki opłukać, osuszyć, oderwać z szypułek.

Masło roztopić w misce, ostudzić i roztrzepać z jajkami oraz mlekiem. Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cukier, dokładnie wymieszać.

Do suchych składników dodać mokre, wsypać porzeczki i wymieszać delikatnie, łyżką, tylko do połączenia się składników. Rozłożyć równe porcje ciasta do papilotek, posypać pozostałym cukrem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu muffinków. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com.

środa, 09 lipca 2014

Truskawkowe mini serniczki na spodzie z ciasteczek

 



 

Składniki, 12 sztuk:

Spód:

  •  150 g ciastek maślanych
  •  50 g roztopionego masła

Masa serowa:

  •  500 g zmielonego sera na sernik
  •  3/4 szklanki cukru lub mniej
  •  1 łyżka cukru wanilinowego
  •  2 łyżki budyniu w proszku (truskawkowego lub malinowego) lub mąki ziemniaczanej
  •  2 jajka

oraz:

  • około 300 g truskawek

 

Migdałowa kruszonka:

  • 1/2 szklanki płatków migdałów
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru

 

Składniki na masę serową wyjąć wcześniej z lodówki. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami o pojemności 125 ml. Piekarnik nagrzać do 150 C ° (góra i dół bez termoobiegu).

Ciasteczka drobno pokruszyć, wsypać do miski i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć do papilotek, delikatnie uklepać palcem wyrównując powierzchnię.

Ser włożyć do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i budyń lub mąkę, zmiksować na małych obrotach miksera (przez około 30 sekund) do połączenia się składników. Dodać jajka i ponownie miksować 30 sekund.

Masę serową wyłożyć na  spód z ciasteczek. Na wierzchu ułożyć połówki. Wymieszać składniki migdałowej kruszonki i posypać po wierzchu. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minutStopniowo wyjmować z piekarnika. Wystudzić. Mini serniczki są przepyszne, a pochodzą ze strony Kwestii Smaku.com

czwartek, 06 lutego 2014

Bienenstich Muffins-

Muffinki z kremem budyniowym i migdałową glazurą

 


 

Suche składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru

Mokre skłdniki:

  • 80 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka

Krem budyniowy:

  • 1 budyń waniliowy
  • 4 łyżki + 100 ml mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany  (24% tłuszczu- Schmand)

Glazura migdałowa:

  • 80 g płatków migdałowych
  • 100 g śmiatanki
  • 30 g miodu
  • 3 łyżki cukru

Poza tym:

  • 12 papilotek
  • forma do muffinek
  • cukier puder do posypania

Krem budyniowy: budyń wymieszać z 4 łyżkami mleka, cukrem, cukrem waniliowym. Ugotować gęsty budyń w 100 ml mleka cały czas mieszając (około 1 minutę). Budyń przykryć folią spożywczą i wystudzić.

Kwaśną śmietanę krótko zmiksować, dodać schłodzony budyń, miksować do połączenia się składników. Wstawić do lodówki na około 20 minut, aż masa stężeje.


Glazura migdałowa: do rondelka wlać śmietanę, dodać miód i cukier, gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty. Następnie dodać płatki migdałowe i delikatnie wymieszać, lekko przestudzuć.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.

W jednym naczyniu wymieszać składniki mokre, a w drugim składniki suche. Następnie połączyć suche składniki z mokrymi, ciasto dokładnie wymieszać łyżką i rozlać do 12  papilotek. Wstawić do piekarnika na około 20- 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Z każdej babeczki zciąć górną część, dolną posmarować 1-2 łyżki kremu budyniowego, przykryć zciętą „czapeczką”. Posypać cukrem pudrem. Smacznego.


niedziela, 19 stycznia 2014

Gofry z frużeliną wiśniową

 


 

  • 250 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g miękkiego masła
  • 2-3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie dodawać stopniowo jajka. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. Ciasto odstawić na 30 minut.

Piec w rozgrzanej gofrownicy wysmarowanej tłuszczem, do otrzymania złocistego koloru. Podawać posypane cukrem pudrem, frużeliną wiśniową, dżemem, lub bitą śmietaną.  

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

niedziela, 12 stycznia 2014

Pyszne mini serniczki z kruszonką

 


 

 

  12 sztuk

  • 125 g mąki
  • 70+ 120 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 500 g sera twarogowego
  • 3 jajka (M)
  • 1 budyń waniliowy
  • 12 cząstek mandarynki w syropie z puszki
  • 24 papilotek do muffinek
  • forma do muffinek

Lukier:

  • 50 g cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

Formę do muffinek wyłożyć podwójnie papolotkami. Mąkę, miękkie masło, 70 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, szczypta soli, zagnieść dłońmi na kruszonkę. Wstawić na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 200ºC. Twaróg, jajka, 120 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, budyń, wymieszać dokładnie łyżką. Masę serową wyłożyć do papilotek, rozłożyć po jednej cząstce manadarynki, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Studzić około 10 minut przy uchylonych drzwiczkach.

Cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, następnie polukrować muffiny. Całkowicie wystudzić.

