Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
środa, 30 września 2015

Sałatka z pieczonym kalafiorem





 

4 porcje:

  • 1 kalafior
  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub 400 g z puszki (odsączonej)
  • oliwa extra vergine
  • przyprawy: sól morska, świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • dowolna mieszanka sałaty
  • ziarenka  wyłuskanego granatu
  • listki świeżej mięty
Dressing tahini:
  • 4 łyżeczki pasty tahini
  • 4 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 4 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • sól i pieprz

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Przygotować dużą blachę do pieczenia (np. z wyposażenia piekarnika), wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Kalafiora pokroić w kostkę i wyłożyć na blachę. Dodać odsączoną ciecierzycę. Wszystko doprawić solą, pieprzem i przyprawami, polać 2 łyżkami oliwy i dokładnie wymieszać, rozłożyć po całej powierzchni blaszki.

Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut, w międzyczasie 2 razy wymieszać warzywa łopatką.

Na talerzach ułożyć po garści sałat. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pieczone warzywa, posypać granatem i listkami mięty. Polać dressingiem tahini i podawać.

Źródło: Kwestia Smaku.com





czwartek, 24 września 2015

Cannelloni z mielonym mięsem i szpinakiem





 

  • 250 g makaronu cannelloni (rurki do nadziewania)
  • 500 g mielonego mięsa z indyka lub innego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 duża cebula
  • 200 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 700 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • świeża bazylia
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g mozzarelli lub startego parmezanu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Nadzienie: Do miski włożyć mięso, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano. Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać do mięsa. Na tę samą patelnię włożyć opłukany i osuszony świeży szpinak i chwilę podgrzewać mieszając aż szpinak zwiędnie. Następnie drobno posiekać go na desce i dodać do mięsa (szpinak mrożony wystarczy rozmrozić i posiekać). Wymieszać mięso, dodając stopniowo mleko.
Sos pomidorowy: Do rondla wlać łyżkę oliwy i lekko podsmażyć pokrojony czosnek, dodać przecier i zagotować, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, świeżą bazylią, szczyptą cukru. Pół szklanki sosu dodać do mięsa i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Na dno naczynia żaroodpornego (ok. 20 x 30 cm) wylać cienką warstwę sosu pomidorowego. Rurki cannelloni nadziać  farszem, małą łyżeczką, i ułożyć ciasno  jedną warstwą w naczyniu. Polać sosem i posypać kawałkami mozzarelli. Piec przez około 30- 40 minut.

 
Źródło: Kwestia Smaku.com








Tagi: mozzarella
22:13, ginam35 , Indyk
Link Dodaj komentarz »
środa, 23 września 2015

Smoothie bananowo-szpinakowe

 



  • 2 garście szpinaku
  • 2 małe banany
  • 1 kiwi
  • mały kawałeczek imbiru
  • około 2/3 szklanki wody mineralnej

Opłukany szpinak włożyć do blendera, dodać obranego banana, obrane kiwi i imbir, wlać wodę mineralną. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, do uyzskania gładkiej  konsystencji. Pychota i na zdrowie.

niedziela, 20 września 2015

Smoothie z ananasa  i ogórka

 


 

4 porcje:

  • 1 dojrzały ananas (schłodzony)
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 banan
  • 1 szklanka wody mineralnej lub soku z pomarańczy

Do stojącego blendera włożyć obrany i pokrojony ogórek, ananas, banan, wlać wodę lub sok jeśli lubimy Smoothie bardziej słodkie. Zmiksować  dokładnie na gładką masę. Rozlać do kieliszków, udekorować ew. mietą.

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym z mozarellą

 



 

  • 6 bardzo dużych pieczarek
  • 200 g mięsa wołowo-wieprzowego
  • mały ząbek czosnku
  • połowa cebuli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • kilka gałązek tymianku i majeranku
  • kulka mozarelli
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Z pieczrek usunać nóżki, kapelusze ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, dodać pokrojoną cebulę wraz czosnkiem i zeszklić, następnie dodać  mięso mielone i razem podsmażyć. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, listeczki tymianku i majeranku, przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełnianiamy kapelusze pieczarek. Na wierzch ułożyć porwane kawałki mozarelli. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180°C, zapiekamy około 20 minut. Posypać listkami ziół. Smacznego.

 



 

sobota, 19 września 2015

Aperol spritz

 


1 porcja:

  • 6 cl Prosecco (ew. białe wino)
  • 4 cl Aperol
  • 2 cl wody mineralnej gazowanej
  • kostki lodu
  • plasterek pomarańczy pomarańczy

Do kieliszka, lub szklanki koktajlowej włożyć plasterek pomarańczy, wlać Prosecco, Aperol, wodę mineralną, uzupełnić kostkami lodu.

 

piątek, 18 września 2015

  Bellini

 


  • 1 duża dojrzała brzoskwinia
  • około 400 ml schłodzonego prosecco
  • 3 kieliszki

Do stojącego blendera włożyć brzoskwinię bez pestki, wlać prosecco i dokładnie zmiksować. Rozlać do kieliszków.

wtorek, 15 września 2015

Cukinia faszerowana kaszą bulgur

 


 

  • 4 małe cukinie
  • 100 g bulgur
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 100 g sera feta
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

W garnku rozgrzać oliwę, wsypać bulgur krotko smażyć, nastepnie wlqać bulion, wymieszać, gotwać pod przykryciem na najmnieszym ogniu  prze 15 min. Umytą cukinię należy przekroić na pół i środek delikatnie wydrążyć łyżeczką. Wydrążone połówki cukinii lekko oprószyć solą, a dopiero potem napełniać farszem. Wówczas danie będzie miało wyrazistszy smak, a całość bardziej soczysta.

Farsz z cukinii łączymy z bulgur, koncentratem pomidorowym, psiekana mietą i natką, przyprawiamy kminem rzymskim, solą oraz pieprzem. Gotowym farszem napełniamy połówki cukinii, wierzch posypujemy pokruszonym serem feta. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180°C i zapiekamy 30-40 minut. Tak przygotowana cukinia świetnie pasuje do mięsa, jak również jako przystawka czy przekąska. Danie to możemy podać z jogurtem naturalnym, sosem tzatziki.


środa, 09 września 2015

Warzywa z makaronem

 



  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 3 małe pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g dowolnego makaronu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • świeży tymianek lub suszony
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • wiórki parmezanu, bazylia i szczypiorek do dekoracji

Umyte warzywa pokroić na mniejsze kawałki, np,bakłażan i paprykę, pomidor w kostkę, a cukinię w plastry. Czosnek drobno pokroić. Wszystkie warzywa ułożyć na blaszce z wyposażenia piekarnika, skropić oliwą, octem balasamicznym, posypać tymianekiem, solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, zapiekać około 20 minut. W międzyczasie ugotować makaron. Gotowe warzywa wymieszać z ciepłym makaronem, posypać wiórkami parmezanu, szczypiorkiem, bazylią. Smacznego.