Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
czwartek, 14 czerwca 2018

Gnocchi z pesto i szparagami

 


 

Gnocchi:

  • 1 kg ziemiaków (nie młodych) ugotowanych w łupinkach (lub można upiec w piekarniku w mundurkach, najpierw nakłuwając ich powierzchnię widelcem)
  • 250 g- 300 g mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soli

Pesto :

  • garść listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych uprażonych na suchej patelni
  • 10 g startego sera parmezanu
  • 80 g oliwy extra vergine
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

  • 1 kg szparagów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

 

Wszystkie składniki na pesto zmiksować blenderem.

Ugotowane ziemniaki przecisnać przez praskę, lekko przestudzić, dodać żółtko oraz mąkę i sól. Dokładnie połączyć gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe. Blat oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, następnie uformować podłużne wałeczki o grubości 1,5- 2 cm. Pokroić na 1 cm kawałki, delikatnie poturlać i przycisnąć widelcem. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, kluseczki wrzucać do gotującej wody, gotować do wypłynięcia na wierzch. Wyłowić łyżką cedzakową,  połączyć z pesto.

Szparagi obrać obieraczką do warzyw. Ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem masła, cukru, soku z cytryny. Odcedzić, pokroić na 3 cm kawałki i dodać do chnocchi z pesto. W razie potrzeby podgrzać. Smacznego.. Palce lizać..





środa, 13 czerwca 2018

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

 


 

  • 600 g rabarbar
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 4 jajka
  • 40 g drożdży
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki
  • 50 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Z mleka, drożdży, jednej łyżki cukru zrobić rozczyn i odstawić na 10 min. Do większej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, oraz roztrzepane trzepaczką jajka. Z mleka, drożdży, jednej łyżki cukru zrobić rozczyn i odstawić na 10 min. Do większej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, oraz roztrzepane trzepaczką jajka. Dodać urośnięty rozczyn, ciasto wyrobiać mikserem lub reką,  do momentu odchodzenia ciasta od ręki. Na koniec dodać roztpione masło i ponownie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Rabarbar umyć, pokroić w 1 cm kawałki. Składniki na kuszonkę zagnieść palcami i pokruszyć, wstawić do lodówki. Gdy ciasto wyrosło, wyłożyć do wysmarowanej masłem formy o rozmiarach 40 x 28 cm. Na ciasto rozłożyć rabarbar i posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego piekarnika 175-180ºC. Piec przez około 40-45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 

Tagi: rabarbar
22:48, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »