Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
poniedziałek, 26 października 2015

Smoothie z ananasa i bazylii

 


  • połowa ananasa
  • 2/3 szklanki wody mineralnej zimnej
  • kilka listków bazylii

Obranay i pozbawiony twardych części ananas włożyć do blendera, włożyć listki bazylii i wlać wodę mineralną. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, na  jednolitej gładką  konsystencję.





Ciasto orkiszowe z wiśniami

 


 

 

Ciasto półkruche:

  • 200 g mąki orkiszowej razowej
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 40 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Pozostałe składniki:

  • słoik wiśni (po odsączeniu 350g)
  • 3 jajka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g słodkiej śmietanki
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 80 g brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki płatków migdałowych

Składniki na ciasto zagnieść, wyłożyć na dno tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

3 jajka ubić z cukrem na puszysty krem, po czym wmieszać  śmiatankę łyżką, następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać wiśnie i połączyć z masą. Masę wylewamy na cisto w formie, posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180ºC, pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.


piątek, 23 października 2015

Turecki börek z mięsem

 


 

  • 500 g ciasta youfka lub filo
  • 250 g mięsa jagnięcego mielonego
  • 250 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 cebula
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki kolendry (opcjonalnie)

Nasączenie:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 jajka
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrjoną cebulę i szeszklić, następnie dodać mięso i krótko podsmażyć, przprawić kminem rzymskim, kolendrą, solą i  pieprzem.

3/4 szklanki jogurtu wymieszać z oliwą, wodą i jednym jajkiem, dopraawić do smaku solą i pieprzem. 1/4 jogurtu wymieszać z pozostałym jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne o wymiarach 35 x 27 posmarować  mieszanką jogurtowo-jajeczną, dokładnie także brzegi- po czym wykładamy płaty ciasta filo (lub yufka) tak, żeby zwisało po brzegach. Smarujemy ciasto ponownie mieszanką i kładziemy następny płat ciasta, który tym razem powinien być dopasowany wielkością do naczynia (wystające brzegi delikatnie oderwać lub obciąć noż). Następnie wyłożyć 1/3 mięsa, ponownie rozkładamy ciasto, smarujemy nasączeniem, ponownie ciasto i nasączenie- mięso-ciasto-nasączenie i.t.d. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Kiedy zużyjemy wszystkie płaty, zaginamy zwisające brzegi ciasta na wierzch, smarujemy drugą mieszanką jajka z jogurtem naturalnym. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC , piec około 35 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Gotowy burek pokroić  w spore kwadraty,  spożywamy na ciepło lub zimno.

 

 


czwartek, 22 października 2015

Tarta z ciasta francuskiego

z pomidorami i kozim serem


  • 1 op. ciasta francuskiego (270 g)
  • 500 g pomidorków cherry
  • listki z kilku gałązek tymianku
  • 300 g koziego sera lub innego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, odstawić na 10 minut. Umyte pomidorki przepołowić. Formę o wymiarch około 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć ciasto, pozostawiając wyższe brzegi. Posypać tartą bułką, ułożyć pomidorki rozcięciem do góry. Posypać solą, pieprzem, następni pokruszyć kozi ser i pozypać listkami tymianku. Całość skropić oliwą z oliwek, ew. brzegi ciasta posmarować mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec około 25 minut. Polecam i smacznego.

 

 

Najlepsza zupa krem z marchwi

 


 

 

  • 500 g marchwi
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • kawłek imbiru (wielkość orzecha włoskiego)
  • 150 ml soku z pomarańczy
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml slodkiej śmietanki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka curry
  • połowa dowolnej bułki z poprzedniego dnia
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Marchew i ziemniaki obrać, umyć, marchew pokroić w większe kawałki a ziemniaki w mniejsze. Obraną cebulę pokroić,  imbir obrać i bardzo drobno posiekać. W większym garnku rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego i łyżkę masła, dodać cebulę i zesklić, następnie włożyć marchew, ziemniaki, imbir i curry, krótko podsmażyć po czym wlać bulion warzywny. Garnek przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu do miękości warzyw (około 20 minut).

