Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
sobota, 29 września 2012

  Tarte  flambée

 


 


 


 

 

  • 300 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 175 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g czerwonej cebuli
  • 6-8 gałązek tymianku
  • 200 g Creme fraiche
  • około 200 g sera owczego feta
  • świeżo zmielony pieprz

 

 Drożdże pokruszyć i rozpuścić z cukrem w wodzie. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę i rozczyn z drożdży, wyrobić dokładnie mikserem. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

W międzyczasie obrać cebulę i pokroić  w cienkie  krążki. Listki tymianku oderwać od gałązek.

Piekarnik nagrzać do 250°C. Ciasto zagnieść, podzielić na dwie części, rozwałkować na owalne placki (25 x 36 cm). Posmarować śmietaną creme fraiche, rozłożyć cebulę, posypać solą i pieprzem, pokruszyć fetę, posypać listki tymianku. Wstawić do  nagrzanego  piekarnika i piec  10-15 minut.

Smacznego!

środa, 26 września 2012

  Małże  nowozelandzkie


 

  • 1 kg małży świeżych lub mrożonych
  • 1 cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  •  1 papryczkę chilli lub płatki chilli
  • 3 łyżki posiekanej  natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  •  0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • sól  morska, świeżo zmielony pieprz

 

Małże rozmrozić jeśli były mrożone (najlepiej przez noc w lodówce). Dokładnie umyć pod bieżącą  wodą na sitku i ułożyć na na ręcznikach papierowych i  osuszyć.

Obraną cebulę, czosnek, paprykę i papryczkę chilli (oczyścić z nasion i najlepiej robimy to w jednorazowych rękawiczkach) bardzo drobno posiekać. Masło rozpuścić w rondeku, dodać oliwę, posiekane  warzywa, natkę, sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.

Małże poukładać na blaszce, wypełnić  po 1 łyżeczce farszu. Wstawić do nagrzanego piekarnika  220° i piec 10-15 minut. Podajemy z białym pieczywem.

Smakują wybornie! Polecam gorąco i smacznego !

wtorek, 25 września 2012

 Ziemniaki z pomidorem i cukinią pod beszamelem

 


 

  • 1 cukinia
  • 3 pomidory
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • dowolne zioła np, oregano, bazilia, tymianek
  • Sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1 szklanka mleka, 1 łyżka soku z cytryny, gałka muszkatałowa, sól morska, pieprz

Warzywa umyć, pomodory i cukinię pokroić na grube plastry. Ziemniaki obrać pokroić na plasterki i obgotować w osolonej wodzie przez 5 minut.

 Przygotować sos beszamelowy: na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć nie rumieniąc. Zdjąć z ognia, wlać mleko ciągle mieszając. Ponownie postawić na ogniu ciągle mieszając, podgrzewać aż sos  zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem, gałką i sokiem z cytryny.

Żaroodporne naczynie natłuścić oliwą. Układać w nim plastry ziemniaków, cukinii i pomidorów. Polać  beszamelem, posypać ulubionymi ziołami i startym parmezanem. Piec 30 minut w 190°C.

Zapiekanka  jest doskonałym dodatkiem do ryb, mięs lub można ją podawać jako danie samodzielne na obiad czy kolację.

Smacznego!


niedziela, 23 września 2012

  Tortilla z łososiem

 


 

 

4 porcje

  • 4 tortille przenne
  • 250 g wędzonego łososia w plastrach
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 150 g rukoli
  • Sos:
  • 200 g Creme fraiche
  • 3 łyżki kremu chrzanowego (ze słoiczka)
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Paprykę i rukolę umyć, osuszyć. Z papryki usunąć nasiona, pokroić na wąskie paseczki, z rukoli usunąć grubsze łodygi. Śmietanę Creme fraiche, krem chrzanowy, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Placki tortilla podgrzewamy na suchej patalni na lekko brązowy kolor, smarujemy sosem chrzanowym, układamy rukolę, paski papryki, plastry łososia (nie za dóżą ilość aby tortilla się dobrze zwijała) i ponownie polać 1 łyżką sosu chrzanowego na środek tortilli. Boki  tortilli składamy do środka, dolną część zwijamy ciasno w rulon. Torillę możnoa przekroić na połowę, gotowe !

Smacznego!

czwartek, 20 września 2012

 Sałatka z pieczonej marchewki z rukolą

 


 

 

 Szczególnie wyrafinowana sałatka, z delikatnie zapieczonej  marchewki z tymiankiem z  piekarnika. Uzupełnieniem smaku jest rukola i winegret balsamiczny. Polecam gorąco , tak jak i wszystkie przepisy na moim blogu :)

  • 1 kg marchwi
  • 1oo g rukoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 gałązek tymianku
  • 150 sera feta
  • 3 łyżki ziaren słonecznika (uprażonych na suchej patelni )
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • Dressing:  3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka marmoladay z pigwy lub z jabłek, 2 ząbki czosnku, sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

 Piekarnik rozgrzać do 200°C. Marchewkę umyć, obrać i pokroić na ukos na 3-4 mm cienkie plasterki. Rozłożyć cienką warstwą na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Listki tymianku oderwać od gałązek posypać na marchew, polać oliwą, posypać solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.

W międzyczasie, wszystkie składniki do dressingu połączyć wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Upieczoną marchewkę nieco wystudzić, wymieszać z dressingiem balsamicznym, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem lub octem balsamicznym. Odstawić na 10 minut.

