Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
czwartek, 25 października 2018

Bakłażan z kaszą

 


 

  • 2-3 bakłażany
  • 100 g kaszy pęczak
  • 2-3 pomidory
  • 100 g sera feta
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki

Marynata:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • sól, pieprz

Składniki na marynatę wymieszać. Bakłażan przekroić wzdłuż na pół, miąższ ponacinać w kratkę na głębokość ok. 1 cm, tak by nie przeciąć skóry. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Miąższ posmarować marynatą, wstawić do ngrzanego piekarnika 180°C i piec przez ok. 30 minut. Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojonego w kostkę pomidora, chwilę smażyć.

Z upieczonych bakłażanów wybierać łyżką miąższ i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać kaszę i bakłażan, krótko smażyć po czym dodać pokrojonego pomidora. Doprawić do smaku. Farsz nakładamy do łódeczek bakłażana, na wierzch ułożyć kosteczki pokrojonej fety. Piec w 180°C przez 30 minut. Podajemy na ciepło z jojurtem greckim lub z sosem tzatziki. 

sobota, 20 października 2018

Ciasto ucierane z owocami


 

  • 200g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 200g mąki
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 ml mleka
  • około 800g dowolych owoców:jabłka, maliny, śliwki
  • cukier puder do posypania

Formę o rozmiarach 26 cm ø, posmarować masłem.

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym na puszysty biały krem. Nąstępnie cały czas miksując dodawać kolejno jajka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksować do połączenia się składników, na koniec wlać mleko i krótko zmiksować. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać i ułożyć owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, piec przez 50-55 minut.

 

piątek, 19 października 2018

Placki ziemniaczane z musem jabłkowym

 



  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g płatków owsianych
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Mus jabłkowy:

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 50 g cukru lub do smaku
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Mus jabłkowy: jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w ćwiardki, wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać sok z cytryny. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zmiksowć blenderem na gładki mus.

Placki ziemniaczane: ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Nadmiar powstałego soku odlać. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, mąkę ziemniaczną, płatki owsiane, jajko, sól, sok z cytryny. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać po 2 płaskie łyżki ciasta i rozpłaszczyć. Piec z dwóch stron na brązowo-złoty kolor. Układać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Podawać z musem jabłkowym.

czwartek, 18 października 2018

Makaron z krewetkami i rukolą

 


 4 porcje:

  • 250 g krewetek
  • 200 g makaronu np.linguine
  • 2-3 pomidory
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • rukola
  • parmezan
  • 5 łyżek posiekanej pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Pomidory sparzyć, obrać skórkę i pokroić w kosteczkę. Krewetki rozmrozić jeśli były zamrożone, oczyścić, usunąć pancerze. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w plasterki czosnek, krótko podsmażyć, następnie dodać pokrojone pomidory i podsmażać przez kilka minut. Następnie dodać oczyszczone krewetki, i natkę pietruszki, doprawić solą i peprzem, smażyć przez 3-4 minuty. Na koniec dodać ugotowany makaron, podgrzać. Na talerze rozłożyć po garści rukoli, nałożyć makaron z krewetkami, posypać wiórkami tartego parmezanu. Smacznego.

czwartek, 04 października 2018

Ciasto leśny mech ze szpinakiem

 




 

 

 

 

Ciasto:

  • 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 3 jajka
  • 1  szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g roztopionego masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem z mascarpone:

  • 250 g śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • otarta skórka z 1 limonki
  • 1 łyżka soku z limonki

Dekoracja:

  • ziarenka wydrążone z połowy granatu
  • listki mięty opcjonalnie

Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem.

Jajka ubić z cukrem na biały puszysty krem. Następnie wlewać roztopione masło cały czas miksując. Zwolnić obroty miksera do najniższych, dodać mąkę z  proszekiem do pieczenia i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodajemy szpinak i mieszamy delikatnie szpatułką. Ciasto wylewamy do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, piec 55-60 minut. Po upieczeniu ciasto wyłożyć na kratkę. Następnie ostrożnie obkroić ostrym nożem brzegi od formy, odpiąć obręcz i pozostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia. Wystudzone ciasto przeciąć na dwie części. Dolną część ciasta ułożyć na paterze, z drugiej górnej części odkroić przypieczone brzegi, a zielony środek wydrążyć i pokruszyć. Odłożyć.

W misce umieścić  dobrze schłodzoną śmietankę, mascarpone oraz cukier puder. Ubić mikserem na sztywną masę. Na koniec dodać skórkę z limonki oraz sok, całość krótko zmiksować. Gotową masę wyłożyć na ciasto, rozsmarować równomiernie, posypać okruszkami ciasta i ziarenkami granatu, udekorowa listkami mięty. Smacznego.

 






środa, 26 września 2018

Brownie

 


 

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 120 g białego cukru
  • 50 g syropu buraczanego lub syropu z agawy
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 30 g kakao
  • szczypta soli

 Formę o wymiarach 23 x 28 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło i czekoladę połamaną na mniejsze kawałaki włożyć do rondelka i na minimalnym ogniu roztopić, cały czas mieszając. Odstawić z ognia i przestudzić 10 min.

W  misce roztrzepać jajka z cukrem oraz syropem, dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę. Dodać przesianą mąkę z kakao oraz szczyptę soli, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 25-30 minut. Gotowe brownie jest puszyste, lekko wilgotne, lepkie w środku a z wierzchu ma chrupiącą skórkę.

Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na kwadraty. Udekorować np. malinami.



Ciasto ucierane z śliwkami

 


 

  • około 500 g śliwek
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200g mąki
  • 3 jajka (temp. pokojowa)
  • 30 ml brandy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  • cukier puder

Śliwki umyć, przepołowić i usunąć pestki. Formę o ø 26 cm nasmarować masłem. Masło, sól, cukier i cukier wniliowy utrzeć mikserem na puszysty krem, następnie dodawać pojedyńczo jajka nie przerywając miksowania oraz wlać brandy. Na koniec dodać mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia, miksować krótką chwilę do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać, ułożyć śliwki przecięciem do góry. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, piec przez około 35 min. Kiedy ostygnie obficie posypać cukrem pudrem.

Tagi: śliwki
14:25, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 25 września 2018

Makaron z cukinią w sosie mascarpone

 


  • 2-3 małe cukinie
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki zielonego pesto, własnej produkcji lub kupione
  • kawałek pora
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • parmezan
  • około 250 g dowolnego makaronu

Cukinię umyć, pokroić w plasterki lub półksiężyce. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojonego pora w krążki oraz czosnek w plasterkach, smażyć przez chwilę, następnie dodać cukinię. Smażyć przez kilka minut, po czym dodajemy pesto, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Całość ponownie smażymy przez kilka minut wod czasu do czasu mieszjąc, pod koniec dodać serek mascarpone i sok z cytryny, podgrzać i w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos wymieszac z ugotowanym makaronem, przed podaniem posypać wiórkami parmezanu.Smacznego.

 

 




poniedziałek, 24 września 2018

Zupa koperkowa z pulpecikami

 


 

 

 

 Pulpeciki:

  • 300 g mielonego wieprzowego-wołowego
  • 1/2 czerstwej bułki
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • mąka pszenna

Zupa:

  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 litr bulionu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 pęczka koperku
  • 200 g kwaśnej śmietany

Bułkę namoczyć w mleku, po 5 minutach odcisnąć. Do miski włożyć zmielone mięso, drobno posiekaną  cebulę, koperek, jajko, sól, pieprz, oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wyrobić, następnie uformować niewielkie kulki, obtoczyć je w mące i krótko obsmażyć na lekko złoty kolor.

W garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na tarce marchewkę. Doprawić solą, pieprzem oraz kurkumą, mieszając smażyć warzywa przez ok. 5 minut. Następnie wlać bulion i zagotować, przykryć i gotować zupę przez 5 minut. Włożyć podsmażone pulpeciki i ponownie  gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Pod koniec dodać posiekany koperek. Odstawić zupę z ognia i zaprawić śmietaną, najpierw wymieszać ją z kilkoma łyżkami wywaru i dodać do garnka z zupą. Smacznego.





 

 

 


Tagi: Koper
21:11, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »

Sałatka colesław

 


 

  • połówka główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 5 łyżek majonezu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • świeżo zmielony pieprz

Kapustę poszatkować. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sosu wymieszać i wlać do kapusty z marchewką i cebulą. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godziny.

wtorek, 28 sierpnia 2018

Sernik jogurtowy na zimno




 

Spód:

  • 170 g herbatników maślanych
  • 60 g orzechów włoskich
  • 60 g masła
Masa jogurtowa:
  • 250 g  sera mascarpone
  • 5-6  łyżek miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 750 ml jogurtu naturalnego
  • wyłuskane ziarenka z  laski wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
  • 20 g żelatyny w proszku
Galaretka z jagód:
  • 200 g jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  •  gotowe beziki


Galaretka z jagód: Żelatynę zalać 3 łyżkami wody, odstawić. Do rondelka włożyć jagody z cukrem pudrem, podgrzewać przez 2 - 3 minuty, aż zaczną puszczać sok, po czym zmiksować  i przetrzeć przez sitko, wlać z powrotem do rondelka. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, dodać do musu i mieszać podgrzewając aż żelatyna się rozpuści. Wystudzić.
Spód: Herbatniki i orzechy drobno zblendować blenderem. Roztopić masło, dodać do pokruszonych herbatników i wymieszać. Dno tortownicy 24 cm ø wyłożyć  papierem do pieczenia i zamknąć obręcz, pozostawiając wystające brzegi papieru na zewnątrz. Wyłożyć pokruszoną masę, docisnąć łyżką.
Masa jogurtowa: Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i odstawić na 10 minut. Do miski włożyć ser, miód, ekstrakt z wanilii i ucierać przez 3 minuty mikserem, dodawać po pół szklanki jogurtu, ciągle miksując. Na koniec dodać wyłuskane ziarenka z laski wanilii lub cukier  waniliowy. Namoczoną żelatynę wymieszać z 1/3 szklanki gorącej wody, dodać 3 łyżki masy jogurtowej a następnie dodać do pozostałej masy i zmiksować.
Masę wylać na kruchy spód i wstawić do lodówki. Deser schładzać 1 - 2 godziny, gdy sernik zastygnie, wylać galaretkę z jagód, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem udekorować bezikami.





Źródło: Kwestia Smaku

Tagi: jagody
22:47, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 07 sierpnia 2018

Letni torcik z owocami

 


 

 

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

 

Masa z mascarpone:

 

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 galaretki malinowe lub z owoców leśnych
  • 250 g malin
  • 200 g borówek amerykańskich
  • 250 truskawek
  • 1 cukier waniliowy
  • 4-5 łyżek cukru pudru



Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę o ø 26 cm nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie dodawać pojedyńczo żółtka, cały czas ubijając, wlać oliwę. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto równomiernie wyłożyć do formy, piec 20 minut. Wystudzić. Biszkopt przeciąć na 2 równe krążki.

 

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Owoce połączyć z tężejącą galaretką

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, połączyć dokładanie z serkiem mascarpone, krótko miksując. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, zapiąć na nim obręcz tortownicy, wyłożyć połowę masy mascarpone, oraz połowę owoców z galaretką. Następnie układamy drugi blat biszkoptu, czynność powtarzamy: masa mascarpone, owoce z galaretką.

Wstawić do lodówki na minium 4 godziny. Przyozdobić ew. mietą.  Polecam serdecznie.



czwartek, 14 czerwca 2018

Gnocchi z pesto i szparagami

 


 

Gnocchi:

  • 1 kg ziemiaków (nie młodych) ugotowanych w łupinkach (lub można upiec w piekarniku w mundurkach, najpierw nakłuwając ich powierzchnię widelcem)
  • 250 g- 300 g mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soli

Pesto :

  • garść listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych uprażonych na suchej patelni
  • 10 g startego sera parmezanu
  • 80 g oliwy extra vergine
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

  • 1 kg szparagów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

 

Wszystkie składniki na pesto zmiksować blenderem.

