Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
czwartek, 31 lipca 2014

Turecki bulgur

 


 

  • 250 g bulgur
  • 2-3 średnie pomidory
  • połowa ogórka szklarniowego
  • 4 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1-2 łyżki posiekanej mięty
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 50 ml oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Bulgur opłukać zimną wodą, przełożyć do garnka, wlać 250 g wody (1:1), oraz sól do smaku. Gotować bez przykrycia na umiarkowanym ogniu przez 7 minut. Następnie wyłączyć ogień, wlać oliwę, dodać koncentrat pomidorowy oraz kmin rzymski, dokładnie wymieszać i trzymyć pod przykryciem przez około 5 minut. Wystudzić.

W międzyczasie pokroić umyte pomidory i ogórek na drobną kostkę, i dodać do bulgur. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, miętę, sok z cytryny, oraz sól, pieprz do smaku.

Sałatka bulgur jest wyśmienita, szybka i bardzo łatwa do wykonania. Doskonała do dań z grilla, mięs, ryb, lub jako danie samodzielne np, na lekką kolację. Ja mogłabym ją jeść codziennie ;-))

 


środa, 30 lipca 2014

Schichtdessert von Uti

Deser jogurtowy na spodzie z ciasteczek

z jagodami i karmelem

 


 4 porcje:

  • 8 herbatników
  • 4 cukierki krówki
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytyny
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g owoców np, jagody, maliny, truskawaki
  • 4 szklanki

Sos karmelowy:

  • 100 g cukru
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 3 łyżki masła

Do rondelka wsypać cukier, rozpuścić do momentu aż zacznie uzyskiwać brązowy kolor (uważamy aby nie przypalić). Rondel zdjąć z ognia, wlać śmietanę, wymieszać, wstawić ponownie na ogień i gotować na umiarkowanym ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Sos powinien mieć jednolitą i gęstą konsystencję. Pod koniec dodajemy masło i mieszamy do połączenia się składników. Wystudzić. Gdy nam pozostał sos karmelowy, możemy przelać do słoiczka, i przechowywać w lodówce i użyć np, do lodów.

Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i z sokiem z cytryny.

Do każdej szklanki pokruszyć po dwa herbatniki i po jednej krówce. Następnie na pokruszone herbatniki z krówką ułożyć umyte owoce ( jeśli są to truskawki pokroić na mniejsze kawałki). Nastepnie do szklaneczek rozlewamy jogurt grecki. Na wierzch polewamy wystudzony karmel. Schłodzić minimum godzinę. Smacznego.

Tagi: jagody
13:08, ginam35 , Desery
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 21 lipca 2014

Spaghetti razowe z bekonem i awokado


 

4 porcje:

  • 400 g razowego spaghetti
  • 100 g bekonu w plastrach
  • 1 dojrzałe awokado
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml śmietanki
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Bekon pokroić w paski. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić bekon, dodać cebulę wraz z czosnkiem i zeszklić. Posypać mąką i krótko smażyć, po czym wlać bulion i śmietanę. Gotować 2-3 minuty. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Pomidorki przekroić na połówki, dodać do sosou, podgrzać. Umyte awokado przekroić wzdłuż, wyjąć pestkę, wydrążyć miąższ, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Dodać do sosu i delikatnie wymieszać. Posypać szczypiorkiem. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem. Smacznego!

Ciasto czekoladowe z porzeczkami


 

 


 

  • 250 g mąki pszennej
  • 10 płaskich łyżek kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • ½ szklanki maślanki
  • 150 ml wody
  • 150 g masła
  • 500 g dowolnych owoców np, jagody, porzeczka, wiśnia, maliny (u mnie jagody z porzeczką)

 

Spód i boki tortownicy o wymiarach 26 cm ø, wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce łączymy wszystkie składniki suche a w drugiej miksujemy jajka z maślanką.

W małym rondelku łączymy masło z wodą i podgrzewamy na małym ogniu do chwili, aż masło się rozpuści, następnie wlewamy je do suchych składników cały czas mieszając. Następnie dodajemy jajka z maślanką i miksujemy do chwili połączenia się składników. 

Ciasto przelewamy do tortownicy i posypujemy owocami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC i pieczemy do suchego patyczka (ok. 45 min). Przepis pochodzi ze strony Gotuję bo lubię.





czwartek, 17 lipca 2014

Grecka patelnia- ryż z warzywami, fetą i dipem czosnkowym

 



  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 1 papryka zielona
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g sera feta
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 3 gałązki oregano
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Dip czosnkowy:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 3 gałązki oregano (listki)
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz do smaku

Wszystkie składniki na dip połączyć i dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki.

Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu. Kilka minut przed końcem gotowania, dodać koncentrat pomidorowy, oraz wlać bulion warzywny, wymieszać.

Z papryki usunąć gniazda nasienne, umyć, pokroić w paski. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Umyte pomidory pokroić w kostkę. Ser feta pokroić również w kostkę.

Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, dodać cebulę i czosnek, zeszklić, po czym dodać paprykę i krótko śmażyć. Po kilku minutach dodajemy pokrojone pomidory, ponownie smażyć przez około 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Następnie podsmażone warzywa oraz kostki fety dodać do ryżu, delikatnie wymieszać, posypać listkami oregano. Podajemy z dipem czosnkowym. Polecam gorąco i smacznego!

środa, 16 lipca 2014

Muffiny z porzeczkami




 

  • 250 g porzeczek
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 170 g cukru + 3 łyżeczki do posypania
  • 12 papolotek

 Piekarnik nagrzać do 190-195 °C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Porzeczki opłukać, osuszyć, oderwać z szypułek.

Masło roztopić w misce, ostudzić i roztrzepać z jajkami oraz mlekiem. Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cukier, dokładnie wymieszać.

Do suchych składników dodać mokre, wsypać porzeczki i wymieszać delikatnie, łyżką, tylko do połączenia się składników. Rozłożyć równe porcje ciasta do papilotek, posypać pozostałym cukrem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu muffinków. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com.

niedziela, 13 lipca 2014

Szaszłyk prowansalski z cukinią i migdałowym dipem

 


 

8 Szaszłyków:

  • 500 g piersi z kurczka
  • 4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 mała cytryna
  • 1 ząbek czosnku przecisnięty przez praskę
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 2 średnie cukinie
  • 8 szpikulców do szaszłyków 

Dip migdałowy:

  • 70 g mielonych migdałów ze skórką
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki syropu klonowego (Ahornsirup)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku przeciśniety przez praskę
  • 150 ml wody

Cytrynę sparzyć wrzątkiem, następnie skórkę zetrzeć na tarce, a sok wycisnąć.

Przygotować marynatę. Sok z cytryny, skórkę, 5 łyżek oliwy, zioła prowansalskie, czosnek, musztardę, sól, pieprz i cukier do smaku- wymieszać.

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w małą kostkę. Połączyć z marynatą, wymieszać i odstawić na lodówki na minimum godzinę.

Dip migdałowy: w rondelku bez tłuszczu uprażyć krtótko mielone migdaly. Następnie wlać wodę, dodać, czosnek, ocet jabłkowy, syrop klonowy, oliwę, i zagotować. Wystudzić.

Cukinię obrać na długie plastry obieraczką do warzyw, zwinąć w ruloniki, nabijać na szpikulce na przemian z kawałkami kurczaka. Ułożyć na rozgrzanym grillu, grillować około 8 minut, przewracając. Podawać z dipem migdałowym.


czwartek, 10 lipca 2014

Kurczak cajun na patyku

z ryżem, z marchewką i rodzynkami

 


4 porcje:

  • 300 g ryżu długoziarnistego
  • 8 malych filecików z piersi kurczaka
  • 500 g marchewki
  • 7 łyżek rodzynek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • ¾ l gorącego bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy

Sos cajun:

  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka  kuminu rzymskiego
  • 1 łyżka dżemu z owoców rokitnika lub z żurawuny
  • pieprz cayenne
  • sól morska

 

Rodzynki przelać ciepłą wodą, osączyć na sitku. Marchew obrać, umyć, przekroić wzdłuż na pół a następnie pokroić na ukośne kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. 
W garnku rozpuścić masło, podsmażyć cebulę wraz z marchewką. Wsypać ryż i chwilę razem smażyć. Dodać rodzynki. Wszystko zalać gorącym bulionem. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. 
Fileciki z kurczaka umyć i osuszyć, ponabijać na patyczki do szaszłyków. Na dużej patelni rozgrzać olej. Podsmażać szaszłyki, 2-3 minuty obracając. W tym czasie ketchup wymieszać z dżemem z rokitnika, sosem sojowym i kuminem. Doprawić pieprzem cayenne i solą. Mięso polać przygotowanym sosem i obracając, smażyć dalsze 3-4 minuty. Szaszłyki podajemy z ryżem z marchewką i rodzynkami. Polecam gorąco i smacznego!


