Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Przystawka

sobota, 15 kwietnia 2017

Galareta wieprzowa z nóżek i golonki


 

  • około 1 kg golonki tylniej
  • 3-4  nóżki wieprzowe (poćwiardkowane)
  • 1 cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • natka pietruszki, groszek zielony do dekoracji
  • przyprawy: sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe

Dokładnie, oczyszczone, umyte nóżki, golonki włóżyć do dużego garnka, zalać zimną wodą tak, aby były przykryte 2 cm nad mięsem. Dodać czosnek, liść laurowy, cebulę, seler, obrany korzeń pietruszki, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sporo soli. Gotować na wolnym ogniu przez około 3 godziny ( na około pół godziny przed końcem gotowania dodać obraną marchew), mięso powinno być miękkie i odchodzić od kości.

Ugotowane mięso wyjmujemy z wywaru łyżką cedzakową, warzywa usunąć, mięso przestudzić  oddzielić od kości i tłuszczu, pokroić na mniejsze kawałki. Wywar przecedzić przez sito, doprawić solą i pieprzem i octem. Marchew z wywaru pokroić  w plasterki.

W słoiczkach lub salaterkach ułożyć na spodzie plasterki marchewki, listki natki pietruszki i groszek, wyłożyć mięso. Zalać przygotowanym wywarem. Słoiczki zakręcić, po ostygnięciu wstawić do lodówki aż do stężenia.
Podajemy stężone, polane sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.

 



środa, 18 stycznia 2017

Śliwki w bekonie

 


 

  • 20 suszonych śliwek
  • 10 plastrów bekonu
  • około pół szklanli czerwonego wytrawnego wina
  • wykałaczki

Śliwki namoczyć w winie przez 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180°C. Następnie  plastry boczku przekroić wzdłuż, każdą śliwkę zawinąć w plaster boczku i spiąć wykałaczką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika i piec przez około 20 minut, w połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę. Podajemy na ciepło bądź na zimno.

 


sobota, 31 grudnia 2016

Śledź pod pierzynką

 


 

  • 250 g solonych śledzi (matjasy)
  • 4 jajka
  • 2-3 buraczki
  • 3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • około 200 g majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

Filety śledziowe zalać zimną wodą i moczyć przez około 60 minut, odsączyć i pokroić w kostkę. Marchewki, ziemniaki, buraczki ugotować  w mundurkach. Warzywa wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ugotowane jajka również zetrzeć na tarce. Cebulę drobno pokroić. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawić solą i pieprzem. 

Pokrojone śledzie ułożyć w szklanej misce. Następnie ułożyć cebulę, ziemniaki, posypać solą i pieprzem, polać połowę sosu majonezowego, buraczki, następna warstwa marchewka, polać resztę sosu, ostatnią warstwę kończą jajka. Posypać szczypiorkiem, odstawić na godzinę do lodówki. 


 

 

 

 



sobota, 28 grudnia 2013

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami


 

Paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem kapusty i grzybów są pyszne, puszyste, lekkie. Doskonałe z czerwonym barszczem, jak również idealne  jako przystawka czy przkąska np, na sylwestrową imprezę. Można użyć dowolnego farszu.

Farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 szklanka suszonych grzybów (lub 500 g pieczraek)
  • 1 mała cebula
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru

Grzyby opłukać, włożyć do rondelka, zalać 1 szklanką wody, moczyć przez 1 godzinę. Następnie ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły, przez około 30 minut. Odcedzić, zachowując wywar z grzybów. Grzyby drobno pokroić.

Kapusta jeśli jest zbyt kwaśna, opłukać  na sitku pod bieżącą wodą, odcisnąć i posiekać. Włożyć do garnka i zalać przecedzonym wywarem z grzybów i wody tyle aby kapusta była pokryta. Włożyć także liść laurowy, ziele angielskie. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 - 60 minut. W razie potrzeby dodać trochę wody.

Obraną cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju. Następnie dodać pokrojone grzybki i razem podsmażyć. Dodać do ugotowanej kapusty, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i  cukrem, podgrzewać chwilę. Wystudzić.

