Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
czwartek, 30 sierpnia 2012

    Sałatka z wątróbką

 



  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • po garści, sałaty lodowej, rucoli  (lub innej ulubionej)
  • strąk papryki
  • 100 g fety
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Dressing:

  • 3 łyżki octu  balsamicznego białego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka słodkiej musztardy
  • ½ łyżeczki oregano
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Wątróbkę opłukać i oczyścić z błon i żyłek. Podzielić na mniejsze kawałki. Starannie osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę pokroić w półplasterki,  jabłka wraz z skórką pokroić na  kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć z obu stron wątróbkę. Następnie dorzucić cebulę, jabłka i natkę pietruszki. Dusić wszystko przez około 5- 7  minut. Doprawi ć  do smaku solą i pieprzem.

Wszystkie sładniki do dresingu włożyć do niewielkiego  słoika lub shakera, dynamicznie potrząsać aby uzyskać jednolity sos. Sałatę myjemy, osuszamy (np. wirówką do sałaty), rwiemy na małe kawałki. Paprykę kriomy w paski, fetę w kostkę. Rozkładamy na talerze, na wierzch układamy wątróbkę z jabłkiem, polewamy dressingiem, podajemy z pieczywem.

Smacznego :-)


wtorek, 28 sierpnia 2012

 Makaron z cukinią i tofu

 


 

  • 200 g dowolnego makaronu
  • 200 g tofu
  • 1 mała cebula
  • 2 małe cukinie
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki  gotowej pasty Ajvar (pasta z papryki i bakłażanów)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kilka listków bazylii
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Tofu wyjąć z  opakowania i osuszyć z wody ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Obraną  cebulę i umytą cukinię pokroić w półksiężyce. Czosnek drobno posiekać, umyte pomidory pokroić w ćwiardki. Na patelni z oliwą zeszklić  czosnek i cebulę dodać tofu i zrumienić. Następnie dodać cukinię, pomidory, pastę Ajvar i sok z cytryny, podsmażyć  do miękkości. Makaron wymieszać z tofu i warzywami, chwilę podgrzewając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać posiekane listki bazylii .

Smacznego...

 


Sałatka z arbuza  i fety

 


 

Przepis na smaczną, letnią, orzeźwiającą, lekką i zdrową sałatkę z arbuzem. Smakuje najlepiej zaraz po przyrządzeniu.  Zagościła  już na stałe na naszym stole.

  • około 1 kg słodkiego arbuza
  • 250 g sera feta
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • sok z  limonki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • świeżo zmielony  pieprz

Arbuza schłodzonego w lodówce,  obierz ze skóry i usuń pestki, po czym pokrój miąższ na wieksze kawałki. Fetę pokrój w kostkę o podobnej wielkości i wszystko włóż do dużej miski.Posypać posiekaną  miętą i polać sokiem z limonki, cukru i oliwy. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sałatkę podajemy

Smacznego!

poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Ciasto z malinami i mascarpone


 

 

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Masa z mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 galaretki malinowe lub z owoców leśnych
  • 250-300 g malin
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru pudru

Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę o ø 26 cm nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem, dodawać stopniowo żółtka i oliwę. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie połączyć. Ciasto równomiernie wyłożyć do formy, piec 20 minut. Wystudzić.

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, połączyć dokładanie z serkiem mascarpone, wyłożyć na biszkopt. Owoce połączyć z tężejącą galaretką, wylać na masę serową. Wstawić do lodówki na minium 4 godziny.

Ciasto jest delikatne, lekkie puszyste, pyszne! Niezmiernie łatwe i szybkie do wykonania. Warto się przekonać, a przepis pochodzi od Gosi.  ;-)

Smacznego :-)



środa, 22 sierpnia 2012

 Sałatka z tortellini


 

  • 1 opakowanie tortellini  250 g (smak do wyboru)
  • 2 strąki papryki np, żółta i czerwona
  • kilka rzodkiewek
  • pół pęczka szczypiorku
  • 100 g pomidorków wiśniowych lub innych małych
  • 150 g kabanosów
  • 1 mała cebula
  • kilka suszonych pomidorów w marynacie
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 125 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 8 łyżek wody
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii

Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Paprykę umyć pokroić w kostkę, rzodkiewkę w plasterki, cebulę i szczypior posiekać, pomidorki przekroić na połowki, kabanosy pokroić na mniejsze kawałki. 

Połowę posiekanej cebuli, 8 łyżek wody, ocet winny, oliwę, sól, pieprz zagotować. Tortrllini odcedzić, przełożyć do większego naczynia, wlać ciepły winegret, wymieszać i ostudzić.

Suszone pomidory odsączyć z oliwy, drobno pokroić, połączyć z jogurtem i kwasną śmietaną, dodać pozostałą cebulę i  świeżą posiekaną  bazylię. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany sos połączyć z wystudzonym tortellini, papryką, szczypiorkiem, rzodkiewką, pomidorkami. W razie konieczności przprawić.

Kabanosy można pominąć jeśli sałatka ma być podawana np, do grilla.

Smacznego :)


niedziela, 12 sierpnia 2012

  Laugenbrezel - Precelki

 



 

Przepis na te przepyszne i wspaniałe precelki pochodzi z niemieckiego przepisu. Są naprawdę rewelacyjne, idealne na niedzielne śniadanie, dla mnie najlepsze  jeszcze ciepłe i z masełkiem. Są troszkę pracochłonne, ale warto  wypróbować, koniecznie. Polecam!

Dlatego że,  precle są czasochłonne, proponuję  zrobić większą ilość i zamrozić surowe- pojedyńczo (1-2 godzin). Następnie przełożyć do woreczka foliowego przeznaczonego do mrożenia żywności,  szczelnie zamknąć i ponownie włożyć do zamrażarki. Przed upieczeniem rozmrozić, ale nie całkowicie, po czym zanurzyć w kąpieli z sody oczyszczonej jak w przepisie poniżej i upiec. Mamy wtedy świeże, czerstwe  i ciepłe precelki jak znalazł, i nie trzeba rano biec do piekarni :-))

 

Ciasto na około 10-12 sztuk :

  • 500 g przennej,  typ 550 lub 405
  • 40 g świeżych drożdży
  • 30 g miękkiego masła
  • 100 ml letniego mleka
  • 200 ml letniej  wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • do posypania np, sezam, czarny kminek, gruboziarnista sól

Kąpiel z sody oczyszczonej: (w celu uzyskania pożądanego koloru i smaku typowego dla precli)

  • 1,5 l wody
  • 50 g sody oczyszczonej
  • 1 duża łyżeczka soli

 Do letniego mleka, dodać cukier i pokruszone drożdże, posypać odrobiną mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Nagrzać piekarnik do 50°C.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, miękkie masło, letnią wodę, zmiksować mikserem z  końcówką (widełki) do wyrabiania ciasta. Po czym dodać wyrośnięte drożdże, ponownie wyrabiać, do momentu odchodzenia ciasta od miski (około 10 min). Przykryć ściereczką i wstawić do ciepłego piekarnika na 30-40 minut.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę, zagnieść kilka razy do środka, podzielić na 10 -12 kawałków

(80-85 g). Uformować kulki. Następnie z  każdej  kulki  uformować rulonik o długości 45-50 cm, w ten sposób aby na środku rulonika był grubszy brzuszek a końcówki cienkie. Oba końce podnieść do góry tworząc literę U. Następnie oba końce przepleść w X jeden raz  i przycisnąć końcówki  do brzuszków  podstawy. To samo zrobić z pozostałymi kulkami, precelki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Zagotować wodę z sodą i solą, każdy precel sparzyć przez 30 sekund, poukładać na blaszce i odstawić ponownie na 10 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.

SMACZNEGO !



czwartek, 09 sierpnia 2012

  Bułeczki z twarożkiem i jagodami

 


  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g + 75 g cukru
  • 3 jajka
  • 400 g twarożku
  • 150 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 300 g jagód
  • 1 budyń waniliowy
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek mleka
  • szczypta soli
  • papier do pieczenia

Mąkę, proszek do pieczenia,  75 g cukru, 1 jajko, 150 g twarożku, mleko, olej, sól, składniki połączyć przy użyciu miksera z końcówką (widełki) do wyrabiania ciasta. Dłonie posypać mąką i  uformować z cista około 12 placuszków. Rozłożyć na blaszce (potrzebne są dwie) wyłożonej papierem do pieczenia.

Pozostały twarożek 250 g, kwaśną śmietanę, 2 jajka, budyń, 75 g cukru, składniki dobrze połączyć. Rozłożyć na 12 placuszki i posypać jagodami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 175°C, i piec 20-25 minut.

Smacznego :-)