Tagi: kurczak
21:47, ginam35 , Kurczak
Link Dodaj komentarz »
środa, 09 lipca 2014

Truskawkowe mini serniczki na spodzie z ciasteczek

 



 

Składniki, 12 sztuk:

Spód:

  •  150 g ciastek maślanych
  •  50 g roztopionego masła

Masa serowa:

  •  500 g zmielonego sera na sernik
  •  3/4 szklanki cukru lub mniej
  •  1 łyżka cukru wanilinowego
  •  2 łyżki budyniu w proszku (truskawkowego lub malinowego) lub mąki ziemniaczanej
  •  2 jajka

oraz:

  • około 300 g truskawek

 

Migdałowa kruszonka:

  • 1/2 szklanki płatków migdałów
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru

 

Składniki na masę serową wyjąć wcześniej z lodówki. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami o pojemności 125 ml. Piekarnik nagrzać do 150 C ° (góra i dół bez termoobiegu).

Ciasteczka drobno pokruszyć, wsypać do miski i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć do papilotek, delikatnie uklepać palcem wyrównując powierzchnię.

Ser włożyć do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i budyń lub mąkę, zmiksować na małych obrotach miksera (przez około 30 sekund) do połączenia się składników. Dodać jajka i ponownie miksować 30 sekund.

Masę serową wyłożyć na  spód z ciasteczek. Na wierzchu ułożyć połówki. Wymieszać składniki migdałowej kruszonki i posypać po wierzchu. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minutStopniowo wyjmować z piekarnika. Wystudzić. Mini serniczki są przepyszne, a pochodzą ze strony Kwestii Smaku.com

piątek, 04 lipca 2014

Pyszna sałatka włoska z makaronem

 


 

  • 2 pomidory
  • 100 g rukoli
  • kilka gałązek bazylii
  • 300 g makaronu np. penne
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 50 g parmezanu

Dressing:

  • 4 łyżki octu balsamicznego ciemnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała czerwona cebula
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Obraną cebulę bardzo drobno posiekać i połączyć z pozotałymi składnikami dressingu. Pomidory i pomidory suszone z zalwewy pokroić na mniejsze kawałki. Parmezan pokroić w wiórki. Bazylię opłukać pod bieżącą wodą i również pokroić.

Ugotowany makaron przecedzić i przelać zimną wodą. Do zimnego makaronu dodać wszystkie składniki wyżej wymienione, i wymieszać. Na koniec polać dressingiem. Polecam i smacznego!

środa, 02 lipca 2014

Kurczak z truskawkami







Kurczak: ( 2 porcje)

  • 300 g filetów z kurczaka (2 małe sztuki)
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki płatków chili (lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka listków rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku i 1 łyżeczka startej skórki z limonki



Sos balsamiczny i truskawki:

  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1,5 łyżki oliwy extra vergine
  •  sól i pieprz
  • ok. 1 szklanka pokrojonych truskawek


Sałatka:

  • garść rukoli z fetą i winegretem 

 

Filety z kurczaka opłukać i osuszyć, doprawić solą, pieprzem, włożyć do miseczki, dodać chili, paprykę, rozmaryn, oliwę, limonkę (sok i skórkę), wymieszać, odłożyć na ok. godzinę do lodówki (można na dłużej).

Do drugiej miseczki włożyć wszystkie składniki sosu i wymieszać, dodać truskawki, wymieszać.

Na średnim ogniu rozgrzać patelnię grillową, ułożyć filety razem z marynatą i grillować przez 4 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę  i grillować przez następne 4 minuty. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć filet kawałkiem folii aluminiowej i trzymać tak pod przykryciem jeszcze przez około 2 minuty. Zdjąć folię i polać kurczaka sosem z truskawkami. Po pół  minucie odstawić z ognia. Udekorować świeżym rozmarynem. Podawać z sałatką z rukoli i fety. Życzę smacznego!

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com