Ciasto:

  •  3 żółtka
  • 350 g mąki pszennej
  • 35 g świeżych drożdży (lub 8 g instant)
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka
  • 100 g masła, bardzo miękkiego
  • 1 łyżeczka soli


Na wierzch:

  • żółtko + 1 łyżka mleka
  • do posypania, np. czarnuszka, sezam, kminek

Żółtka i masło wyjąć wcześniej z lodówki. Do miseczki  włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je z cukrem. Dodać ciepłe mleko oraz 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i  odstawić na około 10 - 15 minut.

Przesiać mąkę do większej miski, dodać sól i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mieszadłem miksera. Dodawać stopniowo żółtka cały czas mieszając lub miksując aż ciasto będzie już gładkie. Wyrabiać je jeszcze przez około 3-5 minut (ręką lub hakiem miksera do ciasta drożdżowego).

Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez minutę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto można w tym momencie włożyć z powrotem do miski, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub maksymalnie na 24 godziny i upiec następnego dnia, lub od razu piec paszteciki.

Posypać stolnicę mąką  i rozwałkować ciasto na duży prostokąt około 35 x 45 cm. Podzielić  na 4 części (paski o szerokości około 11 cm). Z brzegu paska ułożyć farsz i zwinąć w długi rulonik. Zwijamy zaczynając od dłuższego boku prostokąta od strony z nadzieniem. Powtórzyć z resztą ciasta.

Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść roladki i ułożyć je łączeniem do dołu, zachowując odstępy. Następnie pokroić nożem  na około 4-5 cm kawałki i posmarować żółtkiem dokładnie roztrzepanym z mlekiem. Posypać kminkiem, czarnuszką. Odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce.

Jesli ciasto było zrobione dzień wcześniej, należy wyjąć z lodówki  i ogrzewać w temperaturze pokojowej przez około 1 godzinę. Dopiero wtedy można formować paszteciki.

Piekarnik nagrzać  do 180°C. Paszteciki wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut do czasu aż się zrumienią.

Inspiracja pochodzi z Kwesti Smaku.com.

czwartek, 14 listopada 2013

Bruschetta z ziemniaków

 


 

  • 6 większych ziemniaków
  • połowa pora
  • 2-3 pomidory
  • 3 łyżki pokrojonych zielonych oliwek
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 g starej mozzarelli lub sera gouda
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, oregano, listki świeżej bazylii

Ziemniaki dokładnie umyć. Ugotować w osolonej wodzie około 25 minut. Ugotowane ziemniaki przekroić wzdłuż.

Umyte pomidory pokroić w kosteczkę, oliwki w plasterki, por i czosnek drobno pokroić. Warzywa wymieszać, dodać oliwę, doprawić solą, pieprzem, oregano. Wyłożyć na połówki ziemniaków. Posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec 20-25 minut. Po upieczeniu posypujemy pokrojoną bazylią (ja zapomniałam).

poniedziałek, 07 października 2013

Dynia pieczona z fetą

 



 

 

 

  • dynia hokaido około 1,2 kg
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 150 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cytryna
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Piekarnik nagrzać do 200ºC. Dynię umyć, przepołowić, wyjąć łyżką  miąższ wraz z pestkami. Jescze raz umyć. Pokroić w 1-2 cm plastry, gdy są długie przekroić na pół. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę. Czosnek obrać drobno posiekać, wymieszać z oliwą, natką pietruszki, otartą skórką i 2 łyżkami soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Tak przygotowaną marynatę, posmarować kawałki dyni. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 35-40 minut,(na 15 minut przed końcem pieczenia rozłożyć fetę pokrojoną w kostkę).

Dynia w tej postaci jest doskonała jako przystawka, pyszna przekąska lub dodatek do dań głównych jak: mięso kurczaka, wieprzowiny, wołowiny czy ryb. Również też jako danie samodzielne np. kolację. Polecam gorąco.



niedziela, 30 grudnia 2012

Śledzie marynowane w przyprawach korzennych z whisky

Doskonała przekąska na sylwestrową noc

 


 





 

  • 400 g  filetów śledziowych w oleju  (matjasy)
  • 2 łyżki whisky
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 180 ml oleju lnianego (lub innego roślinnego np. dobrego rzepakowego)
  • 1 mała cebula

 

Przyprawy:

  • 1 listek laurowy
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry (ja dodałam 1 łyżeczkę kolendry w ziarenkach)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

 

Śledzie wyjąć z opakowania, pokroić na kawałki.

Wymieszać whisky z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i 180 ml oleju lnianego. Odstawić.

