Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
piątek, 31 października 2014

Wystraszone sowy- muffinki

 


 

 

 

 

  • 250 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

                     +

  • 250 ml mleka
  • 75 ml oleju słonecznikowego
  • 3 jajka (M)

 

  • 12 papolotek

Dodatkowo:

  • 24 ciasteczka Oreo
  • 36 kolorowych cukiereczków Smarties
  • 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Piekarnik nagrzać do 175ºC. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami.

Suche składniki włożyć do naczynia i  dokładnie wymieszać. Następnie dodać całe jajka, mleko, olej, wszystkie składniki zmiksować mikserem przez 3 minuty. Ciasto rozłożyć rownomiernie do papilotek. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 25 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Czekoladę rostopić w kąpieli wodnej, posmarować wystudzone muffinki. Z rozdzielonych ciasteczek (białym kremem do góry), utworzyć oczy sowy, na srodku ułożyć smarties. Z połówek ciastek zrobić uszy sowie.


środa, 29 października 2014

Tiramisu piernikowe z wiśniowo korzennym  ponczem

 



  • 200 ml ciepłego espresso lub mocnej kawy
  • 500 g mascarpone
  • 500 g chudego twarogu
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 350 g piernika w kostece (Frühstückskuchen) lub małych pierniczków
  • 70 g cukru + 2 łyżki cukru
  • kakao do posypania

Poncz:

  • 1 pomarańcza
  • 370 ml kompotu wiśniowego
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina    
  • mała laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

Espresso, 2 łyżki cukru, likier kawowy, wymieszać i wystudzić. Mascarpone, twaróg i  70 g zmiksować do poczenia się składników. Piernik pokroić na cienkie 1cm  plasterki i wyłożyć połowę na dno formy (około 15 x 30 cm). Skropić kawą z likierem, rosmarować połowę masy serowej. Następnie czynność powtórzyć z pozostałymi składnikami. Tiramisu wstawić na minimum  3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Poncz: wiśnie przesedzić na sitku, sok zatrzymać. Umytą pomarańczę przepołowić, z jednej połówki wycisnąć sok, a z drugiej odkroić 3 plastry, z pozostałej części również wycisnąć sok. Do rondelka wlać sok pomarańczowy, oraz 2 łyżki cukru. Sok zredukować, do momentu powstania gęstego syropu. Następnie wlać sok z kompotu wiśniowego, gotować przez około 4 minuty. Po tym czasie wlać czerwone wino, dodać laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu oraż plastry pomarańczy. Gotować na umiarkowanym ogniu przez 3-4 minuty. Na koniec dodać wiśnie, podgrzewać przez minutę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z łyżką wody i wlać do pończu, krótko zagotować. Wystudzić.

Tiramisu przed podaniem posypać obficie kakao, pokrojone na kawałki podajemy z ponczem. Pycha, polecam gorąco.

 

środa, 22 października 2014

Krewetki w pancerzach  z czosnkiem


 

Ten wykwintny przysmak,  można podać jako przystawkę  jak również jako danie główne. Polecam, palce lizać ;))

 

  • 1 kg  krewetek szarych w pancerzach (różowe są parzone, przez to mniej smaczne)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka  masła
  • 50 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżka soku z cytryny do smaku

 

Krewetki rozmrozić jesli były mrożone. Nastepnie odkręcić głowy i wyciągnąć czarny przewód pokarmowy (pancerzyków nie obieramy) i dokładnie umyć w zimnej wodzie. Na rozgrzaną dużą patelnię z oliwą i masłem,  dodć pokrojony w plasterki czosnek, krótko szeszklić. Po czym dodać osuszone ręcznikiem papierowym krewetki, mieszając podsmażyć krótko na dużym ogniu. Nastepnie wlać wino, sok z cytryny, wsypać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Dusić przez około 4-5 minut. Gotowe danie podajemy z ciabattą lub bagietką (maczając nią w wytworzonym sosie).

Smażenie powinno trwać jak najkrócej, aby krewetki nie zrobiły się suche i twarde. Podane w ten sposób, smażę zawsze w pancerzykach, ponieważ tak przyrządzone smakują nam najlepiej. A po za tym, jest to sama przyjemność obieranie i jedzenie krewetek paluszkami. Smacznego! 


piątek, 10 października 2014

 

Zupa z hokkaido

 


 

 

 

  • około 500 g dyni hokkaido (jeśli używamy  innej należy obrać ze skórki)
  • około 20 g świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml mleka kokosowego
  • ½ szklanki soku pomarńczowego
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru, sól morska, świeżo zmielony pieprz

Umytą i dobrze oczyszczoną dynię pokroić na większe kawałki. Cebulę, czosnek, imir, obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę, czosnek, imir. Następnie dodać dynie, krótko podsmażyć. Całość zalać bulionem, mlekiem kokosowym, zupę przykryć i gotować 20 minut na średnim ogniu. Gdy dynia jest miękka, zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na krem. Zupę wstawić ponownie na ogień, wlać sok pomarańczowy, wino, doprawić cukrem, solą, pieprzem. Zagotować. Gotowe, i smacznego.

