Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
niedziela, 31 lipca 2016

Faszerowany chleb serem

idealny dodatek do grilla


 

  • bochenek dobrego chleba w całości
  • 4 cebulki dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g sera emmentaler
  • kulka mozzarelli
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Bochenek chleba nacinamy ostrym nożem w 1 cm plastry, uważając, żeby nie przeciąć do końca. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ser emmentaler pokrojony w grubsze plasterki powkładać w nacięcia. Cebulkę pokroić w plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę, mozzarellę kroimy w kosteczkę, wymieszać doprawić solą i pieprzem, powkładać w nacięcia chleba. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC, piec około 15-20 minut. Podajemy na ciepło, plastry chleba docinamy do końca.

Pavlova 2

 


 

 

  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 250 g śmietany kremówki (dobrze schłodzona)
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • świeże owoce: np, maliny, truskawki, borówka amerykańska, porzeczki, jeżyny



Piekarnik nagrzać do 130°C. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru (około 7 minut, masa powinna być gęsta, sztywna i lśniąca). Na koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, ponownie zmiksować.

Na blaszce rozłozyć papier do pieczenia, narysować dwa kręgi o średnicy 20 cm. Pianę wyłożyć szpatułką na narysowane kręgi, formując lekko do góry brzegi. Wstawić do piekarnika, piec bezę 30 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 100°C, i suszyć jeszcze przez 2 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub na ca noc. Bęzę można upiec dzień wcześniej.

Owoce umyć, osuszyć. Śmietanę przelać do miski, dodać mascarpone, cukier puder i ubić na sztywno, doadać połowę owoców, delikatnie wymieszać. Jeden krążek bezy ułożyć na paterze, wyłożyć 2/3 kremu. Przykryć  ostrożnie drugim krążkiem i wyłożyć na wierzch pozostały krem. Udekorować resztą owoców. Całość można delikatnie posypać cukrem pudrem. 

środa, 06 lipca 2016

Sałatka z komosą ryżową (quinoa)

 


 

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 2 małe cukinie
  • 200 g sera owczego feta
  • 2 garście dowolnej sałaty
  • 3 łyżki posiekanej mięty
  • kilka orzechów włoskich
  • 3 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego mętnego
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Komosę wsypać do garnka, wlać 2 szklanki wody (2:1), posolić, przykryć i gotować na delikatnym ogniu przez około 15 minut. Wystudzić.

Cukinię pokroić w cienkie plastry i delikatnie obsmażyć z każdej strony na patelni grillowej z dodatkiem oliwy. Ostudzić. Ser feta pokroić w kostkę, sałatę porwać palcami na mniejsze kawałki. Następnie połączyć wszystkie składniki razem wyżej wymienione. Doprawić do smaku solą, pieprzem, octem jabłkowym.

wtorek, 05 lipca 2016

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

 


 

  • 200 g dowolnego makaronu
  • 150 g sera feta
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • kilka suszoszonych pomidorów
  • kilka rzodkiewek
  • mały strąk papryki szpiczastej
  • 2-3 ogórki małosolne
  • puszka tuńczyka w oleju
  • puszka zielonego groszku
  • posiekana natka pietruszki oraz szczypiorek
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki soku y cytryny

Ugotowany makaron wystudzić. Oliwki pokroić w cienkie plasterki, ogórki i fetę w kosteczkę, suszone pomidory i paprykę w cienkie paseczki, rzodkiewkę w ćwiarteczki. Wszystkie pozostałe składniki połączyć z makaronem. (Tuńczyk wraz z olejem). Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.