Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
niedziela, 18 września 2016

Skubaniec ze śliwkami

 


 

  • 800 g śliwek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
    

Beza:

  • 5 białek
  • 1 szlanka cukru
  • szczypta soli

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z cukrem, masłem pokrojonym na kawałki oraz żółtkami, zagnieść na jednolite ciasto. Formę o wymiarach około 25x38 wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Połowę ciasta wyłożyć na dno formy i włożyć do lodówki, drugą połowę ciasta owinąć folią spożywczą i również umieścić w  lodówce na 30 minut. W międzyczasie umyć śliwki, usunąć pestki, pokroić na połówki. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, ponakłuwać widelcem, ułożyć śliwki rozcięciem do góry. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Pianę wyłożyć równomiernie na owoce, następnie bezpośrednio na pianę zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe schłodzone ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika 180-185ºC, piec przez około 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

Tagi: śliwki
13:12, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
sobota, 10 września 2016

Mango- Lassi

 


 

  • 1 dojrzałe mango
  • 150 g jogurtu naturalnego 3,5%
  • 250 ml wody mineralnej (bardzo zimnej)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta kardamonu do smaku

Umyte mango obrać ze skórki, odkroić miąższ od pestki, włożyć do blendera i dodać pozostałe składniki. Zmiksować dokładnie.