Na suchą patelnię włożyć przyprawy: listek, anyż, goździki i całe nasiona kolendry i podgrzewać przez około minutę, aż uwolnią się aromaty. Dodać mielone przyprawy: cynamon, kolendrę, imbir, kardamon i kmin rzymski. Mieszając podsmażać wszystko przez kilkanaście sekund na małym ogniu, aż przyprawy uwolnią swoje aromaty. Przełożyć do zalewy i wymieszać. Śledzie układać  w słoiku przekładając je aromatyczną zalewą, cienko pokrojoną cebulą i polewając resztą oleju. Wstawić do lodówki pod przykryciem na około 1 - 2 dni. Przed podaniem ułożyć na  półmisku.

Smacznego ;-)



Źródło: Kwestia smaku



wtorek, 11 grudnia 2012

  Pieczone buraczki z fetą


 

Smak tak przygotowanych buraków jest całkiem inny niż gotowanych, stanowczo lepszy. Mają bardziej intensywny smak i zachowują wartości odżywcze. To wspaniały dodatek do mięsa  jak i  do ryb.  Polecam gorąco. Samo zdrowie :)

 

  • 1  kg średnich buraków
  • ¼  szklanki oliwy z oliwy
  • ½ łyżeczki zmielonego kuminu- opcjonalnie
  • ½  łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1  łyżka  miodu
  • 150g fety
  • 2 łyżki octu balsamicznego białego
  • gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz do smaku

 

Piekarnik nagrzać do 200°C.

Buraczki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy  w plastry o grubości 0,5 cm.

W  żaroodpornym naczyniu mieszamy oliwę z oliwek, posiekany czosnek, kmin, chili, miód, ocet balsamiczny, sól, pieprz.

Następnie do gotowej marynaty dodajemy buraczki i dokładnie mieszamy. Układamy gałązki rozmarynu.

Przykrywamy folią aluminiową aby nie wyschły w trakcie pieczenia  i piczemy w 200°C przez około 1 godziny, do momentu gdy buraczki będą miękkie.

Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i posypujemy pokrojoną lub pokruszoą feta.

Smacznego !

 



 

piątek, 09 listopada 2012

Barszcz czerwony z pasztecikami z ciasta francuskiego

 


 

Barszcz :

  • 1,5 kg burczaków
  • 2 litry rosołu z kurczaka lub wywaru z jarzyn
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 1- 2 łyżeczki majeranku
  •  3 grzybki suszone namoczone w wodzie
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • sok z połowy cytryny, cukier

 Buraczki dobrze umyć i ugotować. Ugotowane buraczki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić drobno w kostkę, podsmażyć na maśle. Czosnek pokroić w plasterki.

Do rosołu dodajemy: buraczki, podsmażoną cebulę, czosnek, listki laurowe, ziele angieskie, ziarenka pieprzu, majeranek. Całość zagotować. Odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Następnego dnia, barszcz przecedzić. Podgrzać (nie gotować!) doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Podajemy np,  z pasztecikami.

 

Paszteciki z kapustą i grzybami :

  • rolka ciasta francuskiego 40x25 cm - 275g   (ja użyłam wersji light)
  • 30 g suszonych grzybków ( lub 500 g pieczarek )
  • 300 g kiszonej kapusty+ listek laurowy+ 3 ziarenka ziela angielskiego+kminek
  • mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Grzybki namoczyć w zimnej wodzie 250 ml, po czym ugotować do miękkości (25-30 minut). Kapustę odcedzić z soku, pokroić, (gdy jest zbyt kwaśna przepłukać na sitku pod bieżącą wodą), przełożyć do garnka, wlać tyle wody aby przykryła kapustę, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, kminek. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Cebulę zeszklić na maśle, dodać ugotowane  pokrojone  grzybki i posiekaną kapustę. Podsmażyć do połączenia się smaków. Doprawić do smaku.                    

Rrozkładamy ciasto francuskie, przekroić wzdłuż na dwie połowy. Nna środku każdego pasa ułozyć  farsz, zwinąć w rulon, delikatnie spłaszczyć i pokroić po skosie w 10 cm kawałki. Gotowe paszteciki ułożyć na blaszce, pieczemy około 20 minut w nagrzanym piekarniku do  200°C.

Paszteciki są smaczne, łatwe i  szybkie do przygotowania (zasługa  ciasta francuskiego). Doskonałe na każde przyjęcie, czy na każdą okazję. Farsz można zmieniać dowolnie np, z mięsem mielonym, pieczarkami. Polecam gorąco!

Smacznego :)

 

 

 


poniedziałek, 15 października 2012

Cytrynowe pieczone ziemniaki

 



  • 1 kg małych ziemniaków (ja użyłam czerwonych)
  • 2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 5 łyżek oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier

Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć. Pokroić na ćwiardki. Cytryny umyć w gorącej wodzie, z jednej wycisnąć sok, drugą pokroić w ćwiardki. Z gałązek rozmarynu oderwać igiełki,  posiekać i wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą, pokrojonym w plasterki czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem. Następnie ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszce, polać marynatą, wymieszać. Na wierzch poukładać kawałki cytryny obtoczone w cukrze. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 60 minut.

Pieczone ziemniaki są idealnym dodatkiem do ryb, mięsa. Można je rówież  podawać jako danie samodzielne z twarożkiem lub sosem tzatziki.

Smacznego...

 

wtorek, 17 lipca 2012

Ziemniaki  odsmżane z ziołami

 


 

Ponieważ pozostało mi kilka ziemniaków postanowiłam je wykorzystać. Te upieczone w piekarniku są naprawdę smaczne, a odsmażone  z ziołami jeszcze smaczniejsze. Są doskonałe jako dodatek do obiadu, lub rówież jako danie samodzielne.  Można użyć dowolnych ziół, przypraw, takie jaki lubimy.

  • kilka ziemniaków w mundurkach
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ulubione zioła np. tymianek, oregano, rozmaryn
  • papryka w proszku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ziemniaki pokroić w grube plasterki, wyłożyć na rozgrzaną patelnię z oliwą. Posypać ziołami, papryką, solą, pieprzem, podsmażać przez około 10 minut. Podajemy z kwaśną śmietaną.

Smacznego :))


wtorek, 26 czerwca 2012

 Pomidory  w  pierzynce  z  jajek

 


 

 

  • 3 duże pomidory
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g żółtego  sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki  jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu winiary
  • sól morska, świeżo zmielomy pieprz
  • świeży koperek

Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane jajka obrać i pokroić na drobną kosteczkę. Żółty ser zetrzeć na tarce.

Pomidory pokroić w dość grube plastry, połowę ułożyć na płaskim półmisku. Opruszyć solą i pieprzem do smaku. Posypać połową pokrojonego jajka, potem połową tartego sera, polać sosem jogurtowym. Następnie ułożyć kolejną warstwę pomidorów, jajek i sera. Przed podaniem obficie posypać posiekanym koperkiem. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

Smacznego :-)

 

niedziela, 17 czerwca 2012

 Pieczone  pomodory  z  tymiankiem

 


 

  • 4-6 pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka  pełnoziarnistej musztardy
  • świeżo zmielony pieprz

Piekarnik nagrzaać do 200°C. Pomidory umyć, pokroić na plastry i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.

Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki, położyć na każdym plastrze pomidora. Z gałązek tymianku zerwać listki i posypać pomidory. Polać oliwą, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i wsawić do piekarnikana ok. 30 minut.

Składniki na dresing wlać do słoiczka, zamknąć. Potrząsać energicznie aby uzyskać jednolity sos.

Upieczone pomidory, odstawić do schłodzenia. Delikatnie przełożyć na talerz.

Pomidory podawać zimne,polane sosem (z białym pieczywem)  jako przystawkę lub dodatek do dań głównych.

Smacznego :)

wtorek, 03 kwietnia 2012

  Chrupiące  rożki z ciasta francuskiego

 


Łatwe do przygotowania pierożki z ciasta francuskiego z pysznym farszem- papryką, wędzonym chudym boczkiem i  kozim serem (możemy zastąpić innym serem, np fetą ). Doskonałe na obiad ( z sałatą ) lub na przystawkę np, spotkanie towarzyskie czy imprezę.

 12 rożków:

  • 450 g ciasta francuskiego
  • 150- 200 g twarożku z  koziego sera
  • 100 g chudego wędzonego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • połowa pora
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 żółtko

 Ciasto jeśli mrożone- rozmrozić. Boczek pokroić na drobną kosteczkę, podsmażyć na suchej patelni ( bez dodatku tłuszczu ), do zarumienienia się.

Paprykę pokroić na drobną kostkę, por posiekać, połączyć z kozim twarożkiem i natką. Wymieszć z przestudzonym boczkiem, doprawić do smaku solą i na pikantnie pieprzem.

Ciasto pokroić na 12 kwadratów około 12x 12 cm. Na środek  kwadratu położyć 1-2 łyżki farszu. Tworząc trójkąt, zlepić boki. Docisnąć  widelcem  miejsce złączenia, odłożyć na blaszkę z papierem. Żółtko rozmącić z łyzką wody, posmarować rożki. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec 12- 15 minut na złoty kolor.

Smacznego :-)

 

niedziela, 25 marca 2012

   Cocktail  z  krewetek

 


Wspaniały, pyszny pomysł na śniadanie- cocktail z krewetek. Polecam.

6 porcji

  • 250 g krewetek świeżych lub mrożonych
  • 1 puszka mandarynek ( 300 ml )
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki soku z mandarynek
  • sól morska, biały pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sałata do dekoracji

 

Krewetki jeśli były mrożoe, rozmrozić. Zalać wrzątkiem. Po 5 minutach odcedzić. Pokroić na kawałki, jeśli są małe nie ma takiej potrzeby. Ja użyłam krewetek tygrysich, ponieważ najlepiej mi smakują.

Mandarynki odcedzić, pozostawiając 2 łyżki soku.

Jogurt, majonez, sok z mandarynek, sok z cytryny, ketchup,koperek. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos połączyć z krewetkami i mandarynkami.

Na dnie pucharku ułożyć sałatę, rozłożyć coktail.    Życzę smacznego!


 

 

 

  Jajka  faszerowane  tuńczykiem


 

 

  • 6 jajek
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • pół cebuli + posiekany szczypiorek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól morska, biały pieprz
  • curry do smaku

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupki. Jajka przepołowić, wyjąć ostrożnie  żółtka. Przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem i połączyć z odcedzonym od oleju tuńczykiem. Cebulę i szczypiorek  drobno posiekać. Połączyć z żółtkami i tuńczykiem, dodać majonez i jogurt, doprawić do smaku curry, solą, pieprzem. Farszem napełnić połówki białek. Posypać słodką papryką.

Smacznego!

poniedziałek, 19 marca 2012

   Terrina   z  łososia

 


Wykwintna, smaczna,  przystawka z wędzonego łososia. Danie idealne na zbliżające się Świeta Wielkanocne na  przyjście gości. To również super pomysł na smaczną przekąskę na imprezę.


 

 


  • 200g wędzonego łososia w cienkich plastrach
  • 5 płatków żelatyny (około 2 łyżeczki)
  • 5 łyżek śmietany + 100 ml śmietany  30%
  • 4 łyżki posiekanej  natki pietruszki
  • 300 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 5 łyżek kremu chrzanowego ( gotowy w słoiczku )
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, biały pieprz
  • 6 filiżanek o pojemności  około 150 ml
  • folia spożywcza

Filiżanki opłukać zimną wodą, wyłożyć folią spożywczą, następnie plastrami łososia. Wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Posiekaną natkę zmiksować z 4 łyżkami śmietany.

Serek śmietankowy wymieszać z kremem chrzanowym, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Żelatynę wycisnąć i rozpuścić w rondelku na delikatnym ogniu, dodać 3 łyżki serka, wymieszać i połączyć z pozostałym serkiem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy serowej dokładnie mieszając. Około ¼ masy połączyć z zmiksowaną pietruszką.

Połowę masy serowo0-chrzanowej wyłożyć do 6  filiżanek. Następnie wyłożyć masę pietruszkową. Wstawić do lodówki.

Wyłożyć pozosałą masę serowo-chrzanową. Wystającą folię przykryć filiżanki. Schładzać minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.



czwartek, 01 marca 2012

Paczuszki z ciasta filo

 


 

Przepyszna, chrupiąca  przekąska  lub przystawka z ciasta filo w połączeniu z aromatyczną rucolą, polana malinowym dressingiem. Pycha !!! Polecam gorąco.

  •  ciast0 filo ok. 200 g
  • 250 g sera feta
  • 3 średnie pmidory
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + 2 łyżki
  • po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
  • sól morska,świeżo zmielony pieprz
  • forma do muffinek lub pojedyńczych foremek

  sałata:

  • 150 g mrożonych malin
  • 125 g rucoli

  dressing :

  • ok. 10 łyżek 0liwy z oliwek
  • 3 łyżki ocetu balsamicznego  bianco lub ocet malinowy
  •  1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka płynnego miodu                                                                
  • odrobina suszonej bazylii lub innych ulubionych ziół   
  • sok z malin (powstały podczs odmrażania malin)                                             
  • sól morska,świeżo zmielony pieprz

Piekarnik nagrzać do 180°C. W międzyczasie,maliny wyłożyć na sitko do rozmrożenia-powstały sok zatrzymać.Formę do muffinek posmarować oliwą.Ciasto filo pokroić na 24 kwadraty ok.13 x 13 cm. Kwadraty posmarować oliwą i połączyć jeden z drugim tworząc ośmiokątną gwiazdę. W ten sposób powstanie 12 par. Ciasto delikanie (   jest bardzo cienkie  ), przełożyć do formy tworząc wgłębienia.

Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.To samo zrobić z obraną cebulą i fetą. Dodać wszystkie przprawy i oliwę, wymieszać. Porozkładać do wgłębień z ciasta,ew.psypać solą i pieprzem. Piec 15-20 minut w dolnej części piekarnika, na złoty kolor.

W międzyczasie przygotować sałatę. Rucolę opłukać, osuszyć. Do niewielkiego słoika (lub sharker do sosów) należy dodać wszystkie składniki, następnie zakręcić i dynamicznie potrząsać. Jeśli dressing będzie zbyt gęsty, można dodać więcej oliwy.

Połączyć dressing z rukolą i malinami. Sałatę serwować z zapieczonymi ciepłymi paczuszkami. Pycha!


 

 

 

piątek, 17 lutego 2012

  Faszerowane   pierożki  z  mięsem


Przepyszne pierożki wykonane z mrożonego  ciasta francuskiego.Farsz można zmieniać,może być dowolny np:cukinia,papryka,szynka.Idealne danie na szybką i prostą  przystawkę  np. na imprezę.Polecam :)

 

 

  • 450 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 100 g tartego żółtego sera np: emmentaler
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka  tymianku
  • sól himalajska,  świeżo zmielony pieprz

Ciasto francuskie rozmrozić, delikatnie rozwałkować i wyciąć 12 kwadratów około  11 x 11  centymetrów  wielkości. Formę   do mufinów natłuścić, w wgłębienia rozłożyć kwadraty z ciasta.

Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć mięso mielone. Ściągnąć z patelni, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć. Następnie dodać umyte, pokrojone w kostkę pieczarki. Podsmażać do momentu wyparowania płynu. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.Wymieszać  z podsmażonym mięsem.

Jajka i śmietanę rozczepać, doprawić solą i pieprzem. Farsz mięsno-pieczarkowy rozłożyć w wgłębienia z ciasta, polać masą jajeczną.Posypać tartym serem.

Włożyć do nagrzanego piekarnika 220°C, piec 15 minut, po czym zmniejszyć  tempereturę do 200°C i piec przez następne 10-15 minut.Gotowe.

Smacznego :)



środa, 15 lutego 2012

    Rolada szpinakowa


Ciasto szpinakowe:

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

      Farsz :

  • 400 g serka ricotta ( lub inny serek np. philadelphia )
  • 150 g wędzonego łososia
  • sok z połowy cytryny
  • sól, biały pieprz do smaku
  • po pół pęczka koperku i natki pietruszki

Posiekany czosnek podsmażyc na łyżce masła, dodać rozmrożony szpinak. Dusić aż odparuje nadmiar wody. Przyprawić solą i pieprzem, ostudzić. Połączyć z żółtkami ,mąka, przyprawić. Białka ubić na sztywna pianę dodać do masy szpinakowej, delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć pergaminem, rozsmarować na  niej masę szpinakową. Piec 20 minut w 190°C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką, ostudzić.

Ser wymieszać z posiekaną zieleniną. Doprawić sokiem z cytryny,solą i pieprzem. Ser wyłożyć na ciasto szpinakowe, rozsmarować.Na brzegu poukładać plastry łososia, zwinąć w  roladę, owinąć folią i schłodzić. Podawać pokrojoną na plastry z pieczywem.

Smacznego :)