Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Naleśniki

piątek, 07 kwietnia 2017

Pancakes

 


 

  • 200 g maślanki
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • syrop klonowy

Wymieszać mąkę z solą, sodą, proszkiem do pieczenia oraz cukrem. W  drugiej misce roztrzepać trzepaczką jajka z maślanką i masłem. Połączyć z suchymi składnikami na jednolitą masę. Na  rozgrzaną patelnię, nakładać po łyżce ciasta, (lekko rozmarować),  smażyć na złoty kolor z obu stron. Po upieczeniu polać syropem klonowym.

niedziela, 23 września 2012

  Tortilla z łososiem

 


 

 

4 porcje

  • 4 tortille przenne
  • 250 g wędzonego łososia w plastrach
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 150 g rukoli
  • Sos:
  • 200 g Creme fraiche
  • 3 łyżki kremu chrzanowego (ze słoiczka)
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Paprykę i rukolę umyć, osuszyć. Z papryki usunąć nasiona, pokroić na wąskie paseczki, z rukoli usunąć grubsze łodygi. Śmietanę Creme fraiche, krem chrzanowy, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Placki tortilla podgrzewamy na suchej patalni na lekko brązowy kolor, smarujemy sosem chrzanowym, układamy rukolę, paski papryki, plastry łososia (nie za dóżą ilość aby tortilla się dobrze zwijała) i ponownie polać 1 łyżką sosu chrzanowego na środek tortilli. Boki  tortilli składamy do środka, dolną część zwijamy ciasno w rulon. Torillę możnoa przekroić na połowę, gotowe !

Smacznego!

niedziela, 22 stycznia 2012

   Naleśnikowe sakiewki z serem pleśniowym
                 i żurawiną

 


 

 

  • 5 naleśników
  • serek camembert
  • 5 długich  plastrów wędzonego boczku
  • żurawina w słoiku
  • suszona żurawina (namoczona w wytrawnym białym winie) do dekoracji
  • długie paski pora

 

Serek pokroić na pięć gróbszych plastrów. Każdy kawałek sera owinąć  szczelnie boczkiem i podsmażyć  krótko na patelni. Ułożyć na środku naleśnika, nałożyć 1 łyżkę żurawiny ze słoika. Związać zblanszowanym  paskiem pora.

Zapiekać w rozgrzanym piekarniku 180 st-10 min. Udekorować żurawiną moczoną w winie.

Smacznego!