Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
czwartek, 31 października 2013

Domowy cukier waniliowy

 


 

 

 

 

 

  • 2 szklanki cukru
  • 2 laski wanilii

 

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, zeskrobać nasionka ostrym norzem lub łyżeczką, wymieszać z cukrem i krótko zmiksować blenderem. Cukier wsypać do szczelnego pojemnika. Wyrążoną  laskę wanilii przeciąć na 2 - 3 części, umieścić w cukrze. Zamknąć pojemnik. Wstrząsnąć. Po kilku dniach cukier jest wspaniale naaromatyzowany i prawdziwie, cudnie waniliowy (bez syntetycznych dodatków jak cukier wanilinowy ze sklepowych półek). Koniecznie musicie sobie taki zrobić! Polecam!

 

środa, 30 października 2013

Stir- fry z kurczakiem i ananasem


 

 

Kurczak w marynacie:

• 1 pierś kurczaka
•  szczypta soli
• 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
• 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
• 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
• 1 łyżka startego imbiru

 

Ananas w marynacie:


• 1 mały lub średni świeży ananas
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka płynnego miodu
• 2 łyżeczki cukru trzcinowego
• 2 łyżki octu ryżowego
• sok z 1/2 limonki lub cytryny


oraz:
• 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
• 1 papryczka chili, pokrojona na cienkie plasterki
• 3 gałązki szczypiorku wraz z białą częścią lub połowa pora pokrojona w cienkie paski

 

Mięso kurczaka pokroić na paseczki, włożyć do miski, dodać składniki marynaty: sól, paprykę w proszku, czosnek, sok z cytryny, imbir. Wymieszać i odstawić na minimum pół godziny. Do drugiej miski włożyć pokrojonego na kawałki ananasa i dodać resztę składników marynaty: sos sojowy, miód, cukier, ocet ryżowy, sok z limonki. Wymieszać i odstawić na pół godziny.

Do woka lub głębokiej patelni wlać 1 łyżkę oleju lub oliwy, podgrzać, dodać kawałki kurczaka z marynatą i obsmażać przez około 3 - 4 minuty co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną świeżą papryczkę chili i szczypiorek pokrojony na 4 cm kawałki. Zdjąć z patelni, przełożyć do miseczki.

Do woka włożyć ananasa bez marynaty (marynaty nie wylewać), dodać 1 łyżkę oliwy  i smażać  przez około 2 - 3 minuty, wlewając po łyżce marynatę. Na koniec dodać odłożonego kurczaka, podgrzewać przez chwilkę aby smaki się połączyły. Opcjonalnie  posypać świeżą kolendrą, podajemy z ryżem. Danie jest pyszne, słodko pikantne, super rozgrzewające. Polecam serdecznie na chłodne dni.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com


czwartek, 24 października 2013

Racuchy  drożdżowe  z jabłkami

 


 

 

 

  • 500 g mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 40 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 3-4 jabłka
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • masło klarowane do smażenia

Drożdże z 1 łyżką cukru rozpuścić w połowie szkanki mleka, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Obrane jabłka pokroić wkosteczkę. Mąkę przesiać do większej miski, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, sól, pozostałą ilość mleka, gotowy rozczyn. Ciasto dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić 1,5- 2 godziny do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwioło objętość, dodać pokrojone jabłka. Ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia na 20 minut. Ciasto powinno być gęste, ciągnące ale nie rzadkie.

Rozgrzać masło na patelni (np. ceramiczna, potrzebna jest wtedy  mała ilość tłuszczu).

Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta (używamy dwóch łyżek, można zamoczyć w ciepłej wodzie) na jednego placka, rozsmarować je na bardziej płaskie. Smażyć  na  średnim ogniu  do czasu aż placki urosną i będą ładnie zarumienione z obydwu stron. Po upieczeniu ułożyć na ręcznikach papierowych. Ułożyć na talerzu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


 

czwartek, 17 października 2013

Boczniaki z patelni


 

 

  • 250 g boczniaków
  • połowa cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietanki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Grzyby umyć, dobrze osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Masło rozgrzać na patelni, zeszklić cebilę wraz czosnkiem. Następnie włożyć grzyby i podsmażać przez około 5 minut na wysokim ogniu. Po czym wlać śmietankę, sok z cytryny, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem, dusić przez kolejne 5-7 minut. Gotowe danie jest idealne do wyjadania najlepiej prosto z patelni z białym pieczywem np. świeżą bagietką. Życzę smacznego.


środa, 16 października 2013

Orientalna zupa z ciecierzycy


  • 300 g ciecierzycy
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów  400 g
  • 150 ml śmietanki
  • 1- 1,2 l bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 1 cebula (pokrojona w kosteczkę)
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1  łyżeczka curry
  • ½ posiekanej drobno papryczki chili
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ciecierzycę należy namoczyć dzień wcześniej na noc. Następnego dnia należy wodę odlać i przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć: cebulę, czosnek, imbir, papryczkę chili, kminek, kmin rzymski, curry, kurkuma, smażyć przez 30 sekund, po czym wsypać cieciorkę i smażyć przez 1 minutę, cały czas mieszając. Następnie wlać bulion i gotować godzinę pod przykryciem. Gdy cieciorka jest miękka, dodać pokrojone pomidory wraz sokiem, startą skórkę z cytryny, śmietankę,  doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze na małym ogniu przez 10- 15 minut. Pyszna i rozgrzewająca zupka na chłodne jesienne dni. Życzę smacznego.

poniedziałek, 14 października 2013

Puszysty tort  jabłkowy z bezą


 

 

 

  • 125 g mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g+ 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • około 3 łyżki płatków migdałowych
  • 600 g jabłek
  • 350 ml soku jabłkowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 400 g śmietanki kremówki
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 30 g cukru
  • puder cukier do posypania

Tortownicę o wymiarach 26 cm ø nasmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 175°C.

Dokładnie oddzielić białka od żółtek. Masło, 100 g cukru, cukier waniliowy, szczypta soli- utrzeć mikserem, stopniowo dodając żółtka. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. Ciasto wyłożyć równomiernie do formy. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, następnie wsypywać powoli 150 g cukru, i dalej ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Ubitą bezę rozłożyć na ciasto, tworząć nierówne fale. Posypać płatkami migdałów.  Wstawić do piekarnika, piec 30- 35 minut, ew. na 11-15 przed końcem pieczenia przykryć folią aluminiową.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika ułożyć na kratce, zdjąć obręcz i wystudzić.

Obrane jabłka pokroić w ósemki. Skropić sokiem z cytryny. Do garnka wlać 300 ml soku jabłkowego, dodać cukier i jabłka. Dusić przez 5- 8 minut bez przykrycia. W pozostałym 50 ml soku jabłkowym rozmieszć budyń, wlać do gotujących się jabłek i gotować jeszcze  przez 1 minutę.

Ciasto przekroić na dwie części. Dolną część ułożyć na paterze, założyć obręcz od tortownicy, rozsmarować mus  z jabłek, wystudzić.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, rozłożyć na warstwę jabłek. Przykryć drugim krążkiem ciasta z bezą. Posypać cukrem pudrem, schłodzić w lodówce. Smacznego. Niebo w gębie ;-))


sobota, 12 października 2013

Tarta z dynią i mielonym mięsem

 


 

 

 

  • 250 g mąki
  • 125 g schłodzonego masła 
  • 3 jajka
  • 1-2 łyżki wody

 

  • połowa małej dyni hokaido około 400 g
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 papryczka chili
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g sera owczego feta
  • 200 g kwaśnej śmietany (crème fraíche)
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Do miski przesiać mąkę, dodać 1 jajko, masło pokrojone w kostkę, ½ łyżeczki soli, 1-2 łyżeczki soli. Ciasto szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Dynię umyć, przepołowić, wyjąć łyżką  pestki, pokroić plasterki (0,5 cm) potrzebną nam ilość. Obrane jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obrany czosnek drobno posiekać.Papryczkę chili przekroić wzdłuż, wyjąć ziarenka, drobno pokroić.

Do wyższego naczynia wlać mleko, dodać   rozdrobniony ser feta, kwaśną śmietanę, wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, zmiksować blenderem na krem.

Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć mięso z czosnkiem, pryprawić solą i pieprzem- zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu podsmażyć dynię z papryczką chili przez 2-3 minuty, na koniec dodać starte jabłko, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Formę do tarty o wymiarach 26 cm ø  smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 200°C.

