Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Kurczak

poniedziałek, 13 listopada 2017

Dynia z kurczakiem i pieczarkami

 


  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka lisków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • około 500 g dyni hokkaido
  • 300 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 600 ml bulionu dowolnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Kurczaka pokroi na kawałki, oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać, następnie obtoczyć w mące.

Dynię pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na plasterki lub kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę.
Rozgrzać głęboką dużą patelnię lub garnek z grubym dnem. Dodać 1 łyżkę masła, włożyć kurczaka, smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor, zdjąć z patelni.
Na tą samą patelnię, wlać 1 łyżkę oliwy i dodać cebulę, zeszlić, następnie włożyć pieczarki. Smażyć na większym ogniu przez około 1 - 2 minuty, wyłożyć na talerz. Ponownie na tą samą patelnię, włożyć dynię, łyżkę masła, posolić, smażać przez około 3 minuty. Następnie dodać kurczaka, wlać gorący bulion, zagotować. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty, aż dynia będzie miękka.
Dodać śmietanę, pieczarki i natkę pietruszki, gotować bez przykrycia przez ok 2 minuty, aż sos nieco zgęstnieje. Podawać np. z ryżem basmati.

 

Źródło: Kwestia smaku.com

wtorek, 27 czerwca 2017

Makaron z cukinią i kurczakiem w sosie curry

 


 

 

  • 200 g makaronu np. rurki
  • 1  pierś kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 cebula
  • 2 małe cukinie
  • około 100 ml śmietanki 30%
  • bazylia
Makaron  ugotować al dente. Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą curry, następnie wymieszać z 1 łyżeczką oliwy i połową czosnku. Na patelni rozgrzać  oliwę i masło, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać resztę czosnku. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, doprawić solą i pieprzem, mieszając smażyć przez około 5 minut, aż cukinia. Następnie dodać mięso kurczaka i mieszając obsmażyć go przez ok. 3 minuty, dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Dodać ugotowany makaron,  podgrzać, posypać posiekaną bazylią.


Źródło: Kwestia Smaku.com
środa, 26 kwietnia 2017

Kurczak z zielonymi szpargami w pysznym sosie


 

  • 500 g piersi z kurczaka 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  •  około 10 szparagów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2/3 szklanki bulionu
  • około 6 suszonych pomidorów
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka posiekanej natki

Piersi kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić solą, pieprzem, startym czosnkiem, czerwoną papryką, kurkumą, wymieszać z oliwą. Odstawić na minimum 30 minut. W międzyczasie ugotować szparagi (4 minuty).

Na patelni roztopić masło, smażyć piersi kurczka na umiarkowanym ogniu przez ok. 3 minuty z każdej strony. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Gotować po 3 minuty z każdej strony.

Zdjąć pokrywę, dodać śmietanę, i ponownie gotować, bez przykrycia przez około 6-7 minut, w międzyczasie przewracając mięso kilka razy. W połowie gotowania dodać pokrojone suszone pomidory, wymieszać i zagotować.
Ułożyć szparagi, posypać natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami, ryżem.



Źródło: Kwestia Smaku

środa, 22 marca 2017

Kurczak curry z bananami

 


 

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 banany
  • 2 marchewki
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki migdałów bez skórki (posiekane i uprażone)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego drobno imbiru
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, posypać solą. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchewkę pokroić w słupki, banany pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać kawałki kurczka i obsmażyć 2-3 minuty na mocnym ogniu, mięso zdjać z patelni. Na patelni podsamażyć cebulę, następnie dodać imbir, marchewkę i krótko zeszklić, następnie dodać czosnek, oraz curry, garam masala i chilli, krótko smażyć cały czas mieszając. Na koniec dodajemy jogurt i 150 ml wody, doprawić solą, gotować małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodać usmażone mięso kurczka, banan, migdały, odsączone rodzynki i ponownie gotować na małym ogniu prze 10 minut. Doprawić do smaku solą, gotowe danie podajemy z ryżem basmati.

piątek, 02 grudnia 2016

Curry z kurczakiem, dynią i żurawiną

 


4 porcje:
  • 500 g piersi kurczaka
  • 500 g dyni
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka pasty tamaryndowej lub 1 łyżka soku z limonki
Marynata do kurczaka:
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 1  ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka lub mniej  czerwonej papryki ostrej
  • 1 łyżka oliwy

Piersi kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać wszystkie składniki marynaty i wymieszać. Odstawić na minimum 1 godzinę, można też zostawić na noc w lodówce. Przed smażeniem mięso wyjąć wcześniej z lodówki. Dynię obrać, usunąć pestki ze środka i pokroić w kostkę (dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki).

