Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
środa, 31 października 2018

Jabłecznik

 


 

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 4 jajka (oddzielić białka od żółtek)
  • 1 szklanka cukru + 1/4 szklanki do piany z białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Jabłka

  • około 2 kg jabłek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 80 g rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu

Mąkę, masło,cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka , wszystkie te składniki zagnieść na ciasto lub zmiksować w robocie kuchennym. zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Formę o wymiarach 21x32 lub tortownicę o ø 28 cm posmarować masłem.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki, włożyć do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon. Prażyć w garnku  przez około 10 minut, uważając by ich zbyt bardzo nie rozgotować, pod koniec dodać rodzynki. Ostudzić. Białka ubić na pianę, następnie dodawać stopniowo 1/4 szklanki cukru, cały czas ubijając aż piana będzie sztywna i błyszcząca. 

Schłodzone ciasto podzielić na dwie, jedną część wyłożyć na dno formy, następnie rozłożyć jabłka, posmarowć pianę z białek, na wierzch pokruszyć palcami pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego 180°C piekarnika i piec przez 60-70 minut.

Jabłecznik wystudzić i posypać cukrem pudrem.





poniedziałek, 29 października 2018

Chleb pszenno- żytni na zakwasie

 


 

  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 550 g mąki przennej chlebowej typ 550 lub 650
  • 50 g mąki żytniej lub innej
  • 300 g letniej wody
  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ suchych drożdży (opcjonalnie dla szybszego wyrastania ciasta)

 

Wszystkie składniki umieścić w robocie kuchennym thermomix lub w dużej misce i dokładnie wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2-2,5 godziny. Podczas wyrastania ciasto 2-3 razy zagnieść w celu wprowadzenia powietrza. Następnie wyrośnięte ciasto uformować w owalny bochenek i włożyć do koszyka chlebowego opruszonego mąką lub bezpośrednio na blaszkę na której będziemy piekli chleb.

Przykryć i ponownie odstawić  do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 250°C. Bochenek naciąć trzy razy na ukos ostrym nożem. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 230°C i piec jeszcze przez około 25 minut. Zaraz po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.


Zupa kokosowa z dynią, kurczakiem i makaronem ryżowym

 


 

  • 400-500 g dyni hokkaido
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g makaronu ryżowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1-1,5 łyżki gotowej pasty curry (lub mniej, zależy od naszego smaku)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 l bulionu drobiowego
  •  pierś kurczaka
  • 250 ml mleka kokosowego
  • sól do smaku
  • listki kolendry lub natki pietruszki do dekoracji

Do większego garnka włożyć olej kokosowy, pastę curry, kurkumę i pokrojoną w kosteczkę dynię, (jeśli używymy innej dyni należy ją obrać). Podsmażać przez około 3 minuty od czasu do czasu mieszjąc. Następnie wlać bulion, dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, mleko kokosowe, oraz sok z limonki. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzony dodać do zupy i gotować jeszcze przez minutkę. Smacznego.


czwartek, 25 października 2018

Bakłażan z kaszą

 


 

  • 2-3 bakłażany
  • 100 g kaszy pęczak
  • 2-3 pomidory
  • 100 g sera feta
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki

Marynata:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • sól, pieprz

Składniki na marynatę wymieszać. Bakłażan przekroić wzdłuż na pół, miąższ ponacinać w kratkę na głębokość ok. 1 cm, tak by nie przeciąć skóry. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Miąższ posmarować marynatą, wstawić do ngrzanego piekarnika 180°C i piec przez ok. 30 minut. Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojonego w kostkę pomidora, chwilę smażyć.

Z upieczonych bakłażanów wybierać łyżką miąższ i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać kaszę i bakłażan, krótko smażyć po czym dodać pokrojonego pomidora. Doprawić do smaku. Farsz nakładamy do łódeczek bakłażana, na wierzch ułożyć kosteczki pokrojonej fety. Piec w 180°C przez 30 minut. Podajemy na ciepło z jojurtem greckim lub z sosem tzatziki. 

sobota, 20 października 2018

Ciasto ucierane z owocami


 

  • 200g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 200g mąki
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 ml mleka
  • około 800g dowolych owoców:jabłka, maliny, śliwki
  • cukier puder do posypania

Formę o rozmiarach 26 cm ø, posmarować masłem.

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym na puszysty biały krem. Nąstępnie cały czas miksując dodawać kolejno jajka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksować do połączenia się składników, na koniec wlać mleko i krótko zmiksować. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać i ułożyć owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, piec przez 50-55 minut.

 

piątek, 19 października 2018

Placki ziemniaczane z musem jabłkowym

 



  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g płatków owsianych
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Mus jabłkowy:

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 50 g cukru lub do smaku
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Mus jabłkowy: jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w ćwiardki, wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać sok z cytryny. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zmiksowć blenderem na gładki mus.

Placki ziemniaczane: ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Nadmiar powstałego soku odlać. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, mąkę ziemniaczną, płatki owsiane, jajko, sól, sok z cytryny. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać po 2 płaskie łyżki ciasta i rozpłaszczyć. Piec z dwóch stron na brązowo-złoty kolor. Układać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Podawać z musem jabłkowym.

czwartek, 18 października 2018

Makaron z krewetkami i rukolą

 


 4 porcje:

  • 250 g krewetek
  • 200 g makaronu np.linguine
  • 2-3 pomidory
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • rukola
  • parmezan
  • 5 łyżek posiekanej pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Pomidory sparzyć, obrać skórkę i pokroić w kosteczkę. Krewetki rozmrozić jeśli były zamrożone, oczyścić, usunąć pancerze. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w plasterki czosnek, krótko podsmażyć, następnie dodać pokrojone pomidory i podsmażać przez kilka minut. Następnie dodać oczyszczone krewetki, i natkę pietruszki, doprawić solą i peprzem, smażyć przez 3-4 minuty. Na koniec dodać ugotowany makaron, podgrzać. Na talerze rozłożyć po garści rukoli, nałożyć makaron z krewetkami, posypać wiórkami tartego parmezanu. Smacznego.

czwartek, 04 października 2018

Ciasto leśny mech ze szpinakiem

 




 

 

 

 

Ciasto:

  • 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 3 jajka
  • 1  szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g roztopionego masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem z mascarpone:

  • 250 g śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • otarta skórka z 1 limonki
  • 1 łyżka soku z limonki

Dekoracja:

  • ziarenka wydrążone z połowy granatu
  • listki mięty opcjonalnie

Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem.

Jajka ubić z cukrem na biały puszysty krem. Następnie wlewać roztopione masło cały czas miksując. Zwolnić obroty miksera do najniższych, dodać mąkę z  proszekiem do pieczenia i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodajemy szpinak i mieszamy delikatnie szpatułką. Ciasto wylewamy do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, piec 55-60 minut. Po upieczeniu ciasto wyłożyć na kratkę. Następnie ostrożnie obkroić ostrym nożem brzegi od formy, odpiąć obręcz i pozostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia. Wystudzone ciasto przeciąć na dwie części. Dolną część ciasta ułożyć na paterze, z drugiej górnej części odkroić przypieczone brzegi, a zielony środek wydrążyć i pokruszyć. Odłożyć.

W misce umieścić  dobrze schłodzoną śmietankę, mascarpone oraz cukier puder. Ubić mikserem na sztywną masę. Na koniec dodać skórkę z limonki oraz sok, całość krótko zmiksować. Gotową masę wyłożyć na ciasto, rozsmarować równomiernie, posypać okruszkami ciasta i ziarenkami granatu, udekorowa listkami mięty. Smacznego.