Schłodzone ciasto rozwałkować w kształcie koła większego niż forma, przenieść wałkiem opruszonym mąką do formy i rozłożyć, ponakłuwać widelcem. Wystające poza formę kawałki przyciąć. Na ciasto rozłożyć połowę farszu dyniowo- mięsnego, wylać połowę masy serowo- jajecznej, czynność powtórzyć z pozostałymi składnikami. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45-50 minut. W razie potrzeby przykryć  15 minut przed końcem pieczenia. Smacznego!

 

 


 


piątek, 11 października 2013

Pyszna szarlotka z bitą śmietaną

 


 

 

  • 250 g mąki
  • 125 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 kwaśnych jabłek
  • ¾ l soku jabłkowego
  • 2 budynie o smaku waniliowym
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • cynamon do posypania

Piekarnik nagrzać do 160ºC. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść, wyłożyć dno i boki wysmarowanej tłuszczem tortownicy o ø 26-28 cm. Umyte obrane, jabłka pokroić w cienkie ćwiartki i wyłożyć na ciasto. Budyń rozpuścić w połowie szklanki soku jabłkowego, pozostałą ilość soku zagotować i ugotować budyń. Gorący budyń wylać na ciasto z jabłkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 60 min. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na kratkę dobrze wystudzić (w obręczy).

Śmietanę dobrze schłodzoną ubyć na sztywno z cukrem waniliowym. Rozsmarować  na szarlotce, posypać cynamonem, schłodzić. Szarlotka jest wyśmienita, lekka, delikatna w smaku i  bardzo łatwa do zrobienia. Polecam gorąco!


Małże w sosie pomidorowym

 


 

 

  • 1 kg małży
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 200 ml białego półwytrawnego wina
  • 2 łyżki masła+ 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych 400 g
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Małże bardzo dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą usuwając piasek i bisiory. Uszkodzone, pęknięte muszle należy wyrzucić. Jeśli skorupka jest otwarta, opukujemy skorupkę o twardą powierzchnię - jeśli skorupka się zamknie, małża można ugotować. Jeśli skorupka się nie domknie, małż nie nadaje się do spożycia.

W głębokiej patelni lub w większym garnku rozgrzać masło z oliwą, dodać cebulkę i czosnek, zeszklić. Dodać pomidory z puszki wraz z sokiem i wino, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na dużym  ogniu przez około 8-10 minut, do momentu zgęstnienia sosu. Do gotującego się sosu włożyć małże. Gotować około 8-10 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem, aby małże ugotowały się równomiernie), po tym czasie małże powinny sie otworzyć. Te które się nie otworzyły należy wyrzucić. Posypujemy natką pietruszki. Małże podajemy na głębokich talerzach z świeżą bagietką. Pychota... A jak jemy małże? Mięso możemy wydobywać widelcem badź używając pustej skorupki posługując się nią jako naturalne szczypce. I nie zapomnijmy o talerzu na opróżnione skorupki. ;-))  Smacznego!



czwartek, 10 października 2013

Placki serowo - dyniowe na słodko

 


 

 

 


• 200 g surowej dyni hokaido
• 1 łyżka masła
• 1/2 łyżeczki drobno startego imbiru
• 200 g białego sera

• 30 g rodzynek
• 5 łyżek cukru
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
• około 4 - 5 pełnych łyżek mąki
• szczypta cynamonu
• opcjonalnie - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy lub z cytryny

• olej do smażenia

 


Dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rozgrzać masło na patelni, dodać dynię i imbir, smażyć przez około 5 minut aż dynia zmięknie, ostudzić.


Do twarogu  dodać rodzynki, cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka. Wymieszać z dynią. Białka ubić na pianę i dodać do masy serowo - dyniowej razem z przesianą mąką (4 łyżki), cynamonem i skórką pomarańczy. Delikatnie wymieszać (masa ma być gęsta, w razie potrzeby można dodać resztę mąki - gęstość masy zależy między innymi od tego jakiego sera użyjemy.

Rozgrzać patelnię i posmarować olejem, nałożyć pełną łyżkę masy, rozpłaszczyć ją na powierzchni patelni i smażyć przez około pół minuty, przewrócić placki na drugą stronę i smażyć następne pół minuty aż będą lekko zrumienione. Podawać ciepłe, np. z dodatkiem, twarożku z cukrem, śmietany  czy ulubionej konfitury. Przepis pochodzi z Kwesii Smaku.


