Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
wtorek, 28 sierpnia 2018

Sernik jogurtowy na zimno




 

Spód:

  • 170 g herbatników maślanych
  • 60 g orzechów włoskich
  • 60 g masła
Masa jogurtowa:
  • 250 g  sera mascarpone
  • 5-6  łyżek miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 750 ml jogurtu naturalnego
  • wyłuskane ziarenka z  laski wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
  • 20 g żelatyny w proszku
Galaretka z jagód:
  • 200 g jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  •  gotowe beziki


Galaretka z jagód: Żelatynę zalać 3 łyżkami wody, odstawić. Do rondelka włożyć jagody z cukrem pudrem, podgrzewać przez 2 - 3 minuty, aż zaczną puszczać sok, po czym zmiksować  i przetrzeć przez sitko, wlać z powrotem do rondelka. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, dodać do musu i mieszać podgrzewając aż żelatyna się rozpuści. Wystudzić.
Spód: Herbatniki i orzechy drobno zblendować blenderem. Roztopić masło, dodać do pokruszonych herbatników i wymieszać. Dno tortownicy 24 cm ø wyłożyć  papierem do pieczenia i zamknąć obręcz, pozostawiając wystające brzegi papieru na zewnątrz. Wyłożyć pokruszoną masę, docisnąć łyżką.
Masa jogurtowa: Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i odstawić na 10 minut. Do miski włożyć ser, miód, ekstrakt z wanilii i ucierać przez 3 minuty mikserem, dodawać po pół szklanki jogurtu, ciągle miksując. Na koniec dodać wyłuskane ziarenka z laski wanilii lub cukier  waniliowy. Namoczoną żelatynę wymieszać z 1/3 szklanki gorącej wody, dodać 3 łyżki masy jogurtowej a następnie dodać do pozostałej masy i zmiksować.
Masę wylać na kruchy spód i wstawić do lodówki. Deser schładzać 1 - 2 godziny, gdy sernik zastygnie, wylać galaretkę z jagód, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem udekorować bezikami.





Źródło: Kwestia Smaku

Tagi: jagody
22:47, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 07 sierpnia 2018

Letni torcik z owocami

 


 

 

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

 

Masa z mascarpone:

 

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 galaretki malinowe lub z owoców leśnych
  • 250 g malin
  • 200 g borówek amerykańskich
  • 250 truskawek
  • 1 cukier waniliowy
  • 4-5 łyżek cukru pudru



Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę o ø 26 cm nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie dodawać pojedyńczo żółtka, cały czas ubijając, wlać oliwę. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto równomiernie wyłożyć do formy, piec 20 minut. Wystudzić. Biszkopt przeciąć na 2 równe krążki.

 

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Owoce połączyć z tężejącą galaretką

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, połączyć dokładanie z serkiem mascarpone, krótko miksując. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, zapiąć na nim obręcz tortownicy, wyłożyć połowę masy mascarpone, oraz połowę owoców z galaretką. Następnie układamy drugi blat biszkoptu, czynność powtarzamy: masa mascarpone, owoce z galaretką.

Wstawić do lodówki na minium 4 godziny. Przyozdobić ew. mietą.  Polecam serdecznie.