Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
środa, 26 października 2016

Limoncello

 


 

  • 30 ml likieru Limoncello
  • wino musujce
  • kostki lodu

Likier limoncello wlać do kiliszka przeznaczonego do szampana, uzupełnić winem musującym, włożyć kostki lodu.

Na zdrowie!

środa, 19 października 2016

Omlet z fetą i bazylią

 


 

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka lub śmietany
  • 1 łyżka wody gazowanej
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • około 50 g sera feta
  • kilkanaście listków bazylii
  • masło

Jajka wbić do miseczki, dodać śmietanę, sól i pieprz, roztrzepać trzepaczką aż masa zacznie się pienić. Na większej patelni rozgrzać masło, wylać równomienie masę jajeczną. Gdy masa jajeczna  zacznie się ścinać na brzegach  podważyć krańce omleta w  celu spłynięcia reszty masy na patelnię. Następnie na omlet pokruszyć sera feta oraz porwane palcami listki bazylii, złożyć omlet łopatką na pół, następnie odwracamy delikatnie omlet na drugą stronę, chwilkę pieczemy i podajemy. Omlet powinnien być puszysty, delikatny, wilgotny w środku, należy smażyć niedłużej jak 2-3 minuty, nie może być przesuszony.

wtorek, 18 października 2016

Zupa dynowa z krewetkami

 


8 porcji:

  • około 1, 5 kg miąższu dyni np. hokkaido
  • 1 l bulionu bulionu warzywnego
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego drobno korzenia imbiru
  • kilkanaście krwetek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól, chili, świeżo zmielony pieprz do smaku

Dynię pokroić na kawałki (hokkaido nie obieramy ze skórki). Marchew i pitruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki, cebulę i czosnek drobno posiekać. W większym garnku rozgrzać oliwę, zeszklkić cebulę wraz z czosnkiem, pod koniec dodać imbir. Następnie dodać pokrojone warzywa, smażyć przez kilka minut, cały czas mieszjąc, po czym wlać bulion, sok, białe wino, przykryć i gotować na małym ognie przez 25 minut. Zupę zmiksować blenderem na krem, doprawić do smaku solą, pieprzem, chili. Krewetki usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Zupę przelać do talerzy, ułożyć po kilka krawetek, udekorować np, koperkiem. Smacznego!

 

Sernik

 


 

Spód:

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 500 g chudego sera
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 120g -150 g cukru
  • 250ml mleka
  • 250 ml śmietany
  • 150 ml roztopionego masła lub oleju słonecznikowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka moreli z słoika (opcjonalnie)

Piana z białek :

  • 2 białka
  • 6 łyżek cukru pudru



Tortownicę o wymiarach ø 26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Składniki na spód zagnieść, ciasto wyłożyć na dno tortownicy oraz boki. Piekarnik nagrzać do 175ºC, góra/dół.Ser przełożyć do większej miski i rozmieszać łyżką,następnie dodawać kolejne pozostałe składniki,mieszając łyżką. Bardzo płynną masę serową przelać ostrożnie do formy, jeśli dodajemy- wcisnąć połowki moreli. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 70 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia, ubić białka z cukrem pudrem na sztywno. Wysunąć sernik z piekarnika, rozmarować pianę, zachowując 1 cm odstęp od brzegu, wsunąć sernik z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 15 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu dobrze wystudzić.



wtorek, 11 października 2016

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry


 

 

  • 125 g makaronu wstążki 
  • 150 g szpinaku
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta kurkumy
  • 80 ml śmietanki 30%

Makaron ugotować  w osolonej wodzie. W międzyczasie umyć i osuszyć szpinak. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i połową startego czosnku. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć kurczaka i obsmażyć, następnie dodać pokrjone suszone pomidory, na koniec dodać resztę startego czosnku, przyprawę curry, kurkumę oraz szpinak i smażyć  przez minutę aż szpinak zwiędnie. Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować, doprawić solą i pieprzem. Na patelnię z sosem włożyć makaron, wymieszać i chwilę podgrzewać  aby sos zgęstniał. Wyłożyć do talerze. 

 

Źródło: KwestiaSmaku