Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
czwartek, 25 września 2014

Hokkaido z mielonym mięsem

 


 

  • około 1,5 kg dyni hokaido
  • 400 g mięsa wołowego mielonego
  • 4 cebulki dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki posiekanej świeżej mięty

Przygotować dip jogurtowy: jogurt naturalny wymieszać z pokrojoną miętą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dynię umyć, usunąć pestki i pokroić w cienkie plastry. Umytą cebulkę dymkę pokroić w krążki. Czosnek drobno posiekać.

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wkładać  porcjami dynię i smażyć przez około 5 minut. Zdjąć z patelni. Na tej samej patelni usmażyć mięso mielone (5 min), następnie dodać cebulkę dymkę i czosnek, ponownie podsmażyć. Doprawić kminem rzymskim, cynamonem, solą i pieprzem. Na koniec dodać podsmażoną dynię, podgrzać. Podajemy z dipem jogurtowym. Polecam gorąco i smacznego.

poniedziałek, 22 września 2014

Sernik z nutellą na spodzie oreo




 

 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

  • 660 g sera na sernik
  • 24 ciasteczka Oreo
  • 4 łyżki rozstopionego masła
  • 3 łyżki mąki
  • 12 łyżek drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • 120 ml kwaśnej śmietany
  • 220 g Nutelli

Piekarnik rozgrzać do 160ºC. W malakserze rozdrobnić całe ciasteczka na drobne okruszki, widelcem wymieszajcie je dokładnie z masłem. Tortownicę o średnicy 20- 24 cm włożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową wyłożyć równo na dnie foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 min. Wystudzić.

W tym czasie przygotować masę serową. Zmiksować razem cukier, mąkę i ser na gładką masę. Wmieszać jajka, a następnie mleko i śmietanę, dokładnie zmiksowć. Na koniec dodać nutellę i ponownie dokładnie zmiksować. Miskę z masą upuścić nad blatem kilkanaście, tak  żeby bąbelki powietrza wydostały się z masy sernikowej.

Jeżeli piekarnik zdążył ostygnąć, rozgrzać go ponownie do 160°C. Masę przelać na podpieczony spód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60-70 minut, aż masa zsiądzie się. Może być w środku lekko galaretowata ale po dotknięciu palcem nie może być płynna, po ostudzeniu zsiądzie się całkowicie. Sernik wyciągnąć i pozostawić do ostudzenia. Zimny sernik zawinąć folią i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Żródło: Pink Hungry

 





piątek, 05 września 2014

Burgery z indyka i cukinii


 

Ok. 6 burgerów:

• 400 g mielonego mięsa indyka lub kurczaka bardzo drobno posiekanego
• sól, pieprz
• 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
• 1/2 łyżeczki suszonego oregano
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1/2 cukinii
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki


Mięso indyka zmielić w maszynce, (lub mięso  kurczaka drobno posiekać) doprawić solą i pieprzem,  i chwilę wyrabiać dłonią.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starty czosnek a po chwili smażenia dodać kmin rzymski, suszone oregano, doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze przez minutę

Dodać drugą łyżkę oliwy, startą na tarce o dużych oczkach cukinię i smażyć jeszcze przez 2 - 3 minuty do miękkości. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodać  natkę pietruszki.
Zawartość patelni przestudzić, dodać do mięsa i wymieszać, uformować w dłoniach nieduże kotleciki. Rozgrzać patelnię grillową, obtaczać burgery w oliwie z suszonych pomidorów lub zwykłej oliwie i kłaść na patelnię, grillować po około 2,5 minuty z każdej strony, na średnim ogniu. Kotleciki można podawać z jogurtem  naturalnym, sosem zaziki, sałatą  z winegretem. Smacznego.

Źródło: Kwastia Smaku.com


 

22:02, ginam35 , Indyk
Link Komentarze (1) »