Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
środa, 31 sierpnia 2016

Papryka marynowana w occie

 


 

  • 2 kg papryki (kolory dowolne)
  • 250 ml octu 10%
  • 1,75ml - 2l wody ( w zależnośći jak kwaśną paprykę lubimy)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • do każdego słoika: listek laurowy, kilkanaście ziarenek gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, mały ząbek czosnku, 1 łyżka oleju rzepakowego

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski i ułożyć w czystych  słoikach, włożyć przyprawy oraz 1 łyżkę oleju. Zagotować wodę z cukrem, octem i solą. Lekko przestudzić, nastepnie wlać do słoików, dokładnie zakręcić. Pasteryzować około 10-15  minut, (w zależności od wielkości słoików). 

piątek, 26 sierpnia 2016

Lody jogurtowe z owoców leśnych

 


  • 750 g mrożonych owoców leśnych
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • wafelki do lodów (opcjonalnie)

250 g owoców rozmrozić, po czym zmiksować z cukrem i miodem. Następnie dodać pozostałe owoce, jogurt i zmiksować. Przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażalnika na 2,5 godziny, od czasu do czasu przemieszać.

Tagi: lody
10:06, ginam35 , Desery
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Spaghetti z pietruszką i czosnkiem


 

  • 200 g spaghetti
  • połowa pęczka natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sok z połowy limonki lub cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • wiórki  parmezanu

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Obrany czosnek pokroić w plasterki, natkę pietruszki grubo pokroić. Na rozgrzaną patelnię dodać oliwę wraz z masłem, czosnek i bardzo krótko podsmażyć. Następnie dodajemy makaron prosto z garnka. Na koniec dodać natkę pietruszki, sok z limonki i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podajemy na głębokich talerzach posypując parmezanem.


niedziela, 21 sierpnia 2016

Grillowane skrzydełka

 


 

  • 1 kg skrzydełek

Marynata:

  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

Umyte, osuszone skrzedełka połączyć i wymieszać z wszystkimi składnikami marynaty. Przykryć i odstawić do lodówki na całą noc. Skrzydełka grillować kilkanaście minut. Polecam gorąco!

Dip curry-morelowy


  • 5 łyżek dżemu morelowego
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1-2 łyżki curry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku

Wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać łyżką lub krótko zmiksować blenderem. Znakomity dodatek do dań z grilla, sałatek, podawanych z bagietką. Smacznego!

Tagi: curry
21:56, ginam35 , Dip
Link Dodaj komentarz »

Szaszłyki z indyka marynowane w jogurcie

 


 

  • 500 g piersi z indyka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mieszanki przypraw garam masala
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekannego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płatków chilli lub ostrej czerwonej papryki
  • sól, świeżo zmielony pieprz

dodatkowo

  • 1 cukinia
  • kilka patyczków do szaszłyków

Mięso umyć, osuszyć pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Następnie do mięsa dodać wszyskie składniki wyżej wymienione, dokładnie wymieszać. Marynować przez całą noc. Następnego dnia, cukinię pokroić w plastry i nabijać na przemian z kawałkami indyka. Grillować po 3 minuty z każdej strony.

wtorek, 16 sierpnia 2016

Ciasto Raffaello


 

 

  • 400 g herbatników 
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 150 g wiórków kokosowych
Budyń
  • 1 litr mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
Opcjonalnie
  • 2 łyżki likieru kokosowego, 2 łyżki likieru amaretto



Budyń: odlać 1,5 szklanki mleka i  wymieszać  z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym, żółtkami oraz likierami. Resztę mleka zagotować, następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, energicznie mieszając. Zagotować cały czas mieszając. Po zagotowaniu  budyń odstawić z ognia, całkowicie ostudzić.

Krem budyniowy: miękkie masło ubijać przez ok. 3 minuty na pusyzsty krem, następnie stopniowo, dodawać budyń ciągle ubijając.
Przełożenie: formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami na przemian herbatniki i krem budyniowy, otrzymując 4 warstwy, na wierzchu ma być warstwa kremu. Posypać wiórkami i schłodzić bez przykrycia.
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com



Tagi: ciastka
22:13, ginam35 , Desery
Link Komentarze (1) »
piątek, 12 sierpnia 2016

Zupa ogórkowa

 


  • 2 skrzydełka lub (udko kurczaka, żeberka)
  • por, kawałek selera, korzeń pietruszki
  • 5 ogórków kiszonych
  • 3 młode marchewki
  • 3- 4 ziemniaki
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Ugotować wywar z mięsa, selera, pora około godziny.Wyjąć pietruszkę, por i seler. Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującego się wywaru. Gotować 15 minut. Pokroić  ogórki w cienkie plasterki, dodać do zupy, gotować 5 minut. Na koniec dodać śmietanę, masło oraz posiekany koperek. Doprawić do smaku. Zupę można zagęścić mąką.

Tagi: Koper marchew
20:34, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 10 sierpnia 2016

Kasza jaglana zapiekana z warzywami





  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia (średnia)
  • 1 papryka
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 pomidory
  • 250 ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • 250 ml rosołu lub bulionu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ok. 75 g tartego sera (mozzarelli, cheddara, goudy)
  • przyprawy: 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz

Piekarnik nagrzać do 200º C. W żaroodpornym garnku lub na dużej patelni, na oliwie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz drobno pokrojony czosnek. Dodać pokrojonego w  kostkę bakłażana, wymieszać i podsmażać ok. 2 - 3 minuty. Dodać paprykę i cukinię pokrojone w kostkę oraz przyprawy. Smażyć przez ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać surową kaszę jaglaną ( kilkakrotnie wypłukaną w ciepłej wodzie), wlać przecier pomidorowy,  bulion i zagotować. W międzyczasie dodać pomidory (sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę) a na koniec posiekaną natkę pietruszki. Piec przez około 30 minut, następnie zdjąć pokrywę, posypać tarty serem i zapiekać jeszcze przez 2 minuty.

Źródło: Kwestia smaku.com