Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Ryby i owoce morza

sobota, 30 maja 2015

Krewetki w sosie curry z pomidorkami koktajlowymi i bazylią





  •  250 g krewetek
  •  1 łyżka czerwonej pasty curry (lub drobno starte: ząbek czosnku, kawałek imbiru, posiekany kawałeczek cebuli i posiekana chili)
  •  1/2 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
  •  1 łyżka sosu rybnego
  •  przyprawy: szczypta mielonego cynamonu, kurkumy, gałki muszkatołowej
  •  200 ml mleka kokosowego
  •  300 g pomidorków koktajlowych
  •  1/2 łyżeczki brązowego cukru
  •  limonka do skropienia
  •  garść liści bazylii

Krewetki rozmrozić jeśli były mrożone (np. w chłodnej wodzie), umyć. Na patelni podgrzać pastę curry z olejem. Chwilę podsmażyć mieszając drewnianą łyżką. Włożyć krewetki i smażyć po około jednej minucie z każdej strony. Skropić sosem rybnym, dodać przyprawy, wymieszać i smażyć jeszcze przez pół minuty.Wlać mleko kokosowe i zagotować. Gotować przez około 2, 5 minuty, w połowie gotowania dodać pokrojone na połówki i posypane cukrem pomidorki. Skropić limonką, posypać bazylią. Podawać z ryżem np, basmati. Smacznego.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. com

      
środa, 22 października 2014

Krewetki w pancerzach  z czosnkiem


 

Ten wykwintny przysmak,  można podać jako przystawkę  jak również jako danie główne. Polecam, palce lizać ;))

 

  • 1 kg  krewetek szarych w pancerzach (różowe są parzone, przez to mniej smaczne)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka  masła
  • 50 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżka soku z cytryny do smaku

 

Krewetki rozmrozić jesli były mrożone. Nastepnie odkręcić głowy i wyciągnąć czarny przewód pokarmowy (pancerzyków nie obieramy) i dokładnie umyć w zimnej wodzie. Na rozgrzaną dużą patelnię z oliwą i masłem,  dodć pokrojony w plasterki czosnek, krótko szeszklić. Po czym dodać osuszone ręcznikiem papierowym krewetki, mieszając podsmażyć krótko na dużym ogniu. Nastepnie wlać wino, sok z cytryny, wsypać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Dusić przez około 4-5 minut. Gotowe danie podajemy z ciabattą lub bagietką (maczając nią w wytworzonym sosie).

Smażenie powinno trwać jak najkrócej, aby krewetki nie zrobiły się suche i twarde. Podane w ten sposób, smażę zawsze w pancerzykach, ponieważ tak przyrządzone smakują nam najlepiej. A po za tym, jest to sama przyjemność obieranie i jedzenie krewetek paluszkami. Smacznego! 


piątek, 14 lutego 2014

Małże po indyjsku

 



 

  • 1 kg świeżych małży
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła ghee lub oliwy
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (Kumin)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • sól, listki kolendry do dekoracji

Małże dokładnie oczyścić, pod bieżącą wodą usuwając piasek i bisiory. Uszkodzone, pęknięte muszle należy wyrzucić. Jeśli skorupka jest otwarta, opukujemy skorupkę o twardą powierzchnię - jeśli skorupka się zamknie, małża można ugotować. Jeśli skorupka się nie domknie, małż nie nadaje się do spożycia (jest martwy).

Cebulę, czosnek, chili, posiekać. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać masło ghee, dodać cebulę, czosnek, imbir, chili  i zeszklić. Następnie dodać przyprawy: kmin rzymski, kurkumę, kolendrę w proszku, sól do smaku,  krótko smażyć, po czym wlać mleko kokosowe. Gotować 5 minut, po czym dodać posiekaną koledrę, oraz małże. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez 5-6 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem, aby małże ugotowały się równomiernie, po tym czasie małże powinny sie otworzyć. Te które się nie otworzyły należy wyrzucić. Posypujemy świeżą kolendrą. Małże podajemy na głębokich talerzach z świeżą bagietką. Smacznego.


