Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
piątek, 30 sierpnia 2013

Hummus z kurczakiem w warzywach

 


 


  • 4 piersi kurczka ( po ok. 150 g)
  • 2 czerwone strąki  papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • osól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Hummus:

  • 1 puszka ciecierzycy (850ml)
  • 150 ml bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • 2 łyżki pasty sezamowej (Tahini)
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso umyć, osyszyć, każdą pierś pokroić na trzy części. Obraną cebulę pokroić w piórka, umytą i oczyszczoną paprykę pokroić w paski 1,5-2 cm, paprczkę chili pokroić w krążki. Tak przygotowane warzywa i mięso wymieszać z: oliwą, oregano, kminem rzymskim, chili, doprawić solą i pieprzem. Odstawić i marynować 30 minut.

Hummus: Ciecierzyce odsączyć z zalewy:  wlać gorący bulion, dodać posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny, pastę sazamową, kmin ryzmski, przyprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie zmiksować.

Mięso z warzywami usmażyć na rozgrzanej dużej patelni przez około 10 minut, cały czas mieszając. Podajemy z  gotowym humusem. Pycha, i życzę smacznego!

 

 

 

 

środa, 28 sierpnia 2013

Pieczone bakłażany z sugo i  jogurtem greckim

 


 

 

  • 3 bakłażany (około 1 kg)
  • 500g jogurtu naturalnego greckiego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 3-4 łyżki oliwy

Sugo:

  • 500 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka arabskiej pasty  Harissa (w tubce- do nabycia w sklepach z orientalną żywnością)
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz i cukier do smaku

Jogurt grecki wymieszać z koperkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Sugo: Pomidory umyć, pokrić w koststkę. Cebulę i czosnek obrać drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojone pomidory, pastę harissa, doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru. Gotować na małym ogniu bez przykrycia 30 minut.Wystudzić.

Umyte bakłażany pokroić w plasrty o grubośći 1 cm, poukładać na blaszce, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika 200° z funkcją grill (jeśli posiadamy) i zapiekać  około 20-25 minut. W połowie pieczenia bakłażany przełożyć widelcem na drugą stronę. Upieczone wystudzić.

Mniejszą połowę jogurtu rozmarować na paterze lub dużym talerzu. Rozłożyć połowę ilości bakłażana, polać połową pomidorowym sugo, następnie czyność powtórzyć z pozostałymi składnikami. Jogurt- bakłażan- sugo. Udekorować koperkiem.

Bakłażany w tej wersji są wyśmienite, doskonałe jako przystawka, dodatek do grilla, lub po prostu jako danie samodzielne np. na kolację podając z ciabattą. Polecam gorąco.

Smacznego!


wtorek, 27 sierpnia 2013

Ciasto jogurtowe z owocami

 


 

 

  • 500-600 g śliwek
  • 200 g nektarynek
  • 500 g mąki przennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g miękkiego masła
  • 5 jajek
  • 300 g- 350 g cukru+ 2 łyżki
  • 250 g jogurtu naturanego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukier wanilinowy

Śliwki i nektarynki umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki. Wymieszać z 2 łyżkami cukru. Formę, o rozmiarach około 35x 26 nasmarować masłem, obsypać mąką. Piekarnik nagtrzać do 180°C.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło, cukier, ekstraktu z wanilii, szcyzpta soli, utrzeć mikserem na biały krem. Kolejno dodawać jajka. Następnie dodajemy mąkę naprzemian z jogurtem naturalnym. Ciasto wyłożyć do formy. Rozłożyć owoce, częściowo powciskać cząstki śliwek w ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 45-50 minut. Cisto jest pyszne, delikatne w smaku. Polecam gorąco. Smacznego.

 


poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Casserole z kurczakiem w piwie pszenicznym

 


 

 

 

 

 

 

 • 1,2 kg podudzi z kurczaka
•  około 600 g młodych ziemniaków
• 1 czerwona cebula
• 1 duża kolba kukurydzy ( 3/4 szklanki z puszki)
• 1 łyżka oliwy
• 1 łyżeczka cukru
• 1 i 1/2 szklanki (375 ml) piwa pszenicznego
• 1/2 cytryny
• 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej, skrobi - do zagęszczenia sosu


Marynata do kurczaka:

• sól morska
• 2 łyżeczki kurkumy
• szczypta cynamonu
• 1/3 łyżeczki papryki w proszku (słodkiej lub ostrej)
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki oliwy extra vergine

 

 Zdjąć skórkę z podudzi, każde naciąć nożem w 2-3 miejscach. Posypać solą, kurkumą, cynamonem i papryką. Skropić oliwą i sokiem z cytryny. Odstawić na minimum pół godziny, ale jeśli mamy czas - na dłużej. Kurczaka można zamarynować dzień wcześniej. Przed smażeniem ocieplić w temperaturze pokojowej.

Dobrze umyte ziemniaki pokroić na 1 cm plastry. Cebulę obrać i pokroić na ósemki. Kukurydzę obrać z zewnętrznych liści, przekroić na pół, postawić na desce rozcięciem do dołu i nożem obkroić ziarna. Kolby i ziarna zachować. Piekarnik nagrzać do 200°C.

W dużym garnku, który można wstawiać do piekarnika (lub na dużej patelni) rozgrzać łyżkę oliwy, włożyć ziemniaki, cebulę, doprawić solą i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając. Wyjąć ziemniaki i cebulę na talerz, a do garnka włożyć podudzia razem z marynatą. Obsmażać dokładnie z każdej strony po około 2 - 3 minuty, następnie dodać ziarna kukurydzy i posypać je cukrem. Smażyć wszystko przez około 1 - 2 minuty co chwilę mieszając.

Wlać piwo i zagotować na większym ogniu, dodać odłożone ziemniaki, cebulę i ziarna kukurydzy, gotować przez minutę, następnie przykryć i wstawić do piekarnika (lub przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać pod przykryciem).

Piec przez 1 godzinę. Cytrynę umyć w gąrącej wodzie. Pokroić na cząstki i wymaczać w cukrze od strony miąższu. Wyjąć garnek z piekarnika, otworzyć go i włożyć cząstki cytryny, piec bez przykrycia przez 15 minut.

Zagęszczanie sosu: odlać łyżkę wazową sosu, przelać go do miseczki, dodać mąkę i wymieszać. Wlać z powrotem na dno garnka i wmieszać.  Zagotować lub jeśli naczynie nie może być podgrzewane na ogniu - zlać cały sos z garnka i oddzielnie go zagotować, na koniec przelać do naczynia z kurczakiem. Przepis pochodzi  ze strony Kwestia Smaku.com

 

środa, 21 sierpnia 2013

Łosoś na ryżu z cukinią

 



 

 

3 porcje:

  • 3 steki z łoosia (około 500 g)
  • 3 małe cukinie
  • około 150 g ryżu basmati
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek  oliwy
  • 1 szalotka
  • 1+2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • sól morska, świeżo zmielony  pieprz

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, podzielić na 3 części. Skropić oliwą, sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, ułożyć plasterki jednego ząbka czosnku. Odstawić na minimum 30 minut. Cukinię umyć, pokroić w krążki. Obraną szalotkę i pozostały czosnek drobno pokroić. Orzeszki i czosnek uprażyć krótko na suchej patelni.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, usmażyć cukinię przez około 5 minut, po czym dodać cebulkę i czosnek, krótko podsmażając. Połączyć z ugotowanym ryżem, dodać uprażony słonecznik wraz z orzeszkami i  wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Usmażyć steki z łososia po 3-4 minuty z każdej strony(na umiarkowanym ogniu).

