Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
wtorek, 27 czerwca 2017

Makaron z cukinią i kurczakiem w sosie curry

 


 

 

  • 200 g makaronu np. rurki
  • 1  pierś kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 cebula
  • 2 małe cukinie
  • około 100 ml śmietanki 30%
  • bazylia
Makaron  ugotować al dente. Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą curry, następnie wymieszać z 1 łyżeczką oliwy i połową czosnku. Na patelni rozgrzać  oliwę i masło, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać resztę czosnku. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, doprawić solą i pieprzem, mieszając smażyć przez około 5 minut, aż cukinia. Następnie dodać mięso kurczaka i mieszając obsmażyć go przez ok. 3 minuty, dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Dodać ugotowany makaron,  podgrzać, posypać posiekaną bazylią.


Źródło: Kwestia Smaku.com
wtorek, 06 czerwca 2017

 

 

  • 250 g mąki
  • 3 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 145 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • owoce: maliny, jagody

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie dodawać stopniowo jajka. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą na przemian z jogurtem. Ciasto odstawić na 30 minut. Piec w rozgrzanej gofrownicy wysmarowanej tłuszczem, do otrzymania złocistego koloru. Podawać posypane cukrem pudrem i owocami.