Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
czwartek, 23 lipca 2015

Bakłażan zapiekany z Caprese


  • 1 bakłażan
  • 200 g mozzarelli w kulce
  • bazylia
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oliwa
  • 2 pomidory

Piekarnik nagrzać do 210°C. Bakłażana przekroić na pół, miąższ ponacinać w kratkę na głębokość ok. 1,5 cm. Doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą. Ułożyć na w formie żaroodpornej, włożyć do piekarnika rozcięciem do góry i piec przez ok. 30 minut aż miąższ bakłażana zbrązowieje. Wyjąć, wierzch posmarować startym czosnkiem. Ułożyć plasterki pomidorów na przemian z mozzarellą, posypać suszonym oregano, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec przez ok. 12 minut. Posypać bazylią.

 

 

Źródło: Kwestia smaku. com



 

 

 



środa, 08 lipca 2015

 

Tort risotto z papryką i kurczakiem

 


 


 

 

  • 350 g ryżu risotto
  • 450 g piersi kurczka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 7 jajek
  • 3-4 pomidory
  • połowa pęczka natki pietruszki
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 400 g gęstej kwasnej śmietany
  • 150 g sera Gruyère (Greyerzer) lub parmezan
  • só lmorska, świeżo zmielony pieprz

Sos:

  • 425 ml pomidorów krojonych w puszce lub (3 pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrojone)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnek
  • sól i pieprz, cukier do smaku

Tortownicę z odpinaną obręczą o wymiarach 26 cm ø posmarować dokładnie masłem, tortownicę owinąć od zewnątrz folią aluminiową.

Mięso umyć, pokroić w paski. Obraną cebulę, umytą paprykę pokroić w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać cebulę wraz z papryką i zeszklić, po czym wsypać ryż risotto i krótko podsmażyć cały czas mieszając.  Następnie wlać bulion, przykryć i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając 15-20 minnut. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć mięso kurczaka, przyprawić solą i pieprzem, odstawić. Jajaka roztrzepać z kwaśną śmietaną, doprawić solidnie solą i pieprzem. Pomidory pokroić w cienkie plasterki. Natkę pietruszki opłukać zimną wodą, osuszyć i drobno pokroić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Ugotowany ryż połączyć z podsmażonym mięsem, połową startego sera oraz z masą jajeczną. Całość wylać do tortonicy, wyrównać, poukładać plasterki pomidorów, posypać pozostałym serem i natką pietruszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC, zapiekać około 50-55 minut. Pod koniec pieczenia w razie potzeby przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu odczekać 10 minut, zanim zaczniemy kroić.

Sos pomidorowy: na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać pokrojone pomidory lub pomidory z puszki wraz z sokiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Gotować na małym ogniu przez 10 min. Gotowy ryżowy torcik kroimy na porcje i podajemy z sosem pomidorowym.

Smacznego i polecam gorąco.