W woku lub w głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i obsmażać kurczaka. Wlać drugą łyżkę oleju i obsmażyć dynię. Wlać mleko kokosowe, doprawić solą, dodać 1 łyżeczkę cukru, cynamon i gotować na dużym ogniu przez około 15 minut, do miękkości dyni. Na 2 minuty przed końcem dodać żurawinę, pastę tamaryndową lub sok z limonki. Podawać z ugotowanym ryżem basmati.

 

Źródło: Kwestia Smaku

 

 

 



środa, 08 lipca 2015

 

Tort risotto z papryką i kurczakiem

 


 


 

 

  • 350 g ryżu risotto
  • 450 g piersi kurczka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 7 jajek
  • 3-4 pomidory
  • połowa pęczka natki pietruszki
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 400 g gęstej kwasnej śmietany
  • 150 g sera Gruyère (Greyerzer) lub parmezan
  • só lmorska, świeżo zmielony pieprz

Sos:

  • 425 ml pomidorów krojonych w puszce lub (3 pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrojone)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnek
  • sól i pieprz, cukier do smaku

Tortownicę z odpinaną obręczą o wymiarach 26 cm ø posmarować dokładnie masłem, tortownicę owinąć od zewnątrz folią aluminiową.

Mięso umyć, pokroić w paski. Obraną cebulę, umytą paprykę pokroić w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać cebulę wraz z papryką i zeszklić, po czym wsypać ryż risotto i krótko podsmażyć cały czas mieszając.  Następnie wlać bulion, przykryć i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając 15-20 minnut. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć mięso kurczaka, przyprawić solą i pieprzem, odstawić. Jajaka roztrzepać z kwaśną śmietaną, doprawić solidnie solą i pieprzem. Pomidory pokroić w cienkie plasterki. Natkę pietruszki opłukać zimną wodą, osuszyć i drobno pokroić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Ugotowany ryż połączyć z podsmażonym mięsem, połową startego sera oraz z masą jajeczną. Całość wylać do tortonicy, wyrównać, poukładać plasterki pomidorów, posypać pozostałym serem i natką pietruszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC, zapiekać około 50-55 minut. Pod koniec pieczenia w razie potzeby przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu odczekać 10 minut, zanim zaczniemy kroić.

Sos pomidorowy: na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać pokrojone pomidory lub pomidory z puszki wraz z sokiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Gotować na małym ogniu przez 10 min. Gotowy ryżowy torcik kroimy na porcje i podajemy z sosem pomidorowym.

Smacznego i polecam gorąco.

poniedziałek, 29 czerwca 2015

Kurczak z warzywami w sosie jogurtowym

 


 

 

  • około 400 g piersi kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka kuminu (kmin rzymski)
  • 1 łyżeczka platków chili - lub chili w proszku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

 



Piersi z  kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia doprawić solą i pieprzem, dodać 1 łyżkę oliwy. Odstawić. Umytą cukinię pokroić w półksiężyce, bakłażan i paprykę w kostkę lub plasterki, cebulę pokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć kawałki kurczka, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię wlać łyżkę oliwy, podsmażyć nasiona kopru włoskiego, następnie dodać cebulę i zeszklić. Dodać czosnek, starty imbir, kurkumę, kumin, platki chili, smażyć przez minutę cały czas mieszając. Dodać cukinię, paprykę i bakłażan, podsmażyć, dodać kawałki kurczka chwilkę smazyć, po czym wlać bulion i jogurt naturalny. Gotować na umiarkowanym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. (około 8-10 minut). Gotowe danie posypać kolendrą, do podania może być np. ryż, couscous.

Smacznego :-)



poniedziałek, 27 kwietnia 2015

 

Piersi kurczaka w sosie estragonowym



 

  • 400 g piersi z kurczka lub indyka
  • 4 gałązki świeżego estragonu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku  z cytryny
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietany
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • do padania np, kasza jęczmienna

Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu. Mięso umyć, oszuszuć, pokroić w paski. Esragon opłukać pod zimną wodą, osuszyć, oderwać listki i pokroić.

Na patelni rozgrzać  łyżkę oliwy, włożyć mięso, posypać solą i pieprzem i smarzyć przez około 5 minut. Zdjąć z patelni i przełożyć na talerz.

Na tą samą patelnię dodać masło, mąkę i krótko podsmażyć. Wlać bulion, białe wino, śmietanę, dodać estragon, gotować na umiarkowanym  ogniu 10 minut. W razie potrzeby dolać śmietanę lub wodę. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać usmażone kawałki kurczka i podgrzać. Gotowe danie można podać z kaszą, ziemniakami bądź ryżem. Życzę smacznego.

 

 

 

poniedziałek, 16 marca 2015

Bakłażan z kurczakiem w sosie kokosowym

 




 

 

2 porcje:

 

  •  1/2 bakłażana
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  •  po 1/4 łyżeczki: gotowej pasty curry, tartego świeżego imbiru, mielonego kardamonu, przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/3 cebuli pokrojonej w kosteczkę
  • 2/3 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ugotowany ryż długoziarnisty np. basmati lub jaśminowy - 100 g

Bakłażana pokroić na jedno-centymetrowe plasterki, delikatnie oprószyć solą i zgrillować (najlepiej ułożyć go na rozgrzanej patelni grillowej i grillować na średnim ogniu z dwóch stron aż zmięknie i pokryje się ciemnymi paskami).  Następnie wyłączyć ogień i odstawić pod przykryciem na kilka minut lub do momentu użycia.

Bakłażana pokroić na mniejsze kawałki. Pokroić pierś kurczaka na kawałki, włożyć do miski, wymieszać z pastą curry, imbirem, kardamonem, curry w proszku oraz z 3 łyżkami mleka kokosowego. Odstawić. Na oliwie w woku zeszklić cebulę. Włożyć kurczaka w marynacie i obsmażyć na średnim ogniu (nie dłużej niż przez minutę). Dodać bakłażana, wlać resztę mleka kokosowego i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez kilkanaście sekund, na koniec dodać sos sojowy. Wymieszać z bazylią i podawać z ryżem. Danie jest rewelacyjne w smaku. Polecam.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.



czwartek, 05 marca 2015

Kurczak w pomidorach z mozzarellą


 

Składniki, 2 porcje:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta ostrej papryki
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej lub serrano
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól, pieprz, masło i oliwa extra vergine
  • bazylia

Filety z kurczaka oczyścić z błonek, opłukać. Każdy pokroić na 3 mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano i ostrą papryką, zawinąć w plasterki szynki. Rozgrzać większą patelnię z pokrywą, włożyć 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy extra vergine. Na rozgrzany tłuszcz włożyć filety i smażyć przez ok. 5 minut, w międzyczasie 2-3 razy przewrócić na drugą stronę. Stopniowo, dodawać  pomidory wraz z sokiem i zagotować. Pomidory doprawić do smaku solą, pieprzem. Gotować pod przykryciem przez ok. 5 minut, w międzyczasie filety przewrócić na drugą stronę. Można podawać z bagietką, ryżem, makaronem, kuskusem. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.






wtorek, 07 października 2014

Makaron z bakłażanem i kurczakiem

 


 

  •  1  bakłażan
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 g makaronu w kształcie rurek
  • 200 ml pasaty pomidorowej
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  •  2 pomidory
  •  sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • świeżo starty parmezan
  • listki bazalii

Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, a następnie na podłużne prążki. Posolić. Odstawić na 15 minut. Umyte mięso z kurczka posypać solą i pieprzem, dodać 2 łyżki oliwy oraz drobno posiekany czosnek. Wymieszać i  odstawić na 10-15 minut.  Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, po czym obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. 
Na dużej patelni rozgrzać  łyżkę oliwy, dodać bakłażan i smażyć przez kilka minut aż zmięknie. W razie potrzeby można podlać odrobiną wody aby bakłażan  się nie przypalił. Gdy bakłażan będzię miękki dodać passatę pomidorową i pokrojone pomidory. Doprawić kminem rzymskim, solą, świeżo zmielonym pieprzem. Zagotować. Następnie na koniec dodać makaron i podsmażone mięso z kurczka. Podgrzewać przez chwilę. Danie podajemy posypane tartym parmezanem i listkami bazylii. Smacznego.




niedziela, 13 lipca 2014

Szaszłyk prowansalski z cukinią i migdałowym dipem

 


 

8 Szaszłyków:

  • 500 g piersi z kurczka
  • 4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 mała cytryna
  • 1 ząbek czosnku przecisnięty przez praskę
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 2 średnie cukinie
  • 8 szpikulców do szaszłyków 

Dip migdałowy:

  • 70 g mielonych migdałów ze skórką
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki syropu klonowego (Ahornsirup)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku przeciśniety przez praskę
  • 150 ml wody

Cytrynę sparzyć wrzątkiem, następnie skórkę zetrzeć na tarce, a sok wycisnąć.

