Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
wtorek, 26 sierpnia 2014

Zapiekany bakłażan z serem kozim i pomidorami

 






• 1 bakłażan
• sól i pieprz
• 1/2 ząbka czosnku
• 2/3 łyżeczki suszonego oregano
• kawałeczek ostrej papryczki lub 1/2 łyżeczki płatków chili
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 2 świeże pomidory (polecam malinowe)
• 1 łyżeczka oliwy extra vergine
• po 1/4 łyżeczki: kurkumy, kuminu, ostrej papryki
• sól i pieprz
• 100 g sera koziego pleśniowego
• do posypania: kolendra lub bazylia

 

Piekarnik nagrzać do 180° C. W małym naczyniu do zapiekania położyć plasterki bakłażana uprzednio doprawione solą, pieprzem, startym czosnkiem, oregano, papryczką chili i nasmarowane oliwą extra vergine. Zapiekać przez około 13 minut. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.

W międzyczasie na patelni, na oliwie smażyć przez około 5 minut pomidory uprzednio sparzone, obrane ze skórek i pokrojone w kosteczkę. Doprawić je solą, pieprzem, kurkumą, kminem i ostrą papryką. Gdy woda z pomidorów odparuje odstawić patelnię z ognia.

Na podpieczone bakłażany ułożyć plastry  koziego sera, przykryć pomidorami i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut. Posypać kolendrą lub bazylią i podawać np. z bagietką. Polecam gorąco!

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. com



poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Roladki z kurczaka i bakłażana


 

 

Składniki, 2 porcje:

  •  1 pojedynczy filet z kurczaka, około 200 g
  •  po pół łyżeczki suszonego oregano, tymianku i estragonu lub 1 i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  •  kawałeczek papryczki chili drobno posiekanej lub 1/2 łyżeczki płatków chili
  •  1 ząbek czosnku
  •  6 plasterków sera (polecam kozi, ale może być dowolny)
  •  1 bakłażan
  •  kilka pomidorków koktajlowych
  •  szczypiorek
  •  2 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
  •  250 ml sosu pomidorowego

      Sos pomidorowy:

  •  1 pomidor
  •  300 g passaty (przecieru pomidorowego) lub dodatkowo 2 świeże pomidory
  •  sól i pieprz
  •  1/2 ząbka czosnku
  •  1 łyżeczka suszonego oregano

Do rondelka wlać przecier, dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora, doprawić solą, pieprzem, dodać starty czosnek i suszone oregano. Gotować pod przykryciem przez kilka minut, na koniec zmiksować. Jeśli używamy tylko świeżych pomidorów, możemy trochę dłużej je pogotować.

Kurczaka pokroić na 6 pasków. Doprawić solą, pieprzem, połową suszonych ziół i połową chili i połową startego czosnku, obtoczyć w 1 łyżce oliwy. Bakłażana pokroić na cienkie (około 1/2 cm) plasterki, doprawić pozostałą połową ziół. Ułożyć na blaszce do pieczenia i podpiec w piekarniku około 3-5 minut w 180° C, aż bakłażan zmięknie. Paski kurczaka owinąć w plasterek sera, bakłażana, zawiązać szczypiorkiem. Sos pomidorowy wylać na dno formy żaroodpornej, ułożyć roladki, obłożyć połówkami pomidorków koktajlowych (można je doprawić solą, pieprzem i oliwą). Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Posypać tartym parmezanem i podawać np. z ryżem, kaszą, ziemniakami czy bagietką. Polecam.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com



 

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Papryka faszerowana mięsem i kaszą


 

  • 4-5 strąków papryki
  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • 1 jajko
  • 2 cebulki dymki lub 1 cebula
  • ¼ cynamonu
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka pokrojonej świeżej mięty (opcjonalnie)
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Kaszę ugotować według wsakzówek na opakowaniu. Paprykę umyć, przekroić wzdłuż i wyjąć gniazda nasienne. Cebulkę dymkę pokroić.

Mięso mielone wymieszać z kaszą, jajkiem, cebulką, kminem rzymskin, cynamonem, sokiem z cytryny, mietą, solą i pieprzem.

Połówki papryki nadziewamy farszem, ułożyć na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC, piec przez około 40-45 minut. Do podania polecam sos zaziki, wyśmienite połączenie smaku. Smacznego.

niedziela, 17 sierpnia 2014

Brownie- mocno czekoladowe z cukinią

 


 

 

  • 150 g młodej małej cukinii
  • 50 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 100 g orzechów nerkowca (cashew)
  • 75 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
  • 50 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g brązowego cukru
  • 3 czubate łyżki dobrego kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Forę o wymiarach 27x 18 cm lub okrągłą o ø 20 cm, wysmarować masłem i obsypać mąką. Umytą cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czekoladę i orzechy grubo posiekać. W rondelku rozpuścić masło i przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem i ekstraktem z wanilii. Jajka ubić mikserem na puszysty krem, po czym dodać przestudzone masło. Następnie dodać suche składniki i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec wmieszać startą cukinię, czekoladę i orzechy. Ciasto wyłożyć do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika 175ºC i piec 30-35 minut. Wystudzić na kratce.

Jest bardzo wilgotne, mocno czekoladowe, słodkie i wyśmienite w smaku, takie powinno być właśnie brownie. Polecam gorąco i smacznego.

czwartek, 14 sierpnia 2014

Zupa krem z cukinii

 


 

  • 4 średnie cukinie (około 1 kg)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 por w całości
  • 1 ziemniak
  • 2 łyżki oliwy
  • 1½-2 litry bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki śmietanki
  • sól morska, pieprz, do smaku

 Warzywa umyć, pokroić na mniejsze kawałki czy w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojone warzywa. Następnie wlać bulion, zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie zmiksować. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, śmietanką. Zupa jest pyszna i pożywna, polecam gorąco.






Tagi: cukinia
15:34, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Sałatka z fasolką i tuńczykiem

 


 

  • 250 g fasolki białej drobnej suchej
  • 1 puszka tuńczyka
  • 3-4 pomidory
  • 200 g fety
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki oregano
  • 3-4 łyżki octu np, winnego
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Fasolkę przepłukać, zalać  litrem zimnej wody, odstawić na noc aby zmiękła. Następnego dnia fasolkę ugotować  w tej wodzie której się moczyła. Czas gotowania około 60 minut, 15 minut przed końcem gotowania fasolkę należy posolić. Przecedzić i wystudzić.

Por oczyścić, umyć, pokroić w talarki, zalać gorącym bulionem, dodać oregano, wymieszać. Przykryć i odstawić na 5 minut.

Oliwę, ocet, cukier, sól i pieprz do smaku, utrzepać trzepaczką lub widelcem i wlać do fasolki. Następnie dodać por wraz z bulionem, składniki wymieszać.  Odstawić do lodówki na 2 godziny.

Umyte pomidory pokroić w kostkę, tuńczyk odsączyć z zalewy. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć wraz z natką pietruszki, ew. doprawić solą i pieprzem. Polecam gorąco.

środa, 06 sierpnia 2014

Skubaniec z wiśniami

 


 

  • 500 g wiśni (bez pestek) lub innych owoców
  • 2,5 szkanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 kostka zimnego masła
  • 5 jajek
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Żółtka oddzielić od białek. Blaszkę wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180°C.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, masło pokrojone na kawałki, cukier. Zagnieść ciasto, podziekić na 3 części. Do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść. Na spód blachy wyłożyć jedną część jasną ciasta, następnie pokruszyć połowę ciasta ciemnego i połowę ciasta jasnego. Wstawić do piekarnika i podpiec 15 minut. W międzyczasie białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Gdy cisto jest podpieczone wyjąć z piekarnika, ułożyć owoce, nastepnie rozsmarować pianę z białek. Na białka pokruszyć pozostałą część ciasta ciemnego i jasnego. Wstawić ponownie do piekarnika, piec około 40-45 minut.

wtorek, 05 sierpnia 2014

Cukinia faszerowana mięsem mielonym z fetą

 


 

  • 4 małe cukinie
  • 400 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
  • 200 g sera feta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4  średnie pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ½  łyżeczki kminu rzymskiego
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Cukinię umyć, przekroić wzdłuż, odciąć końcówki,  łyżką wydrążyć miąższ, zachować. Cebulę i czosnek drobno pokroić.

Na patelni rozgrzać oliwę zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodać mięso mielone, smażyć przez kilka minut, po czym dodać koncentrat pomidorowy, miąższ z cukini, kmin rzymski, cynamon, sól i pieprz do smaku. Chwilę smażyć, na koniec dodać pokrojone pomidory i natkę pietruszki. Łódeczki cukini wypełnić farszem, posypać kawałeczkami fety. Cukinię  wstawić do nagrzanego piekarnika 190ºC, piec około 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka.