Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
sobota, 26 sierpnia 2017

Ciasto kruche z malinami

 


 

 

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
Owoce
  • 600 g malin (mrożone rozmrozić)
  • 400 g nektarynek lub brzoskwiń
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Beza
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Formę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownice 28 Ø cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170ºC.
Mąkę wsypać do misy miksera, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia.
Zmiksować mikserem, następnie dodać żółtka (białka zachować do bezy) i zagnieść na gładkie ciasto.
Ciastem wyłożyć spód oraz 2 cm boków, spód podziurkować widelcem.
Nektarynki lub brzoskwinie pokroić na kawałki usuwając pestki, połączyć z malinami i mąką ziemniaczaną delikatnie mieszając.
Beza:
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Na koniec ubijać jeszcze przez około 5 minut na gęstą i lśniącą pianę. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Na spód z ciasta wyłożyć owoce i przykryć je ubitą pianą. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w
170°C . Następnie ustawić 60°C + termoobieg i piec jeszcze przez 10 minut.
Wyjąć z piekarnika, po lekkim przestudzeniu można już podawać.

 

Przepis pochodzi z Kwestti Smaku.com