Przygotować marynatę. Sok z cytryny, skórkę, 5 łyżek oliwy, zioła prowansalskie, czosnek, musztardę, sól, pieprz i cukier do smaku- wymieszać.

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w małą kostkę. Połączyć z marynatą, wymieszać i odstawić na lodówki na minimum godzinę.

Dip migdałowy: w rondelku bez tłuszczu uprażyć krtótko mielone migdaly. Następnie wlać wodę, dodać, czosnek, ocet jabłkowy, syrop klonowy, oliwę, i zagotować. Wystudzić.

Cukinię obrać na długie plastry obieraczką do warzyw, zwinąć w ruloniki, nabijać na szpikulce na przemian z kawałkami kurczaka. Ułożyć na rozgrzanym grillu, grillować około 8 minut, przewracając. Podawać z dipem migdałowym.


czwartek, 10 lipca 2014

Kurczak cajun na patyku

z ryżem, z marchewką i rodzynkami

 


4 porcje:

  • 300 g ryżu długoziarnistego
  • 8 malych filecików z piersi kurczaka
  • 500 g marchewki
  • 7 łyżek rodzynek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • ¾ l gorącego bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy

Sos cajun:

  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka  kuminu rzymskiego
  • 1 łyżka dżemu z owoców rokitnika lub z żurawuny
  • pieprz cayenne
  • sól morska

 

Rodzynki przelać ciepłą wodą, osączyć na sitku. Marchew obrać, umyć, przekroić wzdłuż na pół a następnie pokroić na ukośne kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. 
W garnku rozpuścić masło, podsmażyć cebulę wraz z marchewką. Wsypać ryż i chwilę razem smażyć. Dodać rodzynki. Wszystko zalać gorącym bulionem. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. 
Fileciki z kurczaka umyć i osuszyć, ponabijać na patyczki do szaszłyków. Na dużej patelni rozgrzać olej. Podsmażać szaszłyki, 2-3 minuty obracając. W tym czasie ketchup wymieszać z dżemem z rokitnika, sosem sojowym i kuminem. Doprawić pieprzem cayenne i solą. Mięso polać przygotowanym sosem i obracając, smażyć dalsze 3-4 minuty. Szaszłyki podajemy z ryżem z marchewką i rodzynkami. Polecam gorąco i smacznego!


Tagi: kurczak
21:47, ginam35 , Kurczak
Link Dodaj komentarz »
środa, 02 lipca 2014

Kurczak z truskawkami







Kurczak: ( 2 porcje)

  • 300 g filetów z kurczaka (2 małe sztuki)
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki płatków chili (lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka listków rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku i 1 łyżeczka startej skórki z limonki



Sos balsamiczny i truskawki:

  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1,5 łyżki oliwy extra vergine
  •  sól i pieprz
  • ok. 1 szklanka pokrojonych truskawek


Sałatka:

  • garść rukoli z fetą i winegretem 

 

Filety z kurczaka opłukać i osuszyć, doprawić solą, pieprzem, włożyć do miseczki, dodać chili, paprykę, rozmaryn, oliwę, limonkę (sok i skórkę), wymieszać, odłożyć na ok. godzinę do lodówki (można na dłużej).

Do drugiej miseczki włożyć wszystkie składniki sosu i wymieszać, dodać truskawki, wymieszać.

Na średnim ogniu rozgrzać patelnię grillową, ułożyć filety razem z marynatą i grillować przez 4 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę  i grillować przez następne 4 minuty. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć filet kawałkiem folii aluminiowej i trzymać tak pod przykryciem jeszcze przez około 2 minuty. Zdjąć folię i polać kurczaka sosem z truskawkami. Po pół  minucie odstawić z ognia. Udekorować świeżym rozmarynem. Podawać z sałatką z rukoli i fety. Życzę smacznego!

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com





 





piątek, 14 marca 2014

Nuggetsy z kurczaka z Guacamole


 

 

Mięso w marynacie:

  • 2-3  piersi z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka koledry
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Wstawić do lodówki  na kilka godzin, lub przynajmniej na godzinę.

Panierka:

  • 1 jajko
  • około ½ szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • sól

Guacamole:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka oliwy
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki kminu ryzmskiego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Awokado przekroić  na pół. Usunąć pestkę i wydrążyć łyżką miąższ do miseczki. Rozgnieść widelcem, mieszając z sokiem z cytryny, cebulą, czosnkiem, oliwą, pokrojonymi pomidorami, solą i pieprzem do smaku. Wstawić do lodówki na godzinę.

