Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
środa, 26 września 2018

Brownie

 


 

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 120 g białego cukru
  • 50 g syropu buraczanego lub syropu z agawy
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 30 g kakao
  • szczypta soli

 Formę o wymiarach 23 x 28 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło i czekoladę połamaną na mniejsze kawałaki włożyć do rondelka i na minimalnym ogniu roztopić, cały czas mieszając. Odstawić z ognia i przestudzić 10 min.

W  misce roztrzepać jajka z cukrem oraz syropem, dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę. Dodać przesianą mąkę z kakao oraz szczyptę soli, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 25-30 minut. Gotowe brownie jest puszyste, lekko wilgotne, lepkie w środku a z wierzchu ma chrupiącą skórkę.

Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na kwadraty. Udekorować np. malinami.



Ciasto ucierane z śliwkami

 


 

  • około 500 g śliwek
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200g mąki
  • 3 jajka (temp. pokojowa)
  • 30 ml brandy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  • cukier puder

Śliwki umyć, przepołowić i usunąć pestki. Formę o ø 26 cm nasmarować masłem. Masło, sól, cukier i cukier wniliowy utrzeć mikserem na puszysty krem, następnie dodawać pojedyńczo jajka nie przerywając miksowania oraz wlać brandy. Na koniec dodać mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia, miksować krótką chwilę do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać, ułożyć śliwki przecięciem do góry. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, piec przez około 35 min. Kiedy ostygnie obficie posypać cukrem pudrem.

Tagi: śliwki
14:25, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 25 września 2018

Makaron z cukinią w sosie mascarpone

 


  • 2-3 małe cukinie
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki zielonego pesto, własnej produkcji lub kupione
  • kawałek pora
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • parmezan
  • około 250 g dowolnego makaronu

Cukinię umyć, pokroić w plasterki lub półksiężyce. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojonego pora w krążki oraz czosnek w plasterkach, smażyć przez chwilę, następnie dodać cukinię. Smażyć przez kilka minut, po czym dodajemy pesto, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Całość ponownie smażymy przez kilka minut wod czasu do czasu mieszjąc, pod koniec dodać serek mascarpone i sok z cytryny, podgrzać i w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos wymieszac z ugotowanym makaronem, przed podaniem posypać wiórkami parmezanu.Smacznego.

 

 




poniedziałek, 24 września 2018

Zupa koperkowa z pulpecikami

 


 

 

 

 Pulpeciki:

  • 300 g mielonego wieprzowego-wołowego
  • 1/2 czerstwej bułki
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • mąka pszenna

Zupa:

  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 litr bulionu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 pęczka koperku
  • 200 g kwaśnej śmietany

Bułkę namoczyć w mleku, po 5 minutach odcisnąć. Do miski włożyć zmielone mięso, drobno posiekaną  cebulę, koperek, jajko, sól, pieprz, oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wyrobić, następnie uformować niewielkie kulki, obtoczyć je w mące i krótko obsmażyć na lekko złoty kolor.

W garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na tarce marchewkę. Doprawić solą, pieprzem oraz kurkumą, mieszając smażyć warzywa przez ok. 5 minut. Następnie wlać bulion i zagotować, przykryć i gotować zupę przez 5 minut. Włożyć podsmażone pulpeciki i ponownie  gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Pod koniec dodać posiekany koperek. Odstawić zupę z ognia i zaprawić śmietaną, najpierw wymieszać ją z kilkoma łyżkami wywaru i dodać do garnka z zupą. Smacznego.





 

 

 


Tagi: Koper
21:11, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »

Sałatka colesław

 


 

  • połówka główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 5 łyżek majonezu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • świeżo zmielony pieprz

Kapustę poszatkować. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sosu wymieszać i wlać do kapusty z marchewką i cebulą. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godziny.