Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
wtorek, 26 września 2017

Czekoladowy sernik na zimno z malinami i galaretką


 

  • 160 g kruchych ciastek czekoladowych
  • 30 g masła
Masa czekoladowa
  • 1 kg gładkiego twarogu sernikowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g czekolady deserowej
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny spożywczej lub 4 blaty
  • 1/4 szklanki wody
  • 400 g malin
  • 1-2 galaretki malinowe

Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ciastka dokładnie pokruszyć (w melakserze  lub zawiązanym woreczku foliowym). Dodać roztopione masło i ponownie zmiksować aż składniki dokładnie się połączą. Ciastkami wyłożyć spód tortownicy o średnicy 26 cm i uklepać.

Twaróg  wymieszać z cukrem. Czekoladę połamać na kosteczki roztopić w kąpieli wodnej (miseczka umieszczona w garnku z gotującą się wodą). Do miski z rozpuszczoną ciepłą czekoladą dodawać po 2-3 łyżki sera cały czas mieszjąc. Masa powinna być gładka.
Żelatynę zalać gorącą wodą i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Następnie mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści (w razie potrzeby delikatnie podgrzać). 
Do żelatyny dodać 1 - 2 łyżki masy czekoladowej i wymieszać. Połączyć z resztą masy czekoladowej. Masę serową
wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do lodówki. Po około 1 - 2 godzinach, gdy masa  trochę stężeje, wyłożyć maliny, wylać tężejącą galaretkę. Deser wstawić na kilka godzin do lodówki.
Źródło: kwestia smaku.com





środa, 13 września 2017

 Jajka w sosie musztardowym


3 porcje:

  • 6 jajek
  • mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka bulionu
  • 0,5 szklanki mleka
  • około 2-3 łyżki musztardy stołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek

Jajka ugować na półtwardo. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. W rodlu roztopić masło, dodać cebulę i zeszklić, posypać mąką zarumienić cały czas mieszając. Następnie wlewać bulion i mleko ciągle mieszając aż powstanie jedolity  sos. Dodać muszardę, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze przez kilka minut. Do sosu włożyć obrane jajka, w całości lub połówkach. Jajka w sosie musztardowym podajemy z ziemniakam posypując szczypiorkiem.

Ocet jabłkowy

 


łój przykryj bawełnianą szmatką lub kawałkiem ręcznika papierowego, załóż recepturkę.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/jak-zrobic-ocet-jablkowy-przepis-na-ocet-jablkowy-domowej-roboty_39822.html



  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1 l wody
  • 4-5 łyżek miodu lub cukru

Jabłka umyć, usunąć tylko ogonki i pokroić na cienkie plastry. Ułożyć w wyparzonym słoju. Zalać przegotowaną letnią wodą wymieszaną z miodem. Jabłka powinny być przykryte wodą. Słoik przykryć lnianą ściereczką  przytrzymując gumką recepturką. Słoik odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 tygodni. Codziennie należy jabłka przemieszać drewnianą łyżką. Fermentacja kończy się, gdy woda przestaje się pienić. Po tym czasie należy zlać ocet (przez lejek wyłożony gazą) do czystych, wyparzonych butelek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Tagi: jabłka
15:12, ginam35 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 12 września 2017

Dynia, brokuł w sosie curry z mleczkiem kokosowym

 


  • około 500 g dyni hokkaido pokrojonej w kostkę
  • połowa brokuła
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała puszka mleka kokosowego (200 ml)
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka gotowej czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka kurkumy

 Cebulę i czosnek drobno pokroić. Brokuł rodzielić na mniejsze różyczki. Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na głębszej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek, zeszklić. Następnie dodać pastę curry i kurkumę krótko smażyć, po czym dodać pkrojoną dynię, smażyć przez kilka minut cały czs mieszając. Wlać mleko kokosowe, bulion, gotować na małym ogniu przez około 15-20 minut aż dynia będzie miekka. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone pomidory i brokuł. Doprawić solą do smaku. Podajemy z ryżem.

Wiśniówka na bimbrze

 


 

  • około 1 kg wiśni bez pestek
  • 0,5 do 1 szklanki cukru (w zależności jak słodką nalewkę lubimy)
  • 700 ml czystego bimbru
  • 200-300 ml przegotowanej zimnej wody(w zależności od "mocy" bimbru)

Wiśnie przełożyć do dużego słoja. Bimber wymieszać z wodą i wlać do słoja, dodać cukier. Przykryć i odstawić w ciemne miejsce na około 6 tygodni, co jakiś czas wstrzając słojem. Po 6 tygodniach zlać nalewkę ze słoja do czystych butelek. Wiśnie pozostawić w słoju i zasypać 2-3 łyżkami cukru. Odstawić ponownie w ciemne miejsce na kilka dni aż cukier się rozpuści i utworzy się syrop. Co pewien czas potrząsać słojem. Syrop połączyć z nalewką. Przelać z powrotem do butelek. Odstawić na kilka tygodni, do uzyskania lepszych walorów smakowych. Po tym czasie można zlać klarowną część nalewki do osobnych butelek. Polecam serdecznie na długie jesienne wieczory ;-)

Tagi: wiśnie
18:51, ginam35 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »

Syrop z mięty

 


  • 500 g cukru
  • 0,5 l wody
  • sok z jednej cytryny
  • 2 garście mięty

Cukier wsypać do garnka, wlać wodę, zagotować. Następnie odstawić z ognia, włożyć opłukaną miętę i wlać sok z cytryny. Wymieszać, przestudzić. Odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia odcedzić, syrop przelać do butelki. Przechowujemy w lodówce. Syrop jest doskonały z wodą mineralną lub przegotowaną, lub np, dodany do Mojito.

Tagi: mięta
12:57, ginam35 , Cocktaile
Link Dodaj komentarz »