Kawałki kurczka obtoczyć w roztrzepanym jajku, następnie w mieszance bułki tartej lekko dociskając. Smażyć na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą ładnie zrumienione.

Nuggetsy podajemy z Gucamole, lub jako w wersji obiadowej z ziemniakami puree. Polecam gorąco i  życzę smacznego.

niedziela, 22 grudnia 2013

Filety z kurczaka z sosem pieczarkowym

 


 

  •  500 g filetów z kurczaka
  •  2 łyżeczki musztardy
  •  sól i świeżo zmielony pieprz
  •  1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  •  150 g szynki suszonej (cienko pokrojonej), np. parmeńska, serrano, szwarcwaldzka
  •  4 łyżki masła klarowanego

 

Sos pieczarkowy:

  • 2 mała cebula
  • 400 g pieczarek
  •  150 ml bulionu
  • kilka kawałków suszonych grzybów (opcjonalnie)
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 kieliszek brandy lub calvadosu (opcjonalnie)
  • 80 ml śmietany 30%

 Filety z kurczaka:

Filety opłukać i dokładnie osuszyćręcznikiem papierowym. Następnie pokroić na cienkie filety, z każdej piersi powinno powstać około 4 - 5 filecików, w najgrubszej części mięso można przekroić wzdłuż. Filety delikatnie rozbić tłuczkiem lab wałkiem na cienkie filety tej samej grubości (około 1 cm). Doprawić je solą, pieprzem, tymiankiem, wysmarować musztardą. Zawinąć w szynkę parmeńską.

Na patelni rozgrzać masło na umiarkowanym ogniu, włożyć  misęso i  smażyć na małym ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony. Masło nie powinno się palić, nie może też być na patelni zbyt duża temperatura. Filety odłożyć na talerz.

Sos pieczarkowy:

Patelnię po kurczaku wytrzeć ręcznikiem papierowym. Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki na kawałki lub plasterki. W oddzielnym garnku zagotować bulion z połamanymi na kawałeczki suszonymi grzybami, gotować pod przykryciem przez kilka minut. Jeśli używamy sosu sojowego dodajemy go do bulionu i zagotowujemy.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać pieczarki i tymianek i smażyć na nieco większym ogniu mieszając co chwilę aż pieczarki będą lekko zrumienione. Dodać musztardę i wymieszać. Wlać brandy i chwilkę pogotować. Następnie wlać bulion z suszonymi grzybami oraz śmietankę. Zagotować, gotować sos na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty aż zgęstnieje. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą (sos można przygotować wcześniej). Danie proste i przepyszne, a sos to po prostu bajka! Dodatkiem do dania może być kasza, ziemniaki zapiekane np. gratin, placki ziemniaczan (rösti). Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com. Smacznego.

Dodatek, surówka z świeżego selera i ananasa:

  • 1 duży seler korzeniowy około 800 g
  • 1 puszka pokrojonego ananasa 560 g
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • 100 g crème fraîche lub jogurtu naturalnego np. greckiego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól, biały pieprz

Seler obrać, umyć zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posoilić, dodać sok z cytryny i wymieszać. Crème fraîche wymieszać z majonezem, cukrem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Otrzymany sos połączyć z selerem, dodać pokrojony ananas (odsączony z soku), wymieszać odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. 


 

wtorek, 26 listopada 2013

Kurczak tutti frutti z curry

 


 

  • 4 piersi z kurczaka po 150 g
  • 1 puszka owoców 425 g
  • 200 ml śmiatanki
  • 200 ml mleka
  • 1-2 łyżki mąki
  • 3 łyżeczki curry
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g ryżu
  • 3-4  łyżki płatków migdałowych
  • mała papryczka chili
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska

Płatki migdałowe uprażyć krótko na suchej patelni. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Piersi kurczaka umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z oliwą usmażyć mięso 10-12 minut.

Chili przekroić wzdłuż, wyjąć nasionka, papryczkę drobno pokroić.  Z owoców odlać 150 ml soku. Na głębszej patelni  podsmażyć papryczkę chili, dodać mąkę i zasmażyć. Następnie  wlać mleko, śmietankę, odlany sok z owoców, oraz wsypać curry, przyprawić solą i sokiem z cytryny, sos redukować  przez 5-7  minut. Na koniec dodać owoce i ponownie podgrzać. Mięso pokroić w plastry, podajemy z ryżem i sosem pikantno- owocowym, posypując uprażonymi płatkami. Polecam gorąco.



wtorek, 12 listopada 2013

Curry z kalafiora, kurczaka w sosie kokosowym

 


 

  • połowa kalafiora
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka curry
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 2 łyżki oliwy
  • około 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • sól morsak, świeżo zmielony pieprz
  • ew. 1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
  • świeża kolendra

Mięso umyć, osuszyć pokroić na mnejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem i 1 łyżką soku z cytryny. Obraną cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na rozgrzanej oliwie w głębokiej patalni, dodać kalafior rozdrobniony na różyczki, marchew pokrjoną na talarki, chwilę podsmażyć. Dodać curry, płatki chili, doprawić  sokiem z cytryny, solą i pieprzem, zalać bulionem i mlekiem kokosowym. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną.

W międzyczasie na drugiej patalni rozgrzać oliwę i usmażyć kawałki kurczka (około 5-7 minut). Usmażone mięso połączyć z  sosem warzywnym, chwilę podgrzać. Danie podajemy z ryżem. Smacznego.

środa, 30 października 2013

Stir- fry z kurczakiem i ananasem


 

 

Kurczak w marynacie:

• 1 pierś kurczaka
•  szczypta soli
• 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
• 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
• 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
• 1 łyżka startego imbiru

 

Ananas w marynacie:


• 1 mały lub średni świeży ananas
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka płynnego miodu
• 2 łyżeczki cukru trzcinowego
• 2 łyżki octu ryżowego
• sok z 1/2 limonki lub cytryny


oraz:
• 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
• 1 papryczka chili, pokrojona na cienkie plasterki
• 3 gałązki szczypiorku wraz z białą częścią lub połowa pora pokrojona w cienkie paski

 

Mięso kurczaka pokroić na paseczki, włożyć do miski, dodać składniki marynaty: sól, paprykę w proszku, czosnek, sok z cytryny, imbir. Wymieszać i odstawić na minimum pół godziny. Do drugiej miski włożyć pokrojonego na kawałki ananasa i dodać resztę składników marynaty: sos sojowy, miód, cukier, ocet ryżowy, sok z limonki. Wymieszać i odstawić na pół godziny.

Do woka lub głębokiej patelni wlać 1 łyżkę oleju lub oliwy, podgrzać, dodać kawałki kurczaka z marynatą i obsmażać przez około 3 - 4 minuty co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną świeżą papryczkę chili i szczypiorek pokrojony na 4 cm kawałki. Zdjąć z patelni, przełożyć do miseczki.

Do woka włożyć ananasa bez marynaty (marynaty nie wylewać), dodać 1 łyżkę oliwy  i smażać  przez około 2 - 3 minuty, wlewając po łyżce marynatę. Na koniec dodać odłożonego kurczaka, podgrzewać przez chwilkę aby smaki się połączyły. Opcjonalnie  posypać świeżą kolendrą, podajemy z ryżem. Danie jest pyszne, słodko pikantne, super rozgrzewające. Polecam serdecznie na chłodne dni.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com


sobota, 28 września 2013

Dyniowe curry z cukinią, kurczakiem

 


 

  • mala dynia hokaido ok, 400 g
  • 1 piers z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 2 łyżeczki curry
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 ml śmietanki
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • sól morska, swieżo zmielony pieprz

Mieso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroic w paski, przyprawić solą, pieprzem wlać 2 łyżkiki oliwy- wymieszaći odstawić na 30 minut.  Dynię umyć, wyjać łyżką pestki  pokroić w około 1 cm plastry. Cukinie umyć przekroic wzdłuż i pokroić na półksiężyce. Czosnek obrać drobno posiekać.

Na gębokiej patelni rozgrzać  oliwę, włożyć czosnek, imbir, chili, curry, kmin rzymski, platki chili, i podsmażać co chwilę miesząc przez około minutę. Następnie dodać kawałki kurczaka, podsmażyć. Po czym dodać dynię i cukinię, smażyć przez 5 minut. Wlać sok pomarańczowy, śmietankę, gotować na umiarkowanym ogniu przez okolo 25 minut. Danie podajemy z np. z ryżem. 