środa, 08 października 2014

 

Quiche z dynią i kurczakiem

 




 

 

 

 

 

  • 125 g masła
  • 1+3 jajka
  • 125 g mąki przennej
  • 125 g mąki orkiszowej
  • ¼ łyżeczki soli
  • około 500 g dyni np. hokkaido
  • 3 średnie piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 75 ml mleka
  • 150 g sera koziego śmietankowego

Mąkę przenną i orkiszową przesiać do miski, dodać masło pokrojone na kawałki, 2 łyżki wody, 1 jajko, wszystkie składniki szybko zagnieść na ciasto. Owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 30 minut.

Hokkaido pozbawione ziaren pokroić w cienkie plastry (jeśli jest to inna dynia, należy ją obrać ze skórki). Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy, usmażyć piersi kurczka. Przewracając smażyć przez około 7-8 minut, następnie przełożyć na deskę.

Mleko, 3 jajka, ser kozi, czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek- zmiksować blenderem. Dodać płatki chili, doprawić solą, pieprzem. Usmażone mięso z kurczka, pojroić na plastry. Formę do tarty o wymiarach 26 cm ø, posmarować masłem.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na blacie (posypanym mąką) na okrągły placek o wielkości około 28 cm. Następnie rozwałkowany blat przenieść na wałku i rozłożyć na dnie i brzegach formy, dociskając palcami, i obcinając wystające brzegi ciasta. Wstawić do piekarnika i podpiec około 15 minut. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, ułożyć plastry kurczka, następnie plastry dyni. Całość polać zmiksowaną masą serowo-jajeczną. Wstawić ponownie do piekarnika na około 30 minut. Polecam i smacznego.


 

wtorek, 07 października 2014

Błyskawiczne ciasto z jabłkami i migdałową glazurą

 


 

 

  • 1,5 kg jabłek
  • sok z 1 cytryny+ starta skórka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 + 50 g śmetanki 30%
  • 5 jajek
  • 220 g + 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 450 g mąki
  • 100 g masła
  • 150 g płatków migdałów

Formę o wymiarach około 32 x 39 cm posmarować masłem. Umyte jabłka obrać, pokroić na ćwiarki, usnąć gniazda nasienne, następmie pokroić na ósemki. Skropić sokiem z cytryny.

Śmietanę wlać do wysokiego naczynia, dodać 220 g cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz startą skórkę z cytryny. Po czym ubić mikserem na półsztywno. Następnie dodawać kolejno całe jajka. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksować do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć równomiernie do formy, rozłożyć jabłka. Wstawić do nagrzanego piekaranika 180°C, piec około 20 minut. 

W tym  czasie w rondelku roztopić masło, dodać 100 g cukru i 50 g śmietany, krótko zagotować. Na koniec dodać płatki migdałów i wymieszać.

Po upływie 20 minut, ciasto wysunąć z piekarnika, polać glazurą migdałową. Ciasto ponownie wsunąć do piekarnika, i piec jeszcze  przez około 20-30 minut. Ciasto można podawać ubitą na sztywno śmietanką. Smacznego.

Makaron z bakłażanem i kurczakiem

 


 

  •  1  bakłażan
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 g makaronu w kształcie rurek
  • 200 ml pasaty pomidorowej
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  •  2 pomidory
  •  sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • świeżo starty parmezan
  • listki bazalii

Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, a następnie na podłużne prążki. Posolić. Odstawić na 15 minut. Umyte mięso z kurczka posypać solą i pieprzem, dodać 2 łyżki oliwy oraz drobno posiekany czosnek. Wymieszać i  odstawić na 10-15 minut.  Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, po czym obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. 
Na dużej patelni rozgrzać  łyżkę oliwy, dodać bakłażan i smażyć przez kilka minut aż zmięknie. W razie potrzeby można podlać odrobiną wody aby bakłażan  się nie przypalił. Gdy bakłażan będzię miękki dodać passatę pomidorową i pokrojone pomidory. Doprawić kminem rzymskim, solą, świeżo zmielonym pieprzem. Zagotować. Następnie na koniec dodać makaron i podsmażone mięso z kurczka. Podgrzewać przez chwilę. Danie podajemy posypane tartym parmezanem i listkami bazylii. Smacznego.