 

czwartek, 28 listopada 2013

Spaghetti z krewetkami i awokado


 

  • 400 g dowolnego makaronu
  • 450 g krewetek tygrysich (mrożonych bez pancerzy)
  • 2 dojrzałe awokado
  •  2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 200 g kremowej fety
  • 100 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 -4 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 Krewetki rozmrozić w zimnej wodzie, odcedzić, osuszyć ręcznikiem papierowym. Awokado przekroić wzdłuż, usunąć pestkę i  łyżką wyjąć miąższ, ( jedną połówkę pokroić w kostkę- do dekoracji) pozostałe przełożyć do naczynia, dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem. Ser feta rozdrobnić widelcem, wymieszać z kwaśną śmietaną i połączyć z kremem z awokado. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Obrany czosnek drobno posiekać, paryczkę chili pozbawić nasion i również drobno pokroić.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. A w miedzyczasie, w głębokiej patelni rozgrzać oliwę, krótko podsmażyć chili i czosnek (30 sekund). Po czym dodać osuszone krewetki i smażyć przez 3 minuty, posolić. Następnie krewetki połączyć z makaronem, kremem z awokado i fetą. Podgrzać. Gotowe i smacznego!


 

piątek, 11 października 2013

Małże w sosie pomidorowym

 


 

 

  • 1 kg małży
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 200 ml białego półwytrawnego wina
  • 2 łyżki masła+ 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych 400 g
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Małże bardzo dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą usuwając piasek i bisiory. Uszkodzone, pęknięte muszle należy wyrzucić. Jeśli skorupka jest otwarta, opukujemy skorupkę o twardą powierzchnię - jeśli skorupka się zamknie, małża można ugotować. Jeśli skorupka się nie domknie, małż nie nadaje się do spożycia.

W głębokiej patelni lub w większym garnku rozgrzać masło z oliwą, dodać cebulkę i czosnek, zeszklić. Dodać pomidory z puszki wraz z sokiem i wino, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na dużym  ogniu przez około 8-10 minut, do momentu zgęstnienia sosu. Do gotującego się sosu włożyć małże. Gotować około 8-10 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem, aby małże ugotowały się równomiernie), po tym czasie małże powinny sie otworzyć. Te które się nie otworzyły należy wyrzucić. Posypujemy natką pietruszki. Małże podajemy na głębokich talerzach z świeżą bagietką. Pychota... A jak jemy małże? Mięso możemy wydobywać widelcem badź używając pustej skorupki posługując się nią jako naturalne szczypce. I nie zapomnijmy o talerzu na opróżnione skorupki. ;-))  Smacznego!



środa, 21 sierpnia 2013

Łosoś na ryżu z cukinią

 



 

 

3 porcje:

  • 3 steki z łoosia (około 500 g)
  • 3 małe cukinie
  • około 150 g ryżu basmati
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek  oliwy
  • 1 szalotka
  • 1+2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • sól morska, świeżo zmielony  pieprz

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, podzielić na 3 części. Skropić oliwą, sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, ułożyć plasterki jednego ząbka czosnku. Odstawić na minimum 30 minut. Cukinię umyć, pokroić w krążki. Obraną szalotkę i pozostały czosnek drobno pokroić. Orzeszki i czosnek uprażyć krótko na suchej patelni.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, usmażyć cukinię przez około 5 minut, po czym dodać cebulkę i czosnek, krótko podsmażając. Połączyć z ugotowanym ryżem, dodać uprażony słonecznik wraz z orzeszkami i  wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Usmażyć steki z łososia po 3-4 minuty z każdej strony(na umiarkowanym ogniu).

Ryż z cukinią rozłożyć na talerzach, na wierzch ułożyć łososia. Życzę smacznego :-)



środa, 08 maja 2013

Tarta na cieście francuskim z łososiem i szparagami

 


 


 

  • 300 g łososia bez skóry
  • 500 g szparagów
  • 1 rolka ciasta francuskiego 270 g
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • około 3 łyżki pokrojonego koperku
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

 

Szparagi obrać obieraczką do warzyw, pokroić na małe kawałki i, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru 8-10 minut.Odcedzić.

Ciasto wyjąć z lodówki na około 10 minut przed przygotowaniem. Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Do naczynia wbić jajka, dodać śmietanę, koperek, przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Tortownicę z odpinaną obręczą (26 cm ø), wyłożyć ciastem francuskim. Wystające brzegi ciasta obciąć i wlepić w brakujące brzegi obręczy. Posypać bułką tartą. Rozłożyć kawałki szpargów, łososia, polać masą jajeczną- koperkową. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 50 minut.

wtorek, 09 kwietnia 2013

Pstrąg w sosie estragonowym


  • 2 pstrągi (po 350 g)
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietanki
  • 2 cebulki szalotki lub mała cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 gałązki świeżego estragonu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • mąka do oprószenia ryby

Piekarnik nagrzać do 200°C. Pstrągi oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem. Oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym maśle po 2-3 minuty z każdej strony. Podsmażone pstrągi przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym ze smażenia ryb tłuszczu, podsmażyć posiekaną cebulkę, następnie wlać wino i śmietankę. Estragon umyć, osuszyć, oddzielić listeczka, posiekać i włożyć do sosu, przyprawić solą, pieprzem, papryką, sokiem z cytryny. Sos zredukować około 3-5 minut, polać na pstrągi i wstawić do nagrzanego piekarnika 15-20 minut. Gotowe pstrągi podajemy np. z zieloną mieszaną sałatą z dressingiem i ryżem. Ryba w sosie śmietanowo-winno-estragonowym jest rewelacyjna w smaku, a przepis pochodzi z blogu: Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Smacznego!