Smacznego :-)

piątek, 30 sierpnia 2013

Hummus z kurczakiem w warzywach

 


 


  • 4 piersi kurczka ( po ok. 150 g)
  • 2 czerwone strąki  papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • osól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Hummus:

  • 1 puszka ciecierzycy (850ml)
  • 150 ml bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • 2 łyżki pasty sezamowej (Tahini)
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso umyć, osyszyć, każdą pierś pokroić na trzy części. Obraną cebulę pokroić w piórka, umytą i oczyszczoną paprykę pokroić w paski 1,5-2 cm, paprczkę chili pokroić w krążki. Tak przygotowane warzywa i mięso wymieszać z: oliwą, oregano, kminem rzymskim, chili, doprawić solą i pieprzem. Odstawić i marynować 30 minut.

Hummus: Ciecierzyce odsączyć z zalewy:  wlać gorący bulion, dodać posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny, pastę sazamową, kmin ryzmski, przyprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie zmiksować.

Mięso z warzywami usmażyć na rozgrzanej dużej patelni przez około 10 minut, cały czas mieszając. Podajemy z  gotowym humusem. Pycha, i życzę smacznego!

 

 

 

 

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Casserole z kurczakiem w piwie pszenicznym

 


 

 

 

 

 

 

 • 1,2 kg podudzi z kurczaka
•  około 600 g młodych ziemniaków
• 1 czerwona cebula
• 1 duża kolba kukurydzy ( 3/4 szklanki z puszki)
• 1 łyżka oliwy
• 1 łyżeczka cukru
• 1 i 1/2 szklanki (375 ml) piwa pszenicznego
• 1/2 cytryny
• 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej, skrobi - do zagęszczenia sosu


Marynata do kurczaka:

• sól morska
• 2 łyżeczki kurkumy
• szczypta cynamonu
• 1/3 łyżeczki papryki w proszku (słodkiej lub ostrej)
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki oliwy extra vergine

 

 Zdjąć skórkę z podudzi, każde naciąć nożem w 2-3 miejscach. Posypać solą, kurkumą, cynamonem i papryką. Skropić oliwą i sokiem z cytryny. Odstawić na minimum pół godziny, ale jeśli mamy czas - na dłużej. Kurczaka można zamarynować dzień wcześniej. Przed smażeniem ocieplić w temperaturze pokojowej.

Dobrze umyte ziemniaki pokroić na 1 cm plastry. Cebulę obrać i pokroić na ósemki. Kukurydzę obrać z zewnętrznych liści, przekroić na pół, postawić na desce rozcięciem do dołu i nożem obkroić ziarna. Kolby i ziarna zachować. Piekarnik nagrzać do 200°C.

W dużym garnku, który można wstawiać do piekarnika (lub na dużej patelni) rozgrzać łyżkę oliwy, włożyć ziemniaki, cebulę, doprawić solą i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając. Wyjąć ziemniaki i cebulę na talerz, a do garnka włożyć podudzia razem z marynatą. Obsmażać dokładnie z każdej strony po około 2 - 3 minuty, następnie dodać ziarna kukurydzy i posypać je cukrem. Smażyć wszystko przez około 1 - 2 minuty co chwilę mieszając.

Wlać piwo i zagotować na większym ogniu, dodać odłożone ziemniaki, cebulę i ziarna kukurydzy, gotować przez minutę, następnie przykryć i wstawić do piekarnika (lub przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać pod przykryciem).

Piec przez 1 godzinę. Cytrynę umyć w gąrącej wodzie. Pokroić na cząstki i wymaczać w cukrze od strony miąższu. Wyjąć garnek z piekarnika, otworzyć go i włożyć cząstki cytryny, piec bez przykrycia przez 15 minut.

Zagęszczanie sosu: odlać łyżkę wazową sosu, przelać go do miseczki, dodać mąkę i wymieszać. Wlać z powrotem na dno garnka i wmieszać.  Zagotować lub jeśli naczynie nie może być podgrzewane na ogniu - zlać cały sos z garnka i oddzielnie go zagotować, na koniec przelać do naczynia z kurczakiem. Przepis pochodzi  ze strony Kwestia Smaku.com

 

poniedziałek, 10 czerwca 2013

 

Szparagi zawijane w piersi kurczaka i boczek

z rozmarynem i kremowym sosem musztardowym


 

 

 

 

• 1 pęczek zielonych szparagów (około 16 sztuk)
• 1 pojedyncza pierś kurczaka (około 300 g) lub 4 steki  minutowe  (pokrojone w op. Hähnchen  minutensteak)        
• 8 cienkich plasterków wędzonego baconu
• 4 gałązki rozmarynu
• oliwa extra vergine, sól i pieprz

Kremowy sos musztardowy z miodem:

• 1 czubata łyżka musztardy gruboziarnistej
• 1 łyżka miodu
• 6 łyżek śmietanki kremowej 30%
• sól i pieprz

Dodatki: ugotowane młode ziemniaki podsmażone z rozmarynem i tymiankiem

 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzanie góra i dół). Wymieszać musztardę gruboziarnistą z miodem. Odłożyć 1 łyżkę mieszanki do posmarowania roladek a resztę wymieszać ze śmietanką kremową, doprawić solą i pieprzem.

Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Pierś kurczaka przekroić w poprzek na 2 części, rozbić tłuczkiem na około 1 cm filet, podzielić na 4 części. Kurczaka i szparagi doprawić solą, pieprzem i wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine. Zawinąć po 4 szparagi w kawałek piersi kurczaka a następnie w 2 plasterki boczku, pod boczek wcisnąć rozmaryn i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmarować odłożoną mieszanką musztardy i miodu wymieszanych z 1 łyżeczką oliwy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Na 5 minut przed końcem pieczenia wlać sos musztardowy pomiędzy roladki i zmienić funkcję pieczenia na grill (jeśli taką mamy). Piec do końca przewidzianego czasu aż boczek lekko się zrumieni. Gotowe danie podajemy z ziemniakami. Danie jest wspaniałe w smakum, pochodzi ze strony Kwestii Smaku.com.

SMACZNEGO!

 

 

 


poniedziałek, 03 czerwca 2013

Pieczone udka z kurczaka ze szparagami

Z młodymi ziemniakami i pomidorowym sosem BBQ.

 


 

 

 

 



• 500 g młodych malutkich ziemniaków (lub większych do pokrojenia)
• 4 udka lub 8 pałek  z kurczaka
• pęczek zielonych szparagów
• oliwa extra vergine, sól morska i świeżo zmielony pieprz
• kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
• kilka gałązek oregano lub tymianku

Sos BBQ:

• 2 średniej wielkości pomidory pokrojone na ćwiartki
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka musztardy
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżka sosu worcestershire
• 1 łyżka octu winnego
• 1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki soli
1/4 małej papryczka chilli (usunąć nasiona) - opcjonalnie

Wszystkie składniki sosu zmiksować.

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Ziemniaki wyszorować, osuszyć, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem (większe ziemniaki należy pokroić). Ułożyć w żaroodpornej formie o wymiarach minimum 20 x 30 cm. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. W międzyczasie udka położyć na desce do krojenia skórką do dołu i ponacinać głęboko nożem w kilku miejscach, następnie ułożyć również skórką do dołu na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej patelni z grubym dnem. Smażyć przez 10 minut na średnim ogniu aż skórka będzie złota i chrupiąca. Kurczaka posolić i doprawić pieprzem. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 5 minut.

Ziemniaki wyjąć z piekarnika i przewrócić na drugą stronę, rozłożyć przy bokach formy. Na środek wlać sos i ułożyć na nim udka skórką do góry. Wstawić do piekarnika na 20 minut. W międzyczasie opłukać szparagi i odłamać zdrewniałe końce. Obrać do około 1/3 wysokości szparaga. Posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Po 20 minutach pieczenia kurczaka dodać szparagi, pomidorki koktajlowe, posypać listkami oregano i piec przez kolejne 10 -12 minut (w zależności od grubości szparagów). Danie delikatnie przemieszać i nałożyć na talerze.

Przepis pochodzi z Kwesii Smaku. com


środa, 24 kwietnia 2013

Soczyste kieszonki z piersi kurczaka nadziewane

           serkiem z czosnkiem niedźwiedzim

 


 

  • 4 małe piersi  kurczka
  • połowa pęczka czosnku niedźwiedziego ( bärlauch )
  • 5 łyżek serka śmietankiwego np. philadelphia
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka w proszku

 Piekarnik nagrzać 175- 180 °C. Mięso umyć, osuszyć. Ponacinać nożem w grubszej części mięsa kieszonki. Opruszyć solą, pieprzem, papryką. Listki czosnku niedźwiedziego opłukać pod bierzącą zimną wodą, oszuszyć. Pokroić, wymieszać z serkiem, przyprawić solą i pieprzem. Farsz nakładać do kieszonek w mięsie, spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć piersi kurczaka i podsmażyć z każdej strony po około 4-5 minut. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika na 8-10 minut. Mięso kurczaka podajemy np. z mieszanką dzikiego ugotowanego  ryżu  podsmażonego  z mrożonym zielonym groszkiem i czerwoną cebulą. Danie jest pyszne, polecam gorąco.

SMACZNEGO!

 
1 , 2