Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
środa, 19 sierpnia 2015

Bulgur orientalny z mięsem

 


  • 300 g kaszy bulgur
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 słoik papryki marynowanej (550ml)
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 cebulki dymki
  • 550 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka pasty harissa
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry

Na głebokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć mielone mięso. Następnie dodać pokrojoną  cebulkę dymkę i bulgur smażyć przez 2 minuty, po czym dodać pastę harissa, pastę curry oraz wlać gorący bulion. Gotować na bardzo małym ogniu przez 8-10 minut, w miedzyczasie mieszając. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, wymieszać. Gotowe danie możemy podać z sosem jogurtowym tzatziki. Polecam serdecznie.

sobota, 01 sierpnia 2015

Tarta z budyniem, porzeczkami i bezą


 

 



Kruchy spód
  • 150 g mąki (pszennej lub po połowie ryżowej i ziemniaczanej w wersji bezglutenowej)
  • 50 g cukru
  • 90 g masła (zimnego)
  • 2 żółtka
Budyń
  • 1 budyń 60 g śmietankowy
  • 500 ml mleka
Owoce
  • 500 g czerwonych porzeczek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza
  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Zagnieść ciasto kruche: wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i miksować składniki mieszadłem. Dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto. Rozpłaszczyć je, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Formę na tartę o średnicy 24 cm wysmarować grubo masłem.
Ciasto rozwałkować podsypując w razie potrzeby mąką i wylepić nim spód i boki formy, spód podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 190°C. Ciasto przykryć folią aluminiową (spód i boki), wyłożyć obciążenie w postaci np. ceramicznych kulek lub suchego ryżu czy fasoli. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Usunąć obciążenie i folię i piec aż ciasto będzie zrumienione przez ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika.
Piekarnik nastawić 170°C.
W czasie gdy piecze się spód ugotować budyń.
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo, po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijając białka, na koniec mają być sztywne i błyszczące. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować.
Na upieczony spód wyłożyć budyń, owoce wymieszane z mąką ziemniaczaną oraz bezę. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w 170° C. Następnie ustawić 60 stopni i termoobieg i suszyć bezę jeszcze przez ok. 15 minut. Wyjąć i ostudzić przed pokrojeniem. Polecam gorąco, tarta jest wyśmienita ;-)
Źródło:  Kwestia Smaku. com





Tagi: beza
23:04, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »