Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
poniedziałek, 30 lipca 2012

  Najlepsza zupa grzybowa


 

 

  • 300-500 g świeżych  grzybów leśnych
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1-2  marchewki
  • 1 l wywaru z warzyw
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mała cebula
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, rozdrobniony kminek do smaku

 

Obrane, umyte i pokrojone w równe kosteczki ziemniaki i marchewkę oraz oczyszczone i pokrojone grzyby włożyć do garnka, zalać zimnym wywarem, dodać sól, pieprz, kminek. Gotować prze około 15 minut.

Na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojoną cebulę, posypać mąką, krótko podsmażyć i rozprowadzić mlekiem, wlać do wywaru ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu jeszcze przez  10 minut. Przed podaniem posypać pietruszką.

Smacznego !

wtorek, 17 lipca 2012

Ziemniaki  odsmżane z ziołami

 


 

Ponieważ pozostało mi kilka ziemniaków postanowiłam je wykorzystać. Te upieczone w piekarniku są naprawdę smaczne, a odsmażone  z ziołami jeszcze smaczniejsze. Są doskonałe jako dodatek do obiadu, lub rówież jako danie samodzielne.  Można użyć dowolnych ziół, przypraw, takie jaki lubimy.

  • kilka ziemniaków w mundurkach
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ulubione zioła np. tymianek, oregano, rozmaryn
  • papryka w proszku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ziemniaki pokroić w grube plasterki, wyłożyć na rozgrzaną patelnię z oliwą. Posypać ziołami, papryką, solą, pieprzem, podsmażać przez około 10 minut. Podajemy z kwaśną śmietaną.

Smacznego :))


poniedziałek, 16 lipca 2012

 Pieczone ziemniaki w mundurkach

 


 

 

 

  • 4-6 bardzo dużych ziemniaków
  • 2 piersi z kurczaka
  • 400 g małych pieczarek
  • około 300-400 g twarożku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypiorek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka w proszku

 

Piekarnik nagrzać do 200°C. Zimniaki dokładnie umyć, każdy owinąć ciasno  folią aluminiową. Ziemniaki ułożyć na kratce z piekarnika, piec około  1-1,5 godz. Od czasu do czasu sprawdzając wykałaczką czy są miękkie.

Piers z kurczka umyć, pokroić na drobną kostkę, dodać łyżkę oliwy, przyprawić solą, pieprzem, papryką, lub ulubionymi przyprawami. Marynować przez około 30 minut.

Twarożek połączyć z posiekanym szczypiorkiem, przyprawić solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić, umyć, przekroić na ćwiardki.

Gdy ziemniaki są  miękkie, pozostawić je w środku i wyłączyć piekarnik. W tym czasie na dwóch patelniach usmażyć pieczarki na maśle i  zamarynowane mięso. Ziemniaki wyjąć z pikarnika, folię ściągnąć na boki, przekroić ziemniaka przez środek, nałożyć  łyżkę twarożku, ułożyć pieczarki i mięso, polać twarożkiem i udekorować szczypiorkiem. To samo zrobić z pozostałymi ziemniakami. Podajemy przyrządzone na ciepło. Pychotka...

Smacznego :)


niedziela, 15 lipca 2012

Kremowy sernik jagodowy na zimno z chrupiącym spodem

 


 

 

 

 

  • 300 g jagód
  • 400 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 150 g jogurtu naturalnego 3,5%
  • 150 g cukru (ja dodałam 100 g) + 2 łyżki
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g herbatników
  • 75 g migdałów (z skórką)
  • 100 masła
  • 6 listków żelatyny*
  • 1 cytryna

* 1 listek żatyny to 2 łyżeczki żelatyny w proszku. Żelatynę w pruszku należy również namoczyć w wodzie ( 5 minut ). Na 1 łyżeczkę dodajemy  2 łyżeczki wody. Rozpuszczamy w garnuszku na ciepłej płycie.

 

Tortownicę o wymiarach 20-22 cm ø,  natłuścić. Masło  rozpuścić w rondelku. Migdały grubo posiekać, uprażyć na suchej patelni, na złoty kolor. Herbatniki pokruszyć, połączyć z roztopionym masłem i migdałami. Dokładnie wymieszać, wyłożyć dno tortownicy dobrze ugniatając. Włożyć na około 30 minut do lodówki.

5 listków + 1 listek żelatyny namoczyć oddzielnie w zimnej wodzie (około 5 minut). Cytrynę umyć w gorącej wodzie, osuszyć. Zetrzeć skórke. Przepołowić na pół, wycisnąć sok z jednej połówki. Śmietanę ubić na sztywno, wstawić do lodówki.

Serek śmietankowy, jogurt, 150 g cukru, cukier waniliowy, skórkę i 3 łyżki soku z cytryny dokładnie wymieszać lub utrzeć krótko mikserem. Namoczone  5 listków żelatyny wycisnąć, rozpuścić w garnuszku na ciepłej (nie gorącej !) płycie, wmieszać 2 łyżki masy serowej. Po czym wymieszać z pozostałą masą serową, następnie szybko połączyć z ubitą śmienatną. Krem  wyłożyć na spód herbatnikowy-migdałowy i wyrównać. Wstawić do lodówki na około 30 minut.

Jagody zmiksować z 2 łyżkami cukru. Pozostały 1 listek żelatyny wycisnąć i rozpuścić w garnuszku na ciepłej płycie, dodać 1 łyżkę zmiksowanych jagód, wymieszać i połączyć z pozostałymi jagodami. Jagody wylać na tęrzejącą masę serową. Tort przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 4 godziny.

Smacznego!

 


czwartek, 12 lipca 2012

 Makaron z kurczakiem w sosie kurkowym

 


 

  • 200 g kurek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 200g gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 200 g dowolnego makaronu

Kurki dobrze oczyścić, umyć, większe przekroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na maśle. Następnie dodać kurki, ponownie podsmażyć, wsypać natkę i wlać bulion. Dusić około 5 minut. Na koniec dodać kwaśną śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, chwilę podgrzewać.

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w paski lub w kostkę. Doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę oliwy, podsmażyć na oddzielnej patelni na lekko złoty kolor.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, nie polewamy zimną wodą.

Kurczaka połączyć z sosem kurkowym. Podajemy  z  makaronem. Gotowe. Palce lizać.

Smacznego!


 

środa, 11 lipca 2012

 

Tarta z ciasta francuskiego  z fetą i mietą

 




  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (400 g; 6 plastrów 10 x 20 cm)
  • 4 średnie cukinie
  • 1 por
  • 200 g sera owczego feta
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • kilkanaście listków mięty

Ciasto francuskie rozmrozić. Cukinię umyć, pokroić na plastry, por w krążki.

Cukinię wymieszać z oliwą, podsmażyć krótko na rozgrzanej patelni, (np. grillowej ). Por podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, dodać cukier, ocet winny. Dusić  przez 5 minut.

Naczynie żroodporne nasmarować tłuszczem, rozłożyć 3 plastry ciasta francuskiego. Na ciasto rozłożyć podsmażoną cukinię, opruszyć sola i pieprzem. Następnie rozkładamy por, posypujemy pokruszoną fetą i listkami mięty. Całość przykrywamy pozostałymi płatami ciasta francuskiego. Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika 210°C, pieczemy przez około 30 minut.

Smacznego :-)

poniedziałek, 09 lipca 2012

 

Grillowane kotleciki na patyku

 


 


 

 



  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin )
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Dip czosnkowy:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 4- 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków mięty
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru

 

Mięso połączyć z rozkłóconym jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tartą bułką, natką i mietą. Przyprawić cynamonem, kminem rzymskim, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Wigotnymi dłońmi z  mięsa uformować  podłużne kotleciki, nadziewać je pojedynczo na patyczki, lekko docisnąć i spłaszczyć. Grillować przez około 7 minut z każdej strony. 

Dip: jogurt, śmietanę, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, miętę posiekać. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wszystkie składniki połączyć. Podawać z grillowanymi kotlecikami, (są przepyszne, my je uwilebiamy).

Smacznego:-)

środa, 04 lipca 2012

  Smoothie truskawkowe





 

  • 500 g truskawek
  • 200 ml maślanki lub kefiru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • kilka kostek lodu
  • mięta do dekoracji

Truskawki umyć, usunąć szypułki. Wszystkie składniki włożyć do blendera, zmiksować. Napełnić szklanki, udekorować miętą.

poniedziałek, 02 lipca 2012

 Kurczak po prowansalsku z ryżem pomidorowym

 


 

 

 

 

 

  • 3-4 udka kurczaka
  • 5 gałązek tymianku
  • 5 gałązek oregano (możemy zastąpić suszunym)
  • 1 bakłażan
  • 3 strąki papryki (czerwona, żółta, zielona )
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 średnie pomidory
  • 150 g ryżu parabolicznego
  • 2 łyżki koncetratu pomidorowego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka

Tymianek i oregano umyć, osuszyć, listki oderwać od gałązek, posiekać. Mięso umyć, osuszyć. Delikatnie oddzielić skórę kurczaka od mięsa, następnie równie delikatnie włożyć połowę posiekanych ziół pod poluzowaną skórę. Udka natrzeć 2 łyżkami oliwy, solą, pieprzem, papryką. ( Mięso zawsze przyprawiam wcześniej, przynajmniej 2 godziny przed pieczeniem aby przyprawy się lepiej wchłonęły ). Kurczaka ułożyć w nasmarowanym tłuszczem  żroodpornym naczyniu. Włożyć do nagrznanego piekarnika 200°C, piec przez około 60 minut.

Paprykę, bałkażan umyć. Paprykę pokroić na większe kawałki, bałkażan w plastry, czosnek pokroić w plasterki. Warzywa wymieszać z 2 łyżkami oliwy, pozostałą połową ziół, przyprawić solą i pieprzem. Włożyć do kurczaka na 30 minut przed końcem pieczenia. 

W międzyczasie ugotować ryż według przepisu na opakowaniu. Umyte pomidory pokroić  w kosteczkę. Ugotowany ryż połączyć z koncetratem pomidorowym, pomidorami, przyprawić do smaku. Podgrzać przez chwilę.

Kurczaka podajemy z warzywami, ryżem pomidorowym. Życzę smacznego.