środa, 06 marca 2013

Krewetki z łososiem w sosie kokosowym

 


 

3 porcje:

  • 300 g łososia
  • około 15 krewetek
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • 1 czerwona papryczka chili
  • sok z połowy limonki
  • sól morska
  • 1 łyżka sklarowanego masła (Ghee)
  • 150 g dowolnego ryżu

Krewetki rozmrozić jeśli były mrożone, opłukać zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym (oczyścić jeśli były w pancerzach). Łososia umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Obraną cebulę, czosnek, imbir, chili (bez pestek), bardzo drobno posiekać. W garnku rozgrzać klarowane masło, włożyć posiekaną cebulę, czosnek, imbir, chili, zeszklić. Posypać kurkumą, krótko podsmażyć, następnie wlać mleko kokosowe i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie włożyć krewetki, kawałki łososia, wlać sok z limonki, przyprawić do smaku solą. Całość podgrzewać przez 5- 7 minut. Podajemy z ryżem. Dodam tylko, że danie jest przepyszyne, polecam gorąco.

Smacznego !!!

wtorek, 12 lutego 2013

Krewetki z papryką w sosie curry z mleka kokosowego i pomidorów

 


 

 

 

 

  •  300 ml sosu pomidorowego (passaty z butelki lub  kartonu lub zmiksowanych pomidorów z puszki)
  •  400 ml mleka kokosowego
  •  300 g mrożonych krewetek tygrysich
  •  1 papryka
  •  1 łyżka drobno startego imbiru
  •  2 ząbki czosnku drobno posiekanego
  •  2 łyżki drobno posiekanej cebuli
  •  1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego lub oleju roślinnego
  •  2 łyżeczki kurkumy w proszku
  •  1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  •  1/2 - 1 łyżeczka  czerwonej pasty curry
  • 200 g ryżu basmati

 

Sos z mleka kokosowego i pomidorów: do średniego garnka wlać sos pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, 2 łyżeczkami cukru i zagotować. Gotować przez około 15 minut na małym ogniu, pod uchyloną pokrywą, od czasu do czasu mieszając. Do pomidorów wlać mleko kokosowe, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia na umiarkowanym ogniu przez około 10-15 minut, w razie potrzeby doprawić solą.
Ugotować ryż w osolonej wodzie. Krewetki rozmrozić w ciepłej wodzie i dokładnie osuszyć. Paprykę pokroić w kostkę. Obrany czosnek,cebulę bardzo drobno posiekać. Obrany imbir zetrzeć drobno na tarce.
Na patelni rozgrzać masło lub olej, włożyć imbir, czosnek i cebulę  i smażyć przez około 3 minuty, włożyć paprykę, doprawić solą i smażyć przez około 1 minutę, zamieszać i smażyć przez kolejną minutę.
Dodać krewetki, kurkumę i ostrą paprykę w proszku i smażyć wszystko przez około pół minuty często mieszając. Na patelnię wlać sos kokosowo-pomidorowy, zagotować. Gotować przez minutę i odstawić z ognia. Podawać z ryżem i posypać szczypiorkiem.

Danie jest przepyszne, a pochodzi z Kwestii Smaku. com

Smacznego!







 

niedziela, 23 grudnia 2012

 Ryba opiekana w zalewie pomidorowo- octowej


 

 

 

  • 1 kg filetów rybnych np, dorsz, mintaj, morszczuk
  • bułka tarta,  sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1- 2 jajka
  • olej rzepakowy do smażania
  • około 300 g papryki konserwowej
  • 3- 4 ogórki konserwowe
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • sok z cytryny

Zalewa :

  • 1/ 3 szklanki oliwy
  • 1/3  szklanki octu ( jeśli lubimy bardziej kwaśne, dodajemy więcej octu )
  • 400 g  pomidorów puszce ( lub 300 ml pasaty pomidorowej  lub soku pomidorowego )
  • 2 łyżki cukru
  • 1- 2  łyżki soli
  • 2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • liść laurowy, ziele angieskie

 

Rybę dobrze rozmrozić, opłukać zimną wodą i dokładnie oszuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Ogórki, paprykę i cebulę pokroić drobno w kosteczkę.