Ugotowane ziemniaki przecisnać przez praskę, lekko przestudzić, dodać żółtko oraz mąkę i sól. Dokładnie połączyć gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe. Blat oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, następnie uformować podłużne wałeczki o grubości 1,5- 2 cm. Pokroić na 1 cm kawałki, delikatnie poturlać i przycisnąć widelcem. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, kluseczki wrzucać do gotującej wody, gotować do wypłynięcia na wierzch. Wyłowić łyżką cedzakową,  połączyć z pesto.

Szparagi obrać obieraczką do warzyw. Ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem masła, cukru, soku z cytryny. Odcedzić, pokroić na 3 cm kawałki i dodać do chnocchi z pesto. W razie potrzeby podgrzać. Smacznego.. Palce lizać..





środa, 13 czerwca 2018

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

 


 

  • 600 g rabarbar
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 4 jajka
  • 40 g drożdży
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki
  • 50 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Z mleka, drożdży, jednej łyżki cukru zrobić rozczyn i odstawić na 10 min. Do większej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, oraz roztrzepane trzepaczką jajka. Z mleka, drożdży, jednej łyżki cukru zrobić rozczyn i odstawić na 10 min. Do większej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, oraz roztrzepane trzepaczką jajka. Dodać urośnięty rozczyn, ciasto wyrobiać mikserem lub reką,  do momentu odchodzenia ciasta od ręki. Na koniec dodać roztpione masło i ponownie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Rabarbar umyć, pokroić w 1 cm kawałki. Składniki na kuszonkę zagnieść palcami i pokruszyć, wstawić do lodówki. Gdy ciasto wyrosło, wyłożyć do wysmarowanej masłem formy o rozmiarach 40 x 28 cm. Na ciasto rozłożyć rabarbar i posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego piekarnika 175-180ºC. Piec przez około 40-45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 

Tagi: rabarbar
22:48, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 10 maja 2018

Carpaccio z jelenia

 


 

  • około 150-200 g combru z jelenia wędzonego na zimno
  • garść rukoli
  • parmezan starty na cienkie plasterki
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny
  • 2-3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • grubo zmielony pieprz

Comber  lekko zmrozić (1,5 godz), aby móc go pokroić w precyzyjnie cienkie plastry.

Następnie pokroić krajalnicą na cienkie plasterki i rozłożyć na talerzu. Ułożyć rukolę, skropić  oliwą z oliwek, octem balsamicznym, posypać parmezanem, całość doprawić grubo mielonym czarnym pieprzem.

wtorek, 01 maja 2018

Bułeczki niedzielne


 

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej
  • 20 g drożdży
  • 340 g letniej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Wieczorem: wszystkie składniki połączyć  i wyrobić ręcznie lub mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta. Ciasto przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin (przez noc). Następnego dnia rano, ciasto wyjąć z lodówki posypać mąką. Przy pomocy łyżki nakładać 13 bułeczek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika 250 ºC, piec 20 minut. Wystudzić.

Tagi: bułki
18:46, ginam35 , Pieczywo
Link Komentarze (1) »

Masło z czosnkiem niedźwidzim

 


 

  • 200 g miękkiego masła
  • kilkanaście listków czosnku niedźwiedziego
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • otarta skórka z 1/4 cytryny
  • sól, pieprz, papryka w proszku lub platki chili

Miękkie masło połączyć z drobno posiekanym czosnkiem i pietruszką, utrzeć widelcem. Doprawić solą, pieprzem, skórką z cytryny, papryką lub chili.

Masło czosnkowe jest doskonałym dodatkiem do pieczywa ,warzyw, dań z grilla.

 

Ryż curry z  kurczakiem i warzywami

 


 

  • 400 g piersi kurczaka lub indyka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g ryżu
  • mała cukinia
  • mały bakłażan
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki curry
  • świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i wymieszać z sosem sojowym, sokiem z cytryny, 1 łyżką oliwy, pieprzem. Marynować przez godzinę. Cukinię i bakłażn pokroić w 1,5 cm kostkę, pieczarki pokroić w plasterki, cebulę i suszone pomidory posiekać. Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu.

A w międzyczasie na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy,  dodać cebulę i zeszklić, następnie dodajemy mięso wraz z pieczarkami, smażyć przez kilka minut. Zdjąć z patelni. Dodać pozostałe 2 łyżki oliwy, włożyć cukinię, bakłażana, suszone pomidory ponownie smażyć przez kilka minut. Na koniec wlać gorący bulion, oraz dodać przyprawę curry. Dodać mięso wraz z pieczarkami, ugotowany ryż. wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku sosem sojowym.  Od razu podajemy.


piątek, 27 kwietnia 2018

Zakwas żytni

 


 

1 Dzień  wieczorem:

  • 50 g (ok. 5 łyżek) mąki żytniej razowej
  • 50 g (ok. 5-6 łyżek) przegotowanej letniej wody
  • duży słoik 1litrowy lub większy, umyty i wyparzony

Wymieszać dokładnie składniki uzyskując konsystencję gęstej śmietany. Słoik przykryć lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i owinąć gumką  i odstawić w ciepłe miejsce (25 stopni)  na 12 godzin. Następnego dnia rano zakwas dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć i odstawić. 

2 Dzień wieczorem:

  • 50 g mąki żytniej razowej
  • 50 g przegotowanej letniej wody

 Dokaramiamy zakawas. Powtarzamy tą samą czynność jak pierwszego dnia. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Następnego dnia rano dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.

3 Dzień:

Rano dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.

Wieczorem ponownie dokarmaiamy:

  • 50 g mąki żytniej razowej
  • 50 g przegotowanej letniej wody

4 Dzień:

Rano dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.

Wieczorem ponownie dokarmaiamy:

  • 50 g mąki żytniej razowej
  • 50 g przegotowanej letniej wody

5 Dzień:

Rano  mieszamy ostrożnie zakwas, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin. Zakwas w tym dniu gotowy jest do pieczenia chleba. Pozostały zakwas przykryć ręcznikiem papierowym i założyć gumkę recepturkę.Umieścić w lodówce.

 

Jeśli nie używamy regularnie zakwasu to raz na 2 tygodnie zakwas należy dokarmić. W tym celu wyjąć zakwas z lodówki, pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Następnie dokarmić mąką i wodą w proporcji 1.1 . Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Włożyć do lodówki jeśli nie używamy. Przed każdym pieczeniem chleba zakwas należy wcześniej wyjąć z lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie dokarmić 3 łyżkami mąki żytniej i 3 łyżkami ciepłej wody. Odczekać 2-3 godziny i można zabierać się do pieczenia pysznego chleba na zakwasie.



Chleb na zakawasie żytnim

 


 

  • 400 g kwasu żytniego
  • 300 g mąki pszennej 550
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 150 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Wszystkie składniki umieścić w Thermomix lub wyrobić mikserem (hak do wyrabiania ciasta).Ciasto jest dość lepkie. Następnie przykryć ściereczką o odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto zagnieść, dłonie obtoczyć w mące, uformować bochenek i przełożyć do korzyczka (do wyrastania chleba). Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 3-4 godziny. Chleb pieczony na zakawasie wyrasta o wiele dłużej niż chleb pieczony na drożdżach.Wstawić do zimnego piekarnika, piec 1godzinę.        

   1 godzinę

środa, 11 kwietnia 2018

Dal maślany z czerwoną fasolką,

soczewicą

 


 

  • 100 g czerwonej fasolki suchej  (lub 200 g z puszki)
  • 250 soczewicy zielonej lub czerwonej
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 250  jogurtu naturalnego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka kolendry
  • ½ łyżeczki chili suszonego
  • 50 g masła
  • sól do smaku
  • 3/4 litra wody

Jeśli używamy suchej fasolki, należy ją namoczyć przez noc. Cebulę, czosnek, imbir drobno pokiekać. Soczewicę oplukać na sitku pod bierzącą wodą.

Do garnka dodać masło, cebulę, czosnek , imbir, krótko smażyć. Następnie dodajemy, opłukaną soczewicę, odcedzoną faolkę, pomidory z puszki, kmin rzymski, kurkumę, garam masala, kolendrę, suszone chili, sól, wodę, jogurt naturalny. Całość gotujemu na delikatnym ogniu przez 50-60 minut. Podajemy na ciepło.

czwartek, 15 marca 2018

Sałatka z quinoa

 


 

  • 200 g komosy ryżowej (Quinoa)
  • 2-3 garście rukoli
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • 200 g sera owczego feta
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 1 dojrzałe awokado
  • ogórek zielony
  • orzeszki piniowe

Dressing:

  • 4 łyżki oliwy virgin extra
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Wszystkie skłdniki na dressing umieścić np, w słoiczku, wstrząsnać do połączenia się składników.

Komosę gotuj w proporcji 2:1 (czyli dwie porcje wody na jedną porcję kaszy).Komosę wsypać na bardzo gęste sitko i opłukać pod zimną bieżącą wodą.Odcedzić. Wypłukane ziarna zalać wodą i dodać do pół łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez około kwadrans. Następnie wyłączyć ogień, zdjąc pokrywkę i delikatnie zamieszać, żeby nadać komosie puszystości. Przykryć garnek ponownie i zostawić tak na 5 minut. Wystudzić, przelożyć do większego naczynia.

Ser feta pokroić w kostkę, pomidorki przepołowić, awokado wydrążyć i pokroić w kostkę, a ogórek pokroić w połksiężyce. Wszystkie warzyzwa przełożyć do naczynia z komosą, dodać orzeszki piniowe, polać dressingiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.  delikatnie wymieszać. Gotowe ;-)

wtorek, 06 marca 2018

Tofu w sosie curry

 


 

  • 200 g tofu naturalnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3 małe marchewki
  • 200 g groszku cukrowego
  • 3 cebulki dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml bulionu
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • świeża kolendra

Marchew obrać pokroić w plasterki, tofu pokroić w kostkę, obrany czosnek posiekać, cebulkę dymkę pokroić w cienkie plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać pastę curry, czosnek, marchew, groszek cukrowy. Smażyć przez 2-3 minuty, po czym dodać tofu oraz cebulkę dymkę, smażyć chwilę. Na koniec wlać bulion, mleko kokosowe, cyrry, dodać sól do smaku. Gotować bez przykrycia przez 10-15 minut. Posypać kolendrą, podajemy z ryżem basmati.

wtorek, 27 lutego 2018

Zupa krem,

jabłkowa z curry

 


 

  • 3-4 jabłka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka curry
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 150 g serka topionego
  • 2 łyżki wiurków kokosowych
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

Obraną cebulę i czosnek, drobno pokroić. Do garnka dodać masło i zeszkilić cebulę wraz czosnkiem. Następnie dodać nieobrane jabłka w ćwiardkach, bulion, serek topiony, wiórki kokosowe, curry, koncentrat pomidorowy, pieprz,sól. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 15 minut. Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Tagi: curry jabłka
20:52, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 26 lutego 2018

Pieczone udka curry z dynią i ziemniakami


 

  • 6 udek lub podudzia z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 5 łyżeczek przyprawy curry
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 250 g  dyni hokkaido
  • 500 g ziemniaków
Udka opłukać i osuszyć. Doprawić solą, pieprzem i natrzeć 3 łyżeczkami przyprawy curry, startym czosnkiem oraz skórką z cytryny. Posmarować łyżką oliwy, dodać listki z jednej gałązki rozmarynu. Odstawić do zamarynowania na kilka godzin lub całą noc.
Udka ułożyć na blaszce do pieczenia.
Obrać ziemniaki i pokroić na większą kostkę. Dynię również pokroić w kostkę i połączyć z ziemniakami. Doprawić  solą, pieprzem, dodać pozostałe 2 łyżeczki curry oraz łyżkę oliwy i pozostałe listki rozmarynu, wszystko wymieszać, ułożyć obok udek.
Skórkę na udkach posypać dodatkowo solą i pieprzem, na wierzchu położyć po łyżeczce masła.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 70-80 minut.



Źródło: Kwestia Smaku



1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 23