W międzyczasie pokroić bułkę w kosteczkę. Na patelni rozgrzać pozostały olej i masło i  zarumienić kosteczki bułki. Zupę zdjać z ognia, wlać sok z pomarańczy i dokładnie zmiksować blenderem. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i ew. curry. Rozlać do miseczek, na środek ułożyć po grzaneczek, udekorować np. śmietanką i bazylią.

 


Tagi: imbir marchew
16:23, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »

Marchewka pieczona z kozim serem

 


 

  • 500 g młodej marchewki
  • 200 g sera koziego  lub innego
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Odciąć nać z marchewki zostawiając 2-3 centymetry zielonych końcówek, umyć, oczyścić, przekroić wzdłuż, (mniejszych nie ma potrzeby). Marchewkę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i miodem, posypać listkami świeżego tymianku, solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC, piec około 20 minut. Po upływie tego czasu, marchewki posypać pokruszonym kozim serem, i zapiekać jescze 10 minut. Pieczone marchewki podajemy na ciepło, jako samodzielną przekąskę, dodatek do obiadu, na kolację, lub przystawkę podając z pieczywem. Smacznego.

środa, 21 października 2015

Bułki orkiszowe- razowe

 


 

  • 500 g mąki orkiszowej razowej
  • 42 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • płatki owsiane do posypania

Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól. 100 ml wody wymieszć z miodem i pokruszonymi drożdżami. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie rozczyn wlać do mąki, dodać także masło i pozostałą wodę. Ciasto dokładnie wyrobić, aż zacznie odchodzić od miski. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, zagnieść. Z ciasta oformować wałek o długośći około 40 cm i grubości 5 cm. Pokroić na 12 równych kawałków, następnie uformować bułeczki. Posmarować wodą, posypać płatkami owsianymi.  Przykryć ściereczką i odstawić 20-30 minut.

Piekarnik nagrzać do 200 °C. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bułeczki. Wstawić do piekarnika  i piec 15-20 minut. 

poniedziałek, 19 października 2015

Pavlova z kremem mascarpone i figami


 

 

  • 4 białka z jajek (L)
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego
 
Krem mascarpone:
  • 125 g zimnego mascarpone
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 125 ml śmietanki kremowej 30%,  zimnej
  • 3 figi lub inne owoce sezonowe
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii

Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (bez termoobiegu). Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy 20 cm.

Białka  ubić na pianę, stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę.

Pianę wyłożyć dużą łopatką na narysowany okrąg na papierze. Delikatnie rozsmarować i podnieść szpatułką boki. Nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100°C i suszyć bezę przez minimum 3 godziny. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, w samym środku pozostanie lekko piankowa. Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej.

Krem mascarpone: mascarpone, cukier wanilinowy oraz śmietankę  ubijać przez około 1 minutę, do czasu aż masa zesztywnieje. Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem, do tego czasu trzymać go w lodówce.

Na krem wyłożyć owoce (figi pokroić na ćwiartki), polać miodem wymieszanym z sokiem z cytryny i ziarenkami wanilii wyłuskanymi z przepołowionej wzdłuż laski wanilii.


Źródło: Kewestia Smaku.com





 



Tagi: beza figi
17:05, ginam35 , Torty
Link Komentarze (1) »
środa, 14 października 2015

Zupa krem z kopru włoskiego

 


 

 

 

4 porcje:

  •  2 duże bulwy kopru włoskiego
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1  por
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1,5 litra bulionu warzywnego  lub wody
  • do podania: 200 g krewetek
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Odciąć najbardziej zielone i twarde końce, przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać, następnie pokroić i dodać do cebuli. Smażyć przez ok. 4 minuty co chwilę mieszając.
Koper włoski opłukać, odciąć koperek przy końcach i zachować go do dekoracji. Bulwy przekroić na pół a następnie pokroić na plasterki. Dodać do garnka i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 4 minuty. W międzyczasie dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, a pod koniec obrane i pokrojone jabłko.
Dodać tymianek, kurkumę i nasiona kopru włoskiego, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wlać gorący bulion lub wodę i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut do miękkości ziemniaków.
Zupę dokładnie zmiksować, w razie potrzeby doprawić. Podawać z usmażonymi na maśle krewetkami i koperkiem z kopru włoskiego.
Inspiracja pochodzi z Kwestii Smaku. com



 

 

 


 

wtorek, 13 października 2015

Smoothie z ananasa

 


 

 

  • połowa ananasa
  • 1 kiwi
  • 1 banan
  • 2/3 szklanki zimnej wody mineralnej

Obranay i pozbawiony twardych części ananas włożyć do blendera, oraz dodać obrany banan, kiwi i wodę mineralną. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, do jednolitej gładkiej  konsystencji.