środa, 09 października 2013

Spaghetti z warzywami w sosie pomidorowym

 


 

  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 kartonik pasaty pomidorowej 500 g
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietany
  • wiórki parmezanu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 250 g makaronu spaghetti

Umyty bakłażan i cukinię, pokroić na mniejsze kawałki, a marchewkę w cienkie talarki. Obraną cebulę i  czosnek drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać marchewkę, podsmażyć, po czym dodać i zeszklić cebulę wraz czosnkiem. Na końcu wkładamy kawałki bakłażana i cukini, również podsmażamy. Warzywa zalewamy pasatą pomidorową, doprawiamy śmietanką, solą i pieprzem,  dusimy na wolnym ogniu około 10 minut.

Makaranon ugotować według przepisu na opakowaniu. Gotowe warzywa w sosie pomidorowo- śmiatanowym podajemy z ugotowanym makaronem posypując wiórkami parmezanu. Smacznego.

poniedziałek, 07 października 2013

Dynia pieczona z fetą

 



 

 

 

  • dynia hokaido około 1,2 kg
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 150 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cytryna
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Piekarnik nagrzać do 200ºC. Dynię umyć, przepołowić, wyjąć łyżką  miąższ wraz z pestkami. Jescze raz umyć. Pokroić w 1-2 cm plastry, gdy są długie przekroić na pół. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę. Czosnek obrać drobno posiekać, wymieszać z oliwą, natką pietruszki, otartą skórką i 2 łyżkami soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Tak przygotowaną marynatę, posmarować kawałki dyni. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 35-40 minut,(na 15 minut przed końcem pieczenia rozłożyć fetę pokrojoną w kostkę).

Dynia w tej postaci jest doskonała jako przystawka, pyszna przekąska lub dodatek do dań głównych jak: mięso kurczaka, wieprzowiny, wołowiny czy ryb. Również też jako danie samodzielne np. kolację. Polecam gorąco.



środa, 02 października 2013

Leczo z mięsem mielonym

 



 

 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 mała żółta cukinia
  • 2 zielone cukinie
  • 3-4 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka pasty Harissa
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • sól morska

Warzywa umyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W głębokiej patelni na łyżce oliwy podsmażyć mięso mielone. Dodać cebulę i czosnek, zeszklić, doprawić solą i pieprzem. Dodajemy pozostałą oliwę, następnie wkładamy pokrojone warzywa i dusimy około 5-8 minut. Po czym dodajemy pokrojone pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki), pastę Harissa, przecier pomidorowy. Gotować bez przykrycia na wolnym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Smacznego :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

wtorek, 01 października 2013

Zrazy mielone z puree dyniowo- ziemniaczane

i podsmażonym jałbkiem z cebulą

 


 

  • 1 kg dyni piżmowej
  • 500 g ziemnaków
  • 2 łyżki masła
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól morska, świeżo zmielomy pieprz

Dynię należy umyć,  przekroić, na pół, wydrążyć  nasiona, obrać ze skórki i całość pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, umyć, również pokroić na mniejsze kawałki. Gotować około 25 minut w osolonej wodzie.

Jabłka umyć (nie obierać) wydrążyć środek spacjalnym nożykiem, pokroić  plasterki. Obraną cebulę pokroić w cienkie krążki. Natomiast drugą cebulę drobno posiekać.

Mięso połączyć z posiekaną cebulą, musztardą, roztrzepanym jajkiem, bułką tartą, 1 łyżką natki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso dokładnie wyrobić i uformować podłużne zrazy. Na patelni rozgrzać masło klarowane i usmażyć mięso na wolnym ogniu. Po usmażeniu zrazy zdjąć z patalni. Na pozostałym tłuszczu usmażyć krążki cebuli na złoty kolor, następnie dodać plastry jabłek i pozostałą natkę pietruszki, krótko podsmażyć.

Dynię i ziemniaki odcedzić, dodać masło, gałkę muszkatałową, sok z cytryny. Całość utłuc tłuczkiem lub zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem. Zrazy serwujemy z puree i podsmżoną cebulą wraz z jabłkami. Polecam gorąco.

Smacznego:-)