Ryż z cukinią rozłożyć na talerzach, na wierzch ułożyć łososia. Życzę smacznego :-)



piątek, 16 sierpnia 2013

Ciasto półkruche z śliwkami

 


 

 

 


 

  • 500 g mąki
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru + 3 łyżki cukru
  • 4 jajka (oddzielone)
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 kg śliwek
  • cukier puder do posypania

 

Do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukrem  i cukrem wanilinowym, dodać zimne pokrojone na kawałki masło i żółtka. Szybko zagnieść ciasto. 3/4 ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut, a pozostałą  1/4  część także zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować, wyłożyć dno i boki wysmarowanej masłem formy, o rozmiarach 35x 26 cm.
Połówki śliwek ułożyć na cieście (przecięciem do góry). Następnie ubić białka dodając stopniowo cukier. Białą pierzynkę wyłożyć na śliwki. Pozostałe ciasto z zamrażalnika ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem.


 

 

 

 

 



 

Tagi: śliwki
13:43, ginam35 , Ciasta
Link Komentarze (3) »
czwartek, 15 sierpnia 2013

 Tagliatelle  z  kurkami

 


 

 

  • 400 g kurek
  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietanki kremowej
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny

Makaron ugotować al` dente. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę. Dodać oczyszczone i umyte kurki. Smażyć kilka minut, następnie dodać śmietankę, gotować do momentu gdy sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.  Na koniec wmieszać kwaśną śmietanę. Do gotowego  sosu dodać ugotowany makaron, całość dokładnie wymieszać, posypać natką pietruszki.


poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Sernik na czekoladowym spodzie z jagodami


 

 

 

 

 

Masa serowa:


• 1 kg białego sera
• 300 g białej czekolady
• około 1/3 szklanki cukru (lub do smaku)
• 2 duże białka jaja
• 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
• 300g jagód

Spód:

• 200 g ciasteczek czekoladowych
• 1 pełna łyżka kakao
• 70 g masła
• 50 g ciemnej czekolady

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Ciasteczka dokładnie pokruszyć, dodać kakao oraz masło roztopione z czekoladą, wymieszać. Masą wyłożyć dno i boki formy mocno dociskając łyżką. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Jagody  opłukać i dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Ser wymieszać łyżką z roztopioną czekoladą, cukrem, białkami i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na przygotowany spód, na wierzch wysypać połowę jagód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120°C. Piec przez 65 - 70 minut aż masa będzie zastygnięta. Sernik od razu wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić a następnie schłodzić (bez przykrycia i bez obręczy). Najlepszy jest następnego dnia. Przed podaniem posypać resztą jagód. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com.

piątek, 09 sierpnia 2013

 Sałatka z tortellini i brokułami

 


 

 

  • 1 op. tortellini (smak dowolny)
  • 1 brokuł

Sos czosnkowy:

  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 2 małe ząbki czosmku
  • 200 g jogurtu greckiego naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru

Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić. Brokuł ugotować al'dente i po ostudzeniu dzielimy na różyczki. 

Przygotować sos: Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z jogurtem, majonezem, koperkiem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Tortellini wymieszać delikatnie z brokułami, polać sosem czosnkowym. Sałatka jest błyskawiczna do zrobienia i oczywiście pyszna. Smacznego!

 

czwartek, 08 sierpnia 2013

 Kurczak po tajsku

 


 

 

  • 2 piersi z kurczka
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g pieczarek
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1-2  ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2+1 łyżki oleju arachidowego lub innego
  • świężo zmielony pieprz lub płatki chili
  • około 200 g ryżu basmati

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski połączyć z olejem arachidowym, posiekanym na drobno czosnkiem, imbirem , przyprawić sosem sojowym. Odstawić na 30 minut.  Umytą paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Pieczarki oczyścić pokroić w ćwiartki.

W głąbokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, usmażyć mięso przez około 3-4 minuty, zdjąć z pateni. Na tą samą patelnię włożyć paprykę i pieczarki krótko podsmażyć. Po czym wlać mleko kokosowe, dodać podsmażoną pierś kurczaka, sok z cytryny, posiekaną kolendrę, pieprz. Gotować na małym ogniu 4-5 minuty. Podajemy z ryżem basmati posypując kolendrą.

Smacznego!