Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
wtorek, 17 października 2017

Pasta kanapkowa- turecka

 


  • 50 g pasty Ajvar
  • 1 ząbek czosnku
  • połowa cebuli
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 200 g serka np, philadelphia
  • 100 sera feta

Czosnek, cebulę i natkę zmiksowaać. Doadać pokrojoną fetę i ponownie zmiksować. Na koniec dodać serek i pastę ajvar, krótko zmiksować do połączenia się składników. Schłodzić. Doskonałe smarowidło do np, ciabatty.

Pasta kanapkowa-włoska

 


 

  • 10 listków bayzlii
  • 5 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g serka np, philadelphia
  • 250 g twarożku
  • sól ziołowa, pieprz

Bazylię i czosnek zmiksować, następnie dodać pokrojone pomidory i ponownie zmiksować. Dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować. Pasta doskoale nadaje się do surowych warzyw, chleba, bagietki, czy ciabatty.

 

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym





  • 2 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 g roztopionego masła
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 1/2 startego jabłka
  • 50 g posiekanych orzechów pekan lub włoskich
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
Krem orzechowy
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki drobnego cukru
Jajka ubić, następnie dodawać stopniowo cukier i cały czas ubijając aż masa będzie gładka i puszysta. Nie przerywając ubijania, dolewać cieniutkim strumieniem masło.
Dodać marchewkę, jabłko, orzechy, wiórki kokosowe i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150°C.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Ciasto wyłożyć do  tortownicy o średnicy 24 cm i piec przez 1 godzinę,  do suchego patyczka.
Krem orzechowy
Ubić mascarpone z  masłem orzechowym, cukrem, przez około 1 - 2 minuty, do podwojenia objętości.
Ciasto całkowicie ostudzić i przekroić  na 2 blaty.
Na dolną część ciasta wyłożyć połowę kremu orzechowego, przykryć górną częścią ciasta i posmarować resztą kremu.
Udekorować orzechami. Wstawić do lodówki na około godzinę aby krem lekko stężał.

 

Źródło> Kwestia smaku