 

 

 

 


czwartek, 11 kwietnia 2013

Mini serniczki bananowe na spodzie z ciastek Oreo





 

Spód:

  • 180 g ciasteczek Oreo (lub Neo)
  • 50 g roztopionego masła

 

Masa serowa:

  • 500 g zmielonego sera na sernik
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki budyniu w proszku (bananowego, śmietankowego lub waniliowego)
  • 2 jajka
  • 1 - 2 banany
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki brązowego cukru (lub białego)


Składniki na masę serową wyjąć z lodówki. Formę na muffiny wyłożyć standardowymi papilotkami o pojemności 125 ml. Piekarnik nagrzać do 150° C (góra i dół bez termoobiegu).

Ciasteczka w całości dokładnie pokruszyć (najszybciej w pojemniku blendera - rozdrabniacza lub potłuc tłuczkiem w misce lub w woreczku). Wsypać do miski i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć do papilotek, delikatnie uklepać palcem wyrównując powierzchnię.

Ser włożyć do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i budyń i zmiksować na małych obrotach miksera (około 1 minuta). Dodać jajka i ponownie zmiksować do połączenia się składników (około 1 minuta).

Masę wyłożyć na spód z ciasteczek. Na wierzchu, pośrodku kłaść plasterki banana skropione sokiem  z cytryny. Banany posypać cukrem. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika. Muffinki są wyśmienite. Przepis na nie pochodzi z Kwesti Smaku.com.

 

czwartek, 31 stycznia 2013

Babeczki twarogowe

 


 

6 sztuk :

  • 150 g twarogu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki  sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • 60 ml oleju
  • 150 ml mleka
  • 6 łyżeczek konfitury wiśniowej
  • 3 łyżki mielonych migdałów

Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę do babeczek nasmarować masłem i obsypać mielonymi migdałami. 

Twaróg wymieszać z cukrem pudrem. Połączyć suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę. W drugiej misce roztrzepać jajko, cukier, olej i mleko.Wymieszane składniki mokre przelać do miseczki ze składnikami suchymi. Delikatnie mieszamy. Ciasto rozłożyć po jednej łyżce do foremek, następnie rozkładamy twaróg  i po jednej łyżeczce konfitury wiśniowej. Na koniec przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy 30 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:-)

poniedziałek, 18 czerwca 2012

 Muffiny  z  maślanką  i  truskawkami

 


 

 

  • 250 g truskawek
  • 100 g malin
  • 275 g mąki
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 250 ml maślanki
  • 125 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 p. cukru waniliowego
  • 12 papilotek
  • cukier puder do posypania

Truskawki i maliny umyć, osuszyć. Truskawki pokroić na kawałki.

Jajko, cukier, ekstrakt z wanilii, masło i maślankę, ubić na jednolitą masę. Wmieszać delikatnie mąkę wymieszaną z proszkiem i połączyć z truskawkami.

Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyc do papilotek. Do każdej wcisnąć po 1-2  malin. Wstawić do nagrzanego piekarnika  i  piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Muffiny po upieczeniu pozostawić przez 5 minut w formie, po czym ostrożnie wyjąć i wystudzić. Posypać cukrem pudrem, ewentualnie udekorować maliną.

Smacznego :-)

niedziela, 22 kwietnia 2012

 Murzynkowe  muffinki

 


 

 

  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 4 łyżki  kakao
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 100g roztopionego masła
  • 200 g jogurtu naturalngo
  • 150g śmietankowego serka np. philadelphia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 12 papilotek

Piekarnik nagrzać do 180°C. Natłuścić formę do muffinków. Rozłożyć papilotki.

Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Jajko, cukier, cukier waniliowy, roztopione masło, jogurt, serek, wymieszać energicznie łyżką na jednolitą masę. Połączyć dokładnie z mąką. Ciasto rozłożyć do 12-stu papilotek.

Piec 20- 25 minut. Po upieczeniu muffinki pozostawić 5 minut w formie, po czym wyjąć, ostudzić. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego !


piątek, 03 lutego 2012

  Muffiny z malinami

 


Do  babeczek można dodać wszystko. Mogą być jogurtowe, sernikowe, czekoladowe, orzechowe, jagodowe itd. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, a bez niej, jak wiemy, nie ma dobrej kuchni. Są bardzo smaczne i szybkie w  wykonaniu. Myffiny te wykonujemy bez użycia miksera.

 

 

  

 

  12 sztuk:

  • 150 g masła
  • 3⁄4 szklanki cukru
  • 3⁄4 szklanki  mąki ziemniaczanej
  • 1 torebeczka  cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1⁄3 szklanki mąki przennej
  • 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 12 papierowych papilotek
  • maliny (mogą być mrożone)

 

Masło  włożyć do rondelka. Roztopić na średnim ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty aż nabierze lekko złotego koloru. Odstawić z ognia, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy,   1 łyżkę jogurtu. Wymieszać łyżką wszystkie składniki na jednolitą masę.

Gdy masa lekko  przestygnie dodawać kolejno jajka,  dokładnie i energicznie wymieszać. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem  do pieczenia, wymieszać. Dodać wiórki kokosowe. Wymieszać.

Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać do papilotek. Do każdej wcisnąć po kilka malin (jeśli były mrożone,wcześniej rozmrozić). Wstawić do nagrzanego piekarnika  i  piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

 

Smacznego :)