Muszle makaronowe z szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym

 



 

 

  • 500 g szpinaku
  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • około 26 muszli makaronowych
  • 850 ml pomidorów w puszce
  • 75 g serka  ricotta lub inny śmiatankowy
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 cebule
  •  2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Makaron ugotować al dente (około 15 minut) w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzić, polać wlać zimną.

Sos pomidorowy: Cebulę czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać mięso mielone, podsmażyć, po czym dodać połowę czosnku i cebuli (resztę odłożyć), zeszklić. Wlać pomidory wraz z sokiem, pomidory rozdrobnić łyżką drwenianą. Doprawić oregano, solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.

Szpinak oczyścić, dokładnie umyć w zimnej wodzie. W garnku rozgrzać łyżkę masła, dodać odłożoną cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodajemy szpinak i przez chwilę smażymy aż szpinak zwiędnie, na koniec dodajemy ricottę, doprawiamy solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzać do 225 ºC. Na dno formy żaroodpornej wylać sos pomidorowy. Muszelki nadziewać  szpinakiem, ułożyć je na wierzchu sosu pomidorowego. Na każdą muszelkę ułożyć kawałki lub plasterki mozzarelli. Zapiekać przez około 15 minut.

poniedziałek, 05 października 2015

Sałatka z rukolą, serem pleśniowym, figami, żurawiną

 


 

  • 2 garści sałaty np, rukoli
  • 2 figi
  • 150 g dowolnego sera pleśniowego
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • garść orzechów włoskich
  • świeży tymianek, szczypiorek
  • dressing: 3 łyżki octu balsamiczego ciemnego, 1 łyżka oliwy extra vergine, sól, świeżo zmielony pieprz

Składniki do dressingu wymieszać w miseczce. Sałatę ułożyć na dużym talerzu, na wierzchu ułożyć ćwiartki fig, pokruszony ser pleśniowy, posypać żurawiną, orzechami, szczypiorkiem i listeczkami tymianku. Polać dressingiem i podawać.

Smoothie szpinakowe z jabłkiem

 


 

 2 porcje:

  • około 2 garście szpinaku
  • 1 jabłko
  • 1 kiwi
  • sok z jednej limonki
  • około 3/4  szklanki wody mineralnej zimnej

Opłukany szpinak włożyć do blendera, dodać jabłko nieobrane ale pozbawione gniazda nasiennego, obrane kiwi, sok z limonki oraz wodę mineralną. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, do uyzskania gładkiej  konsystencji.



Tagi: szpinak
12:15, ginam35 , Smoothie
Link Dodaj komentarz »
piątek, 02 października 2015

Zupa krem z warzyw

 



  • 1 brokuł
  • 3-4 marchewki
  • 2-3 ziemniaki
  • 2-3 małe cukinie
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5-2 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmiatanki
  • 1 łyżka masła
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny

Umyte warzywa, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gotującego bulionu, przykryć i gotować przez około 20 minut. Garnek z warzywami zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, masłem, sokiem z cytryny i śmiatanką.  Z tych proporcji wychodzi dość pokaźnej wielkości gar, więc zupy wystarczyło na następny dzień. Wzbogaciłam jej nieco smak, dodając kuleczki z mielonego mięsa (indyka).


czwartek, 01 października 2015

Sałatka z kuskusem i miętą


 

  • 250 g kaszy kuskus
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 2 cebulki dymki
  • mała salata rzymska lub inna
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g sera koziego lub owczego typu feta
  • pęczek mięty
  • sok z 1-2 limonek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Zagotować 250 ml wody z 1 łyżką oliwy i 1/2 łyżeczki soli, następnie wsypać kaszę kuskus i wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut. W międzyczasie rozmieszać widelcem, dodać sok z limonki, wystudzić. Umyty ogórek drobno pokroić w kosteczkę, sałatę porwać na mniejsze kawałki, szczypiorek i listki mięty pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę- wszystkie składniki wymieszać z kuskus. Dodać pokruszony  ser feta i delikatnie połączyć. Smacznego.