Rukolę umyć, osuszyć, połączyć z marchewką i ziarnem słonecznika. Ułożyć na talarzu i posypać rozdrobnioną fetą.

Smacznego :-)


środa, 19 września 2012

 Zupa porowa z mięsem mielonym

 


 

Zupa jest błyskawiczna i bardzo łatwa do zrobienia, a do tego bardzooo  smaczna i pożywna.

 

  • 2 duże pory w całości
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 150 g  sereka  topionego  ziołowego lub śmietankowego
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Por dokładnie oczyścić, umyć, pokroić w  cienkie talarki. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć mięso mielone, dodać por, mąkę, krótko podsmażyć, zalać bulionem. Gotować około 10 minut, po czym dodać serek topiony, wlać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny.

Smacznego!

czwartek, 13 września 2012

 Błyskawiczne curry z dynią i kurczakiem

 


 

4 porcje:

  • mała dynia hokkaido ( 500 g bez skórki )
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 por w całości
  • 1 papryczka chili
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki pasty curry
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 3-4 gałązki świeżej kolendry

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą i pieprzem. Por oczyścić, przekroić wzdłuż i pokroić. Dynię przepołowić, wyjąć miąższ, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. 

Papryczkę chili  przepołowić wzdłuż, usunąć pestki i drobno posiekać. Czosnek obrać i również drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć mięso 2-3 minuty, zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć por i dynię, dodać  chili  wraz czosnkiem. Następnie dodać pastę curry, mleko kokosowe, oraz bulion. Dusić przez 10-12 minut, aż dynia będzie miękka.Po tym czasie  podsmażone kawałki kurczaka połączyć z dynią i podgrzewać 2-3 minuty. Posypać posiekaną kolendrą.Podajemy z ryżem basmati.

Muszę  tylko dodać, że danie jest fantastyczne, nie spodziewałam się tak doskonałego smaku, koniecznie do wypróbowania. Polecam i smacznego!



wtorek, 04 września 2012

Suszone  pomidory  domowym sposobem

 


Doskonała włoska przekąska, najsmaczniejsze wkonane domowym sposobem, są bardziej aromatyczne, soczyste, rozpływają się w ustach. Można nimi wzbogacić smak mięs, zup, sosów, zapiekanek, dipów, makaronów itd. Są rewelacyjne jedząc je po prostu ze świeżą bagietką.


  • około 5 kg dojrzałych pomidorów
  • oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn
  • sól morska
  • odrobina cukru
  • około 500 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • kilka ząbków czosnku

 Umyte pomidory, osuszone pomidory przekroić na ćwiardki. ( Ja nie wydrążam gniazd nasiennych, moim zdaniem są wtedy jesczcze bardziej  smaczne i soczyste, ale czas suszenia się wtedy wydłuża). Ułożyć skórką do dołu na dwóch  blaszkach  wyłożonych papierem do pieczenia, opruszyć solą i cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika  z termoobiegiem 70-100°C,  suszymy kilka godzin, przy lekko uchylonych drzwiczkach.  Co jakiś czas podwyższałam temp. do 120ºC. Ja rozłożyłam suszenie na dwa dni.

Pomidory są gotowe jeśli są pomarszczone, ale nie wyschnięte  na wiór i posiadają  jeszcze swój naturalny czerwony kolor. Ususzone pomidory wkładamy  do naczynia posypujemy oregano, rozmarynem  bazylią, tymiankiem, dodajemy  obrane ząbki czosnku i  ocet. Mieszamy dokładnie, przekładamy do  umytych małych słoiczków, do słoiczka można także włożyć świeże gałązki rozmarynu. Pomidory zalewamy bardzo ciepłą oliwą, zakręcamy nakrętkami i i ustawiamy do góry dnem, aby się zawekowały. Można zalać zimną oliwą, ale wóczas należy przechowywać je w lodówce.


poniedziałek, 03 września 2012

 Kukurydza z masłem czosnkowym

 



  • 2-4 kolby kukurydzy
  • 1 łyżeczka cukru

Masło czosnkowe:

  • 200 g miękkiego masła
  • sól morska
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego  przez praskę
  • sczypiorek, natka pietruszki

Kukurydzę oczyść z liści i włókien, gotować w wodzie z 1  łyżeczką cukru 10-20  minut (w zależności od wielkości), pod przykryciem.

Masło ugnieść widelcem z przeciśniętym czosnkiem, połączyć z natką i szczypiorkiem, doprawić do smaku solą. Ugotowane gorące  kolby kukurydzy posmarować masłem czosnkowym, posypać solą  i spożywać :-)

Nasza ulubionaaaaa pyszna  przekąska, zwłaszcza naszego synka.

Smacznego!


niedziela, 02 września 2012

Cocktail- Vodka Sunrise

 


 

 

 

  • 60 ml wódki
  • 120 ml soku pomarńczowego
  • 10 ml soku z cytryny
  • 10 ml syropu grenadyna
  • kostki lodu
  • do dekoracji np, plaster  pomarańczy, physalis

Wysoką szklankę typu highball napełnić kostkami lodu, następnie wlać wódkę, uzupełnić sokiem  pomarńczowym, delikatnie wymieszać. Na koniec powoli wlać syrop grenadyna, który powinien opaść na dół. Udekorowć plastrem pomarańczy i physalis.

Na zdrowie !