Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
sobota, 28 września 2013

Dyniowe curry z cukinią, kurczakiem

 


 

  • mala dynia hokaido ok, 400 g
  • 1 piers z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 2 łyżeczki curry
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 ml śmietanki
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • sól morska, swieżo zmielony pieprz

Mieso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroic w paski, przyprawić solą, pieprzem wlać 2 łyżkiki oliwy- wymieszaći odstawić na 30 minut.  Dynię umyć, wyjać łyżką pestki  pokroić w około 1 cm plastry. Cukinie umyć przekroic wzdłuż i pokroić na półksiężyce. Czosnek obrać drobno posiekać.

Na gębokiej patelni rozgrzać  oliwę, włożyć czosnek, imbir, chili, curry, kmin rzymski, platki chili, i podsmażać co chwilę miesząc przez około minutę. Następnie dodać kawałki kurczaka, podsmażyć. Po czym dodać dynię i cukinię, smażyć przez 5 minut. Wlać sok pomarańczowy, śmietankę, gotować na umiarkowanym ogniu przez okolo 25 minut. Danie podajemy z np. z ryżem. 

Smacznego :-)

poniedziałek, 02 września 2013

Łosoś z warzywami w sosie koperkowym

 


 

 

  • 500 g łososia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe cukinie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 150 ml śmietanki
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 


Paprykę i cukinię umyć. Paprykę  pokroić na mniejsze kawałki, a cukinię w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Wszyskie warzywa zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Posypać mąką, chwilę podsmażając, wlać bulion, śmietankę, gotować na umiarkowanym ogniu 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodać koperek.

Rybę opłukać pod bierzącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 8-10 kawałków. Usmażyć na pozostałej oliwie 2-3 minuty z każdej strony, przyprawić solą i pieprzem. Łososia podajemy z warzywami w sosie  koperkowym  i jako dodatek np. ziemniaki lub ryż. SMACZNEGO!