Zalewa: wodę, ocet, olej, cukier, sól,  pomidory ( jeśli były w całości rozdrobnić ), liść laurowy, ziele angielskie- zagotować. Pod koniec dodając pokrojoną cebulę. Przestudzić. Do zalewy dodać pokrojony ogórek i paprykę.

Rybę obtoczyć w jajku i bułce, usmażyć na oleju na złoty kolor. Usmażoną rybę ułożyć warstwowo ( w wysokim naczyniu ) na przemian z zalewą pomidorową. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 dni.


Smacznego :)

środa, 26 września 2012

  Małże  nowozelandzkie


 

  • 1 kg małży świeżych lub mrożonych
  • 1 cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  •  1 papryczkę chilli lub płatki chilli
  • 3 łyżki posiekanej  natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  •  0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • sól  morska, świeżo zmielony pieprz

 

Małże rozmrozić jeśli były mrożone (najlepiej przez noc w lodówce). Dokładnie umyć pod bieżącą  wodą na sitku i ułożyć na na ręcznikach papierowych i  osuszyć.

Obraną cebulę, czosnek, paprykę i papryczkę chilli (oczyścić z nasion i najlepiej robimy to w jednorazowych rękawiczkach) bardzo drobno posiekać. Masło rozpuścić w rondeku, dodać oliwę, posiekane  warzywa, natkę, sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.

Małże poukładać na blaszce, wypełnić  po 1 łyżeczce farszu. Wstawić do nagrzanego piekarnika  220° i piec 10-15 minut. Podajemy z białym pieczywem.

Smakują wybornie! Polecam gorąco i smacznego !

piątek, 11 maja 2012

  Łosoś  z  zielonymi  szparagami  w sosie estragonowym

 


 

 

 

  • 500 g zielonych szparagów
  • 250-300 g łososia
  • 2 łyżki masła
  • 250 g makaronu np: penne
  • sól morska
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny

sos :

  • 4 gałązki świeżego estragonu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 70 ml  wytrawnego białego wina
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany  30%
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Szparagi umyć, odciąć twarde końce, pokroić na większe kawałki. Wodę zagotowć z cukrem, sokiem z cytryny, dodać szparagi i gotować przez 3 minuty.Odcedzić, odlać 300 ml wody z szparagów ( do sosu ).

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Estragon umyć, listeczki oddzielić, posiekać. Cebulę obrać, posiekać. Chilli przepołowić wzdłuż, wyjąć ziarenka, posiekać. Oliwę rozgrzać w rondelku, podsmażyć cebulę i chilli, wlać wino i 300 ml wody z szparagów. Dusić przez około 6 minut.

Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, estragon, zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem.

W międzyczasie umyć łososia, osuszuć (jeśli był mrożony, rozmrozić). Pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle z każdej strony przez 3-4 minuty. Pod koniec smażenia dodać szparagi i podsmażyć, dodać makaron, podgrzać. Połączyć z sosem. Podawać. Pychotka.......!

Smacznego :)

wtorek, 21 lutego 2012

   Łosoś w papilotach


Danie 3 w 1, czyli w pergaminowe paczuszki zostały zawinięte ziemniaki, pomidorki daktylowe i łosoś. Po czym zapiekane były krótko w piekarniku. Cudowny aromatyczny, piękny zapach łososia, koperku i czosnku, długo roznosił się w powietrzu. Mały nakład pracy i czasu, a smak rewelacyjny. Polecam serdecznie.

 

3 porcje:

  • 350 g filetu z łososia
  • 400 g młodych ziemniaków (lub innych mini)
  • 200 g pomidorków np; daktylowch,koktajlowych
  • 3 plastry cytryny
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół pęczka koperku
  • sól morska,świeżo zmielony pieprz

Dobrze umyte ziemniaki ugotować na półtwardo. Po ostudzeniu przekrój na pół. Łososia podzelić na trzy porcje, posolić i popieprzyć. Pomidorki umyć i osuszyć. Koperek umyć i posiekać. Przygotować 3 arkusze papieru do pieczenia. Na każdym z nich ułożyć porcję ziemniaków, łososia, pomidorki, plaster cytryny, ząbek pokrojony w plasterki. Wszystko skropić sokiem z cytryny i oliwą, posypać koperkiem, posypać solą i pieprzen. Papilotki skręcić w kształcie cukierka. Całość  wstawić do nagrzanego  piekarnika 180°C i piec przez 20 minut. Danie podawać w papierze.

 

 

Wersja druga papilotek,  zamiast łososia ja dodałam ser feta-kozi, a koperek zamieniłam na suszoną bazylię i oregano.

Życzę smacznego!